29. května 2012

Starbuck nešel do Polska, teď dělá Olehlovi radost

Ještě loni by v něm hledal hvězdu jen málokdo. Měsíc před derby ale zbyli na přihláškách poslední tři koně českého chovu a je to právě Starbuck (Tiger Cafe), kdo se zatím jako jediný z nich dokázal etablovat na jedničkové scéně. Vlastní odchovanec stáje Wrbna Racing finišoval pátý v Memoriálu dr. Frankenbergera a jako jeden z mála už letos vyhrál na delší distanci než 2000 metrů. Jestli někdo může jeho vzestup překazit, je to pouze on sám. "Chtěli jsme s ním běhat Velkou červnovou cenu, ale uvidíme, jak to dopadne. Je tak ,friš‘, že si v boxu rozkopl napáječku a praštil se. Teď kulhá na zadní nohu a máme jen pár dní času. Kulhající koně na startovní listinu nedávám, takže je dost možné, že tímhle rozhodl o své účasti v derby,“ řekl zápisníku koncem minulého týdne Čestmír Olehla. I po telefonu se nicméně dalo poznat, že má o svém koni vysoké mínění a pro jeho účast udělá maximum.

Jsou to už dva roky, co jsem stál pod stanem před pardubickou tribunou a pozoroval jsem, jak si v ringu Středoevropské dražby vykračuje drobný koník. Starbuck byl jedním z prvních nabízených hříbat po japonském hřebci Tiger Cafe, z rezervní ceny však bylo patrné, že si domovská stáj od něj mnoho neslibuje. I když Čestmír Olehla v jedné z předních řad nehnutě hypnotizoval auditorium, malý roček v pokročilé fázi dražby zvláštní zájem nevyvolal, snad pro svůj "francouzský" postoj s mírně křivýma nohama. Pak se u zábradlí pod dostihovým klubem konečně zvedla ruka a mohl jsem Starbucka přiklepnout za 65 000 korun, skoro desetkrát méně než na prvním ročníku dražby za jeho polosestru Siran.

Později se ukázalo, že kupcem byl motor varšavských dražeb Jakub Kartus a že si svou transakci po dražbě zase rozmyslel. "V podstatě čekal, jestli se někdo chytne, ale nikdo se nechytil… Vlastně si už ani nepamatuji, za kolik jsme Starbucka tenkrát prodávali,“ ohlíží se s odstupem času Olehla.

Z dnešního pohledu to zní paradoxně, ale stáj Wrbna Racing se své pozdější tříleté jedničky prostě chtěla zbavit. "Především jsem si myslel, že bude malý a nevyroste. A pak jsem měl strach z  kombinace otce a matky. Z těch papírů na mě šla vyloženě hrůza – ty charaktery a povahy! Říkal jsem si, ten nám dá…“ směje se trenér.

Hřebcova matka Sweet Answer (Peintre Celebre) byla svého času jedním ze dvou nejdražších nákupů Wrbny. Svou kariérou ospravedlnila vynaložené miliony jen částečně. Ukázala sice dobrou třídu, mimo jiné byla druhá v bratislavské Jarnej ceně kobýľ a třetí v Ceně Arvy, ale svým temperamentem připravila Olehlovi nejednu bezesnou noc. Jako čtyřletá odešla do chovu a byla připuštěna hřebci jako Dashing Blade, Sholokhov nebo Enjoy Plan. Z jejích potomků doputovala do nejvyšší kategorie Stromboli (Enjoy Plan), po peripetiích na ni začíná klepat Siran (Dashing Blade) a nyní také Starbuck.

Už brzy po dražbě přestal realizační tým litovat, že se Starbuck neprodal. V Napajedlích narozený hnědák byl při obsedání nejhodnějším ročkem ve Světlé Hoře a záhy začal v práci i na dráze prokazovat zvláštní snaživost. Při debutu ve Slušovicích se sice ještě neumístil, ale už v polovině září skončil pátý v nabitém chuchelském dostihu dvouletých. Ač třetí kategorie, sešly se na jeho startu pozdější hvězdy Betpak Dala, Pegas, Dilinger nebo Lord of Gracie. Starbucka tehdy jezdil Ondřej Velek a na vítězného Betpak Dalu ztráceli více než deset délek.

První vítězství kariéry slavil Starbuck v říjnové Lysé nad Labem, když po boji porazil Green Valleys. Stáj svého juniora následně vyzkoušela v Ceně zimního favorita, ale tam už to nebylo ono a dosáhl jen na sedmé místo. S odstupem času se ukázalo, že tento ročník nebyl úplně hvězdně obsazen, z umístěných koní se letos daří jen vítěznému Pegasovi.

"Mezi dvouletými byli ranější koně než on. Na českého odchovance sice něco předvedl, ale bylo jasné, že ještě nepřišel jeho čas,“ konstatuje Olehla. "Přes zimu se z něj stal jiný kůň. Vyspívá, zároveň mu zůstala taková ta jeho zarputilá pracovitost, je to dělník. Vzrůstově sice ani teď není žádný velikán, ale už se posunul do kategorie středních koní a třeba ještě nějaký centimetr udělá…“

Olehla na jaře odhadl hřebcovy vytrvalecké dispozice a škrtnul ho z Velké jarní ceny. Místo klasického dostihu poslal Starbucka do trojkové Ceně Prodoor na 2235 metrů proti koním jako A Gentleman, Katchaba či Robinson. Výsledkem bylo těsné vítězství o 3/4 délky v čase 2:30,78. Milan Zatloukal měl hnědáka velkou část dostihu schovaného na průběžné třetí pozici, držel si bariéru a v cílové rovině táhlým finišem ve vnitřní stopě předstihl bojující soupeře. Starbuck sice chvílemi vypadal, jako by přemýšlel, zda běžet nebo ne, ale bylo jasné, že má stále slušné rezervy.

Jestliže měl dát definitivní indicie o jeho třídě Memoriál dr. Frankenbergera, podařilo se to tak napůl. Starbuck opět strávil úvodní fázi schovaný mezi koňmi, v poli šestnácti koní měl ovšem výrazně méně klidu a v cílové rovině to zkrátka nestihl. Jeho zrychlení na vnější straně dráhy stačilo na páté místo, tentokrát těsně za Katchabou a opět před Robinsonem. "V Mostě to pro něj bylo krátké, o distanci teď už není pochyb. 2400 metrů nebude pro něj problém,“ hodnotí Olehla.

V roce, kdy na derby scéně nejsou domácí odchovanci prakticky vidět, má stáj Wrbna Racing dobrou kartu. S průběžným handicapem 77 kg se Starbuck přiblížil na dostřel derby, ve kterém je k mání nejen sedm dotací, ale také trojice majitelských prémií. Trenér by nyní rád přípravu završil ve Velké červnové ceně, klasickém odrazovém můstku. Pokud ji bude muset Starbuck ze zdravotních důvodů vynechat, znamenalo by to velké nervy navíc, nikoli však nutnou stopku. Při letošní konstelaci ročníku může k účasti v derby stačit i nižší známka, než 80 kg.

Hřebec navíc stále ukazuje, že umí překvapit. Pokud se nedostane do derby, může jeho kariéra pokračovat jiným, dříve netušeným směrem. "Myslel jsem si, že s jeho nohama a malou postavou z něj nikdy nebude překážkový kůň. Ale teď se zdá, že by mohl zvládnout i to. Dělá mi jen radost, tak uvidíme.“ uzavírá Olehla.