18. června 2012

Kostky jsou vrženy. Tady je startovní listina

Přesně v 17:20 se v neděli otevřou boxy při 92. Českém derby. Definitivní podoba startovní listiny samotného derby přinesla v pondělí několik zajímavých novinek. Realizační tým stáje Charvátová nakonec neangažoval na ryzáka Kaptaha žokeje z Itálie, nýbrž z Newmarketu. Do Prahy přiletí sedminásobný dubajský šampión a britský klasický vítěz Ted Durcan. Stáj Pegas nakonec nezariskovala a místo zatím neprověřeného keňského rezidenta Wycliffa Matee povolala na dodatečně dohlášeného Bionic Face staronovou tvář v českých vážnicích Lukáše Kasala. Kadynyho pojede Jiří Chaloupka a jediného domácího odchovance Robinsona Dušan Andrés, obsazení zbylých koní souhlasí s odhadem zápisníku z minulého týdne. Pokud jde o startovní čísla, blízko bariéry budou odskakovat oba koně stáje Lokotrans. Z favoritů má slušné číslo šest Move Your Vision, zatímco Betpak Dala má jedenáctku, Pegas dvanáctku a Brutal Rocco dokonce číslo patnáct. Ne zrovna snadná situace čeká také Kaptaha s (ne)šťastnou třináctkou. Pod čarou zůstávají po škrtu Lorda of Gracie tři koně, v zásah štěstěny bude nejvíce doufat trenér Arslangirej Šavujev, který na svého Green Worlda nahlásil jako žokeje v Česku poprvé jezdícího Khamzata Ulubajeva.


1 FAVORITE BOY (GER) Radek Koplík 58
2 STRAIGHTWHISKEY (FR) Martin Srnec 57
3 MYSTIC SWING (GER) Milan Zatloukal 58
4 ROBINSON Dušan Andrés 58
5 A GENTLEMAN (FR) Ján Havlík 58
6 MOVE YOUR VISION (IRE) Zdenko Šmida 58
7 ATACK (GER) Jaroslav Línek 58
8 BIONIC FACE (IRE) Lukáš Kasal 58
9 CRIOSTAL (IRE) žk. Matej Rigo 56,5
10 KADYNY (GB) Jiří Chaloupka 58
11 BETPAK DALA (GB) Petr Foret 58
12 PEGAS (GB) Gary Hind 58
13 KAPTAH (IRE) Ted Durcan 58
14 DESSON (ITY) Jan Rája 58
15 BRUTAL ROCCO (IRE) Jaromír Šafář 58
16 MY AFANTOU (GER) Jakub Pavlíček 58
17 GREEN WORLD (IRE) Khamzat Ulubaev 58
18 RABBIT HURRICANE (IRE) Jan Verner 58
19 ANTHON Róbert Šara 58

Derby bude odstartováno jako sedmý z osmi dostihů. Rámcový program je nabitý hvězdami a bez váhání si zaslouží přívlastek derby-mítink. Mezi klisnami se ukáže klasická vítězka French Quebec, Zlatý pohár s Mariydim, Greek Wedding, Orphan či My Old Husbandem kandiduje na titul dostih roku minimálně pro kategorii starších koní v první polovině sezóny.

Hned ve dvou dostizích se českým divákům představí koně čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. Tím zajímavějším z nich bude ve sprintu sériový vítěz z Ruska Ergiyas. Mezi mílaři dojde k souboji Roches Crosse a Sharpoura.