1. června 2012

Předpověď: Polojasno, místy déšť kilogramů

Odhadovat situaci v tříletém ročníku před derby až příliš často připomíná předpověď počasí. Mnohé odhady se záhy ukáží být neplatnými, některé objevy mají chvilkovou trvanlivost a při tom všem se kolem zúčastněných trenérů a majitelů přesouvá oblast nízkého (nebo vysokého?) tlaku vzduchu z východu či západu. I letos se zdají některé věci být dané – během května vykrystalizovala špička tříletých, přičemž někteří slibují vytrvalecké schopnosti a jiní ne. Něco je ale tentokrát jinak. Včera zápisník přinesl zprávu o tom, že se snu o derby zatím nevzdává realizační tým koně, který v seznamu dvaatřiceti přihlášených stojí na úplně posledním místě. A složení aktérů posledních přípravných dostihů signalizuje, že flintu do žita neházejí ani majitelé koní z nižších pater výkonnostního spektra. Do Velké červnové ceny nebo Červnového poháru míří 24 z 32 derbystů, což předznamenává velký boj o handicapové známky.


Jedna věc je jistá už teď – moje nedávná domněnka o možnosti postoupit do derby s nižším handicapem než 80 kg se ukázala jako mylná. Velká červnová cena a Červnový pohár tentokrát více než přípravné dostihy připomínají regulérní kvalifikace, jak je známe z Velké pardubické. Koně, jejichž handicap se momentálně pohybuje pod hranicí 85 kg, si budou muset místo na startu derby tvrdě vybojovat.

V minulých letech platilo, že hlavním "výtahem"  do derby byla Velká červnová cena. To zůstává v platnosti i letos, mimo jiné proto, že se dostihu zúčastní aktuální lídr tříletých Pegas se známkou 92 kg. Pokud se v neděli potvrdí, že vytrvalecké schopnosti vítěze rakouského Trial Stakes nejsou úplně neprůstřelné, a předstihnou ho někteří  disponovaní vytrvalci v poli, může to vyvolat "déšť kilogramů", ve který někteří aktéři doufají.

Vylepšit svoji eliminační známku bude chtít Brutal Rocco ze stáje Yoko, jenž se v dubnu utkal v Berlíně s pozdějším vítězem italského derby, šplhat nahoru v handicapu ale potřebují také vítěz mosteckého trialu Green World, tamtéž umístěný Katchaba a především tajný tip řady expertů Kaptah. Ten je po dvou trojkových vítězstvích v Chuchli zatím ohodnocen 72,5 kg. Ještě méně – 64,5 – má pomalu zrající A Gentleman, jedna z nadějí Jiřího Charváta.

Červnový pohár bývá jako možnost "last minute" považován za více než riskantní cestu do derby, protože za určité konstelace nemá jistotu postupu ani vítěz. Pokud v něm ale poběží vítězka rakouské klasiky Criostal, bude ho muset handicaper tentokrát brát vážně. Dalšími třídovými aktéry na přihláškách jsou umístění z Mostu Dilinger a Starbuck, který je podle zpráv ze stáje už v pořádku. Pro oba hřebce by postup do derby neměl být neřešitelným úkolem, protože v handicapu nepotřebují žádný velký skok.

Naopak černého Petra si zřejmě vytáhla stáj Rabbit Trhový Štěpánov. Její Rabbit Hurricane měl jít po jedenáctém místě ve Velké jarní ceně rovnou do derby, známka 79 kg mu ale s největší pravděpodobností nebude stačit. Nic jistého nemá ani "dvojka" stáje Lokotrans Straightwhiskey, rovněž chybějící v obou chuchelských trialech. Čtvrtá z Jarní ceny klisen má známku 82 kg.

Vše důležité se ale teprve ukáže. Ve hře o derby je v této chvíli minimálně 25 koní, a tak i výše popsané úvahy nemají o moc vyšší hodnotu než poslední předpověď počasí. Pokusil jsem se opět sestavit eliminační listinu, dlužno však zdůraznit, že je neoficiální a bez záruky. Kromě českého handicapu jsou v ní zohledněny eliminační handicapy před Velkou červnovou cenu a přepočítané známky ze Slovenska podle tradičního klíče +8, který ovšem aktuální doplňující ustanovení už explicitně nezmiňují. Kromě jména a číselné hodnoty obsahuje tabulka údaje o tom, kde ještě daný kůň poběží a z čeho je odvozena jeho uvedená známka.

1. PEGAS 92 Velká červnová cena 3.6. český
2. MYSTIC SWING 90 český
3. MOVE YOUR VISION 89,5 přepočet SK
4. KADYNY 86,5 Velká červnová cena 3.6. eliminační
ATACK 86,5 přepočet SK
6. BETPAK DALA 86 Velká červnová cena 3.6. český
7. CRIOSTAL 85,5 Červnový pohár 10.6. přepočet SK
DESSON 85,5 český
9. MY AFANTOU 84 Velká červnová cena 3.6. český
10. ECHO RULES 82,5 Velká červnová cena 3.6. český
11. STRAIGHTWHISKEY 82 český
12. BRUTAL ROCCO 80,5 Velká červnová cena 3.6. eliminační
13. GREEN WORLD 80 Velká červnová cena 3.6. český
14. LORD OF GRACIE 79 Velká červnová cena 3.6. český
RABBIT HURRICANE 79 český
16. FAVORITE BOY 78,5 Velká červnová cena 3.6. eliminační
DILINGER 78,5 Červnový pohár 10.6. český
18. KATCHABA 77 Velká červnová cena 3.6. český
ROBINSON 77 Velká červnová cena 3.6. český
STARBUCK 77 Červnový pohár 10.6. český
21. ANGEL ROCCO 76 Starohájské kritérium 3.6. český
22. BACARES 74,5 Červnový pohár český
23. KAPTAH 72,5 Velká červnová cena 3.6. český
24. ANTHON 72 Velká červnová cena 3.6. český
MAZHILIS 72 Červnový pohár 10.6. český
26. BYSKOVIC 65 Červnový pohár 10.6. český
PEACE OF GRACIE 65 Velká červnová cena 3.6. český
28. A GENTLEMAN 64,5 Velká červnová cena 3.6. český
29. AL MANSUR 63,5 Červnový pohár 10.6. český
30. AMSSIO 62,5 Červnový pohár 10.6. český
31. ÉBEN 62 český
32. SOLINI 0 Most 2.6. + Červnový pohár