10. června 2013

Valaši se provětrali před derby, rezervy tam jsou

Foto: Václav Volf, fotovolf.com
Rakouské dostihy nejsou v dobré kondici už dlouho. Těžko si ale domýšlet, jak by vypadal tamní derby-trial Vederemo Rennen (2000 m, 10 tisíc eur), kdyby v Česku nebyla nečekaně zrušena Velká červnová cena a další dostihy na pražském závodišti. I po dohlášení Always On Sunday, Tozana a Rabbit Thomase startovalo jen sedm koní, a tak dostih tříletých v Ebreichsdorfu vypadal v některých ohledech spíše jako výpravná rychlá práce po trávě. Pokud bychom u této nadsázky zůstali, byla to ovšem nejzajímavější práce letošního jara. Always On Sunday a Tozan potvrdili druhým a třetím místem vysoké ambice otce a syna Holčákových, páté místo Rabbita Thomase naopak zřejmě znamená konec naději na start v derby a zúžení pozornosti na stájovou jedničku Rabbita Motivmana. Lehké vítězství King Of Marmalade ze stáje OMS pak zanechává v podvědomí neodbytnou otázku – nebyl by tohle kůň do Prahy?


Ze tří českých koní spočíval největší tlak ohledně účasti v derby na Rabbit Thomasovi (Dylan Thomas), jehož stávající známka 73 kg nestačí na průnik do vrcholu sezóny ani náhodou. Stáj Rabbit Trhový Štěpánov dohlašovala do Vederemo-Rennen za trojnásobné zápisné a opět se uchýlila k taktice, která hřebci přinesla jeho dubnové vítězství ve Velké Chuchli. Jan Verner ho hned po startu posunul na špici a začal udávat svižné tempo. Na špici ho však v první polovině dostihu stále "otravovali" německý Montino a domácí Tom Tom Chap, zatímco Tozan (Great Journey) cválal v klidu na čtvrtém místě u bariéry a Always On Sunday (Sunday Break) dokonce na chvostu pole asi deset délek za špicí spolu s King Of Marmalade.

Na konci protilehlé roviny se zdálo, že se pole ještě víc roztáhlo, ale v oblouku se začalo vodícím koním přibližovat a v cílové rovině bylo jasné, že se schyluje ke scénáři a la Tour de France, kde peloton bez milosti pohlcuje uprchlíky. Nejlépe se zorientoval Ján Havlík v sedle slovenského King Of Marmalade. Do cílové roviny točil ve vnější stopě čtvrtý, prakticky na stejné úrovni s rovněž útočícím Tozanem a s několika délkami k dobru na dalšího klíčového soupeře Always On Sunday. Letos potřetí startující hnědák stáje OMS dal zcela zapomenout na neúspěch z Velké jarní ceny, kde ztroskotal na měkké půdě i špatném průběhu dostihu, a ve stylu kovaného vytrvalce odešel od soupeřů. S každým cvalovým skokem získával více prostoru a zvítězil ještě impozantněji, než si lze představit pod výrokem "lehce 3 3/4".

Bylo by velmi zajímavé vidět tohoto koně za dva týdny v Praze, ale Zuzana Kubovičová už dříve určila jako cíl rakouské derby, a tak majitel Vladimír Levársky, trávící víkend v Monte Carlu na finále soutěže Světový podnikatel roku, zřejmě nebude investovat do dodatečné přihlášky.

Milan Zatloukal při seznamovacím startu s Always On Sunday dlouho, předlouho čekal. Na začátku cílové roviny poměrně dost ztrácel na hlavního soupeře King Of Marmalade, hřebec se postupně rozcházel, tlačil se "ven" a Zatloukal chvíli hledal správnou stopu k útoku. Když se mu to podařilo, neměl už na vítěze nárok, ale dobrou akcelerací porazil zbylé soupeře a před Českým derby si řekl o výraznou pozornost.

Tozan předvedl od minulého startu další progres, Jaromíru Šafářovi se v cílové rovině otevřela mezera a bělouš z tréninku Radka Holčáka dobře zrychlil. Dosud na Ebreichsdorf specializovaný hřebec podal kvalitní výkon, i po neděli ale zůstává otázkou, jak si na větším oválu poradí s delší tratí.

S "beránky" běžící Rabbit Thomas v cílové rovině krátkou chvíli živil naději, že by mohl držet krok s nejlepšími, ale v posledních 200 metrech mu útočící soupeři utekli. V cíli ztrácel z pátého místa nesčetné délky na vítěze a to znamená konec nadějí na derby.