5. června 2013

Derby v Mostě, trenéři si našli náhradní "červnovou"

Most je hlavně dějištěm Oaks.
93. České derby se poběží 23. června v Mostě. Za touto holou větou se skrývá 24 hodin horečných jednání, mimořádná schůzka prezidia Jockey Clubu a zhruba 6 metrů vody v místech, kde ještě před několika dny trénovala stovka plnokrevníků. Z několika možností zvolilo vedení českého turfu tu, která se nejvíce nabízela. Derby se odběhne v původním termínu, s téměř stejným rámcovým programem jak bylo plánováno a pořadatelem bude společnost TMM, která si na tento den pronajme závodiště na servisní bázi od Hipodromu Most. "Chceme ten dostihový den zachovat více méně tak, jak byl původně plánován. Jestliže je tady závodiště, které je ochotné zapůjčit dráhu, pořadatel je i v současné situaci ochoten ty dostihy uspořádat a byly vybrány peníze na přihláškách, je myslím naší povinností zajistit derby v původní podobě,“ řekl prezident Jockey Clubu Václav Luka. Některé otazníky ale zůstávají.


Varianty, že by se derby mohlo konat v Karlových Varech nebo během letních prázdnin, v úterý definitivně padly. V secesních kulisách lázeňského závodiště, kde v roce 1995 Regulus vyhrál zadrženě o 15 délek, chtěly modrou stuhu vidět některé významné osobnosti českého turfu, zastoupené v nejužším vedení Jockey Clubu. Pro Karlovy Vary sice mluvil profil samotné dráhy s dlouhou cílovou rovinou, druhé tamní derby v historii by ale zřejmě nepořádala společnost TMM a musel by se ho ujmout buď karlovarský pořadatel, nebo dokonce někdo třetí. Takové řešení by s největší pravděpodobností znamenalo nutnost zrušení přihlášek a nové vypsání.

Naopak varianta Most v praxi znamená "Chuchle se vším všudy, jen přesazená jinam". Vzhledem k množství dalších urgentních úkolů, které se na Jockey Club a mimopražské pořadatele valí (jen v nejbližších týdnech dvoudenní dostihový víkend v Lysé nad Labem, dodatečně vypsané roviny při "bumperech" v Pardubicích, hledání skulin pro zrušený den v Karlových Varech a především nové uspořádání léta) se to jeví jako nejlepší řešení pro všechny. Mezi zásadní argumenty patřila propustnost dráhy. Zatímco v Mostě může běžet 16 koní, oficiální kapacita karlovarských Dvorů je o čtyři místa méně a při parametrech oválu vůbec není jisté, že by tento problém vyřešilo převezení startovacích boxů z Chuchle.

A letošní derby potřebuje více než kdy jindy, aby se do něj dostal maximální počet zájemců. Potvrzení původního termínu totiž zároveň znamená zrušení Velké červnové ceny bez náhrady a definitivní absenci posledního trialu, jenž v posledních letech získal až bizarně vypjatou pozici klíčového odrazového můstku do derby. Trenéři, kteří letos kalkulovali s tím, že jejich svěřenec tři týdny před derby absolvuje v průběžném handicapu rozhodující skok, zůstali na suchu. Teď jim nezbývá, než trpělivě čekat na tři proměnné: eventuální dodatečné přihlášky, potvrzení (ne)zájmu cizinců a především eliminační handicap, který oficiálně umístí na derby-mapu koně bez české známky. A mezi ně patří hned dva ze tří "ante post" favoritů MISTER WESTMINSTER (Hurricane Run) a ALWAYS ON SUNDAY (Sunday Break), jistou účast má díky svému irskému ratingu REGLISSE (Verglas). Sečteno a podtrženo: ve frontě na derby bude hodně těsno.

Ožehavé situace si je vědom i handicaper Milan Tůma, jehož názor na řešení situace v úterý citoval Galopp Reporter. "Já bych derby odložil na srpen, je mimořádná situace a za války se derby běželo dokonce až v září. Konkrétně by se derby mohlo konat v první polovině srpna a předtím by se stihla odběhnout v polovině července Velká červnová. Někteří koně by se ukázali také ve Slovenském derby a bylo by jasněji," řekl kolegovi Jaroslavu Fabrisovi.

Prezidium Jockey Clubu ale odmítlo jak posun do druhé poloviny léta, tak případnou kolizi se slovenským derby. "Zazněly názory, že by se derby mělo posunout na léto, ale to není dost dobře možné, protože bychom byli v kolizi se Slováky," řekl mi Václav Luka den před citovaným výrokem handicapera.

Minulý víkend si v průběžném pořadí polepšili dva koně – klasická vítězka LEY PERCY (Sir Percy) po snadném vítězství v bratislavské Ceně Arvy poskočila na 88,5 kg a RABBIT MOTIVMAN (Motivator) se díky druhému místu proti starším v Mostě definitivně posunul mezi derby-koně se známkou 84,5 kg.

Zrušení Velké červnové ceny nejvíce uškodilo spolehlivému ABSOLYUTOVI (Literato) a velmi pomalu posouvaným FERACLOSOVI (Sakhee) s AL BUSTANEM (Medecis). Se známkou 82 kg však nemá nic jistého ani předběžný spolufavorit BATHYRHON (Monsun)! Povodeň tak nečekaným způsobem přiblížila realitě varování derby-zápisníku z minulého týdne, že se trenér Arslangirej Šavujev opět ocitá nebezpečně blízko "podčárovému" traumatu z minulých sezón.

Druhým pozoruhodným momentem je skutečnost, že v "nebezpečném pásmu" se pohybuje i jediný zbývající český odchovanec TAGGERTON (Egerton). Reálně se tak může stát, že se České derby podruhé v historii odběhne bez plnokrevníků narozených v Česku. Kdoví, zda právě tato skutečnost nepřispěla k tomu, že místo zrušené Simsonovy ceny bude v rámcovém programu vypsáno jakési "malé derby", dostih II. kategorie na 2400 metrů pro tříleté koně českého chovu.

Tři trenéři se však nevzdávají a nehodlají nečinně čekat na eliminační handicap. Rodina Holčákových a Allan Petrlík si v rakouském Ebreichsdorfu hbitě našli náhradu za poslední trial. ALWAYS ON SUNDAY (Sunday Break), TOZAN (Great Journey) a RABBIT THOMAS (Dylan Thomas) tuto neděli poběží tamní Vederemo-Rennen (2000 m). První zmíněný se tam pokusí vylepšit výchozí pozici před eliminací, kterou mu ztěžuje skutečnost, že při svém lehkém vítězství v Bratislavě neporazil příliš silné soupeře. Zbylí dva doufají v posun výše ve spektru tříletých, což platí zejména o Rabbitu Thomasovi.

"Stále věřím, že jeho start v derby není ze stolu. Využili jsme šance a dohlásili jsme ho dodatečně za trojnásobné zápisné, bude to mít místo Velké červnové ceny. V Ebreichsdorfu poběží dobří koně a věřím, že pokud skončí na tabuli, musí poskočit i v našem handicapu," říká trenér Allan Petrlík, který už rakouský trial vyhrál před dvěma lety s Rabbit Librettistem.

Současný stav vypadá takto (tučně vyznačení koně startující minulý víkend, červeně ti, kteří se ještě objeví na dráze):

1. Talar 93.5
2. Ley Percy 88.5 (+ 2.5)
3. Maestro Quercus 88
4. Barateus 87.5
5. Beryaska 84.5
    Rabbit Motivman 84.5 (+ 2.0)
7. Little Rakti 84
8. Tozan 83
9. Sapsiree 82.5
10. Bathyrhon 82
11. Absolyut 80
      Taggerton 80
13. Feraclos 79.5
      Oratory Davis 79.5
      Sunshine Of Gracie 79.5
16. Al Bustan 79
17. Marcus Aurelius 76
18. Tycho Brahe 75
19. Rabbit Thomas 73
20. Maximillion 67.5

Bez české známky: Always On Sunday, Autor, Hot Favorite, Karov, Mister Aviation, Mister Westminster, Reglisse, Saras