22. června 2013

František Holčák útočí na rekord, má dva výstřely

Always On Sunday.
Příští týden uplyne jednadvacet let od chvíle, kdy ryzák Barbakan vyhrál v časovém rekordu poslední Čs. derby a Chuchle poprvé zjistila, kde leží Velké Karlovice. A už zítra se může František Holčák stát nejen prvním občanem této valašské obce, ale také prvním trenérem v historii, který posedmé vyhraje derby. Šanci předstihnout dostihové legendy Františka Vítka a Jaroslava Maška mu otevírají zimní importy Always On Sunday a Mister Aviation, které výmluvně podtrhují Holčákovu dovednost v této nelehké disciplíně. V době kolem přelomu roku, kdy je v západní Evropě všechno jiné než snadné pořídit kvalitního vytrvalce, vybral pro stáj Monte Negro hned dva a v tichosti je nachystal na velký den. Odepisovat nelze ani jednoho a Always On Sunday aktuálně patří mezi hlavní sázkové šance. "Přiznávám, že mi ten rekord občas přijde na mysl, protože zažíváme to vyhecované období před derby. Pan Posád mi říkal: Já ti ještě jednoho koně koupím, ale jak to nevyhraješ, tak uvidíš," směje se Holčák a mimoděk naznačuje další potenciální milník. Stáj Monte Negro se může stát první stájí od dob státních Napajedel, která by vyhrála dva ročníky derby za sebou.


Mít dva koně v derby je vždy lepší, než mít jednoho, ale často jsou s tím spojené drobné nepříjemnosti. Obvykle se jedná o koně různých majitelů, o kterých se pak intenzivně spekuluje, zda jeden nesehraje pro druhého roli nosiče vody. Takové odhady slýchával i František Holčák, když posílal do derby silné dvojice jako Barbakan – Law Soziri a Glowing – Sexman. Letos takové úvahy odpadají, neboť Always On Sunday (Sunday Break) i Mister Aviation (Montjeu) patří stáji Monte Negro podnikatele Jiřího Posáda. "I tihle dva ale půjdou na sebe, protože jsou typově diametrálně odlišní a musí to proběhnout v klidu. Samozřejmě pracují spolu, ale kdo je lepší, vám nemůžu prozradit. Sám to nevím," říká trenér.

Ve srovnání s loňským jarem, kdy se valašská stáj ze všech sil snažila přijít na Kadynyho, zažívá Holčák výrazně menší stres. "V každém případě je větší klid, máme jistotu. Loni jsme vůbec nevěděli, co s Kadynym je, co mu nepasuje a proč se mu nedaří. V práci byl dobrý, ale po jeho dostizích jsme byli v rozpacích," vrací se Holčák k zatím stále ještě úřadujícímu derby-vítězi. "V letošním roce musel trochu odpočívat, ale na to má po loňských výsledcích právo. Měl nějaké metabolické problémy a byl celkově rozhašený, ale teď už je v pořádku a doufáme, že znovu ukáže, co umí."

Byla to právě vzpomínka na Kadynyho, která trenéra a majitele v zimě nasměrovala při hledání potenciálního nástupce znovu do Francie. Potenciálního vytrvalce tentokrát nehledali na dražbě. Ze stáje trenérky Anne-Marie Poirierové získali Always On Sundaye, který stál jako roček 5000 eur a mezi polovinou října a koncem listopadu absolvoval tři starty na 2000 metrů. Při debutu skončil osmý v Angers, pak finišoval druhý v Durtalu a nakonec se vrátil vítězně zase do Angers, kde těsně porazil pozdějšího účastníka Prix du Jockey Club Haya Kana.

Kromě menežování hřebec vykazoval i vytrvalecký původ. Otec Sunday Break se sice ve Spojených státech pohyboval hlavně kolem dvou kilometrů, ale matka Good Blend čtyřikrát vyhrála na distancích 2000 – 2400 metrů a vyzkoušela si i překážky. Hlouběji v původu najdeme i vytrvalecké hvězdy – třetí matka Warsaw dala mimo jiné vítěze Ascot Gold Cupu Westernera. "Nechtěli jsme drahého koně. Původně jsme měli vyhlédnutého jiného, ale ten nakonec stál 100 000 eur, tak jsme z toho vycouvali. Tenhle se nám líbil, trenérka měla jasnou vizi, že je to vytrvalec a nechtěla s ním běhat kratší dostihy. Byl krásně menežovaný, začínal až na podzim a chodil koncem," vysvětluje Holčák.

I on se rozhodl, že Always On Sunday nic kratšího než 2000 metrů nepoběží, což znamenalo pragmatické rozhodnutí vynechat jarní klasické dostihy v Česku i na Slovensku. Nejprve se rozcvičil snadným vítězstvím v bratislavské II. kategorii a po zrušení Velké červnové ceny zamířil do rakouské Vederemo-Rennen, které zápisník obšírně popsal ZDE.

"Chvíli mu trvá, než se rozejde, ale v zásadě co mu řeknete, to udělá. V tomto ohledu připomíná Kadynyho. Jsem rád, že si ho žokej Milan Zatloukal v Ebreichsdorfu osahal. Byl jsem s ním spokojený, v tom dostihu nešlo primárně o vítězství a porazil nás výborný kůň. Always měl výborný finiš, ale přišel pozdě. On potřebuje v závěru pořádně vyjet, už jako dvouletý ukázal, že bez podpory jezdce nic neudělá," konstatuje Holčák.

Historie jeho druhého svěřence Mistera Aviation je o něco složitější. Toho stáj Monte Negro získala v irské stáji Tommyho Stacka, odkud v minulosti přišel do Česka mimo jiné Nucals Star. Valach ve dvou letech startoval pětkrát na distancích 1400 – 1700 metrů a ve všech se dokázal umístit, což v součtu znamenalo rating 85. Vyzkoušel si různé profily drah včetně cílové roviny z kopce a potkal několik zajímavých koní. 1. července v Curragh například porazil vítěze listed Derby Trialu Nevise, dvojnásobného gr.3 vítěze Grafelliho a také pozdější akvizici čečenského prezidenta Cut Me Loose, který za ním zůstal o 13 délek. Na podzim zase ztrácel délku a hlavu na grupově prověřeného Count Of Limonade.

Jak si ale všiml Racing Post, ve výkonech Mister Aviationa pokaždé cosi chybělo. Kdykoli ukázal určitý progres, v dalším startu měl potíže na něj navázat. František Holčák nabízí možné vysvětlení: "Koupili jsme ho s  velkou bradavicí vedle šourku na nebezpečném místě, po konzultaci s panem doktorem z VŠ veterinární jsme to pomalu řešili a je to zažehnané. Myslím, že Irové z toho měli strach."

I Mister Aviation by mohl 2400 metrů prostát, ale definitivní důkaz ještě nepřinesl. V původu indicie jsou, jeho pravý bratr Boulay vyhrál na 2400 metrů. Nejlepším sourozencem ale byla klisna Roxan (Rock Of Gibraltar), která běhala pouze ve dvou letech a ve třech startech dokázala vyhrát listed a doběhnout druhá v gr.3. Právě ona měla lví podíl na tom, že Mister Aviation stál na dražbě ročků Tattersalls 90 000 guinejí.

Valachovy první starty v Česku byly jako noc a den. Do Velké jarní ceny nastoupil ve stínidlech a prezentoval se jako chtivý kůň, kterého Matej Rigo neudržel a po nahánění tréninkového kolegy Sign Of The Zodiac se v cílové rovině propadl na předposlední dvanácté místo. „V pondělí doma házel zadkem stejně jako Always pro Ebreichsdorfu,“ říká trenér. Ve Starohájském kritériu už proběhlo vše podle plánu a dobrým progresem v závěru získal druhé místo za domácí hvězdou Legionarem.

Teď má František Holčák v rukou dobré karty, ale naplno je odkryje až v neděli.