17. června 2013

Jako hřebec neměl šanci. Valach Talar vystoupal ke hvězdám

Cesta ke správnému koni pro derby bývá nelehká a často nemá nic společného se samotnou úspěšností stáje. I Václav Luka mladší čekal na svého derbystu několik let. Nyní jde do vrcholu sezóny s klasickým vítězem, jehož dosavadní kariéra by vydala hned na několik plnokrevných životů. Hnědák Talar (Whipper) změnil majitele kvůli vypořádání dlužné pohledávky, klasickou sezónu načal už v únoru na francouzském polytracku a čtvrt roku na to vybojoval pro veleúspěšnou centrálu Bošovice první klasické vítězství na české půdě. Kůň chystaný cíleně na Velkou jarní cenu navíc mezi řádky naznačil, že by nemusel být bez šance ani na delších distancích. Pokud se mu podaří uspět i v derby, bude to znamenat další mezník nejen v kariéře šampióna trenérů Václava Luky, ale i v historii českého turfu. Talar je totiž valach.


Když před šesti lety Rada Jockey Clubu schválila otevření Českého derby i dalších klasických dostihů valachům a propozice se z tradiční formulky "pro tříleté hřebce a klisny" změnila na neutrální "pro tříleté koně", zůstalo mnohé nedopovězeno. Zastánci tehdejší změny argumentovali, že úspěšný valach zvyšuje ex post hodnotu svých rodičů a charakter derby jako chovatelské zkoušky tím nijak neutrpí. Odpůrci se však s přítomností valachů v derby nikdy nesmířili a v posledních měsících se začínají objevovat indicie, že by mohlo v blízké budoucnosti dojít k dalšímu přehodnocení situace. Starý spor paradoxně přiživil právě Talar, který letos jako první valach vyhrál klasický dostih a před derby se zdá být nejšancovějším valachem od dob druhého z roku 2007 Charleyho.

Talarův realizační tým potvrzuje, že ke kastraci došlo z obvyklých důvodů. "Kdyby se včas nevykastroval, teď už by rozhodně nezávodil. Byl hodně vzpurný a svéhlavý, nechtěl pracovat a když se ho povedlo přemluvit, trénoval vždy s odporem. Osobně nejsem přítelem kastrování hřebců pro rovinové dostihy, ale když se odhalí nějaký problém, může to těm koním zachránit kariéru. V takové situaci to udělám i já, protože to pomůže všem – koni, nám i majiteli," vysvětluje Václav Luka. A jeho manželka Martina přidává humorný detail, že poprvé se jí podařilo protrhat Talarovu hřívu až ve chvíli, kdy byl v narkóze. Teprve po operačním zákroku se zrodil ten Talar, jak ho dnes znají čeští diváci.

Před deseti lety by to znamenalo z pohledu derby konečnou, ale v roce 2013 platí jiná pravidla a s tímto vědomím je třeba ocenit obrovskou práci, kterou bošovický tým se svou hvězdou udělal. "Byl to zlý hřebec, občas to bylo o strach snažit se s ním manipulovat, byl velmi dominantní i v boxu. Když jsme na něj vyskočili, chodil po zadních a bylo s ním těžké pořízení. Po kastraci se to otočilo o sto procent," říká Martina Luková.

To už měl Talar za sebou další životní změnu. Syn plemeníka Whippera a klisny Tashreefat, která se pohybovala na distancích 2000 - 2800 metrů, změnil ještě před debutem na dráze majitele. Poradce ministra financí Radek Šnábl, který je díky koupi březí Tashreefat uveden navzdory Talarově britskému suffixu jako jeho chovatel, sice poslal ročka k Lukovi do tréninku, pak se ale v rámci vyrovnání pohledávek vůči trenérovi rozhodl talentovaného juniora prodat.

V té chvíli vstoupila do Talarova života stáj GM Electronic, jejíž majitelka Miluše Mikulášová stojí za vybudováním bošovické centrály. Lukova "paní domácí" dala na doporučení svého trenéra a valach absolvoval svůj debut 7. října ve stejných žluto-modrých barvách, ve kterých o tři roky dříve klisna Latibela zařídila první vítězství tehdy nově otevřené centrály.

V Memoriálu Josefa Šacha na 1200 metrů Talar potkal barvitou sestavu koní v čele s Partheonem, Limanem a Rabbitem Araafou. Nezkušení dvouletí nabídli klopotnou podívanou, která připomínala prvňáky mazající po prvním školním dnu chvatně domů, a při vytočení lahovického oblouku se z chumlu jezdců ozývaly skřeky téměř indiánské. V cílové rovině ale přišel okamžik, při němž hledači budoucích talentů museli zpozornět. Ještě 400 metrů před cílem byl Talar jedním z těch klopýtajících dětí v hloučku, jakmile však Vendula Korečková začala před distancí jezdit bičíkem, přišlo přímo raketové zrychlení. Talar se bleskově, téměř slalomářským způsobem, protáhl mezi bojujícími soupeři a ještě stihl zaútočit na vítězného Partheona. Ukázal při tom tři věci: že je stále hodně "zelený", že bude potřebovat delší porci a že má velký potenciál.

Musely to být právě záběry tohoto finiše, které běžely Václavu Lukovi hlavou, když určoval sestavu koní pro zimní starty ve Francii. Talar tak vstoupil do sezóny už 22. února na závodišti Lyon la Soie a v Prix Cris Kraft na 1800 metrů bral po drtivém závěru čtvrté místo jen délku a dva krky za vítězem, přičemž třetí doběhl dvakrát na grupové scéně umístěný Ivan Grozny. Druhý francouzský start 10. dubna v Salon-de-Provence dopadl méně uspokojivě - špatný průběh dostihu, kdy Talar vyplýtval potřebné síly už dlouho před cílem, vyústil v šesté místo a zpětně viděno také konec spojení s žokejem Petrem Foretem.

Za hlavní pozitivum francouzské cesty považuje Václav Luka čas. "Pokud máte ve stáji koně do klasických dostihů, starty ve Francii znamenají víc času na všechno kolem přípravy. Raději chystám koně přímo na dostih, nemám rád takové to chození dostihů kvůli práci. Když se odhalí nějaký problém v únoru, je možné tu přípravu zacílit. Naopak když se zjistí 15. dubna, nestihne se před klasickými dostihy nic," říká trojnásobný trenérský šampión a přiznává, že další motivací jsou štědré francouzské dotace. "Dostihy pro nezvítězivší tam jsou dotovány 16 až 25 tisíci eur, to je zhruba jako naše dámská klasika. To se bohužel zrovna s Talarem nepovedlo, od dotace ho dělilo minimum, ale třeba loni jsme to zvládli s Glorious Eaglem. Je to zkrátka spojení příjemného s užitečným…"

Další start ve Francii se kvůli drobnému zdravotnímu problému neuskutečnil a Talar se nakonec málem nedostal do Velké jarní ceny. S eliminační známkou 67 kg byl nejníže hodnoceným účastníkem a Bošovice se do poslední chvíle obávaly, zda bude moci startovat. Odpovědí bylo nečekané vítězství proti téměř kompletní elitě ročníku.



V jednom z nejméně přehledných polí posledních let a na hluboké půdě Jiří Chaloupka držel Talara dlouho v závětří. Na začátku cílové roviny mu pak našel ideální stopu na vnější straně dráhy, kde byla tráva nejméně rozbitá. 400 metrů před cílem přišlo malé déja vu – Talar po žokejově pobídce akceleroval stejně raketově jako při svém debutu a na distanci už měl hlavu vpředu. Chaloupka pak už jezdil více rukama než bičem, periferně si hlídal nastupujícího Mistera Westminstera za sebou a kontroloval jisté vítězství o 1 1/4 délky.

V handicapu se Talar rázem posunul na 93,5 kg – tedy známku, jakou obvykle dostávají vítězové derby. "Bylo by odvážné vyhlašovat v tak vyrovnaném dostihu předem vítězství, optimismem jsem úplně nehýřil. Uklidnil jsem se až ve chvíli, kdy jsem si spočítal, že se dostaneme na start. Dělal jsem si v klidu svoje a mou hlavní snahou bylo ukázat handicaperovi, že se mýlil a přehnaně jsem neřešil, jak dopadneme. Chtěl jsem dokázat, že nejsme na chvostu a teď jsme z Talarova výkonu všichni v totální euforii,“ radoval se Luka.

Z dosavadní Talarovy kariéry vyplývá, že umí zaběhnout na různém podkladu a že se svým dlouhým cvalovým skokem a energickou akcí potřebuje precizní průběh dostihu "na objednávku", jak mu ho dopřál Jiří Chaloupka ve Velké jarní ceně. S těmito poznatky se trenér rozhodl vypustit zbylé trialy a jít rovnou do derby, takže ho jako jednoho z mála nezaskočilo nečekané zrušení Velké červnové ceny. "Talar byl cíleně chystán bez dalšího startu, příprava proběhla bez komplikací a kůň je v pořádku, už jen dolaďujeme poslední detaily," líčí trenér týden před derby.

Teď už zbývá jen vyřešit otázku, jak si valach poradí s profilem dráhy v Mostě. "Zatím tam nikdy neběžel, ale koně s takovou prostornou akcí a stavbou těla jako Talar mívají s tamní dráhou problémy. Cílová rovina není dlouhá, bude tam hodně záležet na momentální pozici… Ale stoprocentně to člověk nikdy neví a velký kůň klidně vyhrát může, v minulosti se v Mostě dařilo třeba Peerless Squeakovi, který se typově na tuto dráhu také na první pohled nehodil. Pohybujeme v rovině indicií, těžko to předem odhadovat," připouští Luka.

Lidé kolem Talara si poslední týdny každopádně užívají. "Pracovní jezdci se na něm střídají, Talar je strašně pohodlný kůň na ježdění. My tady o něm říkáme, že to je kůň za odměnu. Akorát když je ve své perfektní kondici, hodně kope po koních za sebou. Vyhazuje, piští a chce tomu všemu šéfovat. Jakmile ale odskočí do cvalu, je to nádhera na něm sedět," doplňuje Martina Luková.

Ať derby dopadne jakkoli, samotný Talar se časem snad naučí lépe vychutnávat své úspěchy. Trenérova manželka už hlásí první pokrok: "Po Velké jarní ceně jsem k němu přišla s pytlem jablek, on otočil hlavu a nevzal si ani jedno. Jirka Chaloupka mu pak přivezl pytel mrkve a naučil ho to jíst."


Čtěte také: