12. června 2013

Olehla: Letos rozhodne kouzlo okamžiku

Minulý víkend slavil velké vítězství ve Zlatém poháru s Khalshanim, ale v  derby Čestmír Olehla žádné želízko nemá. Po loňské smůle se Starbuckem, který se v posledních týdnech před vrcholem sezóny nešťastně zranil ve stáji, tentokrát žádného koně nepřihlásil a už v zimě bylo jasné, že se potenciální následník Tankreda, King Marca či Baggia nerýsuje. Čestmír Olehla je zkrátka nestranným pozorovatelem a jakkoli na jaře deklaroval, že situaci mezi tříletými tentokrát nemusí sledovat, derby-zápisník této nezvyklé situace musel využít. Necelé dva týdny před derby jsme si povídali nejen o legendárních "mosteckých specifikách".


Derby se musí stěhovat a hodně se teď řeší, jak do výsledku promluví "faktor Most". Není ale zvláštní čekat zrovna od derby rovné podmínky a stejné šance pro všechny, když je to už svým založením totálně nespravedlivý dostih?

Jasně. Derby vyhrává nejšťastnější kůň a v Mostě to bude platit na entou. Faktor štěstí bude hrát tentokrát zvláštní roli. Ona to je stará dostihová floskule, ale pro mě to bude mimořádný dostih ve zvláštních podmínkách. Více než kdy jindy bude rozhodovat okamžitá forma, aktuální vývoj situace a kouzlo okamžiku.

Co jste vlastně říkal na přesun do Mostu?

Zprostředkovaně jsem byl u toho, mluvil jsem s Václavem Lukou a musím se přiznat, že jsem patřil k těm, kterým by se to víc líbilo v Karlových Varech. Jenže rozhodovat o krátkodobém přesunu na dráhu, kam právě natekla voda, by bylo hodně problematické. Most je jistější a podmínky navíc budou pro všechny stejné. Nadšený z toho však nejsem, a když to řeknu trochu v nadsázce, svým způsobem jsem rád, že letos v derby nemám koně. Otázka místa konání je ale jen jeden problém. Mrzí mě, že vypadla Velká červnová cena jako hlavní předzkouška na vytrvalecké distanci. Myslím si, že tím vzniká konstelace, jaká tady před derby ještě nebyla. Jestliže se každý rok mluví o vytrvalosti a o různých koních panují pochybnosti i poté, co odběhnou poslední trial, letos to bude ještě mnohem nejasnější. Hodně bude záležet na jezdcích a slyšel jsem, že některé realizační týmy už shánějí zahraniční žokeje. Když k tomu přičtete veškerou nervozitu, mosteckou dráhu a plný počet koní, představte si ten "masakr" v posledním oblouku…

Kdybyste to shrnul jako trenér, jakému typu koní podle vašich zkušeností Most vyhovuje a komu naopak vůbec ne?

Pokud mluvíme o derby-distanci, je zapotřebí kůň, který umí běhat z kopce: buď musí být ochoten, nebo mu to musí být jedno. Obecně bych řekl, že pro velké, mohutné koně to nebude žádné štěstí, může to samozřejmě jednou zaběhnout a pak už ne. Bavíme se o profilu dráhy a také poměrně ostré zatáčce – buď budete mít koně, který má kratší konec, nebo tempaře. Tady může hodně ovlivnit žokej, který se postará o potřebný průběh. Výhodu má každopádně kůň, který předvede krátký konec z kopečka, nebo to prostě odkopne a celé to prostojí. Samozřejmě do toho vstupují další faktory: startovní číslo, jak kůň odskočí – to hraje v Mostě přece jen trochu větší roli, než v Chuchli. Důležité je také tempo, zda bude dostih rychlý nebo pomalý, ale derby myslím už dlouho nebylo "courák".

Naznačujete tedy, že pokud má někdo ve stáji opravdu klasického vytrvalce, tak může mít letos problém?

Cítím to z pohledu trenéra. Sám jsem tolik koní s  dělovým koncem neměl, naposledy to byl Tankred nebo možná Savignon, kteří to dokázali těch 200 metrů odkopnout. Ale koně, co utíká a frčí celých 2400 metrů, jsem snad neměl ještě nikdy. Kdysi dávno možná Victise, ten byl hodně chtivý a nenechal si do toho mluvit. Většina koní je „něco mezi“ těmito dvěma póly – během dostihu běží v poli, musí se připravit v oblouku a pak mají nějaký závěr. To jsou takoví ti obyčejní vytrvalci, kterým něco v tom Mostě může nakonec chybět, jako se to stalo třeba French Quebec.

Na jedné straně tomu rozumím, na straně druhé mám někdy pocit, že se v českém turfu ta "mostecká specifika" častým zdůrazňováním vžila jako oblíbená výmluva. Vezměte si Epsom, kde je to je doslova nahoru a dolů…

To je bez debat. Epsom je fascinující dráha, ale také jsem četl jedno pojednání, že kdyby se tam nekonalo derby, nikdo tam běhat nebude. Když odstartujete, jdete doprava, tam se to různě přelévá, ale co je rozhodující – koně frčí z kopečka v Tattenham Corneru, pak se to zase zvedne a posledních 300 metrů je do kopce, což má logiku. Je to dostih, kde hodně rozhoduje morálka, není to žádný kolotoč a opravdu se tam maximálně prověří vytrvalost. Je to prostě specifická dráha, která ovšem neničí možnosti koní. Pokud se ale budeme bavit o derby, specifické je třeba i to americké pojetí v Ebreichsdorfu. Tam buď máte koně, který umí raketově 200 metrů nebo ustojí oba oblouky, kde každá stopa znamená délku navíc.

Jak vidíte situaci vašich kolegů, kteří chtěli běhat Velkou červnovou cenu?

Já jsem trval na tom, aby Velká červnová cena byla, protože handicaper si také musí udělat určitý obrázek a dnes je to nastaveno tak, že koně, kteří zaběhli dobře míli, jsou výš než klasičtí vytrvalci. Když sledujete práci handicapera z minulých let, s každým významným dostihem ty koně popotahoval výš handicapem a vrcholilo to ve Velké červnové ceně. Handicaper má svůj názor a v konečném důsledku se vždy ukázalo, že v hlavních rozhodnutích měl pravdu. Letos nastala nečekaná situace a převážil názor, že běhat červnovou není nutné a že to handicaper zvládne. Optimální situace to ale není, mnoho stájí na ten dostih spoléhalo a nedočkalo se.

Jak zásadní vliv může mít zrušení posledního trialu na přípravu koní před derby?

Ledacos se dá udělat doma. Samozřejmě nikdy nezvládnete simulovat dostih se vším všudy včetně cestování, nervů a muziky, tady hodně záleží na typu koně. Některý ten dostih potřebuje, protože je trochu lenoch a tím dostihem ho povzbudíte. A pak máte koně jako French Quebec, která se nechala nachystat za pět minut dvanáct na klasiku a povedlo se to. Samozřejmě existují příklady, kdy si koně to derby odběhli už v práci, nebo byli namotivovaní až příliš. Do kuchyně jednotlivých trenérů samozřejmě nevidíme. Hodně se pozná v daný den, jak budou vypadat koně v paddocku a jak se budou chovat - v derby i dalších dostizích po něm.

Některé stáje nouzově zabudovaly do plánů Ebreichsdorf, čtrnáct dní před derby to ale není nic snadného. Vy sám jste takový start zažil například s King Marcem, na co se musí dát pozor?

Čtrnáct dnů už je mezní doba, tam musí všechno klapnout do puntíku. Někomu to zapadá do přípravy, jiní to podstupují kvůli handicapu, ty motivace můžou být rozdílné. King Marc byl typický vytrvalec, kterému Vederemo Rennen absolutně nesedlo. Byl totálně ztracený, vytočil šestou stopou a nestihl nic, to jsme se netrefili. Pak šel ještě Červnový pohár a v derby pak honil Darsalama.

Kdo se vám před letošním derby nejvíce líbí?

Přiznám se, že mě překvapil mladý Václav Luka, který předvádí úžasnou sérii, a pominout nelze ani Mister Westminstera od Pepy Váni. Co se týká dalších stájí, je tady důležitý faktor – jak zasáhly do života trenérů v Čechách povodně. Ať je to jak chce, když přestěhujete koně z Prahy na venkov a řešíte provizorium, nemůžete nad tím úplně mávnout rukou. To se Bošovic netýká, na polytracku jsou s některými koňmi dál a třeba vítězství Talara ve Velké jarní ceně jsem rozhodně nečekal. Jak to má s vytrvalostí nevím, ale každopádně má dobře našlápnuto. Jinak se budu držet koní, které jsem viděl. U Šatrů jsem se byl podívat na Reglisse a jistě to s ní nebylo snadné. Bude v derby debutovat, a pokud v Mostě všechno padne na její stranu, kdoví, třeba to se svou třídou nakonec vyhraje. Je to malá kobyla, tak mi hned naskočila asociace s tou "bílou mrchou" Merlyp, co nás loni porazila v Oaks. Může se stát ledacos.

Velkou neznámou budou vytrvalecké schopnosti řady koní, nedá se ale derby v posledních letech vyhrát pouhou třídou?

Já bych s tím až tak nesouhlasil. Když jde kůň vyloženě proti distanci jako svého času například Chardonney Tcheque, je to hop nebo trop a většinou to nedopadne. Ono by teoreticky mohlo platit, že se na pražské dráze dá vyhrát s mílařem, kdyby ten dostih byl falešný a ošidil by se začátek, což se často stává právě v těch předzkouškách jako Velká červnová cena. Ale derby se už jde zostra, protože se tam vždy najde někdo přemotivovaný nebo kdokoli jiný, kdo to nakopne a pak už to je o půdě a průběhu dostihu. Dobře schovat mílaře v derby je v takové situaci skoro nemožné. Jisté ale je, že ta třída tam být musí. Marně přemýšlím nad vítězem z poslední doby, po které už pak neštěkl pes, takových výkřiků ubylo. To se spíš stává, že dojde ke zdravotnímu problému, ale většina jich mezi špičku vytrvalých koní patří. Sečteno a podtrženo: vítěz derby podle mého názoru vytrvalec být musí. Jiná věc je, jak se to včas dozvědět. Vytrvalost není jen o předcích, ale především o hlavě toho koně, nakolik se dokáže s tím běháním srovnat, nakolik relaxuje a nenechá se dostihem vytočit...