28. června 2014

Derby-fakta: Jednadvacet zápisů do historie modré stuhy

Foto: Monika Preislerová
Není to jen stáj Monte Negro, která se po minulé neděli posunula vysoko ve statistikách Českého derby. Jiří Chaloupka se stal vedle Václava Janáčka nejúspěšnějším aktivním žokejem v derby, a historické zápisy se podařily i realizačnímu týmu druhého Honzika Chipery. Derby-zápisník sestavil rychlý přehled jednadvaceti větších i menších "nej" kolem 94. Českého derby. A podotýká, že další jsou ještě v sázce. Pokud by například Cheeky Chappie uspěl 20. července ve Slovenském derby, stal by se teprve osmým vítězem chuchelského derby, který si připsal dvě modré stuhy. Naopak mu pevně držíme palce, aby nebyl šestým derby-vítězem za posledních 10 let, který po derby už nikdy nic nevyhrál, a také, aby se v dohledné době nestal dvaadvacátým derby-vítězem v překážkových dostizích. Podotýkáme, že by se místo toho mohl pokusit stát se čtvrtým koněm po Arvě, Noře Jeane a Ray Of Lightovi, který získá double derby a Velká cena českého turfu. Případně ještě lépe - druhým derby-vítězem historie po Darsalamovi, který jednou získá v západní Evropě status black-type, o což se ale realizační tým z Velkých Karlovic téměř jistě nebude pokoušet už v letošní sezóně. Ale nepředbíhejme a ještě se na okamžik vraťme k samotnému derby.

1) Cheeky Chappie patří k šesti derby-vítězům s nejnižším počtem startů před derby.

2) Největším zahraničním zdrojem derby-vítězů zůstává Irsko, Cheeky Chappie je jedenáctým vítězem se sufixem IRE.

3) 2:33,88 je nejpomalejší čas od roku 2005. Za poslední čtvrtstoletí běželo pomaleji jen šest koní (Manhattan Project, Progression, Regulus, Nora Jeane, Indurain, Ready For Life).

4) Stejný čas jako Cheeky Chappie (zaokrouhlených 2:33,9) zaběhli v derby Cent (1959) a Crapom (1972).

5) Jen v sedmi ročnících chuchelského derby byl rozdíl mezi vítězem a druhým koněm těsnější než v letošním roce. O krk v minulosti zvítězili Cléopatra (1924), Rek (1932) a Seal cs (1973).

6) Poprvé od roku 2007 nebyly plné startovní boxy. Za posledních deset let se to stalo teprve potřetí, ovšem pokaždé za to mohl škrt na poslední chvíli.

7) Jiří Chaloupka se stal jedním ze dvou aktivních jezdců, kteří vyhráli derby opakovaně. Vyrovnal tak Karla Holoubka, Viktora Tausze, Leslieho Lomaxe, Oldřicha Mertu, Františka Touška, Miroslava Šustu, Milana Klučku, Williama Lorda, Karola Šarinu a Václava Janáčka. Pokud by se mu v budoucnu podařilo vyhrát ještě jednou, postoupil by do šestičlenného klubu trojnásobných vítězů.

8) Cheeky Chappie je 39. derby-vítězem, který prošel dražbou. Jiřím Posádem však byl zakoupen až později privátně.

9) Stáj Monte Negro je první stájí po roce 1989, která vyhrála derby třikrát za sebou, a celkově druhou po Hřebčíně Napajedla (1973/76 a 1979/82).

10) Podle počtu vítězství patří Jiřímu Posádovi v historické tabulce dělené třetí místo za Hřebčínem Napajedla a stájí Xaverov. Kromě něj se tři modré stuhy podařily ještě Eberhardu Mauvemu a hřebčínu Motešice.

11) Vzhledem k tomu, že zmíněné velké stáje z éry státního provozu vyhrávaly až na výjimky s vlastními odchovanci, je Jiří Posád prvním majitelem, jemuž se podařilo před klasickou sezónou koupit tři vítěze derby.

12) Úspěšná obhajoba v derby se kromě Posáda a Napajedel podařila pouze stáji Kary v první polovině 20. let.

13) Radek Holčák je šestým trenérem, který má na kontě vítěze derby i Velké pardubické. Z aktivních trenérů se to před ním podařilo jeho otci Františkovi, Josefu Váňovi a Václavu Chaloupkovi.

14) Velké Karlovice si osmým vítězstvím upevnily pozici druhé nejúspěšnější tréninkové centrály v historii derby. Nejvíce vítězů – 49 – se připravovalo ve Velké Chuchli, za druhými Velkými Karlovicemi následuje s šesti vítězi Lysá nad Labem.

15) Pojedenácté v historii vyhrál kůň s číslem 14. Žádné číslo v historii Českého derby nevyhrálo častěji.

16) Cheeky Chappie je třináctým vítězným tmavým hnědákem. Delící čára mezi jednotlivými odstíny ale zejména v minulosti mohla být složitější: dalších 46 vítězů byli hnědáci a prosadilo se také šest černých hnědáků.

17) Martina Havelková se stala patnáctou ženou, která jela derby a její druhé místo patří k nejlepším výsledkům jezdkyň vůbec. Zvítězit dokázaly jen Míla Hermansdorferová (1972) a Maria Magdalena Rossak (2010), druhé místo se kromě Havelkové podařilo jen Heleně Blažkové (2002). Do klubu žen s medailovým umístěním v derby patří ještě třetí z roku 1984 Jiřina Hrabánková.

18) Štěpánka Sedláčková je šestnáctou ženou, která připravila koně pro derby. Z aktivních trenérem zatím nejvíce derbystů nachystaly Zuzana Kubovičová (8), Ivana Pejšková, Lenka Horáková, Helena Vocásková a Helena Blažková (všechny po 3). Zvítězit se však podařilo jen Pavle Váňové (2002).

19) Tomáš Šatra poslal do derby svého dvaačtyřicátého koně, což je z aktivních trenérů suverénně nejvíce a v historické tabulce to znamená šesté místo. František Holčák letos prostřednictvím New Attacka připravil třicátého derbystu.

20) Honzik Chipera je pátým koněm majitele Jiřího Charváta, jemuž se podařilo „tabulové“ umístění v derby. Z aktivních stájí má lepší bilanci jen Wrbna Racing (7), stejný počet umístění jako Charvát má na kontě ještě Ardak Amirkulov.

21) Dr. Charvát však mezi aktivními majiteli vede v počtu koní startujících v derby – Honzik Chipera byl jeho patnáctou nadějí.