5. června 2014

Návrat k Velké červnové: Pozor, vytrvalci tu jsou

Foto: Petr Malík
Ray Of Light, Nora Jeane, Tribal Instinct, Poderoso či Roches Cross. Ti všichni se k pozdějšímu vítězství v derby nadechli více či méně snadným triumfem ve Velké červnové ceně. Poslední trial před derby dal mnohokrát "glejt" stávajícímu favoritovi modré stuhy, jindy zase pomohl objevit nového. Letos ale napřímil hlavní pozornost na koně, který vůbec nebyl na startu. Působivé vítězství Tannhaeusera totiž výrazně zhodnotilo květnový triumf Honzika Chipery v Memoriálu dr. Frankenbergera. Dále poskytla neděle cennou zprávu o tom, jak daleko je tiché ladění formy Cheeky Chappieho před útokem na derby-hattrick stáje Monte Negro, a český chov našel nečekaně silnou zbraň v nenápadném Vajgarosovi. Jedno tajemství nicméně zůstává nevyluštěno – jaké jsou aktuální možnosti Buonarrotiho, který byl kvůli zdravotním problémům postupně škrtnut z Velké červnové ceny i Červnového poháru.

Když se v Česku řekne přípravný dostih, jako první naskočí v paměti kvalifikace na Velkou pardubickou. Všichni do ní směřují, nikdo ji oficiálně nechce vyhrát a nakonec se skoro všichni nějak dostanou do cíle. To Velká červnová cena skýtá stres úplně jiného druhu. Do derby zbývají už jen tři týdny a víc než o "přípravu" a ladění formy jde často o zisk potřebného handicapu. Což mimochodem vede k paralele se zmíněnou kvalifikací – i tady stačí s nadsázkou řečeno doběhnout do cíle. Minimálně prvních deset koní automaticky stoupne v handicapu natolik, že se jejich týmy už nemusí o místo na startovní listině derby strachovat. Tím se každý rok výrazně potlačuje hodnota dalších přípravných dostihů a cest do derby, ale hlavně to vede k nezdravému stavu, kdy o startujících ve vrcholu sezóny prakticky rozhoduje závěrečný trial a jediná handicapová známka, přebíjející vše ostatní.

V derby-horečce jarních týdnů se navíc často zapomíná, že hlavními aktéry jsou stále poměrně nezkušení koně s minimem absolvovaných dostihů, o jejichž skutečných možnostech a dispozicích často nemají zcela jasno ani jejich vlastní realizační týmy. Cesta do derby je zkrátka neustálé sbírání náznaků a drobných střípků, které se zpětně můžou ukázat jako zkreslené či dokonce zavádějící. Dobře to lze demonstrovat na aktérech Velké červnové ceny. Z patnácti startujících jich osm – tedy více než polovina – absolvovalo do minulé neděle jen dva nebo tři dostihy.

Čtěte také:

Ze skupiny favoritů podle očekávání vypadl Buonarroti (New Approach), u něhož trenér Josef Váňa avizoval již v týdnu virózu provázenou teplotou. S tou se poslední dny v centrále Mlýnce/Bohuslav potýkal větší počet koní a samotný trenér byl na sobotních dostizích v Mostě ohledně tohoto tématu poměrně málomluvný. "Lepší se to, teplotu už mají jen tři koně," konstatoval s tím, že i Buonarroti je na tom už výrazně lépe. O tři dny později však svou hlavní naději pro derby škrtl i z původně plánovaného Černového poháru, a černý hnědák stáje Jasna tak půjde do vrcholu sezóny bez přípravného startu v nohou.

V paddocku vypadal tradičně dobře Cheeky Chappie (High Chaparral), na něhož se poprvé vyhoupl žokej Jiří Chaloupka. Líbil se také Zakhar Star (Henrythenavigator), i když se účastníkovi Poule d’Essai des Poulains co do zevnějšku vyrovnal jeho tréninkový kolega Vainakh (Rock Of Gibraltar). Z dvojice koní Ardaka Amirkulova působil výrazně lépe Jambul (Byron) a své příznivce musel najít i optimální kondici vyzařující Vajgaros (Rosensturm).

Nervózním dojmem naopak působil Okrinek (Azamour), který se před třetím startem kariéry výrazně potil a později se poměrně dlouho zdráhal vstoupit do startovacích boxů. Nejdražší účastnice prošlá dražbami Navika (New Approach) opět nastoupila s chráničem uší, který jí však stájový tým na rozdíl od Jarní ceny klisen ponechal i na samotný dostih.

Marný boj "akrobata" Šmidy


Největší nástrahou Velké červnové ceny je první oblouk, do kterého se vzhledem k distanci 2200 metrů nabíhá prakticky hned po otevření boxů. Při počtu patnácti koní se v této fázi daly téměř jistě očekávat kolize a nabízela se prakticky jen dvě řešení, jak se jim vyhnout – dobře odstartovat, nebo naopak začít zezadu. Nejlepší startovní reakci měl Tannhaeuser, jehož žokej Jan Verner po "rabbitovsku", leč nijak razantně přistrčil rukama na špici, a v první vlně se ocitli také Jambul, Cheeky Chappie, Vainakh a Sázava.

Dobře odskočil i New Attack, ale naděje stáje Meridian žila jen několik sekund. Zdenko Šmida ztratil už nějakých 100 metrů po startu třmen a výrazně bojoval se stabilitou i ovládáním svého koně. V jeho bezprostřední blízkosti ke své smůle cválali Castellon a Le Conte Noire, zatímco na bariéře dokázal Petr Foret udržet Naviku a vzadu se usadili Vajgaros, Zakhar Star, Soldier Of Future a Dunagiri.

Situace v prvním oblouku: Vainakh přebírá vedení... Foto: Martin Haleš, Galopp Foto

Nejpozději v polovině oblouku se Šmidův boj o rovnováhu ukázal jako marný. Hnědákovi se začalo otáčet sedlo a ztráta jezdce se zdála být jen otázkou času. Neméně krušné chvíle však zažívali jezdci koní cválajících v jeho blízkosti. Kolize vynesla zcela na vnější stranu Castellona, jehož žokej Moffatt byl nucen výrazně obíhat a zoufale se snažil setřást hekticky běžícího New Attacka. Naopak do vnitřní stopy jako pingpongový míček odletěl Okrinek a v následném dominovém efektu se dostal do cesty Le Conte Noirovi.

Šmida sice už v této chvíli neměl šanci udržet se v sedle a byl vzdálený zhruba sedm délek od špice, ale bezprostředně za ním stále cválala polovina pole. Slovenský šampión proto ještě několik okamžiků srdnatě bojoval dál, a když se za mezníkem 1800 metrů ocitl konečně ve vnější stopě, teprve poté "vystoupil".

Suverénní vítěz, až za ním boj


Mezitím došlo ke střídání na špici, když už před internátem kolem Tannhaeusera "profičel" Vainakh, určený jako vodič pro tréninkové kolegy ze stáje Arslangireje Šavujeva. Záhy měl k dobru půldruhé délky, slovenský žokej Štefan Budovič podle ordre nasadil strojové tempo a postupně se mu podařilo roztrhat pole. S každou další čtyřstovkou se běželo o něco rychleji. Nejblíže vodícímu koni pracoval Tannhaeuser, na třetím místě se díky své vstupní rychlosti vyhnul potížím Jambul a délku za ním získal bariéru Dasho Top. Do silného druhého sledu se dostali i Castellon, Sázava a Okrinek.

Na favority stupňované tempo nedělalo příliš dojem. Zatímco Zakhar Star se vezl na chvostu pole vedle Naviky a těsně před posledním Dunagirim, Cheeky Chappie pracoval kolem devátého místa asi sedm délek za špicí. V lahovickém oblouku dělilo prvního Vainakha od šestnáctého Dunagiriho bezmála dvacet délek a rozestupy mezi jednotlivými koňmi se výrazněji nestíraly.

Do cílové roviny jako první vběhl volný New Attack, a tak jezdce předních koní čekalo dilema, kterou stopou se dát. Mimo svůj úkol splnivšího Vainakha se ale nakonec toto rozhodnutí týkalo jen Jana Vernera, neboť ostatní na něj ztráceli poměrně dost prostoru. Verner zvolil vnitřní stopu u bariéry a před mezníkem 400 metrů se do Tannhaeusera více rukama než bičíkem opřel . Valach ze stáje Englicovi dokázal nasazené tempo udržet a za distancí už bylo jasné, že dnes ho nikdo nechytí. V cíli měl Tannhaeuser náskok dvou délek.

Radost Jana Vernera. Foto: Martin Haleš, Galopp Foto
Jedno tempo držel i za ním cválající Castellon, na něhož se v závěru dotáhla dvojice koní se závěrečným zrychlením. Energicky ježděný Jambul se sice Janu Rájovi chvíli kroutil, ale pak zabojoval a získal druhé peníze. Nejúdernější finiš z celého pole předvedl o krátkou hlavu za Jambulem třetí Cheeky Chappie, čtvrté peníze uhájil Castellon a konec tabule stihl táhlým finišem Zakhar Star.

Velké grády měl i finiš šestého Vajgarose, jemuž na účastníka francouzské klasiky chyběla v cíli pouhá hlava. Se znatelným odstupem 2 1/2 délky na bojující hřebce pak doběhla sedmá Sázava, těsně před Okrinkem a Vainakhem.

Vytrvalci s příslibem...


O tom, že Tannhaeuser (Zafeen) neodskakoval do dostihu jako outsider, svědčí jeho kurs 6,5:1. Ale marná sláva, k nejvíce skloňovaným aktérům tříleté scény dosud nepatřil, i když by si to byl zasloužil už před vítězstvím v závěrečném derby-trialu. Po slibném debutu v Karlových Varech totiž z druhého místa v Memoriálu dr. Frankenbergera ztrácel jen necelé dvě délky za Honzika Chiperu, jehož vítězství nyní výrazně získalo na hodnotě. V souvislosti s Tannhaeuserem nyní visí ve vzduchu dvě otázky: jak výrazně se stále nezkušený kůň dokáže zvednout po teprve třetím startu kariéry a zda svým dostihovým stylem může uspět i v derby na 2400 metrů.

"Můžu zodpovědně říct, že Tannhaeuser potvrdil své kvality, o kterých jsme byli přesvědčení už po prvním startu v Karlových Varech. Potřebuje hlavně prostor na cválání a poctivé tempo, protože má úžasnou cvalovou akci. Proto jsme si naplánovali průběh dostihu přesně tak, jak to nakonec vyšlo," radoval se trenér Tomáš Váňa. "Je pravda, že v závěru šel jedním tempem, ale věřím, že by v případě potřeby ještě zrychlil, protože celou cílovou rovinu šel v podstatě sám a vůbec nebyl v kontaktu s ostatními koňmi. Volný kůň nám vlastně pomohl, protože měl aspoň někoho vedle sebe."

Podle Jana Vernera je Tannhaeuser ideálním koněm pro delší dostihy, ale diktovat sám tempo na špici by pro něj nebylo dobré. "Je ještě nezkušený, hrozně kouká kolem sebe a stále přemýšlí, co by vyvedl. Je na něm hrozně znát, jak je ještě nezralý. Až nasbírá zkušenosti, bude to hodně dobrý kůň. Člověk si s ním sedne na pozici a jede, pak stačí jen mlasknout, aby zrychlil. Závěr má, ale táhlý..." vysvětloval Verner, jemuž velký úspěch před derby paradoxně zamotal hlavu. Jako stájová jednička Rabbitu Trhový Štěpánov by totiž měl jezdit v derby hnědáka Love Me, ze strany trenéra Váni a majitele Zbyňka Englice však bezesporu bude snaha domluvit se na další spolupráci.

Druhý Jambul (Byron) vstupoval do sezóny jako zimní favorit, ale už kvůli jeho původu se předpokládalo, že stropem pro něj bude 1600 metrů. Na skvělou loňskou sezónu však navázal až nyní na distanci 2200 metrů a nemalou měrou k tomu přispěla skutečnost, že trenér Artur Resulov v tomto případě nečekaně spojil síly s žokejem Janem Rájou. "Už v paddocku vypadal dobře, bylo na něm vidět, že je v pořádku. Dokázal to i ve zkušebním cvalu, kde mě shodil a šel jsem po svých k boxům. V dostihu jsem ho poslal za Tannhaeusera a on si spokojeně cválal. Tempo mu vyhovovalo, pak ukázal perfektní závěr. Fyzicky možná vypadá jako sprinter, ale psychicky ne. On si v klidu cválá, je to takový silový kůň. Kdyby ještě napršelo a bylo měkko, určitě by mu to pomohlo," řekl Rája, který by měl Jambula jezdit i v klíčovém příštím startu.

Jiří Chaloupka poprvé v sedle Cheeky Chappieho. Foto: Martin Haleš, Galopp Foto

Cheeky Chappie (High Chaparral) byl za distancí prakticky jediným koněm, který dokázal výrazně zrychlit. K vítězství mu opticky scházelo přesně těch 200 metrů, o které je Velká červnová cena kratší oproti derby. "Asi jsem dnes měl začít s nástupem o něco dřív, ale majitel s trenérem mi v paddocku řekli, že ho dnes ještě nechtějí zmáčknout a takhle to měl vyloženě jako snadný a nenásilný přípravný dostih,“ řekl Jiří Chaloupka. "Jsem ale rád, že jsem si na něj mohl sednout už teď ,nanečisto‘. Jemu totiž nějakých 200, 300 metrů trvá, než se naplno rozjede, je třeba s tím počítat. Měl jsem z něj strašně dobrý pocit, na 2400 metrů by vyhrál už dnes. Těch 200 metrů navíc mu pomůže."

Spokojená byla i trenérka Helena Blažková, která na Castellona (Shirocco) znovu angažovala britského jezdce lehkých vah působícího v Německu Darrena Moffatta a mohla se radovat ze čtvrtého místa i kvalitního výkonu, i když hřebec hlavně v první polovině neměl příznivý průběh dostihu. "U Castellona vím, že čím bude dostih delší, tím to pro něj bude lepší. Dnes ukázal, že příště ho můžeme klidně poslat víc zepředu, chtěla jsem hlavně, aby získal dobrý handicap. Jezdce do derby už měnit nechci, pojede ho znovu Moffatt."

Pátý Zakhar Star (Henrythenavigator) sice vyloženě nezklamal, ale ani neuchvátil výkonem, který by nějakým způsobem navázal na jeho květnové vystoupení v Longchamp. Radek Koplík po doběhu přiznal, že se mu příliš nepovedl start a že kvůli tomu musel jít víc zezadu, než znělo ordre trenéra Šavujeva. V Krabčicích nyní vědí, co tak nějak už tušili před Velkou červnovou cenou – že hřebci Ramzana Kadyrova Dasho Top (Oratorio) a Vainakh (Rock Of Gibraltar) žádné velké vyhlídky před derby nemají. Druhý jmenovaný tentokrát sice pouze plnil úkol udávání tempa pro stájové kolegy, podle mínění žokeje Budoviče však vytrvalcem s největší pravděpodobností nebude.

"Já jsem ale moc spokojený. Zakhar Star ukázal svůj standardní výkon, on se rozbíhá pomalu a počítám s tím, že vrchol bude mít až za tři týdny. Doufal jsem, že by něco mohl ukázat i Dasho Top, ale on je ještě zelený, jeho chvíle možná přijde v St. Legeru nebo na podzim. Vainakh by skončil lépe, kdyby nevodil, ale on je buď falešný, nebo nemá tu třídu, nevím. Žádný z jeho dosavadních dostihů mi vlastně úplně neřekl, co si o něm myslet," přemítal Arslangirej Šavujev, který si před startem stěžoval na práci handicapera, ale nakonec ani v tomto ohledu neměl důvod k nespokojenosti. Nejsmutnějším mužem v jeho týmu tak byl po doběhu stájový jezdec Bajuržan Murzabayev, který kvůli angažmá na Dasho Top přišel o možnost jezdit Jambula nebo Tannhaeusera.

Vedle favoritů vyvolal v kuloárech největší zájem český odchovanec Vajgaros (Rosensturm) ze stáje Patrik ČR. I on svým výkonem naznačil velmi slušné možnosti směrem k derby-distanci. Průběh přitom neměl nijak optimální - razantně si zlepšoval pozici "do kopečka" na protilehlé rovině, přesto dokázal v závěru přijít s důrazným zrychlením. "Měli jsme nějaké kolize, objížděli to zvenku a také v cílové rovině jsem musel měnit stopu. Kdybych měl dobrý průběh a seděl třeba o tři pozice líp, tak jsem přesvědčený, že by bojoval o třetí místo. Je to velký příslib pro derby. Dostal jen tři rány bičem, netlačil jsem na něj a 200 metrů navíc mu přijde k duhu," nešetřil uznáním Milan Zatloukal, který by měl zůstat v sedle Vajgarose i pro derby.

A kde se to nepovedlo...


Zatímco sedmá Sázava (Hurricane Run) po aktivním průběhu svou stáj nezklamala a derby bylo po doběhu považováno za rovnocennou variantu s dostihem klisen, v realizačním týmu Okrinka (Azamour) bylo znát rozčarování. Trenér Tomáš Šatra i majitel Jiří Charvát do něj vkládali podobné naděje jako do Honzika Chipery, nezkušený hřebec ale svůj potenciál nedokázal prodat a i přes solidní průběh dostihu se nedostal přes osmé místo bezmála devět délek za Tannhaeuserem. "Čekal jsem to lepší. Průběh měl dobrý, kdyby v něm bylo víc, byl by tam… Při prvním startu ještě nevěděl, o co jde, a byl v paddocku klidný, ale při druhém startu už byl takový navrčený a dnes to bylo ještě horší…" krčil rameny Šatra.

Radost svým příznivcům neudělala ani Navika (New Approach). Klisna z DS Pegas si oproti zklamání v Jarní ceně klisen ještě o tři příčky pohoršila. "Průběh byl dobrý, seděl jsem v zadní části pole. Ona v dostihu nebyla moc aktivní, nechtěla se pak rozjet a v rovince taky nic moc nepředvedla, takže úplně nevím, co si mám myslet… Ty uši jí asi moc nepomohly, přinejmenším neslyšela, když jsem na ni mlaskl," rezignovaně poznamenal žokej Petr Foret.

Žádné naděje, že by případné zaplacení posledních přihlášek do derby mělo smysl, nedal stáji Quartis-Zámecký Vrch druhý český odchovanec v dostihu Dunagiri (Ecosse). "Nešel úplně špatně, ale z té patnáctky se toho moc udělat nedá. Tam se člověk rozhoduje buď jít přes oblouk desátou stopou, anebo vzít zpátky a jet vzadu, není co vymýšlet. Za cestou sice zabral a předběhl asi čtyři nebo pět koní, ale před distancí už mu zase došly síly," sděloval věcně Josef Sovka, který jel po delší době větší rovinový dostih.

V táboře neumístěných byl nejvíce nad věcí trenér František Holčák, jehož New Attack (New Approach) si sice vybral obrovskou porci smůly, ale vzhledem k handicapu 89 kg o místo v derby už vlastně nebojoval. "Ve Velké jarní ceně byl nešťastně odježděný, on potřebuje jít v koních a cválat v klidu. To dnes bohužel nevyšlo. Chtěli jsme dnes trochu překvapit, nepodařilo se nám to, škoda. Ale všechno zlé je pro něco dobré, už ho mám přečteného a derby určitě zkusíme. Hlavní je, že kůň i jezdec se vrátili z dostihu v pořádku a nic se jim nestalo."