17. dubna 2015

Hvězdy, nákupy, debutanti. Tady je 56 nadějí pro derby

Mnoho povolaných, málo vyvolených. Může to znít banálně, ale jestli něco vystihuje výchozí situaci před klasickými dostihy dokonale, je to právě tento latinský citát. Ve víru začínající sezóny se na to vždy snadno zapomíná, ale ať už byla v zimě nákupní aktivita předních stájí jakkoli intenzivní, nejlepší může být nakonec jen jeden a do užší špičky se více než tři nebo čtyři další koně nevměstnají. A protože v dubnu ještě na českém území tradičně podupávají celé zástupy nadějných tříletých, znamená to jediné – začíná intenzivní mnohatýdenní selekce, na jejímž vrcholu se 21. června objeví vítěz 95. Českého derby. Kromě něj se během jara vyčlení ještě několik kvalitních tříletých. Většina ostatních zamíří do jiných výkonnostních kategorií, někoho vyřadí zdraví a někdo v říjnu spokojeně absolvuje Zlatou sponu tříletých v Pardubicích. Výchozích scénářů je tedy stejné množství jako každý rok, ale aktérů o něco méně. Pro derby bylo v březnu odevzdáno 56 přihlášek, což znamená, že pozvolný pokles zájmu o největší rovinový dostih pokračuje. Poprvé od roku 2002 figuruje na listině zájemců o derby méně než šedesát koní. A nejsou to zdaleka jediné změny.


Poprvé po mnoha letech například chybí koně ze Slovenska. Mezi šesticí zahraničních přihlášených jsou zastoupeni Němci, Švýcaři, Britové a Francouzi, ale dvojice tradičních silných hráčů u našich východních sousedů Zuzana Kubovičová a stáj MPL Racing tentokrát buď nemá tříletých vytrvalců nazbyt, nebo je menežují jinam. "Na suchu" je také nejúspěšnější tréninková centrála v historii Českého derby, pražská Velká Chuchle. V místě, odkud vzešlo 49 vítězů modré stuhy, se aktuálně chystá jediný potenciální derbysta SEND YOU A WIND (Lope De Vega) ze stáje Lokotrans. V praxi to znamená, že v Pičíně na Benešovsku v tuto chvíli stojí sedmkrát více možných koní pro derby než na centrálním závodišti, v Mlýncích a ve Velkých Karlovicích šestkrát víc. O moc lépe než Chuchle na tom není ani jiná tradiční centrála v Lysé nad Labem, kde stáje Heleny Blažkové a Karla Germiče mají dohromady k dispozici dva kandidáty derby.

Velké tuzemské stáje jsou na přihláškách vesměs zastoupeny. Nejvíce koní – plných sedm – nominoval Rabbit Trhový Štěpánov s trenérem Petrem Juránkem, po třech zástupcích mají ve hře DS Pegas a nový kouč Michal Lisek, BORS Břeclav s Jiřím Kouskem a v rovinovém provozu ne tak známý Statek Blata Český Ráj, který dodal hned polovinu z šesti derbystů trenéra Josefa Váni. Vítězná stáj z posledních tří ročníků Monte Negro má ve hře dva koně, stejný počet přihlásili také další vítězové z předchozích let Jasna a Ardak Amirkulov. Poměrně málo zástupců mají poslední dva trenérští šampióni – Václav Luka přihlásil jediného plnokrevníka a Allan Petrlík má po zimním přesunu do Krabčic jen o jednoho derbystu víc, součástí jeho dvojice je nicméně zimní favorit SIRIUS SHINE. Na přihláškách zcela chybí trenér tří nejrychlejších derby-vítězů historie Filip Neuberg a také Zdeno Koplík, jemuž ale stáj Lokotrans koncem března svěřila vítěze španělského zimního favorita IDEAL APPROACHE a dá se tak čekat dodatečná přihláška.

Jak už se stalo na těchto stránkách tradicí, pojďme si načrtnout výchozí rozložení sil v tříletém ročníku prostřednictvím fotbalové metody čtyř "košů", do kterých jsem přihlášené koně rozdělil podle jejich dosavadní kariéry a způsobu pořízení.

KOŠ 1: Koně, kteří běhali v českém tréninku už jako dvouletí

ALDAR (FR)New ApproachRamzan KadyrovA. ŠavujevVJC, STL
ALDZARB (IRE)Duke Of MarmaladeRamzan KadyrovA. ŠavujevSTL
AMADEON (IRE)Amadeus WolfStanislav ChudáčekH. VocáskováVJC, STL
AMGA RIVER (IRE)Dylan ThomasValentin BukhtoyarovA. ŠavujevJCK, OA, STL
ARTABANMoonjazZeas Staré HradištěH. VocáskováVJC, STL
COBELEK (FR)TeofiloArdak AmirkulovA. ResulovJCK, OA
DUKE (POL)Needham's FortEŽ Praha a.s.J. VotavaVJC, STL
FABRISCOBlue CoralVocetkaJ. BartošSTL
FANTAGGIRA LADYEgertonRabbit Trhový ŠtěpánovP. JuránekOA
HALCYON CHARM (IRE)HallingDS MAENTIVAV. LukaVJC
HARD FIGHTERTiger CafeHARMONYK. GermičVJC
ICAR (GB)HallingDS PegasM. LisekSTL
JESMOONMoonjazStáj JesoŠ. MyškováSTL
JONATHAN (IRE)MastercraftsmanDS PegasM. LisekSTL
KALYPSO OF GRACIEPop RockBORS BřeclavJ. KousekVJC, STL
LINNGAR (FR)LinngariStanislav ChudáčekH. VocáskováVJC
LORPENOrpenStáj JesoŠ. MyškováVJC, STL
LOVEHEART (GER)DoyenMeridianF. Holčák
MISS MIKROPEgertonRabbit Trhový ŠtěpánovP. JuránekJCK, OA, STL
MONARCHOEgertonwww.honney-bunny.czJ. DemeleSTL
MONDEGO BAYEgertonRabbit Trhový ŠtěpánovP. JuránekVJC, STL
NAPASTNIK (POL)TempelwächterDS PegasM. LisekSTL
ODYSSEY OF GRACIE (IRE)Duke Of MarmaladeBORS BřeclavJ. KousekVJC, STL
OLD BEERBear KingStáj DubiceH. Voršilková
ORIENTAL SKY (GER)Tiger HillPatrik ČRČ. OlehlaSTL
RABBIT MOUNTNELSON (GB)Mount NelsonRabbit Trhový ŠtěpánovP. JuránekVJC, STL
SAINT MALO (FR)SmadounDr. CharvátP. TůmaSTL
SHAHNOUR AZNAVOUR (GB)AzamourRacing Club SalvatorA. PetrlíkSTL
SIRIUS SHINE (IRE)Sir PercyDARA. PetrlíkVJC, STL
SOPHRONIUS (IRE)JeremyJolyH. BlažkováVJC, STL
TAIMASS (FR)ShamardalArdak AmirkulovA. ResulovVJC
URBI ET ORBI (GER)ObservatoryJezdecké potřeby OstravaL. SyslováVJC, STL
VALMONT OHNELook HoneyRabbit Trhový ŠtěpánovP. JuránekSTL
VEGAS LASLook HoneyStáj MikonJ. Piruch
ZAMIRALook HoneyRabbit Trhový ŠtěpánovP. JuránekJCK, OA, STL

Dlouhých pět let uplynulo od chvíle, kdy kůň z prvního koše naposled vyhrál derby. Byl jím v roce 2010 Talgado s tehdy šestnáctiletou Marií Magdalenou Rossak. Letos má 35 možných následníků a je třeba říci, že se mezi nimi nachází několik zajímavých jmen. Zastoupeni jsou čtyři jedničkoví vítězové z loňské sezóny a deset z dvaceti nejvýše hodnocených v  generálním handicapu. Z širší špičky loňských dvouletých chybí vedle některých klisen jen domácí odchovanci Lusk a Qualiflyer.

Dvojici nejdražších koní v tomto koši vlastní čečenský prezident Ramzan Kadyrov. O trochu lépe se loni ukazoval ALDAR (New Approach), koupený v Deauville za 110 000 eur, který lehce vyhrál Gerschův memoriál a následně se pokusil o úspěch v Prix de Conde (Gr.3). Jeho tréninkový kolega ALDZARB (Duke Of Marmalade), pořízený na stejné dražbě dokonce za 145 000 eur, vyhrál menší dostih a naznačil potenciál druhým místem ve zmiňovaném Gerschově memoriálu.

Další loňské hvězdy stály své majitele výrazně nižší částky. SIRIUS SHINE (Sir Percy) ze stáje DAR byl získán na mix-dražbě v Deauville za 6500 eur a kromě triumfu v Ceně zimního favorita si připsal cenná umístění v Lyonu a Meranu. Před sezónou změnil trenéra a k letošnímu debutu už nastoupí jako svěřenec Allana Petrlíka. Poměrně nenápadně začínal v létě kariéru hnědák ORIENTAL SKY (Tiger Hill), nákup Petera Šedivého z Baden Badenu. Polobratr druhé z Diana Trialu Oriental Lady a blízký příbuzný grupových koní Oriental Tiger a Oriental Lion se ale na podzim nadechl k úspěchům v bratislavské Velké ceně BBAG a rakouském Graf Hugo Henckel-Memorialu a dal tak důrazně najevo, že trenér Čestmír Olehla má po několika letech velmi zajímavého hřebce pro klasické dostihy.

Z kavalkády Rabbitu Trhový Štěpánov se loni dobře ukazovala hlavně trojice koní. Dva z nich jsou vlastní odchovanci a potomci úspěšných klisen svého majitele. Matkou vítěze Ceny Masise VALMONT OHNE (Look Honey) je šampiónka Vadeona, zimní královna ZAMIRA (Look Honey) je zase dcerou klasické vítězky Rabbit Zamindar. Naopak dvojnásobný vítěz RABBIT MOUNTNELSON (Mount Nelson) byl získán z druhé knihy říjnové dražby ročků Tattersalls. Zbylá trojice svěřenců Petra Juránka loni dokázala zvítězit a byla odchována přímo v Rabbitu – FANTAGGIRA LADY (Egerton) je dcerou vítězky Ceny Masise Fanegy, MISS MIKROP (Egerton) je z jedničkové vítězky Mikrop Fong a MONDEGO BAY z klasicky umístěné Rabbit Montjeu.

Mezi koně, kteří zaujali už loni, bezesporu patří ryzák ARTABAN (Moonjaz) ze stáje Zeas Staré Hradiště. Syn jedničkové Aparty a blízký příbuzný loňského tříletého objevu Azteka vyhrál mimo jiné pardubickou Cenu nadějí a doběhl třetí v Graf Hugo Henckel-Memorial. Centrála rodiny Vocáskových v Němčicích má v záloze ještě další dvě naděje – za pouhých 3200 eur získaný AMADEON (Amadeus Wolf) ze stáje Stanislav Chudáček překvapil druhým místem v Ceně zimního favorita, stejné barvy hájící LINNGAR (Linngari) finišoval druhý ve Velké ceně BBAG.

Ve větších dostizích dvouletých se dokázali umístit i členka úspěšné blacktype rodiny AMGA RIVER (Dylan Thomas) a polobratr listed vítěze Lamoola LOVEHEART (Doyen). Na Slovensku se dobře ukazoval napajedelský odchovanec KALYPSO OF GRACIE (Pop Rock), druhý v Karpatské ceně. Při svém jediném startu a vítězství zanechal v Chuchli výborný dojem SAINT MALO (Smadoun) v majetku Dr. Charváta. Bělouš francouzského chovu je polobratrem listed vítěze Cheyraca.

DS Pegas majitele Jiřího Trávníčka má v tomto koši všechny tři zástupce, které v zimě od Grega Wroblewskiho převzal Michal Lisek.  Nejlépe se zatím ukazuje ten nejdražší – ICAR (Halling) byl svého času vydražen v Deauville za 35 000 eur a už jako dvouletý dokázal ve Francii zvítězit. Při letošním debutu pak tamtéž přidal dobré třetí místo v dostihu kategorie D. Polský odchovanec NAPASTNIK (Tempelwächter) se loni prezentoval doma pohledným vítězstvím, na dražbě Craven Breeze-up zakoupený JONATHAN (Mastercraftsman) má za sebou dva starty a jedno umístění.

Zatím spíše opatrný start kariéry má na kontě polobratr Shamalgana a Chardonney Tcheque, hnědák TAIMASS (Shamardal), za něhož Ardak Amirkulov zaplatil na dražbě ročků v Deauville "podezřelých" 8000 eur. Někdejší majitel Darsalama a Medea má na přihláškách ještě klisnu COBELEK (Teofilo), která jako roček stála šestinásobek ceny svého kolegy a je dcerou grupově umístěné klisny.

Z koní domácího chovu vlastní přihlášku VEGAS LAS (Look Honey), další syn klasické vítězky Vapety, a také člen jedné z nejpozoruhodnějších mladých rodin v českém chovu OLD BEER (Bear King), syn jedničkové vítězky Old Rose a polobratr sériových vítězek Old Story a Old Glory.

Vedle známých dražeb Tattersalls, Arqany, BBAG a dalších figurují na přihláškách i dva koně, kteří byli zakoupeni na Středoevropské dražbě v Pardubicích. 95 000 korun před dvěma lety zaplatil trenér Jaroslav Votava za hnědáka DUKE (Needham’s Fort), polobratra klasické vítězky Determinacji a člena úspěšné polské rodiny Masisovy dcery Demony. Ještě o třicet tisíc korun levnější byl URBI ET ORBI (Observatory), syn pětinásobné německé vítězky Ustilly a polobratr úspěšného Urgesteina. Oba hřebci se ve dvou letech umístili.

KOŠ 2: Importy před klasickou sezónou

BROTHER GRIMM (FR)Rip Van WinkleEstrellaJ. VáňaVJC, STL
DALEWARI (IRE)Desert StyleMonte NegroR. HolčákVJC, STL
GIBB'S BEACH (IRE)GalileoJasnaJ. VáňaVJC, STL
HENRYTHEAEROPLANE (USA)HenrythenavigatorMeridianF. HolčákVJC, STL
KIFAAYA (GB)IntikhabMonte NegroR. HolčákVJC, STL
LE CIRQUE (IRE)GalileoStatek Blata Český RájJ. VáňaVJC, STL
RED REBEL (GB)Cockney RebelRed RebelsF. HolčákVJC, STL
RINGMASTER (IRE)MontjeuJasnaJ. VáňaVJC, STL
TAMARIND COVE (IRE)GalileoStatek Blata Český RájJ. VáňaVJC, STL
TIME TO REMEMBER (IRE)ObservatoryStáj MagogF. HolčákSTL
TOUCH OF GENIUS (IRE)GalileoStatek Blata Český RájJ. VáňaVJC, STL

Nejsledovanější koš, z něhož vzešli čtyři poslední derby-vítězové, tentokrát čítá jedenáct jmen, mezi něž se ještě nepočítá již zmiňovaný a zatím nepřihlášený IDEAL APPROACH. O všechny importy před klasickou sezónou se postarala trojice trenérů – Josef Váňa, František Holčák a Radek Holčák. Zatímco Váňa nakupoval "ze stáje" Aidana O’Briena v Coolmoru, otec a syn Holčákovi své akvizice až na jednu výjimku vybírali na říjnové dražbě koní v tréninku společnosti Tattersalls.

Noví "váňovci" mají dvě společné charakteristiky: jako dvouletí vůbec nevyběhli a vesměs se jedná o koně špičkových původů, kteří jako ročci stáli vysoké sumy. Čtyři z šesti hřebců jsou syny Galilea, zbylá dvojice je po Rip Van Winkle a Montjeu. Nejzajímavější papíry vlastní TAMARIND COVE (Galileo) ze stáje Statek Blata Český Ráj, jehož před dvěma lety vydražil John Magnier za 425 000 eur (asi 11,5 milionu Kč). Při pohledu na původ však není divu, matka Saoire vyhrála Irish 1000 Guineas (Gr.1) a dala listed vítěze Requisition. Váňa už trénuje hřebcova pravého bratra Sundaru, který po importu do Česka rovnou začal na proutěných překážkách. Stáj Statek Blata Český Ráj kromě něj disponuje ještě dvěma potenciálními derbysty – LE CIRQUE (Galileo) je z grupově umístěné matky, TOUCH OF GENIUS (Galileo) má vizitku syna listed vítězky a třetí z gr.1.

Jako roček prošel s kupní cenou 150 000 eur dražebním ringem i BROTHER GRIMM (Rip Van Winkle) ze stáje Estrella, jehož matka Sinueuse vyhrála Swiss Prix de Diane a doběhla druhá ve francouzském listed. V chovu zatím dala listed umístěnou Russian Muse. Pod dvěma akvizicemi je podepsán i majitel Miroslav Nesládek – barvy jeho stáje Jasna může pozvednout syn gr.3 vítězky RINGMASTER (Montjeu) nebo GIBB’S BEACH (Galileo).

Z dvou nákupů majitele Jiřího Posáda, snažícího se o unikátní čtvrté vítězství v modré stuze za sebou, stojí výše s ratingem 79 irský vítěz DALEWARI (Desert Style). Jeho stájový kolega KIFAAYA (Intikhab), syn sestry italské klasické vítězky Golden Nepi, zvítězil na britských ostrovech a prezentoval se ratingem 73. Posád s Radkem Holčákem ho získali na říjnové dražbě Tattersalls za 55 000 guineas. Ze stejné dražby  zamířil do Velkých Karlovic ještě jeden výše hodnocený kůň – stáj Meridian pořídila za 52 000 guineas britského vítěze HENRYTHEAEROPLANE (Henrythenavigator), syna americké gr.3 vítězky April Pride ohodnoceného ratingem 83. Jeho novým trenérem je František Holčák.

Zbylé posily valašských centrál byly výrazně levnější. Stáj Red Rebels manželů Hanákových vydražila za 20 000 guineas příhodně pojmenovaného britského vítěze RED REBELA (Cockney Rebel) a Alexandře Ambruschitz se pro její stáj Magog podařilo získat syna polosestry vícenásobného gr.1 vítěze a šampióna Twice Over jménem TIME TO REMEMBER (Observatory). Vzhledem k tomu, že se ani v jednom ze svých pěti irských startů nedokázal umístit, nepřevýšila jeho cena 8000 guineas.

Koš 3: Debutují až ve třech letech

JESSINeedham's FortEKOFARMA RybárJ. VotavaJCK, OA
RABBIT ZAMINDARMAN (GB)ZamindarRabbit Trhový ŠtěpánovP. JuránekSTL
SECRET OF GRACIEEgertonBORS BřeclavJ. KousekVJC, STL
SEND YOU A WIND (IRE)Lope De VegaLokotransE. KotábVJC, STL

Tradičně nejméně početný je koš debutantů, kteří začínají kariéru až jako tříletí. Čítá pouhá čtyři jména, i když správně by sem měla patřit i šestice irských akvizicí Josefa Váni. Naposledy z tohoto koše vzešel derby-vítěz v roce 2006 a byl to na jaře velmi progresivní Laureat. Zda někdo z čtveřice letošních kandidátů dokáže kariéru nastartovat tak rychle jako někdejší svěřenec Filipa Neuberga, zatím zůstává otevřené.

Najdeme zde nicméně dva blízké příbuzné úspěšných blacktype koní. RABBIT ZAMINDARMAN (Zamindar), koupený Zdeňkem Jandejskem za 8000 guineas na stejné dražbě Tattersalls jako Rabbit Mountnelson, je polobratrem gr.3 umístěné Carolines Secret. Matka jediné chuchelské naděje SEND YOU A WIND (Lope De Vega) ze stáje Lokotrans je zase polosestrou gr.2 vítěze Lucase Cranacha a listed vítězky Lots Of Love.

Zcela nepopsanými listy jsou ještě dva odchovanci svých majitelů, SECRET OF GRACIE (Egerton) ze stáje BORS Břeclav a členka úspěšné polské rodiny JESSI (Needham’s Fort) v barvách Ekofarmy Rybár.

Koš 4: Koně v zahraničním tréninku

ASPEN BLUE (GER)Dai JinTheisinger A-C. und A.W. Glanz
FOREVER LORD (GER)Lord Of EnglandSpecker D. und P.P. Schärer
HOT BEAT (IRE)Dylan ThomasGestüt AmmerlandP. Schiergen
LIPS AREIOS (GER)AreionStall LintecA. Löwe
PEINTRE ELUSIF (FR)Elusive CityCharvát GroupJ.M. Lefebvre
RED TORNADO (FR)Dr FongBlockley T. SyndicateH. Dunlop

Šestice zahraničních zájemců o České derby je přehledná, ale nepříliš čitelná. Nejvíce o sobě zatím dával vědět valach RED TORNADO (Dr Fong) z tréninku Harryho Dunlopa, který jako dvouletý dvakrát vyhrál v Británii a Francii, přičemž sezónu zakončoval čtvrtým místem v Prix de Conde (Gr.3). Tomu odpovídal i ambiciózní vstup do letošní sezóny, francouzský ryzák v barvách britského syndikátu však v polovině března uzavřel doběh listed v Saint- Cloud a od té doby se na dráze neobjevil. Sečteno a podtrženo to znamená francouzskou známku 44,5 kg.

Nejdražší kůň v tomto koši patří českému občanovi – PEINTRE ELUSIF (Elusive City) připravuje Jean-Michel Lefebvre pro Jiřího Charváta. Akvizice z květnové breeze-up dražby v Saint Cloud v hodnotě 55 000 eur zahajovala letošní sezónu už 3. ledna a celkem letos stihla už pět startů. Ze skupiny nezvítězivších se Peintre Elusif vyčlenil lehkým vítězstvím o sedm délek na menší dráze v Seiches-sur-le-Loir, ale naposled svůj realizační tým úplně nepotěšil pátým místem v Saint-Cloud, kde mimo jiné podlehl jinému koni v českém majetku Icarovi a zůstal v tamním handicapu na 32 kg.

Švýcarské zájmy by mohl v letošním derby zastupovat FOREVER LORD (Lord Of England) z tréninku Philippa Schärera, polobratr německé klasické vítězky Feodory, gr.2 vítěze Forthe Millionkisse a listed vítěze Forever Free.

Z trojice německých kandidátů byl zatím nejpilnější LIPS AREIOS (Areion) v barvách Stall Lintec, který vstoupil do aktuální sezóny třetím místem na 2200 metrů v Kolíně nad Rýnem proti sledovanému tříletkovi Isidorovi. Zatím to stačí na německý handicap 74,5 kg a trenér Andreas Löwe svého svěřence přihlásil také do dražebních dostihů BBAG. Hřebčín Ammerland a trenér Peter Schiergen jsou zastoupeni hřebcem HOT BEAT (Dylan Thomas), zatím ve dvou startech neumístěným, ale nad letošním debutem v podobě 6. místa ve francouzské kategorii D se v českých podmínkách nedá mávnout rukou. Jediným debutantem v tomto koši je ASPEN BLUE (Dai Jin), odchovance hřebčína Görlsdorf hlášeného do dražebních dostihů připravuje v Mnichově trenér Werner Glanz.