2. dubna 2015

Vítejte zpět, milí čtenáři!

Trenéři tříletých koní, kteří jsou v neděli na startovních listinách, pravili v předsezónních rozhovorech cosi o tom, že vstoupí do sezóny opatrně, je třeba se rozkoukat na place. Trénink je prý sice dobrá věc, ale dostih je prostě dostih, zaznělo opakovaně v  reportech z tuzemských stájí. Nedokázal bych to zformulovat lépe. Také Martinův derby-zápisník se hlásí zpět z dlouhého spánku a hezky pozvolna, jak se po dlouhé zimě sluší a patří, začne sledovat dostihové dění. A protože derby je až koncem června, tempo budeme přidávat postupně.

Zásadní novinky nejsou veskrze žádné, ale něco snad přece. Blog prodělal malý grafický "facelift" a přibylo pár nových rubrik, které se časem snad začnou plnit. Funguje zbrusu nová mobilní verze, díky níž můžete veškeré texty pohodlně číst i na svých telefonech. A čtenáře, kteří nemají zápisník uložený v záložkách a zapomněli adresu, se pokusím přilákat přes facebook.

Mnozí nově příchozí možná budou hloubat, proč je v záhlaví tohoto webu dres stáje Monte Negro a zda mám ke stáji Jiřího Posáda nějaký bližší vztah. Důvod je prozaický. V roce 2011 jsem dostal nápad, že zápisník uctí nové derby-vítěze tím, že na celý rok umístí do záhlaví jejich stájové barvy. První takto vystavený dres patřil díky Roches Crossovi stáji Jasna, pak přišlo před třemi lety modro-bílé káro stáje Monte Negro a od té doby ho už nikdo nevytlačil. Tohle přece nemůže trvat věčně, můžou se utěšovat soupeři, ale k tomu se dá říct jen jedno – dokud se konečně nepochlapíte, záhlaví tohoto webu se měnit nebude.

Čímž se dostáváme ke klíčovým otázkám letošní klasické sezóny. Tady jsou:

1) Podaří se Jiřímu Posádovi vyrovnat legendární série hřebčína Napajedla, jehož barvy vyhrály derby čtyřikrát za sebou v letech 1973 – 1976 a 1979 – 1982? A pokud ano, jedná se o valašské voodoo?

2) Stihne Jiří Chaloupka dorazit k cílovému mezníku včas?

3) Jak zní řešení rovnice Galileo + Josef Váňa + Vladař?

4) Naměří Allan Petrlík zimnímu favoritovi Sirius Shinovi na krabčickém radaru dostatečnou rychlost?

5) Kolik cílů trefí na jaře armáda Rabbitu Trhový Štěpánov a bude to doopravdy, nebo jen "DEMOverze"?

6) Umístí se mezi prvními pěti domácí odchovanec s anglickým jménem nebo importovaný kůň pokřtěný česky?

7) A co vlastně dělá 21. června Jean Michel Lefebvre?

Odpovědi na všechny tyto a mnohé další otázky koncem června, indicie už během jara.