23. dubna 2015

První škrtání: Sedm dohlášek, zájem hlásí i Francie

Ideal Approach vítězí v Longchamp.
Od čtvrtečního prvního škrtání v 95. Českém derby se nedal očekávat žádný velký třesk, na to je vrchol sezóny ještě příliš daleko. První manévry ale už proběhly. Devět koní bylo škrtnuto a sedm naopak dohlášeno. Sečteno a podtrženo to znamená, že ve hře o derby zůstává 54 zájemců. Největší ofenzívu podnikla stáj Lokotrans majitele Karla Jalového – podle očekávání dohlásila španělského zimního favorita Ideal Approache (Bushranger) a také před třemi týdny debutujícího Fawatheeqa (Mawatheeq). Naopak škrtla Send You A Winda (Lope De Vega), což znamená, že na přihláškách derby momentálně nefiguruje žádný kůň připravovaný ve Velké Chuchli. 14 000 korun za dodatečnou přihlášku v tomto termínu investovali také majitelé několika koní, kteří se slibně ukázali během prvních tří chuchelských nedělí. A je zde i nový zájemce ze zahraničí.

Stáj Nýznerov dohlásila prvního vítěze letošní sezóny i trenéra Grega Wroblewského v novém působišti Sanoka (Jape), stáj BORS Břeclav stejným způsobem ocenila slibný dubnový debut ryzáka Prestige Of Gracie (Captain Rio). Na přihláškách se nikoli překvapivě ocitla rovněž polosestra Mistera Westminstera a působivá vítězka z minulé neděle Merella (Blue Canari), která je vedle zmiňovaného Sanoka jediným z dohlášených koní, kteří se v dubnu dokázali v českém handicapu přehoupnout přes hranici 70 kg.  Na letošní debut zatím čekáme v případě dohlášeného českého odchovance Lad Ina (Calming Influence), syna jedničkové vítězky na překážkách Lucydary.

Zajímavým koněm může být nový zahraniční zájemce Parzival (Myboycharlie), kterého v Chantilly připravuje Alessandro Botti v těsné spolupráci se svým otcem Giuseppem. Hnědý valach, vydražený jako roček v Deauville za 36 000 eur, absolvoval v aktuální sezóně už tři starty. Vedle vítězství na 2200 metrů v Amiens si připsal druhá místa v Lyonu Parilly a Štrasburku, což v součtu znamená francouzskou známku 37 kg. Pro srovnání – nový svěřenec Zdena Koplíka Ideal Approach je hodnocen o půl kilogramu výše.

Sedm z devíti koní, kteří byli ve čtvrtek škrtnuti, pochází z prvního koše – koní s dvouletou kariérou na českém území. Se snem o modré stuze se rozloučily realizační týmy domácích odchovanců Jesmoona (Moonjaz), Monarcha (Egerton) a Old Beera (Bear King). Majitel Stanislav Chudáček musel kvůli zdravotním problémům škrtnout druhého z Ceny zimního favorita Amadeona (Amadeus Wolf) i druhého z Velké ceny BBAG Linngara (Linngari). Budoucí možnosti svých zástupců přehodnocovaly také další velké stáje, které jsou na přihláškách nadále zastoupeny – DS Pegas ze své trojice škrtla Jonathana (Mastercraftsman), BORS Břeclav Odyssey Of Gracie (Duke Of Marmalade). Ekofarma Rybár svou ryzku Jessi (Needham’s Fort) sice posílá do silně obsazeného sobotního dostihu tříletých na 2000 metrů v Karlových Varech, ale o derby už rovněž neuvažuje.

Druhé škrtání je plánováno na 21. květen, kdy další setrvání na přihláškách bude stát 10 000 korun. Naopak dohláška ke květnovému termínu je oceněna sumou 45 000 korun.