20. dubna 2015

Velké sólo hřebce, který se nesmí brát zpátky

Foto: Andrea Zavadilová
Nejpozději ve chvíli, kdy Aldar s žokejem Bajuržanem Murzabajevem minuli distanční terč, bylo jasné, že Memoriál profesora Michala tentokrát získal podstatně silnější váhu před klasickými boji než v posledních letech. Dostih, který v dubnu téměř všichni absolvují, ale podobně jako pardubické kvalifikace ho nikdo vlastně nechce vyhrát, totiž definitivně ztvrdil, že klasické naděje trenéra Arslangireje Šavujeva přes zimu ještě posílily. Na loňskou demolici miniaturního pole Gerschova memoriálu stylem "lehce 5" Aldar ve výrazně třídovější společnosti navázal výkonem "lehce 3" a udržel si neporazitelnost na českém území. Za hřebcem v majetku Ramzana Kadyrova předvedli razantní vzestup oba zástupci stáje Rabbit Trhový Štěpánov, kteří proběhli cílem v pořadí Rabbit Mountnelson – Mondego Bay a porazili lepšího z dvojice Josefa Váni Tamarind Cove.

Že je Memoriál profesora Václava Michala především přípravným dostihem a pro leckoho lepším tréninkem, částečně symbolizovalo jeho místo v nedělním programu, když představoval více méně předkrm souboje loňských derby-vítězů ve Velké dubnové ceně. Pohled do paddocku krátce po třetí hodině odpoledne ale podobné dojmy vyvracel. Jedenáctičlenné pole mělo svou kvalitu a někteří z účastníků velmi zajímavou minulost. Vždyť Tamarind Cove (Galileo) prošel dražbou jako roček za zhruba 11,5 milionu korun, které ovšem zaplatil jeho dřívější majitel. Jedničkový vítěz z loňského roku Aldar (New Approach) stál svého současného majitele Ramzana Kadyrova bezmála 3 miliony korun a bělouše Bukhariho (Dalakhani) dovezla stáj TVD a.s. na podzim za v přepočtu 2,2 milionu korun.

Foto: Andrea Zavadilová
Ze zmiňované trojice vypadali před startem nejlépe dostihově zkušenější Bukhari a Aldar. Líbivý odchovanec Aga Khana, kompaktní hřebec s vizitkou vítěze ve francouzské kategorii D a pátého v listed, zanechal v paddocku dobrý dojem, i když trenér Zdeno Koplík před startem upozorňoval, že jeho svěřenec šel jen jednu větší práci po trávě. Vyšší a mohutnější Aldar zaujal svým exteriérem už loni, přes zimu ještě zesílil. Tamarind Cove ze stáje Statek Blata Český Ráj oproti svému debutu před dvěma týdny nastoupil ve stínidlech a ve srovnání se stájovým kolegou Le Cirque (Galileo) působil vyspělejším dojmem. Z dvojice Rabbitu Trhový Štěpánov našel výrazně víc příznivců loni dvakrát vítězný Rabbit Mountnelson (Mount Nelson). Jeho stájový kolega Mondego Bay (Egerton) působil navzdory absenci klisen v paddocku jako kůň, kterého zajímají úplně jiné věci než dostihy. Dobrým zevnějškem se prezentoval i svěřenec Františka Holčáka Red Rebel (Cockney Rebel).

Samotný dostih ale ukázal úplně jiný obrázek a oproti očekáváním se stal jednoznačnou záležitostí jediného koně. Klíčem k výsledku se ukázal už pomalý úvod, kdy se nikomu moc nechtělo jít dopředu, takže to navzdory snaze o brzdění vyneslo dopředu Jakuba Pavlíčka na Red Rebelovi. Také spolufavoriti Bukhari a Aldar byli po startu rychlejší než drtivá většina soupeřů, takže se už 200 metrů po startu ocitli na špici vedle Red Rebela. Z ostatních jim sekundoval ještě Rabbit Mountnelson, zbytek pole následoval s odstupem. Ještě před koncem protilehlé roviny Bajuržan Murzabajev v sedle Aldara poznal, že si bude muset udělat dostih sám a nechal svého hřebce v klidu cválat na špici. Výsledkem bylo přece jen rychlejší tempo, které poměrně roztáhlo pole. Do cílové roviny točil Aldar s délkovým náskokem a 400 metrů před cílem definitivně odskočil. Do té doby z druhého místa hrozící Bukhari sice bojoval, ale na rozhodující Aldarovo zrychlení na distanci nedokázal nijak zareagovat. Svěřenec Arslangireje Šavujeva nádhernou prostornou akcí dál navyšoval svůj náskok a Murzabajev mohl pár metrů před cílem spokojeně položit ruce.

Foto: Andrea Zavadilová
Tři délky za vítězem se odehrál velký boj o umístění. Slábnoucího Bukhariho v poslední stovce metrů předstihli čtyři koně. Nejdůraznější závěr měla dvojice stájových kolegů z Rabbitu. Rabbit Mountnelson si pohlídal druhé místo a dobře potáhl na třetí pozici vlastního odchovance stáje Mondego Baye. Zbylé peníze ukořistili táhlým závěrem jdoucí Tamarind Cove a přehlížený domácí odchovanec Qualiflyer (Bear King). Cílová fotografie byla krutá hlavně k šestému Bukharimu, který ztrácel necelou délku na druhé místo a dva nosy na čtvrté peníze. Zbylí koně následovali s odstupem bezmála tří délek a z pohledu Velké jarní ceny příliš nezaujali, jakkoli možný tajný tip Duke (Needham’s Fort) signalizoval už v paddocku, že ještě potřebuje čas.

Neměl vodit, ale poradil si


Vítězný Aldar svým projevem naznačil, že mílovou porci bez problému zvládne a do Velké jarní ceny půjde jako favorit. "Podle ordre jsem neměl vodit, ale on je kůň s dlouhou cvalovou akcí. Z boxu mi vyskočil trochu na stranu, rovnal jsem ho a on se dostal dopředu. Kluci na čele seděli a brzdili, tak jsem ho nechal cválat. V rovině dál přidával, a kdyby na něj přišel nějaký kůň, přidal by ještě víc. Já jsem ho jen lehce strkal, ani jsem pořádně nepoužil bičík. Šel parádně," liboval si žokej Bajuržan Murzabajev.

Trenér Arslangirej Šavujev přiznal, že jeho původní ordre s voděním nepočítalo, nakonec však nemusel být z nečekaného průběhu nijak rozladěný. "Záměr byl schovat Aldara v koních, ale průběh nakonec vyšel optimálně. Dostih byl pomalý, jezdec se rozhodl správně. O hřebcově distančním optimu bych zatím moc nechtěl spekulovat. Míli zvládne určitě a dál se uvidí, vytrvalost v tuto chvíli nevylučuji. Nicméně je pravda, že nemá rád jednu věc – když se bere zpátky. To ho umí dost znechutit, potřebuje v klidu cválat." konstatoval Šavujev, který bude v dalším Aldarově menežování omezen evropskými sankcemi vůči majiteli. Dá se proto čekat, že hřebec na nějaký čas zůstane výhradně v Česku.

Foto: Andrea Zavadilová
Překvapením dostihu byl doběh 2-3 v podání "zeleno-bílých" z Pičína. Klisny v čele se zimní královnou Zamirou se o týden dřív nedostaly v Deylově memoriálu na tabuli a mluvilo se o matném startu svěřenců Petra Juránka do sezóny. V neděli bylo všechno jinak a Rabbit Trhový Štěpánov si kromě vítězství Love Me ve Velké dubnové ceně odvážel z Chuchle slušnou výchozí pozici pro Velkou jarní cenu. "200 metrů navíc nám za tři týdny určitě pomůže, vytrvalecké schopnosti očekávám u obou. Stále si myslím, že lepší z této dvojice je Rabbit Mountnelson. Když jsem přebíral trénink, myslel jsem si, že Mondego Bay bude maximálně na překážky, ale na jaře se začal zvedat. Dnes mě spíš udivil svým chováním v paddocku, doma je to takový ňouma…" poznamenal trenér Petr Juránek, jehož třetí zástupce Rabbit Lopede Vega neběhal kvůli stržené podkově. "Včera ztratil podkovu a než došel domů, olámal si to. I když jsme ho okovali, dnes s ním běhat nešlo. Neříkám, že byl lepší než oba kolegové, ale v práci jim byl rovnocenným soupeřem. Na kdyby se bohužel nehraje, ale na tabuli by dnes asi byl. Uvidíme, jak rychle se nám ho podaří dát do pořádku."

Čtvrtý Tamarind Cove se zpočátku držel na chvostu pole, v oblouku rozdal pár délek ve vnější stopě a 400 metrů před cílem nasadil k finiši z posledního místa. Jeho táhlý závěr se na delší distanci uplatní mnohem lépe, třída hřebce v majetku rodinné stáje šéfa mladoboleslavského fotbalu Josefa Dufka je zatím otevřená. Jeho možnosti pro klasické dostihy jsou každopádně lepší než stájového kolegy Le Cirque, který se i v neděli prezentoval velmi nevyzrálým a rozházeným výkonem a doběhl předposlední. "Tamarindovi se dostih moc nepovedl, mívá horší startovní reakci a v jedné chvíli musel Šafář trochu brát zpátky. V každém případě dnes běhal proti distanci, protože potřebuje handicap. Je to vytrvalý kůň, má napracováno a čekáme na vhodnou příležitost, kdy to bude moct uplatnit. Dnes šel poprvé se stínidly a pomohlo mu to, už neřehtal na koně a nechal se usměrnit. Teď určitě půjde Velkou jarní cenu, s Le Cirque uvidíme, zda by to eventuálně zkusil v Mostě," vysvětlovala Pavla Váňová. Na otázku, kdo z šestice Josefa Váni pro derby se zatím jeví nejlepší, odpověděla trochu tajemně: "Z těch čtyř, co už běhali, určitě Tamarind Cove. Ještě ale máme doma schovaného jednoho lepšího…"


Velká spokojenost panovala v táboře pátého Qualiflyera. Vlastní odchovanec hřebčína Pavlin Dvůr se na dráze představil poprvé od srpnové Ceny Masise a v závěru patřil ke koním, kteří zrychlovali. Pro trenéra Pavla Hlavatého důvod k zamyšlení – jediný klasický dostih, do něhož je vítěz Simsonovy ceny prozatím přihlášen, je totiž Velká jarní cena. "Na derby jsme vůbec nemysleli, nečekali jsme, že by to tam mohl dotáhnout. Kdyby to náhodou na to bylo, ještě ho můžeme dohlásit, ale na to je času dost," konstatoval Hlavatý. "S dnešním výkonem jsem moc spokojený, i proto, že to na něj bylo krátké. Nemůžu říct, že by mě úplně překvapil, ale každopádně potěšil. Teď věřím, že se ještě zvedne a uvidíme, na co to bude stačit."

Do derby nemíří ani Bukhari, jehož jarním vrcholem má být Velká jarní cena. Loňské formy z Francie z něj v neděli dělaly papírového favorita, ale hřebec neměl ideální dostih a trenér Zdeno Koplík věří, že šesté místo v klasickém trialu byl jen zahřívací start. "Do špičkové formy mu myslím ještě něco scházelo, příště to bude dobré. Asi jsme ho poslali zbytečně zepředu, ve Francii chodil spíš z půli pole nebo zezadu, ale na druhé straně to dnes nebylo moc rychlé," řekl Koplík po doběhu.

Best of the rest


Několik zajímavých tříletých se představilo i v chuchelském rámcovém programu, ale z koní směřovaných do derby se nikdo výrazněji neblýskl. Lepší z dvojice Josefa Váni ve III. kategorii na 1400 metrů byl čtvrtý Gibb’s Beach (Galileo), zatímco debutující Brother Grimm (Rip Van Winkle) doběh uzavřel. "Brother Grimm určitě směřuje do překážkových dostihů. Psychicky je to kůň podobného naturelu jako Tiumen, ten se probírá až po dostihu," řekla Pavla Váňová.

Foto: Andrea Zavadilová
Ve čtyřkové míli se dobře načasovaným závěrem konečně vyčlenila z řad nezvítězivších do klasických dostihů hlášená Amga River (Dylan Thomas) ze stáje Valentin Bukhtoyarov. S napětím sledovaný Taimass (Shamardal) v majetku Ardaka Amirkulova ztrácel ze čtvrtého místa na vítězku bezmála 4 1/2 délky. Mohutný ryzák je typově úplně jiným koněm než polobratři Shamalgan a Chardonney Tcheque a v jeho případě dokonale platí nomen omen. Kariéru hřebce, jehož jméno v kazaštině znamená "nezdolný", totiž výrazně zbrzdily zdravotní problémy. "Na zadní noze má nevyvinutou nebo chybějící sezamskou kůstku, proto byl na dražbě tak levný. Stejný problém prý měl Peruán. Taimass měsíce stál a veterinář při koupi mínil, že jako dvouletý nemá šanci vyběhnout. Přesto byl šestý v Ceně zimního favorita," řekl zápisníku zástupce majitele Jiří Hrabák. Při letošním debutu se Taimass prezentoval prostornou cvalovou akcí, ale v závěru se na něm žokej Tomáš Lukášek poměrně nadřel a poté, co začal bočit k bariéře, musel se spokojit s umístěním. Ve stejném dostihu doběhli mezi poraženými debutující Secret Of Gracie (Egerton) a další domácí odchovanec Old Beer (Bear King).