27. května 2015

Lepší opera než loni? Botti se chystá do Prahy s Parzivalem

Zatímco špička českých tříletých vyhlíží poslední trial před derby, jeden zajímavý soupeř se jí rýsuje ve Francii. Alessandro Botti, trénující v těsné spolupráci s otcem Giuseppem v Chantilly, připravuje expedici do Prahy s dodatečně dohlášeným Parzivalem. Valacha v majetku syndikátní stáje Scuderia Magenta by měla jet stájová dvojka David Breux, která si účast v Českém derby už před čtyřmi lety vyzkoušela v sedle Sary Shayana. "Se startem v Praze počítáme. Kůň je připravován speciálně na České derby a je vysoce pravděpodobné, že skutečně dorazíme. Definitivní rozhodnutí padne týden před dostihem," řekl zápisníku Alessandro Botti, který má spolu s otcem na svém svěřenci menší majetkový podíl a už začal na dálku studovat české reálie.


Milovníci oper Richarda Wagnera dost možná zpozorněli, neboť po loňském startu Tannhaeusera se může na startovní listině Českého derby druhý rok za sebou objevit wagnerovská postava. Prokvetlý hnědák Parzival (Myboycharlie) byl vydražen jako roček v Deauville za 36 000 eur. Jeho matka Slyta (Slickly) je sestrou listed vítěze Stikine, z jejích tří hříbat se zatím nikdo výrazněji neprosadil. Ze stejné rodiny však pocházejí gr.2 vítězka Proskona, gr.3 vítěz Gruntled, špičkový sprinter Keos a především trojice klasických vítězů Hector Protector, Shanghai a Bosra Sham.

Parzival pod vedením francouzsko-italského týmu zamířil na delší tratě kolem dvou kilometrů už jako dvouletek. Z pěti loňských startů sice ani jednou nevyhrál, ale zaznamenal několik umístění v Chantilly a Clairefontaine včetně třetího místa v kategorii B. Sezónu končil se známkou 36,5 kg. Jako tříletý zatím absolvoval čtyři starty, dva z nich vyhrál a z pohledu handicapera se přes zimu nijak zvlášť nezlepšil – jeho aktuální známka činí 37 kg.

Svá vítězství na distancích 2100 a 2200 metrů získal na venkovských drahách Amiens a Evreux, pokaždé s Davidem Breuxem. Možná nejhodnotnější výkon však předvedl v polovině dubna na českým turfmanům dobře známé dráze Lyon Parilly, když o 3/4 délky podlehl Rising Sunovi ze stáje Qatar Racing, před několika dny čtvrtému v pařížském listed na 2400 m. Breux začal jezdit už při vbíhání do cílové rovinky a Parzival vypadal poměrně daleko před cílem jako poražený kůň. Těsně před cílem však znovu nabral rychlost a dostal se na druhé místo.


Potenciál vizuálně nijak ohromujícího valacha se těžko odhaduje – svými dosavadními výsledky dával najevo, že potřebuje ještě dozrát a nejlepší výkony by měl předvést na ještě o něco delší distanci. Nositele francouzské známky 37 kg se však v českých podmínkách nevyplatí podceňovat. Pokud do Prahy skutečně zavítá, stal by se teprve třetím koněm francouzského tréninku na startu Českého derby – před ním to byli Muramixa (1995) a Linus (2002) v majetku Františka Hrubého.