31. května 2015

Když naprší, bude Red Tornado, Staromák i pražské pivo

Britské stáje a České derby, to je téma, které zaměstnává derby-zápisník prakticky každý rok, ale zatím nikdy nepřineslo hmatatelný výsledek. Skoro každou sezónu se mezi renomovanými trenéry na ostrovech najde někdo, kdo přihlásí do Prahy koně a nechává ho na přihláškách až do posledního škrtání. Nejdál se zatím dostal Sir Mark Prescott, který předloni do poslední chvíle přemýšlel, zda nepodniknout dalekou cestu se sériovým vítězem Alcaeusem (Hernando). Nakonec se jako všichni kolegové před ním rozhodl dát přednost startu doma, kde se pro koně, kteří typově přicházejí v úvahu pro České derby, koná v krátkých intervalech celá řada dostihů, navíc odpadají nemalé cestovní náklady a krok do východoevropského neznáma. Letos je takovým váhajícím Britem Harry Dunlop. Syn britského šampióna Johna Dunlopa a bratr dalšího známého trenéra Eda, připravující necelou dvacítku plnokrevníků ve starobylém Windsor House Stables v Lambournu, stále nechává na přihláškách valacha Red Tornado (Dr Fong).


O kariéře zástupce syndikátní stáje "Blockley, Cross, Johnson, Whitaker, Woodley", který byl jako roček vydražen v Deauville za 34 000 eur, psal zápisník už několikrát. Poté, co Red Tornado absolvoval své první starty jako dvouletý v Newbury a Chepstow, byl vzhledem ke svému francouzskému původu přesměrován za kanál La Manche a svá první dvě vítězství získal v Clairefontaine a Chantilly. Sezónu zakončil čtvrtým místem v pařížské grupě 3 Prix de Conde na 1800 metrů, kde porazil zhruba o 9 1/2 délky Aldara. Letos se potýkal s drobnými zdravotními problémy a absolvoval jen dva starty na úrovni listed. V březnovém Saint-Cloud doběhl bez jiskry poslední, o dva měsíce později v Lingfieldu porazil v pětičlenném poli jediného soupeře.

Jediným dostihem, na jehož přihláškách Red Tornado momentálně figuruje, je České derby. Pokud předpokládáme, že případný britský účastník musí mít vzhledem k bohaté nabídce britských propozic k daleké cestě do Prahy ještě jiný než čistě sportovní důvod, Red Tornado a jeho okolí by tuto podmínku mohli naplňovat. Jednak se samotný Red Tornado coby valach v drtivé většině zemí žádného derby nemůže zúčastnit, jednak se Praha jeví pro skupinový výlet sehraného syndikátu jako ideální víkendová destinace.


"Fakt je, že Harry o účasti v Českém derby stále uvažuje, neboť má výborné majitele, kteří mají rádi trochu zábavy a dobrodružství. O koni má velmi vysoké mínění, na jaře sice prodělal nějaké drobné problémy, ale už je v pořádku a pracuje velmi dobře. Letošní derby v Praze se navíc nezdá být jako úplně nejsilnější ročník," řekl zápisníku James Fry, který léta spolupracoval s Dostihovým spolkem Pardubice na komunikaci s britskými zájemci o účast ve Velké pardubické a stále představuje jednu z adres, kam se Britové obracejí, když potřebují pomoc se zjišťováním informací o zahraničních destinacích.

Klíčovým faktorem, který v příštích dnech rozhodne o tom, zda se poprvé v historii Českého derby zúčastní kůň v britském tréninku, bude zřejmě předpověď počasí a výhled stavu dráhy. "Red Tornado rozhodně potřebuje měkkou půdu. Jsem si téměř jist, že nepřijede, pokud by dráha měla být rychlá," dodává Fry.