20. června 2015

Derby DJ: Komentujeme a drbeme poslední večer před derby

Poslední večer před derby. Sedím za psacím stolem, od kterého jsem se v posledních dnech a týdnech snažil přinést co nejvíc novinek před největším rovinovým dostihem roku a otevírám láhev něčeho dobrého. Poslední tečku za zběsilým odpočítáváním před 95. Českým derby udělá glosář nazvaný Derby DJ, shrnující různé podstatné i nepodstatné dění v předvečer velkého dne. A proč zrovna DJ? Protože těch střípků je skoro tolik jako songů na playlistu průměrné české diskotéky.


Vzhledem k pokročilé době je na čase prozradit osobní tip a preference. O mimořádné otevřenosti letošního derby už bylo hodně napsáno a skutečně by bylo snadnější vyjmenovat koně, kteří by o dotovaná místa bojovat neměli. Nakonec je ale třeba se nějak rozhodnout, a tak nastiňuji svou představu o zítřejším scénáři: top favorit Aldar bude sahat po vítězství, ale těsně před cílem se před něj dostane bojující dvojice Oriental Sky a Touch Of Genius, mezi níž se rozhodne podle denní formy, jezdeckých výkonů a stavu dráhy. Stručný tip na vítěze: Oriental Sky.

Foto: Václav Volf, fotovolf.com
Reálně se zítřek v Chuchli může změnit v "ruský den", a to nejen kvůli vysokým šancím Aldara a Aldzarba v derby. Stáj Ramzana Kadyrova v režii trenéra Arslangireje Šavujeva má ve sprintu tříletý talent Dashing Home, další Šavujevův klient Valentin Buchtojarov může vyhrát dostih tříletých klisen prostřednictvím Amga River. Bez ruské účasti zůstávají z vrcholů dne jen Zlatý pohár a Simsonova cena.

Bombu posledního dne před derby odpálil server Dostihový svět, když krátce po půl deváté ráno přinesl zprávu, že černý kůň dostihu Icar (Halling) ze stáje Pegas nebude moci kvůli lehčímu zranění startovat. Předčasně se tak vyřešila jedna z velkých tajenek letošního derby. Tmavý hnědák až na jednu výjimku absolvoval všechny své starty ve Francii a Velkou červnovou cenu šel vyloženě jako přípravný dostih s vypuštěným závěrem. Skutečné hřebcovy schopnosti byly zahaleny tajemstvím, menším dílem i proto, že se tým Pegasu zahalil mlčením. Že má Icar šanci promluvit do pořadí mezi nejlepšími si nemyslel jen zápisník, v jehož hitparádě derbystů byl hřebec dvakrát na druhém místě. Bylo znát, že si s ním velmi věří i majitel Jiří Trávníček, trenér Michal Lisek a žokej Petr Foret. Ti mají za sebou z pohledu klasických dostihů vyloženě smolné jaro - ještě v dubnu vkládali naděje do favoritky Jarní ceny klisen a dvou hřebců s potenciálem pro derby, nakonec ale vyšli naprázdno. Jednoho z nejlepších tuzemských jezdců Foreta na jaře zbrzdila nemoc, teď přišel o koně pro derby. "Je to velká smůla, samozřejmě jsme se na derby velmi těšili, kůň se ukazoval v hodně dobré formě," citoval Dostihový svět Jiřího Trávníčka.

Velmi podobnou hořkost v těchto dnech zažívá německý hřebčín Fährhof, rodiště dvou hlavních favoritů německého derby Karpina a Quasilla z tréninku Andrease Wöhlera. Zatímco Karpino se jarním klasickým úspěchem ověnčil již v barvách nového majitele, velmi progresivní Quasillo nadále hájí tradiční černo-žluté barvy. A právě Quasilla nakonec z derby vyřadilo naražené kopyto a následný pracovní výpadek. Vzhledem k červencovému termínu německého derby se nejedná o výpadek na poslední chvíli jako v případě Icara, ale zajímavé a inspirativní je sledovat způsob, jak se s nepříjemnou zprávou vyrovnala Quasillova stáj. Ta včera na svém facebooku zveřejnila zdůvodnění, proč derby nakonec vynechá: "Toto rozhodnutí je pro nás samozřejmě velmi těžké, ale vědomě informujeme veřejnost už dnes, aby mohli všichni fanoušci a sázející včas přehodnotit své dispozice." Manažer Fährhofu Simon Stokes dodal: "Museli jsme se rozhodnout, příprava pro takový dostih jako derby musí být stoprocentní."

Jako první z účastníků derby dnes dorazil do Chuchle Parzival. Francouzsko-italská výprava původně avizovala příjezd mezi šestou a sedmou ráno, čímž přiměla k brzkému vstávání nejen autora zápisníku, nýbrž i kolegy Jiřího Zlámaného a Janu Šejnohovou, kteří za pražského pořadatele pomohli hostům s prvními kroky na pražské půdě a zařídili rezervaci hotelu v Radotíně. Parzival vystoupil z přepravníku přesně v 9:20 a provázel ho trenér Alessandro Botti osobně. Zástupci majitelského syndikátu mají do Prahy dorazit zítra dopoledne.

Ranní přešlapování u stájí v družném hovoru s chuchelskými trenéry mi po čase připomnělo podobnou zkušenost z roku 2001, kdy jsem v Chuchli čekal na příjezd Němců Pretty Fightera a Kronada. Dlouho jsem se nehnul z místa. Když jsem si po dvou hodinách odskočil, Němci přijeli a během vykonání malé potřeby stihli koně vyložit. Snažil jsem se aspoň něco od nich dozvědět, ale snaha o německou konverzaci skončila fiaskem. Výpravu totiž vedl Jaroslav Blábolil.

Alessandro Botti, švagr Lucie Bottiové, mimochodem není ve Velké Chuchli poprvé. Jak po příjezdu prozradil, před několika lety si tady zkoušel pod sedlem špičkového dvouletka Ramble Ona, který byl následně prodán do jeho stáje a ve třech letech pod jeho vedením mimo jiné vyhrál dostih kategorie B v Chantilly. Tehdejší kontakty poslouží ve Francii působícímu Italovi i tento víkend, kdy bude jeho průvodcem plynně italsky hovořící Dalibor Török.

Parzival působil navzdory 1057 km dlouhé cestě poměrně svěže a zanechal v chuchelských pozorovatelích dobrý dojem. Na jeho zevnějšku je vidět, že Bottiho tým od posledního startu 8. května rozhodně nezahálel a valachova práce proběhla bez komplikací a podle plánu. V tuto chvílí je u Betina k mání v poměru 10:1 a bude zajímavé sledovat, jak se tento kurs zítra bude vyvíjet. Česká scéna včetně mnohonásobného šampióna Václava Janáčka, který se pravidelně pohybuje ve Francii, je k valachovým šancím poměrně skeptická. Zápisník se domnívá, že zmíněný kurs je poměrně lákavý a čeká Parzivala mezi prvními pěti koňmi v cíli.

Zároveň chceme ujistit útlocitnější čtenáře, že parkování Parzivalova týmu před radotínským řeznictvím bylo čistě náhodné a nemělo žádnou skrytou souvislost se zítřejším dostihem.



Server turf.sk připomněl aktuální kontext loňských forem Aldara ve Francii, který dosud nebyla zmíněn. Při debutu 16. srpna v Deauville se svěřenec Arslangireje Šavujeva potkal s pozdějším vítězem Prix du Jockey Club Full Mastem (Aldar na něj ztrácel zhruba pět délek) a třetím z téhož dostihu War Dispatchem, a také třetí z tohoto neskutečně obsazeného dostihu nezvítězivších Finsbury Square se mezitím etabloval na evropské blacktype scéně. Při svém druhém francouzském startu, posledním místě v gr.3 Prix de Conde, Aldar ztrácel 14 délek na pozdějšího gr.1 vítěze a pátého z Epsom Derby Epicurise.  To vše jen podtrhuje velký dojem o hřebcově třídě, který Aldar zanechal během svých tří vítězství na jaře.

Spolumajitel dvojice Touch Of Genius a Tamarind Cove Josef Dufek v těchto dnech nezahálí. Včera se dohodl na angažování exreprezentanta Milana Baroše v FK Mladá Boleslav. "Milan byl na dovolené v zahraničí. Když se vrátil, tak jsme jednání uzavřeli. Pokud bude zdravotně v pořádku, neumím si představit, že by v české lize nebyl nadstandardním hráčem," řekl muž, který spolu se svou manželkou Janou stojí za stájí Statek Blata Český Ráj. Mimoděk se tak vydává stejnou cestou, jakou kdysi v dostihovém odvětví zvolil dr. Jiří Charvát. Mezi jeho akvizicemi byly a stále jsou různé hvězdy, které se předtím osvědčily v jiných stájích - Scyris, Decent Fellow, Tribal Instinct a z novější doby Aztek.

Trenérský rekordman derby František Holčák letos připravil nenápadného Henrytheaeroplane (Henrythenavigator): "Po slovenské Velké jarní ceně jsem měl takový pocit, že to nebude kůň pro dlouhé dostihy, ale teď si zase myslím, že by to mohlo vyjít, pokud tempo nebude vyloženě vražedné. Dobře, pokud mě tlačíte říct něco k distančnímu optimu, tak dejme tomu do 2200 metrů, ale zkusit se to musí a derby chceme běhat všichni. Myslím, že je lepší než loni New Attack, může to být černý kůň dostihu. Je tam deset koní s určitou šancí, ale byl bych slabý trenér, kdybych nevěřil tomu svému."

V profilech zápisníku se v posledních dnech nedostalo ani na trápící se stáj Monte Negro. Insideři, mezi něž patří i zmiňovaný František Holčák, se shodují, že nejlepším z trojice velkokarlovických koní by měl být právě Dalewari, jehož matné výkony ve Velké jarní a Velké červnové ceně nakonec vedly k jezdecké změně a nový impuls má hřebci dodat setkání s energickým Janem Rájou. V průběhu dostihu, nejpozději kilometr před cílem, lze Dalewariho čekat v předních koních a dvojnásobný šampión českých žokejů bude mít za úkol udržovat "laxního" hřebce stále pod tlakem. Renomé realizačního týmu a vědomí, že už v minulosti dokázal v derby překvapit i s opomíjenými koňmi, brání předčasně odepisovat Dalewariho i jeho labilnějšího stájového kolegu Kifaayu se Zuzanou Vokálkovou. Mezi sázkové favority každopádně patřit nebudou a bylo by zajímavé vědět, jaký kurs by v tuto chvíli Betino nabídlo na možnost prodloužení vítězné série Monte Negra v modré stuze. "Radek v posledních týdnech trochu změnil styl práce a věřím, že Dalewari bude pro favority velmi nebezpečný kůň. Po Velké červnové ceně jsme nebyli chytřejší než v květnu, ale Radek tvrdí, že jsou koníci v pohodě, tak do toho stále jdeme s úsměvem," ujišťoval minulou sobotu v Pardubicích majitel Jiří Posád.

V některých stájích bylo poslední dny rušno, na neohlášené odběry dorazili antidopingoví komisaři. Ve čtvrtek dopoledne navštívili ve Dvorcích Dumnonii, ve stejný den večer klepali na dveře ve Velkých Karlovicích. Příští rok to mimochodem bude 90 let, co byly poprvé provedeny dopingové odběry po derby. Testovali se tehdy koně trenérů Jaroslava Rosáka a Karla Šmejdy, což si zmíněné legendy vyložily jako nemístné podezření vůči svým osobám a hlasitě protestovaly na Jockey Clubu.

Jaké je v Praze vlastně počasí? Poslední dva dny průběžně pršelo, naposled dnes odpoledne, ale žádné přívalové deště to nebyly. Poslední dešťové přeháňky mají napadnout v noci na neděli, stále však při tom bude foukat vítr, takže "nepřátelé" měkké či dokonce hluboké půdy mohou být podle všeho klidní. Horší výhled je na zítřek z pohledu diváků, celý den má být podobně jako v sobotu oblačno a nejvyšší teploty kolem 18 °C.

Chuchelská dráha vypadá po zavlažování a deštích z posledních dnů dobře a dá se s klidným svědomím označit za pružnou, konstatuje zápisník po krátké procházce cílovou rovinou.


Koukaví koně, pozor - monopol na reklamní poutače v posledních desítkách metrů má v neděli Mercedes!


Na přihláškách derby bylo původně šestnáct českých odchovanců. Většina z nich byla potomky nově importovaných klisen, ale do derby směřovalo i několik členů starých napajedelských rodin. Například Valencia měla dva zástupce (Valmont Ohne, Vegas Las), Lyndora jednoho (Lad In). Do rodiny Aprobacja patřil Artaban a dva uchazeče (Fabrisco, Fantaggira Lady) nabídla i novodobá rodina založená klisnou Far The Best a rozšířená zejména dcerami Faniky. Ani jeden z těchto koní se však do užšího okruhu derbystů nedostal. Nejdéle zůstával ve hře syn šampiónky Vadeony Valmont Ohne, jehož naděje definitivně pohasly po Starohájském kritériu před čtrnácti dny.

Ze všech nadějí nakonec zbyl jediný derbysta českého chovu Mondego Bay (Egerton). Syn výborné Rabbit Montjeu je zároveň posledním z původně sedmičlenné sestavy přihlášených v barvách Rabbitu Trhový Štěpánov. Zápisník celé jaro psal, že v projevu tohoto koně je něco, co ho brání odepsat. V neděli však půjde na start v pozici největšího outsidera. Poprvé jsem mimochodem toto jméno slyšel loni na jaře, když jsem provázel svou ženu na reportážní cestě pro časopis Forbes a zavítali jsme mimo jiné do centrály Rabbitu v Pičíně. Majitel Zdeněk Jandejsek mluvil o tom, že jeho novým střednědobým cílem je etablování některých vlastních odchovanců ve velkých dostizích, ideálně i těch klasických. Jako příklad jmenoval tehdy matného Love Me (narozeného v Napajedlích, odchovaného v Pičíně) a následně se chtěl vyfotit s dvouletým Mondego Bayem. Jak pokračoval příběh Love Me, je dostatečně známé. Napodobí svého kolegu nějakým způsobem i Mondego Bay?

Kromě zmiňovaného Rabbitu je ve hře ještě jeden český chovatel, ovšem nikoli se svým vlastním produktem a paradoxně navíc ještě valachem. Centrála Darhorse ing. Rostislava Kopeckého posílá na start s velkými nadějemi zimního favorita a vítěze posledního trialu Sirius Shina. Hřebčín v Krabčicích má velké ambice do budoucna, o kterých bude na zápisníku někdy brzy řeč. V letošním derby jsou Krabčice především "šancovou" tréninkovou centrálou - kromě Sirius Shina hájí její pomyslné barvy ještě Aldar a Aldzarb.