20. června 2015

Nejtajemnější kůň derby: Dumnonia ve stopách staršího bratra

Foto: Václav Volf, fotovolf.com
Říká, že se k derby nikdy neupínal, ale po patnácti pokusech s koňmi jako Blue Coral, Mariydi, De Roberto, Chardonney Tcheque, Miracle Match nebo Honzik Chipera stále čeká na první vítězství v modré stuze. Popírá, že by byl před 95. Mercedes-Benz Českým derby jakkoli nervózní, a přece se na telefonní lince Zbraslavice – Dvorce v posledních dnech odehrával čilý provoz. Jiří Charvát se chystá na své druhé derby ve funkci prezidenta Jockey Clubu a ať bude výsledek vrcholu sezóny jakýkoli, bude to on, kdo bude po doběhu blahopřát vítězi. "Pro mě je ten dostih zakletý, běželi jsme ho už tolikrát, že to snad radši nechci počítat. Posbírali jsme řadu druhých a třetích míst, byli jsme druzí i v derby na Slovensku a v Rakousku. Letos bych řekl, že nevíme vůbec nic a vše ukáže až samotný dostih," konstatuje Charvát. Dvojnásobná klasická vítězka Dumnonia je totiž nejtajemnějším koněm na startovní listině. Ve střední Evropě neporažená, od loňského srpna nikým k boji nepřinucená a na vytrvaleckých tratích stále nevyzkoušená – klisna.

Pohlaví své hvězdy vnímají v rozhovorech před nedělí jako určitý handicap Jiří Charvát i trenér Pavel Tůma. Možná jim běží hlavami vzpomínka na Reglisse, dosud jedinou klisnu, s níž se stáj o derby pokoušela. Tohle je ale zcela jiný příběh a ruku na srdce – kdo by řešil pohlaví, když předtím "selhalo" třináct hřebců? Pokud si navíc vzpomeneme na velké evropské hvězdy posledních let, železných klisen mezi nimi najdeme nepočítaně – Tréve, Danedream, Goldikova, Black Caviar… "Osobně jí věřím hodně, ale hřebec je prostě hřebec. Kdybychom neměli klisnu, snad bych se šel podobně jako trenér Olehla ostříhat pro případ, že bych si v neděli přebíral čestnou cenu. Takhle se na derby těším a naší kobyle věřím, ale nechci to s optimismem přehánět," přiznává Pavel Tůma, který v neděli po pátém Urodosovi a druhém Ulanovi pošle do derby svého třetího koně.

Zrodila se "mašina"


Foto: Eva Kopečná
Na začátku příběhu byla klíčová informace, že se v dražebním katalogu Arqany nachází roční polosestra třídového My Old Husbanda (Gentlewave). Bloodstock agent Chris Richner ji na srpnové aukci v Deauville vydražil za 26 000 eur. Stalo se to zhruba půl roku předtím, než My Old Husband ve francouzském tréninku zvládl nevídaný skok z českého jedničkového koně na sériového listed vítěze ve Francii. To Charvátovu novou investici výrazně zhodnotilo. Otcem klisny z chovu Jeana-Pierra Colombua je francouzský klasický vítěz Silver Frost, matka Dentelle vyhrála tři dostihy v rozmezí 1600 – 2200 metrů, v handicapu se nejvýše dostala na známku 35 a než jako šestiletá ukončila kariéru, vyzkoušela si i překážkové dostihy. V chovu dokázala dát kromě My Old Husbanda také v listed umístěnou Danse Du Soir (Nombre Premier). Dumnonia je prozatím jejím posledním hříbětem, které se dostalo do Česka. O rok mladší polosestra Dalmatie (Turtle Bowl) zatím zůstává v majetku svého chovatele a podobně jako většina sourozenců stojí v tréninku Henriho-Alexe Pantalla. "Už máme další sourozence vytipované, kromě dvouleté klisny je tam ještě roček po Motivator, který je velmi podobný My Old Husbandovi," prozrazuje Charvát.

Dumnonia debutovala ve dvou letech koncem června v Bratislavě, kde ve čtvrté kategorii na 1000 metrů narazila na několik kvalitních soupeřek a třídovou Megkapó porazila o pouhý nos. Bylo to zatím naposled, kdy byla ve střední Evropě přinucena k boji. Stáj se následně rozhodla pro letní start v Meranu, jenže tamní Criterium na 1600 metrů přineslo dosud jedinou a o to drtivější porážku. Dumnonia pod Lucou Maniezzim doběhla mimo kontakt se soupeři, dvacet délek od nejbližšího koně. "Ona na měkku neumí a v Meranu tenkrát byla velmi měkká dráha. Navíc se nepovedl start, koně se pomačkali v boxech, ona špatně odskočila a vůbec se nedostala do dostihu. Působilo to jako ostuda, ale byl jsem u mašiny a viděl jsem, jak má vytřeštěné oči, nebyla prostě v pohodě," vzpomíná Pavel Tůma.

Foto: Eva Kopečná
Onoho 17. srpna se dalo jen těžko předvídat, že se právě rodí "mašina", která zůstane následujících deset měsíců neporažena. Po návratu do střední Evropy nastartovala Dumnonia působivou sérii: koncem léta lehce vyhrála na 1400 metrů v Bratislavě a sezónu zakončila triumfem ve slovenské Ceně zimní královny stylem "lehce 4 3/4". V Praze debutovala až jako tříletá v Jarní ceně klisen, tentokrát zněl výrok "lehce 5", a zatím naposled se na dráze ukázala v bratislavském ekvivalentu. Tam si pohlídala jisté vítězství o 1 3/4 délky a byla dodatečně dohlášena do derby. Tedy do dostihu, jehož se starší a slavnější polobratr kvůli zdravotním problémům nemohl zúčastnit. "Abych řekl pravdu, derby jsem běhat nechtěl. Kdyby se svými výkony kvalifikovali Peintre Elusif nebo Saint Malo, nebylo by co řešit. Takhle musí běžet Dumnonia a cítím, že majiteli na tom opravdu záleží. Je to dostih, jaký se běží jednou za život, ale byl bych rád, kdyby ji nestál síly na zbytek sezóny," říká Tůma.

Co dělat, když nebude stačit "šestka"


Foto: Václav Volf, fotovolf.com
Klisna, která po příchodu do Česka působila dojmem drobného koníka a muselo se s ní pracovat opatrně, postupně zmohutněla a povyrostla. Překonala i drobné problémy z podzimu, kdy si poranila nohu ve výběhu, a z letošního předjaří, kdy jeden čas méně žrala. "Stále je to ale na první pohled kobyla, v paddocku nebude vedle Aldara a dalších tak svítit. Když jde v lotu šesti, sedmi koní, málokdo by věřil, že je to klasická vítězka," líčí trenér. Jedním dechem ale dodává: "Je to opravdu velmi dobrý kůň. Doma jsme ji sice s Trip To Rhodosem nepoměřili, ale ti dva jsou opravdové hvězdy. Jakmile jde do tuhého, vždy se na dráze vydají. Na dostizích jsem často nervózní, ale když běží Trip To Rhodos a Dumnonia, jsem v naprostém klidu, protože vím, že odvedou maximum."

Klíčovou otázkou před derby je, kde se to maximum nachází. S výjimkou Amga River se tříleté klisny zatím s hřebci nepoměřily, a otazníkem zůstávají také vytrvalecké dispozice Dumnonie. "Bude to pro ni v derby nová situace," souhlasí Tůma. "Jsem zvědavý, jak se s tím vyrovná. Dosud to vždy bylo tak, že v cílové rovině zařadila šestku a zbylým koním utekla. Teď možná šestka stačit nebude a čeká ji to, co nezná od loňského léta – bude muset bojovat. Uvidíme, jak se zachová."

Foto: Eva Kopečná
I kvůli této nejistotě Dumnonia přišla o dosavadního jezdce Jana Vernera, který dal přednost hřebci Tamarind Cove. Jednu chvíli se zdálo, že Dumnonii pojede Tomáš Lukášek, ale ten byl nakonec svým zaměstnavatelem odvelen do Ebreichsdorfu, a tak se stáj rozhodla pro angažmá čtyřnásobného francouzského šampióna Ioritze Mendizabala. "Volal mi trenér a říká: Průšvih jako kráva! Nemáme žokeje, musíte někoho sehnat. Tak se ptám koho a on říká: No toho Medicimbála. Zavolal jsem našemu francouzskému trenérovi a ten mi potvrdil, že žokej přijede, tak snad přijede," zní verze Jiřího Charváta. Pavel Tůma konstatuje, že jezdce vybíral stoprocentně majitel a předesílá, že klíčovou roli v neděli sehraje legendární kancelář prezidenta Jockey Clubu ve třetím patře chuchelské tribuny. "Pan doktor mi slíbil, že si na nás Mendizabal udělá čas. Půjdeme spolu do kanceláře, pustíme si na počítači videa a musíme všechno pořádně probrat."

Napětí v Dvorcích před nedělí pomalu kulminuje, ale jen v tamní stáji. Do života samotné obce na Bruntálsku nejspíš výrazněji nezasáhne ani případný úspěch v derby. "Kdysi tady byli Matysíci a jejich éra tady dodnes rezonuje. Občas potkám někoho v obchodě, říkají mi, že Matysíka nikdy nepřekonám. Místní ty rovinové dostihy prostě moc neberou…" usmívá se Tůma. Před největším dostihem sezóny má aspoň potřebný klid.