16. června 2015

Nečekaná detektivka: Dva hřebci, prezident a cifršpioni

Foto: Andrea Zavadilová
Derby je nejbláznivější dostih roku, říkával legendární německý trenér Heinz Jentzsch a není nejmenší důvod mu nevěřit. Co všechno jsme viděli jen v posledních pěti ročnících Českého derby - šestnáctiletou dívku vítězící v sedle favorita, triumfujícího valacha, malou stáj slavící tři vítězství za sebou nebo žokeje, který vyhrál se čtrnáct dní starou zlomeninou klíční kosti. V neděli se tento seznam kuriozit může rozrůst o další pozoruhodný zápis - pokud zvítězí Aldar nebo Aldzarb ze stáje Ramzana Kadyrova, stalo by se poprvé v historii, že majitel prvního koně v cíli neuvidí ani korunu z milionového obnosu pro vítěze derby a nesmí být samotnému dostihu ani osobně přítomen. Jak známo, čečenský prezident je prominentním jménem na seznamu protiruských sankcí EU, v Česku je nežádoucí osobou a všechny vyběhané dotace jeho koní mají na pokyn ministerstva financí zůstat zmrazeny až do zrušení sankcí. Trenér Arslangirej Šavujev tak zažívá před vrcholem sezóny dvojí tlak. Vedle čistě sportovního - posílá na start letos neporaženého klasického vítěze a spolu s ním třetího z Velké červnové ceny - je tady ještě nezvyklé pnutí v zákulisí. S blížícím se derby je stále jasnější, že leckterým soupeřům by jistě nevadilo, kdyby Česko starty Kadyrovových koní zcela zakázalo. "To ale není na pořadu dne, nic nad rámec již platných opatření na popud ministerstva financí nyní dělat nebudeme," řekl v sobotu prezident Jockey Clubu Jiří Charvát.


Podle množství rozesmátých fotek na sociální síti Instagram by člověk skoro přehlédl, že Ramzan Kadyrov momentálně neprožívá lehké časy. Čečenský prezident se neopomene pochlubit hlavní rolí v novém filmu "Kdo nepochopil, pochopí" nebo obrovským nasazením při boxerském tréninku, které odnesl zlomeným žebrem. Země pod jeho vedením vzkvétá, připravují se nová sportoviště a jeho koně vítězí v jednom dostihu za druhým. S uživateli Instagramu se například podělil o snímek vycházející sprinterské hvězdy Dashing Homea s popiskem, že hnědák "v českém městě Most porazil v Ceně jezdectví nejlepší sprintery včetně starších koní", o pár týdnů dříve zase přijímal gratulace k triumfu Aldara ve Velké jarní ceně, jejíž záznam rovněž vystavil na internet. "Dostihy ho zajímají, své koně opravdu miluje. Po práci často chodí do stáje a na dálku se zajímá i o výsledky koní, které má u nás. Všechno bedlivě sleduje," vyprávěl mi na jaře Arslangirej Šavujev.

Ve světě osmatřicetiletého Kadyrova se však v poslední době ledacos změnilo. "Čečenská stopa" v případě únorové vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova a následné prezidentovo nařízení ozbrojencům střílet po ruských vojácích a policistech, pokud by bez jeho svolení operovali v autonomní republice na neklidném severním Kavkazu, vyvolaly mnohé spekulace. Například o tom, že Kadyrovův vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem už zdaleka není tak vřelý jako dříve. "Nechal jsem se unést emocemi, byly to čisté emoce," řekl Kadyrov koncem dubna s tím, že nabídl Putinovi své odstoupení. To však Moskva popřela.

Foto: Andrea Zavadilová
Přítomnost na sankčním seznamu Evropské unie komplikuje vedle řady jiných aktivit i provoz prezidentovy stáje, která mívala "pobočky" v několika zemích. Jestliže ještě nedávno zůstávaly spory o registraci Kadyrovových koní v různých evropských zemích spíše akademickou debatou řešící dilema v čistě morální rovině, sankce všechno změnily. V Německu podle informací z Direktoria nadále trvá plošný zákaz startů všech koní v Kadyrovově majetku a k témuž závěru před několika dny dospěla i Francie, když France Galop po intervenci ministerstva zahraničí stornovalo přihlášku Aldzarba do Ceny vítězného oblouku.

Podobné dilema v zimě řešilo i Česko. Detektivové z Finančního analytického útvaru (zpravodajské jednotky ministerstva financí přezdívané "cifršpioni") však dospěli k jinému závěru než jejich kolegové ve Francii a Německu. Při zvažování způsobu, jak uplatnit sankce na Kadyrovovu českou stáj, totiž zohlednili i zájmy těch, kdo jsou v celé situaci takříkajíc nevinně - trenéra Šavujeva, jeho zaměstnanců a v konečném důsledku i samotných koní. "Cílem sankcí není zlikvidovat dostihovou stáj Ramzana Kadyrova v Česku, ale po dobu trvání sankcí zabránit tomu, aby jmenovaný měl z chodu stáje materiální prospěch. Sankce mají bránit dalšímu negativnímu chování, a nikoli trestat. Notabene, v tomto případě de facto trestat koně," řekl kolegům z Hospodářských novin šéf finančních analytiků Libor Kazda. "Pokud by dostihoví koně nezávodili nebo dokonce netrénovali, ztratili by na hodnotě, a majitel by mohl požadovat náhradu od českého státu," řekl před dvěma týdny televizi Nova mluvčí ministerstva Radek Ležatka.

"Galacticos" uvízli v Česku


Nakonec tedy úředníci zvolili kompromisní řešení, které umožní pokračovat v tréninku koní, ale zároveň dostojí požadavkům EU. O detailech detektivové nechtějí mluvit, zápisník však zjistil, že zákazem disponování vyběhanými penězi se v praxi rozumí, že majitel nesmí ze svého účtu na Jockey Clubu nic vybírat, ani vkládat. Již uložené peníze mohou být použity pouze na chod stáje, tedy na uhrazení přihlášek, startovného a podobně. Zároveň koně nesmí být exportováni do Ruska ani jiného zahraničí. Až do zrušení sankcí zkrátka uvízli v Česku.

Pro trenéra Šavujeva to zpočátku vypadalo jako pohroma, kvůli sankcím přišel například o tři ročky, které Kadyrov za nemalé peníze získal v Deauville. Poté, co během jara postupně přišly zákazy z Německa a Francie, však začali v Krabčicích koně naopak přibývat. Postupně se sem přesunuli grupoví harcovníci Meandre a Zazou, jakož i tříletý Dashing Home. Rychlíka připravovaného původně Waldemarem Hickstem odchoval německý advokát, který Kadyrova zastupoval v odvolacím řízení proti kontroverznímu "přehozu" Meandrea v Ceně Evropy. Odvolání bylo jak známo úspěšné a Kadyrov z vděčnosti zakoupil Dashing Home pro svou stáj. Shrnuto: Arslangirej Šavujev nyní disponuje možná nejtřídovějším lotem v novodobé české historii a fakt, že s ním momentálně nemůže vycestovat jinam než do Česka a na Slovensko, začíná v konkurenčních stájích vyvolávat velmi opodstatněné obavy, zda vůbec bude možné takovým "Galacticos" ve vrcholech tuzemské sezóny konkurovat...

Nedělní České derby může v tomto ohledu znamenat symbolický startovní výstřel, ale jen do určité míry. Vítězné tažení stáje Ramzan Kadyrov už totiž začalo, a to právě prostřednictvím dvojice hřebců, kvůli nimž "cifršpioni" z FAÚ vážili v zimě cestu do Krabčic. Aldar (New Approach) vyhrál Velkou jarní cenu a zůstává ve střední Evropě neporažen, a také Aldzarb (Duke Of Marmalade) stihl ukázat nezbytný talent. Své role si však během jara více méně prohodili. Původně se čekalo, že Šavujevovou jedničkou pro derby s potřebnými vytrvaleckými vlohami bude Aldzarb, zatímco Aldar bude sbírat úspěchy na tratích do míle.

Jenže Aldzarbova kariéra od dubnového vítězství na 2000 metrů  poněkud stagnuje a Aldar naopak bez problémů zvládl změnu taktiky i bratislavský test na 2000 m. Stájový jezdec Bajuržan Murzabajev se už začátkem června netajil s tím, že si pro derby vybere Aldara a zatím všechno nasvědčuje tomu, že by mohl mít šťastnou ruku.

Dlouhá cvalová akce a kopec třídy


Foto: Václav Volf, fotovolf.com
Za v přepočtu tři miliony korun pořízený francouzský odchovanec Aldar zahájil kariéru loni v létě pátým místem pod Maximem Guyonem v Deauville. Ve dvou následujících pražských startech nenašel soupeře, když nejprve velmi lehce o téměř pět délek ovládl dostih na 1400 metrů a poté stejným rozdílem porazil čtyři soupeře v čele s Aldzarbem v Gerschově memoriálu. Z říjnové expedice do Longchamp a posledního místa v tamní gr.3 si Šavujev odnesl poznatek, že citlivý hřebec nemá rád cestování. "On je trochu jako kobyla, málo žere... Musí mít stoprocentní pohodu, pak ani nepotřebuje moc práce," všiml si žokej Murzabajev, který byl v Aldarově sedle při všech českých startech a tudíž s ním zatím neprohrál.

O hřebcově jarní sérii po ose Memoriál profesora Michala (lehce 3) - Velká jarní cena (jistě 1 ¼) - Starohájske kritérium (lehce 4) už bylo mnohé napsáno i na těchto stránkách. Je nicméně dobré shrnout, že Aldar dosavadní soupeře sice jasně převyšoval třídou, ale svými letošními výkony zároveň prokázal výrazně větší univerzálnost než se od něj původně čekalo. Memoriál profesora Michala byl po pomalém úvodu velmi svižný dostih, kdy si Murzabajev dělal od oblouku sám tempo a v cílové rovině dokázal ještě přidávat. Ve Velké jarní ceně si trenér Šavujev přál klidnější dostih z pozice a Aldar v rychlé první polovině chvílemi cválal kolem osmé pozice. Povel k útoku přišel teprve 400 metrů před cílem a hřebec na něj odpověděl táhlým finišem, který korunoval bojovným výkonem v samém závěru. Naopak Starohájske kritérium ze všeho nejvíc připomínalo rychlou práci po trávě, kdy se po velmi pomalém začátku tempo zrychlilo a v cílové rovině dokázal s Aldarem jakž takž držet krok pouze Ideal Approach.

Syn vítěze Epsom Derby New Approache a umístěné Birmanie se pokaždé prezentoval prostornou, dlouhou cvalovou akci. "On prostě potřebuje cválat. Nesmí se brát zpátky, to ho umí dost znechutit. Je lehoučký jako kobyla, já takové koně nemám moc rád. Ale hlavní je, že vyhrává," smál se Arslangirej Šavujev. Bajuržan Murzabajev k tomu dodává: "Takoví koně jsou strašně vzácní, momentálně podobného neznám. Celou rovinu se jen rozjíždí, ani na okamžik nezastaví a stále jen zlepšuje. Navíc se v dostihu velmi dobře ovládá, je s ním opravdu dobrá spolupráce."

Hektická naděje. Má ještě rezervy?

Foto: Marcela Klingorová
Aldzarb, na dražbě ročků v Deauville ještě o 35 tisíc eur dražší, strávil velkou část kariéry ve stínu tréninkového kolegy. Hned svůj debut v Karlových Varech proměnil po boji s Oriental Sky ve vítězství, následně prohrál ve dvojkovém dostihu s Rabbitem Mountnelsonem a v tréninkově pojatém Gerschově memoriálu zaostal za Aldarem o pět délek.

Svou klasickou sezónu zahájil koncem dubna rovnou na 2000 m a výsledkem bylo jisté vítězství stylem start-cíl. O necelých 2 1/2 délky porazil debutujícího Touch Of Geniuse, další měsíce však hodnotu této formy příliš nezvýšily - ostatní umístění Napastnik, Sanok ani Fabrisco se do derby neprobojovali. Trenér Šavujev následně mluvil o nutnosti korigovat hřebcův hektický styl, neboť "derby se start-cíl nevyhrává", ale podařilo se to jen napůl. Do Bratislavy si Aldzarb přijel pro první letošní porážku, když jako horký favorit setrvával v první polovině dostihu navzdory pomalému tempu na chvostu pole a v rychlém závěru nakonec těsně nestačil na domácího Maria.

Následná generálka o dva týdny později ve Velké červnové ceně ani nezklamala, ani nenadchla. Po velmi kalamitním vstupu do dostihu z vnějšího boxu a hektické první třetině dané snahou vyhnout se rizikům příliš zúžené dráhy nakonec stačil na třetí místo, délku za vítězem Sirius Shinem. "To není kůň pro mě, s jeho silovým stylem si až tak nesedíme," přiznal po doběhu Murzabajev. Stáj v tomto případě nepochybuje o vytrvaleckých dispozicích, což demonstrovala i podaná (a Francouzi později stornovaná) přihláška do Ceny vítězného oblouku. Pokud jde o derby, o hřebcových ambicích rozhodnou dvě hlavní okolnosti - jak si porozumí s Patrickem Cosgravem a jak velké rezervy v něm po hektickém jaru ještě dřímají. 

Čtěte více o derby


Cesta k derby