17. června 2015

Parzivala nic nerozhází. Vaše derby je pro nás svátek, říká Botti

Foto: facebook Scuderie Magenta
Chtějí strávit letní víkend v Praze, ale plány těchto devíti mladých Italů a Francouzů jsou výrazně ambicióznější než má většina turistů směřujících do Česka. Říkají si Scuderia Magenta, vlastní několik koní v Chantilly a nyní touží po vítězství v Českém derby s hnědákem Parzivalem. Spolu s nimi poprvé posílá do Chuchle svého zástupce slavná dostihová rodina Bottiových. "Plán startovat v Českém derby vznikl docela jednoduše. Parzival je valach, a když jsem hledal možnou výzvu v zahraničí, ke které by stálo za to našeho koně směřovat, vyšlo mi České derby, které je otevřené i valachům. To byl klíčový důvod, proč jsem ho na jaře začal připravovat na tento dostih," řekl zápisníku Alessandro Botti, který Parzivala trénuje spolu se svým otcem Giuseppem a zároveň na něm vlastní také majitelský podíl.


Těžko v současném evropském turfu hledat úspěšnější rodinnou ságu než je příběh italského rodu Bottiových. Její dostihovou tradici založil začátkem padesátých let žokej a trenér Edmondo Botti, na kterého v roce 1969 navázali synové Giuseppe a Alduino. Kromě ježdění a trénování se v Itálii prosadili i jako majitelé a chovatelé, dres jejich rodinné centrály Dioscuri v barvách italské trikolóry je v Evropě dodnes pojmem. Štafetu od bratrů následně převzali jejich čtyři synové. Marco spolu s českou manželkou Lucií úspěšně působí v Newmarketu, Stefano a Endo sbírají trenérské úspěchy v rodné Itálii a Alessandro se v roce 2009 usadil v Chantilly. Tam v těsné spolupráci s otcem Giuseppem připravuje pět desítek plnokrevníků. "Máme s tátou rozdělené úkoly a pravidelně si mezi sebou vyměňujeme názory. Pro mě to je unikátní možnost těžit z jeho obrovských zkušeností. Když jsme před šesti lety přišli do Francie, moc mi pomohl," popisuje Alessandro zákulisí rodinné spolupráce, která je v dostihových programech uváděna jako "Botti Alessandro&Giuseppe".

Typická italská soudržnost a smysl pro rodinné vazby jsou patrné i na majitelském pozadí samotného Parzivala (Myboycharlie). Scuderia Magenta vlastní poloviční podíl, třicet procent drží zmiňovaná rodinná firma Dioscuri a zbylých dvacet procent mají oba trenéři. "Scuderia Magenta je skupina velmi příjemných mladých lidí žijících ve Francii a Itálii. Mnozí z nich mají vlastní stáje a spojili se s ambicí mít kvalitní koně u mě v Chantilly. Protože většina z nich žije v zahraničí, komunikujeme spolu hlavně prostřednictvím facebooku a youtube. Myslím, že dali dohromady úžasnou organizaci. Začínali s jedním koněm, teď mají pět včetně tří dvouletých," vysvětluje Alessandro Botti.

Do Prahy jede sebevědomý kůň


Foto: facebook Scuderie Magenta
Parzivala koupili Bottiovi na stejné říjnové dražbě ročků v Deauville, díky níž se dostali do Česka Aldzarb, Aldar a Icar. Parzival byl v této sestavě s cenou 36 000 eur druhý nejlevnější, italsko-francouzská skupina za něj zaplatila o tisíc eur víc než dal Jiří Trávníček za Icara. Matka Slyta (Slickly) dokázala zvítězit v "prodejce" na 2500 metrů a žádné z jejích tří hříbat se zatím výrazněji neprosadilo. Je však pravou sestrou listed vítěze Stikine a ze stejné rodiny pochází řada grupových koní včetně klasických vítězů Hector Protector, Shanghai a Bosra Sham.

Že bude Parzival vytrvalcem, si Bottiovi ujasnili poměrně záhy. Poslední dva ze svých pěti startů  v loňské sezóně absolvoval prokvětlý hnědák na distancích 1800 a 2000 metrů. Až na jednu výjimku se pokaždé umístil na dotovaném místě. Jeho největší úspěch přišel začátkem září, když v mílovém dostihu kategorie D v Chantilly finišoval třetí a porazil pozdějšího listed vítěze Ashlana. Od handicapera dostal začátkem října známku 37,5 kg a prakticky na stejné úrovni se pohyboval také v dalších startech.

Letos debutoval už 8. března ve Štrasburku, kde v kategorii G na 2000 metrů finišoval ve velmi roztaženém doběhu druhý. Ze skupiny nezvítězivších se i přes nejvyšší nesenou váhu vyčlenil o necelé tři týdny později na 2200 metrů v Amiens a poté dostal měsíc pauzu. Svůj možná nejlepší výkon pak podal v polovině dubna na dráze Lyon Parilly - v tamním Prix Paul Dugas (F, 2200 m) zaostal jen o 3/4 délky za Rising Sunem ze stáje Qatar Racing, který následně doběhl čtvrtý na úrovni listed v Longchamp.

Foto: facebook Scuderie Magenta
Žokej David Breux zde Parzivalovi naservíroval ideální průběh dostihu, když ho nechal cválat na třetí pozici blízko vedoucího koně, držel ho dlouho v zákrytu a po vběhnutí do cílové rovinky se vyvezl do vnější stopy. Tam valachovi poměrně dlouho trvalo, než se rozešel a na distanci přes něj přešli téměř všichni soupeři, ale jakmile se v poslední stovce dostal do potřebného rytmu, všechny znovu přelétl a cílem proběhl na těsném druhém místě. "Je to velmi jednoduchý kůň na ježdění, žádné zvláštní nároky na průběh dostihu nemá. Vždy jsem akorát musel dát pozor, abychom seděli dobře na pozici blízko špice, pak už se nebylo třeba o nic starat," řekl zápisníku Breux.

Čtvrtý a zatím poslední start v aktuální sezóně absolvoval Parzival v Evreux a připsal si vítězství v kategorii F na 2100 metrů. Tentokrát neměl štěstí na dobrou pozici po startu a musel se vyrovnat s nepříliš klidným průběhem, když se naháněl v poměrně rychlém tempu s vedoucím koněm. Přesto dokázal v cílové rovině přijít s táhlým zrychlením a těsně před cílem odrazit útok finišujícího soupeře. "Nejlepší výkon asi podal v Lyonu. V Evreux zdaleka neukázal vše, co umí, protože musel trochu bojovat se specifiky tamní dráhy," říká Alessandro Botti.

A jedním dechem dodává, že za hřebcovou absencí na dráze od 8. května rozhodně nestojí jakýkoli zdravotní nebo jiný problém. "Chtěl jsem před Českým derby zůstat na vítězné vlně a jet do Prahy s odpočatým a sebevědomým koněm. Navíc absolvoval čtyři dostihy během dvou měsíců, tak jsme v posledním týdnech už jen dolaďovali formu. Myslím, že kondičně je na svém vrcholu."

Nebojí se tempa ani půdy


Foto: facebook Scuderie Magenta
Čeští znalci francouzských poměrů se v hodnocení Parzivalových šancí rozcházejí. Zatímco někteří ho považují za nebezpečného soupeře domácích favoritů, bookmaker ho vypsal 10:1 a prezident Jockey Clubu Jiří Charvát na středeční tiskové konferenci vyjádřil přesvědčení, že francouzský handicap 37 kg by na vítězství v Českém derby neměl stačit. Alessandro Botti nicméně působí dojmem člověka, který ví, co dělá. O svém koni má vysoké mínění: "Parzival umí profitovat ze selektivního tempa a je to velký bojovník, v naší stáji si ho dost ceníme. Navíc opakovaně ukázal, že v závěru dobře rozběhnutého dostihu dokáže ještě zrychlit."

Z toho, že Parzival v Praze zřejmě nenarazí na měkkou dráhu, si stáj velkou hlavu nedělá. "Na půdě není závislý. Umí dobře zaběhnout na měkku i na pružném podkladu, v tom nevidím problém,” dodává Botti, který musel na poslední chvíli řešit jezdeckou otázku. Stájová dvojka a valachův dosavadní jezdec David Breux je v neděli v trestu, a tak italskou sestavu stojící za francouzským koněm doplní Umberto Rispoli. Dvojnásobný italský šampión a vítěz více než tisíce dostihů aktuálně působí ve Francii a pražskou dráhu zná z účasti v Českém derby 2007.

O důvod víc, proč se nadšený italsko-francouzský syndikát těší do Česka. "Start v derby je pro Parzivalovy majitele velká událost a svátek, většina z nich do Prahy dorazí už v sobotu. Budou to docela manévry, sjedou se sem z Milána, Říma i Paříže..." usmívá se Alessandro Botti.

Čtěte více o derby