1. června 2015

Tohle bude těsné derby. Poslední trial vyvolal očekávání

Foto: Andrea Zavadilová
Připomínalo to vypnutí televize ve chvíli, když fotbalista napřahuje k rozhodující střele. Nebo náhlou poruchu obrazu v okamžiku, kdy hrdina detektivky odhaluje identitu vraha. Cíl Velké červnové ceny přišel uprostřed lítého boje pěti koní, z nichž jeden držel vedení a čtveřice se mu decimetr po decimetru přibližovala. Závěr hlavního derby-trialu měl zkrátka všechno, co lze od přípravného dostihu před modrou stuhou čekat, a předznamenal velmi otevřené a vyrovnané derby. Sirius Shine je po Noře Jeane a Pegasovi teprve třetím zimním favoritem za posledních dvacet let, který se prosadil ve Velké červnové ceně. Reprezentant stáje DAR demonstroval v aktuální sezóně už podruhé své možnosti a jeho výkon start-cíl s chytrými změnami tempa bude v příštích týdnech rozebírán na dostihové scéně zleva i zprava. Umožňuje totiž směrem k derby rozdílné závěry. Zatímco trenér Allan Petrlík věří, že Sirius Shine může touto nebo jinou taktikou uspět i na distanci 2400 metrů, týmy koní seřazených na druhém až šestém místě si budou až do 21. června představovat, jak o 200 metrů delší distance překlopí rozložení sil v jejich prospěch. Stěžejní příprava před derby však přinesla ještě jeden výrazný poznatek – za vyrovnanou špičkou ročníku zeje poměrně velká díra.


Jestliže se v posledních letech o Velké červnové ceně mluvilo jako o derby-trialu, ve kterém jde hlavně o sbírání klíčových kilogramů v průběžném handicapu, letos to minimálně pro špičku ročníku tak úplně neplatilo. Větší část „šancových“ koní už totiž potřebnou známku nebo její základ vlastnila, a v neděli cestovala do Chuchle spíše za chybějícími zkušenostmi a prací, případně s konkrétními plány vyzkoušet si před derby jisté taktické varianty. Vždyť Touch Of Genius (Galileo) a Tamarind Cove (Galileo) nastupovali teprve k třetímu startu svých kariér; Oriental Sky (Tiger Hill), Sirius Shine (Sir Percy) a Napastnik (Tempelwächter) se v aktuální sezóně ukázali na dráze podruhé, premiérově se měl do českého kontextu zařadit dosud ve Francii startující Icar (Halling), a tak by se dalo pokračovat.

Sázející vyslali v roli favorita 24:10 lehkého chuchelského vítěze z poloviny května Touch Of Geniuse, který tentokrát vypadal v paddocku o poznání živěji než minule. Líbil se také Aldzarb (Duke Of Marmalade, 40:10), oproti předchozím dostihům naopak výrazně klidnější a usazenější. S dvoucifernými kursy odskakovali ještě Oriental Sky (60:10), působící svou kompaktností jako klasický derby-kůň, a klid vyzařující zimní favorit Sirius Shine (70:10). Dobrý dojem v paddocku zanechali i dobře stavěný Icar, Dalewari (Desert Style) a jediná klisna v poli Amga River (Dylan Thomas). Naopak Shamalganův polobratr Taimass (Shamardal), který potřeboval k účasti v derby dobrý výsledek, se silně potil a podobný problém měl také Mondego Bay (Egerton), tentokrát ale přece jen soustředěnější než před jarními starty.

Zúžení jako strašák: Všichni se báli kolizí


Pokud se člověk prošel v paddocku kolem skupinek řešících ordre, velká část trenérů a jezdců mluvila o tom samém. Vyjadřovali silnou obavu z výrazného vytažení vnitřní bariéry, které mělo za následek velmi úzké místo v oblouku u internátu a při šestnáctihlavém poli vyvolávalo obavu z karambolů. Dobrá polovina jezdců dostala rezolutní pokyn: „Dobře odstartuj a snaž se dostat co nejblíž špici, aby ses vyhnul kolizím a strkanicím!“ Těsně před startem se tak nesla Chuchlí slušná nervozita. Ta se pak stupňovala před startovními boxy – na metě 2200 metrů přímo před hledištěm přece jen bývá určitý ruch a komentátor Jiří Zlámaný musel diváky opakovaně napomenout ke klidu. Šum na tribunách vyvolal nejprve Mondego Bay, který se plavným skokem málem vyhoupl na záda Oriental Sky, a pak Gibb’s Beach, prorazivší box číslo jedna. Kromě něj měl se zavedením největší problémy vedle stojící Oriental Sky.

Jestliže někteří účastníci kalkulovali s možnou týmovou taktikou trenéra Arslangireje Šavujeva, zklamali se hned na startu. Vedle zlobícího Gibb’s Beache se totiž mírně opozdila v boxech právě vítězka Memoriálu dr. Frankenbergera Amga River a z posledního místa mohla tréninkového kolegu Aldzarba podpořit jen těžko. Ten měl navíc ve stejné chvíli úplně jiné problémy. Nezvykle daleko vytažená bariéra měla za následek, že z vnějšího boxu odskakoval na samém rozhraní travnaté a pískové dráhy a po prvních metrech dokonce na zlomek vteřiny "brnknul" zadníma nohama o pískovou dráhu. To by přísně vzato mělo znamenat diskvalifikaci, ale dostihová komise tento moment velkoryse přešla. Těžko lze totiž cokoli vyčítat žokeji Bajuržanu Murzabajevovi, který za daných okolností a při minimálním prostoru bravurně vybruslil z prekérní situace a okamžitě svého koně energicky směřoval směrem dovnitř. Celou situaci tak lze vnímat spíše jako podnět k diskusi, zda příslušné pravidlo o pískové dráze není už notně zastaralé a nekompatibilní s dostihově vyspělým zahraničím.


Minimálně dva jezdci své koně energicky „vyrajtovali“ z boxů: Jaroslav Línek ryzáka Sirius Shina a Martin Laube hnědáka Rabbita Mountnelsona. Oba se tak okamžitě dostali na špici. Výborně odstartoval také Oriental Sky, jehož žokej Milan Zatloukal se startovním číslem 2 mistrně využil pomalou reakci jedničky Gibb’s Beache, okamžitě získal vnitřní stopu u bariéry a „zaparkoval“ svého koně za vedoucím Sirius Shinem. Na opačném konci předvedl horečnou aktivitu spěchající Murzabajev s Aldzarbem, který se v prvních 200 metrech snažil ze šestnáctky získat lepší pozici i stopu. Dobrou startovní reakci měli i Dalewari s Jiřím Chaloupkou, stalo se jim však osudným startovní číslo 14 – Chaloupka zkontroloval neprostupnou hradbu koňských těl po své pravé ruce, přepustil pozici v bezprostřední blízkosti vedoucích koní Václavu Janáčkovi na Brother Grimmovi a jal se zařadit aspoň do první vlny.

To všechno se odehrálo ve velmi pomalém tempu, které výrazně pomohlo některým koním z vnějších boxů najít lepší pozici. Sirius Shine vbíhal do oblouku s délkovým náskokem před Rabbitem Mountnelsonem a Oriental Sky, čtvrté místo už před internátem držel Aldzarb a za ním se formoval našlapaný druhý sled s Brother Grimmem, Touch of Geniusem, Dalewarim a Taimassem. Kritické zúžené místo v prvním oblouku jakoby na chvíli přeneslo koně a jezdce ze širokého chuchelského oválu do mnohem menší a užší Bratislavy, ale nakonec k žádným velkým kolizím nedošlo. A tak přišel jiný klíčový moment – jakmile Jaroslav Línek se Sirius Shinem projel kolem internátu a byl si jist svou pozicí, znovu přibrzdil a definitivně nasadil falešné tempo. Soupeři mu to s jakýmsi ulehčením, že se našel vodič, bez problémů umožnili a od té chvíle měl zkušený slovenský žokej režii dostihu pevně ve svých rukou. Na začátku protilehlé roviny vedl před Rabbitem Mountnelsonem a na blízko cválající favority Aldzarba a Touch Of Geniuse měl k dobru tři, čtyři délky. Naopak na chvostu pole se pohybovali Icar, Amga River, Duke a Gibb’s Beach.

Foto: Andrea Zavadilová
Přestože Línek dál Sirius Shina důsledně držel, někteří účastníci ani toto tempo neakceptovali a pole se 1600 metrů před cílem roztáhlo do deseti, dvanácti délek. Až do konce protilehlé roviny koně cválali ve vláčku za sebou a skoro až husím pochodem dorazili k lahovickému oblouku. Tam Línek najednou razantně zrychlil. Spolu s druhým Rabbitem Mountnelsonem zbytku pole na malou chvíli odskočili a zatímco hnědák stáje Rabbit Trhový Štěpánov brzy skončil se silami, Sirius Shine stále cválal s obrovskou chutí.

Foto: Andrea Zavadilová
Kdyby byla k ryzákovi stáje DAR dodána chovatelem řadící páka, Línek by v cílové rovině pohodlně přeřadil ze čtyřky na pětku, protože Sirius Shine nijak neochaboval. Dvě délky za ním se řadili k závěrečnému náporu Aldzarb, Oriental Sky, Touch Of Genius, Tamarind Cove a úplně zvenku Icar. 400 metrů před cílem měl Sirius Shine stále délku a půl k dobru a ještě na distanci si držel soupeře od těla. Favorité se přibližovali po decimetrech. Jako první kapituloval Petr Foret na Icarovi, který 100 metrů před cílem správně postřehl, že pět koní před sebou už nedotáhne, a položil ruce. Na vnitřní straně zvyšoval obrátky Oriental Sky, jenž sice za distancí mírně uskočil doleva, ale dál systematicky stahoval náskok vedoucího koně. Dobrou koncovku předváděli i Aldzarb, Touch Of Genius a Tamarind Cove, přičemž jejich jezdci sváděli souboj přesně v intencích přípravného dostihu. Na tuzemské poměry až netypicky jezdili především rukama.

Větší verzi zobrazíte kliknutím.
Přesně ve chvíli, kdy se zdálo, že se pořadí na prvních místech začne lámat, přišel cíl. Sirius Shine udržel vítězství o půl délky před Oriental Sky, který měl rovněž půl délky k dobru na třetího Aldzarba. Čtvrtý Touch Of Genius proběhl cílem o další délku zpět jako čtvrtý, o hlavu před stájovým kolegou Tamarind Covem. Šestý Icar už ztrácel tři délky a za ním zela propast dalších 3 ½ délky, za níž finišovala sedmá Amga River před Mondego Bayem a vyčerpaným Rabbitem Mountnelsonem. Dalewari se nedostal přes jedenácté místo, Artaban finišoval třináctý a doběh uzavřel na šestnácté pozici Taimass, který na vítěze ztrácel propastných třiadvacet délek.

Nešli na doraz, poperou se až v derby


Ve vážnici po doběhu hodně rezonovala týden stará slova Tomáše Lukáška, že ho při odchodu z DARu nejvíce mrzelo, že opouští právě Sirius Shina. Kolem ryzáka v majetku stáje DAR Rostislava Kopeckého se v posledních týdnech točilo hned několik jezdců, nikdo z nich však nevypadal jako perspektivní varianta pro derby. Ve Velké jarní ceně ho ofenzivně odjezdil Jan Rája, ten ale musel v neděli dát přednost koni ze své stáje. S Krabčicemi spolupracující Milan Zatloukal má smlouvu se stájí Patrik ČR a další oslovený Václav Janáček zase pojede místo Českého derby to švýcarské. Trenér Allan Petrlík situaci vyřešil angažováním Jaroslava Línka na oba dostihy a podle generálky lze soudit, že měl šťastnou ruku.

Nedělní taktika přitom do značné míry vycházela z obav před kolizemi v prvním oblouku. “Je pravda, že mi trenér Petrlík kvůli distanci 2200 metrů, vysokému počtu koní a zúžené dráze kladl na srdce, abych pospíchal z boxů. Doslova ho z nich vyhnat i za cenu, že se dostanu úplně na špici,” přiznal Línek. “Zbytek dostihu jsem si měl udělat podle sebe, buď si sednout za vodící koně anebo si to v případě nouze odtáhnout sám. Po startu jsem zkoušel vzít zpátky a pustit před sebe soupeře, ale nikdo nechtěl dopředu, tak jsem to vzal na sebe. Začátek jsme udělali pomalý, pak jsme to odkopli a když jsme přišli do rovinky, začal jsem tomu věřit. Stačilo mlasknout a koník zrychlil. 200 metrů navíc v derby bych neviděl jako takový problém. I dnes si myslím, že by se znovu chytil, kdyby k němu v závěru přišli koně a on nebyl na špici tak dlouho sám. Je to výborný kůň, navíc snadno voditelný. Po dnešním seznámení si myslím, že v derby můžeme jít různými způsoby.”    

Foto: Andrea Zavadilová
Druhý Oriental Sky potvrdil, že do něj vkládané naděje byly opodstatněné a dá se předpokládat, že nyní vystoupá na pozici jednoho z favoritů derby. Zvláště, když navzdory dobrému dojmu v paddocku bylo vidět, že má stále rezervy a měl by se dál zlepšovat. “Jsem jedním slovem nadšen. Je to kůň, který celou dobu v dostihu odpočívá, nikam se neštve a nevydává energii. V Ebreichsdorfu ukázal, že si to umí rozdat i s rychlou kobylou na čtyřstovce, ale teprve dnes to byl pořádný přípravný dostih, jak má být,” zářil trenér Čestmír Olehla, který má možná poprvé od dob Arcibalda reálnou naději vyhrát derby. “Stačilo by dnes padesát metrů navíc a vyhráli bychom, ale nebylo třeba na něj tlačit. 200 metrů navíc mu příště dost pomůže. Dnes šel poprvé v životě dokola a je vidět, že mu to sedí. Mám docela výhodu, že ho jezdím od dvou let a znám některá jeho specifika. On ten konec má, ale chvíli mu trvá, než se do toho dostane. Dnes si na začátku rovinky říkal: Co se to děje, mám jít nebo nemám? A pak se perfektně rozběhl,” liboval si žokej Milan Zatloukal.

Pokrok oproti předchozím dvěma startům, hlavně ohledně své pověstné hektičnosti, předvedl třetí Aldzarb. Razantní přesun ze startovní pozice šestnáct na čtvrté místo u internátu ho zřejmě stál nemalé síly, v závěru se však Bajuržan Murzabajev snažil nejít na doraz. “Podal parádní výkon, potřeboval jen o dírku rychlejší tempo. V cílové rovině jsem z něj měl dobrý pocit. Trochu se mi tahal doleva, ale kdybych na něj zatlačil, o takové dvě délky by zlepšil a třeba by i vyhrál,” přemítal Murzabajev. “Konečně se usadil, to bylo vidět už v paddocku,” dodal trenér Arslangirej Šavujev. “Měl jsem dnes velké obavy z karambolu v prvním oblouku, nechápu, jak mohl někdo vést tu bariéru takto. Teď už můžeme myslet na derby, rád bych ho šel s oběma hřebci, na jednoho z nich zřejmě přijede anglický žokej. Co se týká Amga River, tam se musíme poradit. Osobně bych ji v derby mít nemusel, ale majitel má zájem. Nebudu na ni tlačit a uvidím.”

Josef Váňa poslal do dostihu kavalkádu čtyř koní a dopadl podle očekávání. Dva nejlepší bojovali o přední pozice, umístěná dvojice ze slaběji obsazeného Memoriálu dr. Frankenbergera na nejlepší nestačila. “Definitivně se dnes ukázalo, že dvojice stáje Statek Blata Český Ráj má  v derby dobrou šanci. S panem Nesládkem jsme se domluvili, že Gibb’s Beach půjde až slovenské derby, protože je ještě dítě, a Brother Grimm ukázal, že derby-koněm nebude. Já to ale řeknu na rovinu - všichni čtyři byli v paddocku chlupatí, ještě nejsou přelínaní. Do derby budeme směřovat Touch Of Geniuse a Tamarind Covea. Kdybychom byli raz-dva, bylo by to lepší, ale jako přípravný dostih mi to připadá naprosto v pořádku, i když jsem právě dostal po telefonu vynadáno od syna,” usmíval se Váňa.

Foto: Andrea Zavadilová
Čtvrté místo Touch Of Geniuse bylo pro mnohé jeho příznivce mírným zklamáním. Ze čtveřice útočících koní nepatřil k těm, kteří by vítěze bezprostředně ohrozili, ale je třeba mít na paměti, že startoval teprve potřetí v kariéře a vůbec poprvé se musel vyrovnat s tak početným i kvalitním polem soupeřů. “Mě nezklamal, na rozběhnutí podal dobrý výkon, tím velkým polem prošel bez kolizí a nemůžu říct, že bych ho v závěru nějak zmáčknul. Jak se blížil Tamarind Cove zvenku, sám zapnul a byl jsem spokojený s tím, jak přidával. I my jsme chtěli sedět blíže špici kvůli tomu, jak byla zúžená dráha, abychom neinkasovali zbytečné rány. Trochu jsem ho nechal po startu rozvášnit a trvalo mi až k mezníku 1400 metrů, abych ho usadil a dostal do podobného klidu, jaký měl při minulém vítězství,” popisoval Jaromír Šafář.

Horší průběh měl stájový kolega Tamarind Cove, který v oblouku obíhal víc, než by si žokej Jan Verner přál, a než mohl rozbalit finiš, musel se proplést mezi slábnoucími koňmi. “Uvidíme, jak moc se dnes unavil, ale myslím, že jsme si oba koníky s Jarinem pošetřili. Dnes ještě nevadí, že jsme byli čtvrtý a pátý, příště se musíme poprat o první místo,” usmíval se Verner s tím, že ani pro tohoto Galileova syna by derby-distance neměla být problém.

Za tabulí zůstal pro českého diváka tajemný Icar, se kterým Petr Foret ani v pomalém tempu nikam nespěchal, ještě v lahovickém oblouku seděl na poslední pozici a v cílové rovině se pokusil přijít s útokem na vnější straně, aby se nedostal do kolizí se soupeři. “Brali jsme to spíš jako práci, protože poslední start, který můžeme brát vážně, absolvoval 10. dubna, takže dejme tomu neměl sedm týdnů žádný pořádný dostih. Dnešek absolvoval dobře a derby bude zase o něčem jiném, pojede se rychleji. Nevidím tedy důvod, proč by to pořád neměl být šancový kůň. 2400 metrů pro něj bude lepší, on přichází koncem a musí se trochu rozjet.” konstatoval Foret.

Trenér stáje Pegas Michal Lisek zatím může pro derby napevno počítat jen s Icarem, Napastnik totiž dvanáctým místem své šance nutně nevylepšil. “Pokud by se dostal do derby i Napastnik, tak ještě něco vymyslíme. Typově jsou to rozdílní koně a Napastnik nemá takovou třídu, ale vždycky se dá vymyslet nějaká spolupráce,” sděloval ve vážnici Lisek a zdálo se, že pečlivě váží každé slovo, které novinářům řekne. “Icar je určitě dobrý kůň, ale je to tříletý hřebec, potomek Hallinga z pozdní rodiny. Je třeba na něj přijít a zároveň mu vyjít vstříc, aby byl v pohodě. Žádný zdravotní problém jsme po minulém startu nenašli, tomu nasvědčuje i dnešní výsledek.”

Trial jako memento: Takhle příště ne


Mondego Bay byl na osmém místě opět tím lepším z dvojice Rabbitu Trhový Štěpánov, ale ztráta skoro 10 1/2 délky na vítěze nezavdává v Pičíně důvody k přehnanému optimismu. “Myslím, že trochu doplatil na průběh. Chodí zezadu, celý oblouk musel oběhnout a ten finiš zvenku ho stál lepší umístění. Když půjde do derby, asi to zkusíme vymyslet trochu jinak. U Rabbit Mountnelsona je na nějaké analýzy sice ještě brzy, ale jsem na vážkách, zda zvládne ještě delší dostih, asi ho zkrátíme…” hodnotil po doběhu trenér Petr Juránek, který má ještě k dispozici v Bratislavě startujícího Valmonta Ohne.

Rozčarování bylo znát i v týmu Radka Holčáka, který sice v neděli vyhrál dva rámcové dostihy, ale lepší z jeho derbystů Dalewari skončil na vzdáleném jedenáctém místě a jediným vítězným tříletkem stáje Monte Negro v aktuální sezóně je nedělní čtyřkový vítěz Playstarabad. Samotný Dalewari v Chuchli zanechal hlavně dva dojmy - že zřejmě není koněm, který by byl dobrovolně ochoten vydat ze sebe maximum a že mezi ním a Jiřím Chaloupkou zdaleka nevládne tak dobrá chemie jako v případě jeho předchůdce Cheeky Chappieho. “Je to prostě kůň, který ze sebe nechce nic vydat. Průběh nebyl špatný, ale chybí tam ten moment zlepšení, nemá takový závěr. Jakmile třeba v oblouku není místo a vezmu ho trochu zpátky nebo se zpomalí tempo, on vypadne z rytmu a už se mu pak do něj nechce vracet, jako kdyby ho to nebavilo… Je třeba ho rozjíždět už poslední kilometr a mít k tomu prostor, aspoň takový je můj pocit,” přemýšlel Chaloupka.

Při vědomí, že podobné trápení zažil před třemi lety František Holčák s Kadynym, by bylo předčasné hřebce odepisovat. Stáj ale dobře ví, že před derby bude muset udělat zásadní změny. “Jsem zklamaný, že se nám dnes nepodařilo vyzkoušet, co jsme chtěli. Vysvětloval jsem Jirkovi, že musí jít zepředu, z druhé třetí pozice a pod tlakem. Dalewari jde stále jedním tempem. Chtěli jsme dnes otestovat jinou taktiku, ale zase jsme to nedokázali. Opět se propadl, ztratil v oblouku pozici a potom šel z hloubi pole, nebyl tam žádný posun,” litoval Radek Holčák.

Pro Artabana, Dukea a Taimasse v neděli cesta do derby skončila. “Chtěli jsme, aby měl před sebou koně a v cílové rovině ukázal, jestli na to má nebo nemá… Vedení se rozhodlo, že derby nepůjde,” řekl o Artabanovi jeho žokej Jan Rája. Dvojnásobný český šampión je tak po neděli jedním z jezdců, kteří jsou pro vrchol sezóny volní.