25. října 2015

Autor zaskočil San Siro. Holčák se dočkal prvního grupového vítěze

Autor a Tomáš Bosák se radují. Foto: Monika Preislerová
Někdy se vyplatí podívat se na věci pozorně a v dostihovém sportu to platí dvojnásob. Pětiletý valach Autor (Authorized) ze stáje Meridian si v českém turfu získal renomé třídového vytrvalce, který dokáže obstát i na evropské blacktype scéně, ale také smůlovatého koně, jenž není vítězným typem a v "lehčích" úkolech na půdě střední Evropy nefunguje tak konzistentně jako jiný úspěšný supervytrvalec Trip To Rhodos. Podobné úvahy dokázal svěřenec Františka Holčáka razantně umlčet v sobotu, když si připsal dosud životní vítězství v St. Leger Italiano (2800 m) na těžké půdě v milánském San Siru a stal se po Darsalamovi, Apollo Starovi, Donnu Hallingovi a Mikhailu Glinkovi pátým vítězem Gr.3 v českém tréninku. Od britského Racing Postu obdržel stejný rating 108 jako je dosavadní maximum zmiňovaného Trip To Rhodose. Důvod? Jednalo se o jeden z nejlépe obsazených ročníků dostihu za poslední dobu, když kromě domácích, německých a francouzského koně přijel letošní vítěz z Royal Ascotu Oriental Fox...


Autor, jehož jako ročka pro manžele Poledníkovy vydražil za 18 000 eur Chris Richner, tak znovu potvrdil, že je koněm evropského formátu a že vše co potřebuje, je průběh dostihu na míru. Žokej Carlo Fiocchi si pozorně vyslechl ordre Františka Holčáka a zařídil se podle něj, v rozhodujících fázích se však nebál zaimprovizovat. Po pomalém úvodu zůstal v klidu a "zaparkoval" Autora na čtvrté pozici. Na protilehlé rovině začal postupně zrychlovat, posunul se na druhé místo a do dlouhé cílové roviny už český zástupce vbíhal jako první. 500 metrů před cílem měl na soupeře dvě délky k dobru. Fiocchi tedy valachovi z Velkých Karlovic připravil opačnou výchozí pozici než v květnovém Coppa D'Oro Di Milano, kde Autor marně stíhal vzdáleného Victory Songa.

Foto: Monika Preislerová a její archiv
Tentokrát valach seběhl cílovou rovinu osamocen na špici a za distancí přežil razantní nástup domácího Duca Di Mantova, který se Autorovi nakonec přiblížil na délku krku. "Musím opravdu ocenit výkon žokeje. Odjezdil to naprosto bezchybně a upřímně řečeno tím popřel některé věci, které jsme o Autorovi slýchali od našich žokejů," konstatoval František Holčák, pro něhož to bylo vůbec první vítězství na scéně blacktype. "Jestli to je můj největší trenérský úspěch? Určitě to musím zařadit hodně vysoko. Tohle jsou dostihy, jakých člověk zažije jen pár za celou kariéru a je to úplně jiný level než ten, na kterém se pohybujeme doma. Když v takto špičkově obsazeném dostihu něco nevyjde, skončíte mimo dotovaná místa a nemůžete nic dělat. O to víc si vážím, co se nám v sobotu povedlo a doufám, že si to naplno užívají i majitelé..."

Sobotním úspěchem hvězda stáje Meridian dodatečně zhodnotila formu derby-vítěze Touch Of Geniuse z European Jockeys' Cupu. Hlavní otázkou však zůstává, kam povedou Autorovy kroky v příští sezóně. Při zopakování nejlepších forem se jakýkoli start doma mimo vyloženě přípravného dostihu jeví jako ztráta času.