10. ledna 2016

Dvanáct otázek, které přinese rok 2016 v dostihovém sportu

Čeká nás neklidný rok. Na podobné prognózy není třeba mít zvláštní věštecké ani analytické nadání. Jisté je, že konstatování platící v oblasti mezinárodní politiky lze bezezbytku vztáhnout i na dostihový sport v Česku. Zápisník se na sklonku minulého roku elegantně vyhnul bilancování uplynulé sezóny a stejně tak nehodlá čtenáře zatěžovat novoročními předsevzetími. Mnohem zajímavější je pokusit se načrtnout hlavní otázky, před nimiž stojí český turf v roce 2016. Ať už se hlásíte ke kterékoli profesní a názorové skupině tuzemské dostihové scény – těch problémů (nebo chcete-li výzev) není málo.


1) Vnese konec "volební sezóny" více klidu do českého turfu?
Po dvou letech dochází k obměně členů Rady Jockey Clubu ČR a tím ke změnám ve vedení tuzemských dostihů. Na valná shromáždění České asociace steeplechase (ČASCH) a Asociace českých trenérů a jezdců (AČTJ) ze sklonku loňského roku naváží koncem února volby nového vedení Českého svazu chovatelů plnokrevníka a majitelů dostihových koní (ČSCHPMDK). Na jaře pak skončí dvouleté funkční období prezidenta Jockey Clubu dr. Jiřího Charváta. Zatím se dá jen těžko odhadovat, zda závěr několikaměsíční "volební sezóny" přinese aspoň částečné překlenutí hlubokých příkopů, které byly v posledních letech na dostihové scéně vyhloubeny. Pro další rozvoj celého odvětví je klíčové zejména to, jestli do budoucna dokáží najít společnou řeč Jockey Club a pořadatelé, a zda v konečném důsledku převládnou osobní animozity nebo společný zájem na dalším fungování dostihového sportu. Od toho se bude odvíjet objem dotací, počet uspořádaných dostihových dnů - a také atmosféra.

2) Dokáže dostihový sport zacelit škody, které na jeho veřejném obraze napáchala kauza Nikas? 
Dopingový případ kolem vítěze loňské Velké pardubické zastihl dostihovou scénu zcela nepřipravenou. Na reakci oficiálních struktur bylo bolestně znát, že tak zásadní škodu v oblasti PR český turf ve své moderní historii ještě neřešil. Stanovisko pardubického pořadatele, který v první chvíli hrozil žalobou kvůli poškození dobrého jména, pak působilo vyloženě jako špatný vtip. Jisté je, že kauza Nikas představuje v komunikační a imageové oblasti závažný problém nejen pro Pardubice, ale pro celou disciplínu a bude třeba vynaložit velké úsilí, aby byla pachuť ze 125. Velké pardubické v očích veřejnosti smazána. Hlavní poučení je nasnadě: nejhorší krizovou komunikací je vždy mlčení.

3) Co čeká Karlovy Vary a Most?
Český dostihový provoz disponuje čtveřicí závodišť kategorie A. U dvou z nich, Karlových Varů a Mostu, se už delší dobu mluví o nelehké situaci. Jak to bude v sezóně 2016, se ukáže koncem ledna, až bude zveřejněna termínová listina. Hipodrom Most v minulosti už avizoval snížení počtu dostihových dnů.

4) Jak se dostihy vyrovnají s tříštěním divácké pozornosti?
Rok 2016 bude mimo jiné rokem sportovních megaakcí. Pokud nepočítáme MS v hokeji, na prahu léta začne fotbalové Euro, v srpnu se uskuteční letní olympijské hry v Riu de Janeiru a ve druhé polovině září bude pozornost fanoušků okupovat hokejový Světový pohár v Kanadě. Sečteno a podtrženo to znamená odliv divácké pozornosti a tlačenici v televizním programu. Některé země s rozvinutým dostihovým provozem v podobných situacích neváhají upravovat své termínové listiny, v čerstvé paměti je přesun německého derby a přeskládání derby-mítinku v Hamburku kvůli fotbalovému mistrovství světa. V českém turfu zatím byla podobná pružnost spíš vzácná.

5) Kolik koní v českém tréninku dokáže bodovat na evropské scéně blacktype?
Je to zvláštní schizofrenie. Na jednu stranu se tuzemské dostihy radují z toho, že se nejlepším koním daří stále častěji prosazovat v dostizích kategorie blacktype. Na druhé straně se těmto výpravám v Česku stále nevěnuje taková pozornost, jakou by si zasloužily a ne každá úspěšná stáj je ochotná podrobit své hvězdy zatěžkávací zkoušce proti špičkovým evropským soupeřům. Seznam koní běhajících blacktype tak zůstává poměrně úzký. Rok 2016 však v tomto ohledu slibuje dobré zprávy. Kromě toho, že prověřené hvězdy (Trip To Rhodos, Autor, Mikesh…) snad ještě neřekly své poslední slovo, dorůstá další generace třídových koní, kteří by v blacktype mohli uspět (Touch Of Genius, Tamarind Cove, Settler’s Son, Titan Fighter…).

6) Bude bodovat v zahraničí český odchovanec?
Už to budou skoro dva roky, co se kůň českého chovu naposledy postavil na start dostihu blacktype (Airfare) a ještě nikdy se nestalo, aby dokázal doběhnout mezi prvními třemi. Pokud odhlédneme od blacktype, posledním skutečně viditelným propagátorem suffixu CZE v zahraničí byl před svým prodejem Renny Storm. Zápisník si netroufá odhadovat, zda se blýská na lepší časy, ale několik adeptů v rovinových dostizích vidí. Potenciálem disponuje zejména Aztek, o jehož možné použitelnosti na úrovni listed se mluvilo už po předloňském prvním vítězství v Ceně prezidenta republiky. Od té doby uteklo dost času, ale realizační tým s cestou na západ příliš nespěchal, Když se tak v listopadu stalo, Aztek si vybral velkou smůlu a hned po startu ztratil jezdce. Další zajímavá jména může přinést zatím málo otestovaný ročník tříletých.

7) Quo vadis, Velká pardubická?
Trpkost po loňské Velké pardubické vězí hluboko. Až po čase ustoupí, vrátíme se znovu k otázce, kdo nahradí v pozici hlavní hvězdy vrcholu sezóny penzionované legendy Orphee des Blins a Tiumena. Tato otázka zůstala nedořešena už předtím, než byla zveřejněna dopingová kauza, neboť za loni desetiletým Nikasem doběhli všichni skloňovaní členové nastupující krosařské generace Ribelino, Zarif, Universe Of Gracie a Rabbit Well. Do cíle se z mladších koní dostali i Lorain, Modena a Templář. Zda zůstane rozložení sil vyrovnané anebo se z pelotonu přece jen oddělí nová individualita, bude patřit k hlavním tajenkám podzimní sezóny. Stejně tak budeme zvědavi, jak silný zájem budou mít Pardubice na obnovení svého někdejšího mezinárodního lesku. Bývaly doby, kdy na mítink roku zavítali Richard Dunwoody, Norman Williamson nebo Ruby Walsh. A pokud by si pořadatel chtěl udobřit fanoušky za loňské faux pas s Frankiem Dettorim, nabízí se jeden logický tip - pozvat jako čestného hosta Sira Tonyho McCoye, který by letos po dlouhé době mohl mít čas.

8) Uskuteční se další ročník Evropského poháru žokejů?
První ročník European Jockeys‘ Cupu (EJC) ve Velké Chuchli byl jednoznačně trefou do černého a znamenal nečekaně silný impuls pro propagaci turfu nejen v hlavním městě. Investoři však nebyli úplně spokojeni s rezonancí svého projektu na vyšších místech českého turfu a zatím nechávají otevřené, zda bude slibně zahájená tradice pokračovat i v letošním roce. Nabízela by se kladná odpověď, nejen vzhledem k úspěšnému startu, ale i zajímavým námětům na doladění podoby slavnostního odpoledne. Řešení tajenky se zřejmě bude do značné míry odvíjet od televizního prostoru. EJC zároveň nebude jedinou mezinárodní akcí, se kterou se na podzim 2016 počítá. Má dojít také k obnovení Středoevropského poháru, jenž by se měl konat v říjnu ve Varšavě.

9) Dokáže někdo ohrozit dominanci šampióna žokejů Bajuržana Murzabajeva?
Zatímco v překážkovém odvětví se pořadí v šampionátu každý rok střídá, mezi rovinovými jezdci vládne už tři roky Bajuržan Murzabajev. Stájový jezdec trenéra Arslangireje Šavujeva se v čele tuzemských žokejů zabydlel téměř "janáčkovským" způsobem. Zatímco své první dva tituly si musel vybojovat, loni disponoval prakticky celou sezónu komfortním náskokem a v cíli mohl znít pomyslný výrok rozhodčích „zadrženě daleko“. Dominance Murzabajeva ve všech relevantních ukazatelích (počet bodů, vítězství, vyježděné dotace, úspěšnost) byla jednoznačná, na podzim se mu však začal rýsovat soupeř v osobě mocně finišujícího Jana Vernera. Pokud si podrží přízeň trenérského šampióna Allana Petrlíka, mohl by na kazašského rodáka útočit i v příští sezóně.

10) Bude v klasickém ročníku pokračovat souboj Dar versus Rabbit?
Mezi loňskými dvouletými dominovaly dvě stáje. Neporažený zimní favorit Lagaro stál v čele šiku centrály Dar (dále Anshoa, Tialine, Bulpit a další), jemuž se snažila vzdorovat tradičně početná sestava Rabbitu Trhový Štěpánov (Montjeu Third, Rabbit Percy, Mikrop Dear, Secretive Lord, Rabbit Focus). Bude zajímavé sledovat, zda barvy obou stájí uvidíme také v popředí klasického ročníku. To bývají jak známo ošemetné počty, neboť vedle některých "schovaných" koní přijdou ke slovu především početné importy. Zápisník si přesto troufá předpovědět, že v Krabčicích i Pičíně stojí minimálně po jednom koni, kteří do klasických bojů skutečně zasáhnou.

11) Na jaký zájem narazí debutanti v českém chovu?
Situace v tuzemském chovu je všechno jiné než pohodová, přesto bude na českém území debutovat několik velmi zajímavých hřebců. V Krabčicích začínají připouštět Majestic Missile a Zazou, do Napajedel byl přesunut The Bogberry a ve Střelicích bude stát Calming Influence. Především u prvních dvou lze bez velkého přehánění říci, že počet připuštěných klisen bude zajímavým ukazatelem aktuální kondice zdejšího chovu a nálady mezi chovateli.

12) Jak hlasitě promluví do dění nová jména?
Vedle stálic uvidíme v roce 2016 i pár nových a staronových jmen. V Chuchli začal po návratu z Francie působit Igor Endaltsev, který byl před čtyřmi lety prvním trenérem, na jehož koni jel v dostihu Bajuržan Murzabajev. Stáj Lokotrans je na tuzemské scéně etablovaná už řadu sezón, ale tu příští zahájí už v nové moravské centrále Újezd u Boskovic, což s sebou nese i změny na pozici trenéra. A neznámé tváře se možná objeví také ve vážnici. Zatímco loni domácí scénu překvapili bulharští bratři Ferhanovovi, rok 2016 by mohl znamenat posílení kazašského faktoru v českém turfu. Nechme se překvapit.