23. června 2016

Derby DJ: Komentujeme a drbeme poslední hodiny před derby

Před chvílí odbila půlnoc, velký den je tady. Za devatenáct a půl hodiny je tady derby. Ideální čas ještě vytěžit, co zbylo v reportérském bloku a eventuálně na poslední chvíli rozšířit nějaké drby. Poslední tečku za zběsilým odpočítáváním před 96. Českým derby udělá na zápisníku i tentokrát glosář nazvaný Derby DJ, shrnující různé podstatné i nepodstatné dění poslední hodiny před vrcholem sezóny. Pojďme si totiž přiznat, že to letošní mimořádně otevřené derby je jako dělané pro lehce rozevlátý žánr. A proč zrovna DJ? Protože těch střípků je skoro tolik jako songů na playlistu průměrné české diskotéky.


Přijít letos s originálním tipem je téměř nemožné, což ve výsledku vede k tomu, že se názory napříč různými tábory, weby a turfovými skupinami přibližují. Osobně nadále vidím jako favorita číslo 1 Gontchara, věřím v jeho zlepšení i úsudek trenéra Arslangireje Šavujeva. Tipuji však, že o vítězství se bude bojovat do posledních metrů a druhým ústředním aktérem by mohl být Timekeeper. Filip Minařík bude sahat po prvním vítězství v derby a buď se mu to o hlavu podaří, nebo stejně těsně Gontcharovi podlehne. Po nejvyšších příčkách by mohli sahat i Krasava a černý kůň dostihu Golden Devil. Johnny Whistle může dostát svému dosavadnímu renomé "všudybyla" a také usilovat o dotovanou pozici. Ale to už zase vypadá příliš předvídatelně, takže kdo ví? Jestliže nakonec promluví do výsledku kůň, jehož jméno je jedním velkým citoslovcem, lze mít tento rok něco takového vůbec za překvapivé?

Ano, jsem místy zručný fabulátor, ale křišťálovou kouli zatím doma stále nemáme. Bude to vůbec napínavé derby po všech stránkách. Věděli jste, že ve čtvrtek začíná na vlakové trati Praha - Beroun výlukový řád? A že se areál otevírá už od 14 hodin klusáckými dostihy a ukázkou póla (zaplaťpámbu nikoli vodního, jinak bychom jeli zase do Mostu)? A že je čtvrtek?

Před derby-tiskovkou v hotelu Imperial.
Zvyk je železná košile. A tak se s námi i ředitel závodiště Petr Drahoš po úterní tiskové konferenci v pražském hotelu Imperial loučil slovy: "Nashle v neděli!" Bylo by zajímavé sledovat, zda se někdo podobně splete i v reálu a dorazí v neděli na závodiště. Kdyby byli klusáci mazanější, tak by svůj sobotní dostihový den uspořádali v neděli a posbírali případné popletené návštěvníky navíc, což by mohlo výrazně vylepšit divácký průměr.

Petr Drahoš nechce spekulovat, jaký počet diváků by byl dnes úspěchem, netradiční termín ale shrnuje takto: "Dostal jsem vynadáno od celé řady dostihových fanoušků a účastníků, na druhé straně si to řada lidí z různých důvodů pochvaluje. Myslím si, že chytřejší budeme až po tom dostihovém dnu, protože těžko predikovat, jak se divácká obec dostaví. Pražské dostihové jádro přijde určitě, tomu v tom nic nebrání. Pokud je někdo třeba z Valašského Meziříčí, možná nepřijede. My jsme ale žádnou jinou volbu prakticky neměli, protože v sobotu a neděli je konkurence fotbalu a znamenalo by to absenci televizního přenosu, což byl zásadní faktor pro sponzora. Pátek nám připadal nevýhodný z více důvodů, lidé odjíždějí na víkend, takže nám vyšel čtvrtek. Budeme posléze chytřejší, možná se to ukáže pozitivně."

Ruku na srdce, největší komplikací derby-odpoledne není konání ve všední den, nýbrž počasí. Poněkud mě vyděsilo středeční varování meteorologů, že se máme ve čtvrtek odpoledne připravit na 30 - 34 stupňů Celsia. To sice bude jen zahřívací kolo před pátečními 32 až 36 stupni, ale pro zúčastněné koně a stáje to není dobrá zpráva. Dusno bylo už poslední dva dny, i teď při nočním psaní se každou chvíli odlepuji od židle. Další podrobnosti ZDE.

Téma počasí shrnul na tiskovce Josef Váňa: "Vzhledem k tomu, že naši koně mají původy, jaké mají a jsou po Galileo, byli bychom radši, kdyby to hrozné vedro nepřišlo. Pokud bude na chuchelskou dráhu od rána svítit sluníčko a budou teploty kolem třicítky, tak se do večera může celkem příznivá dráha změnit na relativně nepříznivou, protože mí koně by uvítali spíš měkčí podklad. Ale s tím nic neuděláme, to je příroda..."

Stav dráhy v úterý odhadoval pořadatel kolem hodnoty 4. "Počasí se těžko odhaduje, meteorologové se dost pletou. My budeme v noci na čtvrtek kropit celou noc, pak už to bude v rukou přírody." konstatoval Drahoš.

Na sázkové kursy jsme si letos museli počkat, otevírací nabídka vznikla v pondělí večer a byla zveřejněna v úterý dopoledne. Favoritem je Gontchar (3,3:1), těsně sledován Timekeeperem (3,5) a Albe Backem (5,5), pod 10:1 je k mání ještě klasická vítězka Partyday (8,5). Další klisna Krasava má aktuálně kurs 10:1, mostecký jedničkový vítěz Alpheus spolu s druhým v posledním trialu Golden Devilem 13:1. Největším outsiderem je 25:1 Eruption.

R. Kopecký a V.. Janáček
Velkým tématem letošního derby je vysoký počet českých odchovanců. Šestici startujících dodali tuzemští "owners-breeders" a už to je v novodobé historii dostihu velké novum. "Start v tomto dostihu je určitě něco zvláštního. Dovolím si promluvit i za ostatní chovatele, počet českých odchovanců v letošním derby je něco fantastického," řekl v úterý Rostislav Kopecký, jehož stáj Dar posílá na start vlastního odchovance Bonyse. "V roce 2013 se v České republice narodilo 249 hříbat a když si vezmete, že na dostihovou dráhu se dostane zhruba polovina, tak máme řádově 120 hříbat, která získala dostihovou zkušenost. A z nich je šest na startu derby - to je něco, co se tady hodně dlouho nestalo. Dovolím si tvrdit, že je to jeden z největších úspěchů českého chovu za poslední období a věc, která by určitě neměla zapadnout..."

Bonys je prvním českým hříbětem dvojnásobné vítězky listed Blessyourpinksox. Pro Kopeckého ji kdysi kupoval agent Tomáš Janda, který si vybavuje: "Kupoval jsem ji v době, kdy byla březí po Intense Focus, nosila tedy Bonyse. Byla kupovaná za velmi zajímavou cenu vzhledem k tomu, že měla blacktype výkonnost a pocházela z dobré rodiny. Je to krásná klisna, byla tenkrát kupovaná v době krize, kdy ceny chovných klisen v Irsku šly dolů a její bývalý majitel rušil svůj chov, takže to byla šťastná konstelace."

Na svého prvního odchovance startujícího v derby se těší Ladislav Jezdinský. "Je to nádherný pocit, to se nedá popsat. Když se člověk zamyslí nad tím, jaké úsilí a kolik času stojí koně odchovat a připravit, je to běh na dlouhou trať. Loni jsme měli smůlu, když se jiný náš odchovanec Lorpen před derby zranil a nevyšlo to. Letos jsme měli větší štěstí," říká majitel stáje Jeso. To štěstí ale nebylo úplně stoprocentní, neboť do derby se z dvojice chystaných koní dostal Johnny Whistle, zatímco Lodgian Whistle zůstal "pod čarou".

Johnny Whistle, foto: Andrea Zavadilová
Johnny Whistle je jedním ze dvou běloušů v poli, kteří se můžou stát prvním vítězem této barvy. Hřebec - podobně jako Bonys - veřejně neprokázal vytrvalost, ale to jeho tým nijak netrápí. "Šiml to prostojí. Velkou červnovou jsme vynechali záměrně, potřebný handicap měl a bude odpočatý," říká Jaroslav Myška. "Samozřejmě, je to velký dostih a oficiálně prověřen není, ale v práci distanci dokáže prostát. Věřím, že kdy všechno půjde podle plánu a žokej ho někde zaparkuje, může pak přijít koncem..."

Tři koně, všechno vlastní odchovanci. To je působivá bilance Rabbitu Trhový Štěpánov majitele Zdeňka Jandejska. Dlouho byl považován za nejlepšího vítěz Memoriálu profesora Michala Montjeu Third, po Velké červnové ceně ale mnozí věří Golden Devilovi a koněm pro překvapení může být i Secretive Lord. "V práci mi Montjeu Third stále ukazuje, že je z těch tří nejlepší. Je v pořádku, poslední nepovedené dostihy s ním nic neudělaly..." oponuje trenér Petr Juránek. Vzestup Golden Devila považuje za velkou zásluhu žokeje Martina Laubeho. "Spíš než třída je tam velké srdce. V práci byste za něj nedal pětikorunu, moc jsme mu nevěřili, z tříletých se jevil nejslabší. Nakonec nás příjemně na dráze překvapil. Ale byl bych moc rád, kdybych mohl po derby říct, že jsem jako Gosden: on měl Golden Horna, já Golden Devila a oba jsme je původně do derby nepřihlásili..." Stáj dlouho řešila, že je Golden Devil bolavý a laboruje se zády, ale k žádnému závěru se v tomto směru nedospělo. Podobné problémy ostatně svého času měla i jeho matka Golden Sound, dvojková vítězka a účastnice Jarní ceny klisen.

Dostat se letos k ritu v derby byla pěkná fuška. Vezměte si třeba Václava Janáčka: původně seděl na Alpheusovi, ale majitel Jiří Odcházel angažoval Eduarda Pedrozu. "Pinďa" tedy telefonoval Františku Holčákovi, tomu se však nechtělo měnit vítězný tým Albe Back - Pierantonio Convertino. Janáček nelenil a nabídl své služby Vocáskovým pro Krasavu. Rodinný klan z Němčic nabídkou multišampióna nepohrdl, ale shodou okolností v té době už čekal, jak se vysloví Tomáš Lukášek. Janáček nechtěl kamarádovi konkurovat, a tak telefonoval jiné dostihové rodině Myškovým ohledně Johnnyho Whistla. Mezitím se čistě pro pořádek pokusil vysondovat, zda by případně byla možnost jet Gontchara, jehož majitel si rád zve žokeje z Francie a jiných zemí. Trenér Šavujev se svým klientem mezitím vyjednal angažování Bauyržana Murzabajeva, na něhož případně čekali Myškovi s Johnnym Whistlem, pokud by Buchtojarov angažoval cizince. Jakmile bylo jasno v Krabčicích, běloušovo sedlo bylo volné a Václav Janáček měl rito v derby.

V hlavním městě už je i Filip Minařík, muž usilující o první vítězství v derby přesně padesát let poté, co jeho otec Ferdinand Minařík starší v tomto dostihu a na tomto závodišti startoval poprvé. Kůň, kterého jel, se mimochodem jmenoval Duel a neumístil se.

Filip Minařík a Martin Veselovský.
Filip už stihl poskytnout obsáhlý rozhovor Martinu Veselovskému pro internetovou televizi DVTV. Ochotně se přiznávám, že jsem toto setkání dvou velkých osobností svých oborů zprostředkoval a myslím, že výsledkem je nejzajímavější televizní rozhovor o profesi žokeje, co jsem za dlouhou dobu viděl. DVTV ho odvysílá až ve dnech následujících po derby, určitě si ho nenechte ujít.

I letos se za účastníky derby vypravili zkraje týdne antidopingoví komisaři. Josefu Váňovi se v úterý povedl kouzelný přeřek, když spojil dvě různá témata dopingu a výsledkového rozboru: "Včera byli u nás zkontrolovat koně po stránce dopingu. Výsledky uvidíme, až přijdou, ale panu doktorovi se zdálo, že všichni koně vypadají dobře. Já už jsem je moc nehonil."

Bára Černošková, foto: Václav Volf
Kolega Jiří Zlámaný spočítal, že všichni jezdci na startovní listině derby vyhráli dohromady téměř 9000 dostihů.

Stejně jako v posledních letech mají autor zápisníku a jeho přátelé ve hře Mikeshe v rámcovém programu. Kocour čelí svému tradičnímu derby-prokletí. Kdykoli nadešel vrcholný den sezóny, vždy se něco nepovedlo a ještě nikdy nedokázal vyhrát. V letech 2012 a 2013 byl druhý, v roce 2014 čtvrtý a loni dokonce pátý. Podle této logiky by letos mohl být šestý, ale počkáme si. Vstup do sezóny proti rozběhaným špičkovým soupeřům není nikdy snadný.

Dobrá zpráva na závěr: kdo se dnes do Velké Chuchle nedostane, může od 17:40 na ČT Sport sledovat dvouhodinový přímý přenos. Kromě dostihů živě a ze záznamu nabídne také studio nad paddockem moderované Bárou Černoškovou, která přivítá aktivní i bývalé vítěze derby.