24. června 2016

Dvě hodiny po doběhu: Stále mi nedochází, že jsem vyhrál derby

Gontchar a Bauyržan, foto: Andrea Zavadilová
Kluk v bílé košili a s obrovským černým kufrem stál na terase ztichlého závodiště Velká Chuchle a rozhlížel se po místech, kde před necelými dvěma hodinami slavil zatím životní vítězství. V tu chvíli si těžko kdokoli z přítomných stihl uvědomit, že už je půl desáté večer. Ani Bauyržan Murzabajev, který chtěl novinu o svém vítězství v 96. Mercedes-Benz Českém derby zavolat rodičům do Kazachstánu a pozapomněl, že v jeho rodné zemi se už dávno spí. "Když jsem jim volal a křičel do telefonu, že jsem vyhrál derby, byli dost rozespalí. Teď už doma asi nikdo nespí," smál se trojnásobný šampión českých jezdců, který v sedle Gontchara dokonale naplnil papírové předpoklady a posunul se zase o stupínek dál ve svých snech a cílech. "Myslím, že Gontchar ještě není na svém vrcholu, v budoucnu by mohl ukázat ještě něco většího..." věští Murzabajev.


Když dnes přišel Gontchar do paddocku, připadalo mi, že mezi soupeři úplně svítí, jak dobře vypadal. To samozřejmě v dostihu nemusí nic znamenat, přesto se zdálo, že od minulého měsíce udělal další skok.

Celé jaro se zlepšoval a před derby se na něj nijak netlačilo. Už před třemi týdny jsem říkal, že v derby rozhodne, kdo se dokáže víc zlepšit a kdo je na svém maximu už teď. Gontchar a Krasava to potvrdili, šli oba hodně nahoru. Stále se zlepšuje a ještě není na svém maximu. Musím se se přiznat, že Krasava mě překvapila, běžela skvěle, byť měla myslím o něco lepší průběh než my.

Z tribuny se skutečně zdálo, že jste měli poněkud divočejší průběh dostihu...

Rozhodně nebyl ideální. Po startu jsem chtěl trochu popojet, ale Sedmikraska a pár dalších koní bylo rychlejších. Po prvním probíhání cílem mě srazili soupeři a trochu jsem zabrzdil. Měl jsem problém pořádně zatočit do prvního oblouku, protože on je velký a má prostorný cval, ty kolize nebyly nic pro něj. U mezníku 1800 metrů se všichni tlačili k bariéře, tak jsem držel otěže a dával pozor, abych si udělal pozici, protože jsem do té doby cválal venkem a to nebylo dobré. Nasměroval jsem Gontchara tedy blíže k bariéře, zkusil jsem trochu se nalepit na oně. Na protilehlé rovině se pole naštěstí roztáhlo, tak jsem konečně získal ideální pozici. Neměl jsem prakticky nic v ruce, stále jsem ho musel trochu popohánět, ale nějak jsem nepanikařil, Gontchar se v dostihu rád fláká. Jak ale v závěru přišel ke Krasavě, tak ještě jednou zabral.

Typově Gontchar působí dojmem koně, který asi nikdy nevyhraje o deset délek. Skutečně podá jen takový výkon, jaký potřebuje?

Ano, je takový. Když jde práci s čtyřkovým koněm, porazí ho jen těsně a ještě ho jezdec musí "strkat". Pošlete ho s Meandrem nebo někým podobným a vyjde to na stejno. On se prostě soustředí na koně, se kterými běží. Když startuje proti lepším koním, podá lepší výkon a proti slabším to zase bude vypadat hůř… Teď jsem na něm dvakrát seděl v práci s Amga River, která měla dobrou formu, a lehce od nás odcházela. To už jsem byl trochu udivený, jestli tenhle kůň má vyhrát derby. Ale to je prostě Gontchar.

Prozradilo vám o něm dnešní vítězství něco nového?

Po dnešku si říkám, že 2400 metrů může být jeho minimum. Možná by dokázal zaběhnout i podstatně delší dostih, aspoň to tak na mě působí.

Před startem zaznívaly různé pochybnosti, že ve Francii dosud běhal na hodně měkké dráze, takže by mu rychlejší povrch nemusel sednout. Bál jste se toho i vy?

Kosťa Kobzarev, který Gontchara hodně jezdí v práci, mi říkal, že z tohohle vůbec nemám mít strach a ať si s tím nedělám starosti. Gontchar naznačuje i v tréninku, že ohledně dráhy není nějak vybíravý. Je pravda, že až do derby vlastně nikdy neběžel po normální dráze a všech šest předchozích startů absolvoval na měkku. Zvládal to v pohodě, ale to ještě automaticky neznamená, že by musel dál běhat jen po měkku. A dnes to dokázal.

Dlouho se mluvilo o tom, že Gontchara v derby pojede zahraniční jezdec, nakonec jste dostal důvěru své stáje vy. Jak jste to prožíval?

Nelámal jsem to přes koleno a nijak jsem se nestresoval. Loni jsem se moc těšil na derby s Aldarem, hodně jsem to prožíval, že mám dobré šance. Tentokrát jsem to bral trošku jinak, stále jsem si říkal, že v derby rozhoduje i štěstí. Jen jsem se soustředil na to, aby kůň odvedl dobrou práci pro trenéra a majitele.

Když jste letošní derby bral tak klidně, bude vůbec čas na oslavy?

Mně stále ještě nedochází, že jsem vyhrál derby, takže jsem na oslavy ještě ani nepomyslel. Navíc teď jezdím v Bratislavě menší váhu, tak si to musím pohlídat. Ale v pondělí určitě něco vymyslíme.

Loni jste vyhrál svůj první klasický dostih, letos poprvé derby. Co to pro vás znamená?

Moc si těch úspěchů vážím a jsem šťastný, že jsem Gontchara mohl jet v derby, natož vyhrát. Začínal jsem úplně od nuly a teď se mi plní moje sny. Stále nemůžu říct, že bych jezdil nějak dobře, ale snad je to na dobré cestě, že bych to jednou někam mohl dotáhnout. Hlavně se chci dál zlepšovat.