20. června 2016

Krabčice zklamal hokejový šampionát. Teď může Gontchar vsítit nejlepší gól v Chuchli

Bajuržan Murzabajev stojí opřený o zídku chuchelské vážnice a působí uvolněně. Co chvíli ho zastaví některý trenér nebo pozdraví někdo z početných známých, ale úřadující šampión tuzemských žokejů dál mluví a neztrácí v rozhovoru niť. Do derby v tu chvíli zbývají necelé dva týdny a třiadvacetiletý Murzabajev už ví, že Arslangirej Šavujev na derby nepozve žádné eso z ciziny a posadí na hnědáka Gontchara svého stájového jezdce. "Myslím, že máme velmi dobré šance. Udělám maximum pro to, aby se nám derby podařilo," říká Murzabajev a mimoděk ztišuje hlas. Ne proto, že by snad novináři říkal nějaké tajemství, ale skromný "Burža" zkrátka není zvyklý na velké promluvy. V květnu uplynuly teprve čtyři roky od chvíle, kdy jel svůj první dostih. Mezitím stihl tři šampiónské tituly, dvaadvacet jedničkových vítězství a loni poprvé také dva klasické úspěchy. Od řadového ošetřovatele a pracovního jezdce se v Šavujevově stáji postupně vypracoval v jezdeckou jedničku, která jezdí hvězdy jako Meandre a postupně si začíná zvykat na některé dříve nemyslitelné věci. V loňském derby byl čtvrtý s klasickým vítězem Aldarem, kterého čečenský prezident Ramzan Kadyrov kupoval za 110 tisíc eur. Jeho letošní rito stálo před dvěma lety v Deauville jen o 10 tisíc eur méně. Tým Gontchar – Murzabajev se ve čtvrtek potká v dostihu teprve potřetí. V součtu se jedná o možná nejperspektivnější dvojici na startovní listině.


Bylo to jaro velkých nadějí. Na domácí půdě v Moskvě se konalo mistrovství světa v ledním hokeji a velký fanoušek tohoto sportu Arslangirej Šavujev začal chystat na České derby hnědáka pojmenovaného po čeljabinském obránci Sergeji Gončarovi, toho času působícího v klubu NHL Dallas Stars. První část snů skončila zklamáním, sborná prohrála v semifinále s  Finskem. Plnokrevný Gontchar, kterého Šavujev před sezónou označil za svého jediného tříletého vytrvalce, si však počínal výrazně lépe. Ve všech třech francouzských startech skončil na dotovaných pozicích a s každým dalším dostihem dával svému trenérovi zapomenout na hokejovou pachuť.

Spolu se svým hlavním klientem, ruským uhlobaronem a spolumajitelem společnosti Sibuglemet Valentinem Buchtojarovem, měl Šavujev původně ve výhledu pro derby dva tříletky vydražené v Deauville za shodnou sumu 100 000 eur. Jenže Ivan Le Terrible, považovaný loni za potenciálně nejlepšího Šavujevova dvouletka, se po dubnovém vítězství v Chuchli nedokázal vymanit ze III. kategorie. "Bohužel byl na podzim vykastrován a už pak neukázal žádný progres. Neprodal na dráze to, co loni naznačoval v práci. Je v pořádku, teď se s ním zkusí menší dostihy ve Francii, tak uvidíme," říká o zklamavší naději Murzabajev.

Gontchar (Champs Elysees) tak zůstal ve hře o derby osamocen. Odchovanec Haras du Mezeray pochází z osvědčené blacktype rodiny. Matka Gontcharova dvakrát zvítězila ve Francii a USA, v obou zemích se dokázala umístit třetí v listed a finišovala čtvrtá v gr.3 Prix d‘ Aumale. Sama je dcerou gr.2 a gr.3 vítězky Luth De Saron, která dala v chovu grupové vítěze a plemeníky Roi Normanda a Luth Dancera. Z blízké rodiny pochází také výborná Coquerelle, vítězka Prix Saint-Alary (Gr.1) a třetí v Queen Elizabeth II Challenge Cup (Gr.1). Z jedenácti Gontcharových sourozenců byl zatím nejúspěšnější Mashoor (Monsun), listed vítěz a umístěný v grupě 3, později exportovaný do Saúdské Arábie, kde vyhrál ještě osm dostihů. V listed se dokázala opakovaně umístit Misk (Linamix).

Grupa 1 s Mendizabalem, listed s Veronem


Není divu, že velké ambice probleskly v Gontcharově kariéře poměrně brzy. Měl za sebou teprve první dva starty – třetí místo v Nancy osm délek za dvojicí německých soupeřů a pátou příčku v Angers – když ho Šavujev s Buchtojarovem v listopadu otestovali v Criterium de Saint-Cloud (Gr.1, 2000 m). V poli složeném z pozdějších účastníků britského, francouzského a italského derby šel na start jako největší outsider 82:1 a interním cílem bylo zjistit, zda v hřebci nedřímá eventuální "shamalganovský" potenciál. Velký test však pro Šavujeva a Buchtojarova skončil rozčarováním – brzy poté, co se Gontchar z pozice propadl na chvost pole, došlo k jakémusi rusko-francouzskému nedorozumění. Ioritz Mendizabal v domnění, že hřebec už stejně nezvítězí a nemá tudíž cenu na něj tlačit, položil dlouho před cílem ruce, čímž Šavujeva rozpálil doběla. Místo domluvené snahy o závěrečný finiš tak Gontchar poslední stovky metrů jen v klidu docválal, tři délky za předposledním koněm a zhruba 17 délek za vítězným Robinem Of Navan. Mezi dalšími soupeři byli pozdější třetí z Epsom Derby Idaho, německý zimní favorit Isfahan a další účastník britského derby Cloth Of Stars, krabčický tým však žádné měřítko nezískal. "Nejeli jsme do Paříže s tím, že bychom měli vyhrát, ale byl jsem přesvědčen, že náš kůň skončí v poli, při dobrém průběhu několik soupeřů předběhne a ukáže nám nějaké srovnání. To se absolutně nepodařilo,“ neskrýval své rozladění Šavujev.

Trvalo pak poměrně dlouho, než v Gontcharově kariéře mohl další podobný test nachystat. Hřebce sice už zkraje sezóny přihlásil do Ceny vítězného oblouku a další grupy 1 Grand Prix de Paris (konané tři týdny po Českém derby), ale Gontchar začínal klasickou sezónu ve Francii opět od "píky". 9. dubna se na něj v Nancy podruhé v kariéře vyhoupl Murzabajev a v dostihu kategorie G finišovali na třetím místě tři délky za vítěznou Němkou Classic Bright, jíž dávali 3,5 kg. K překvapení mnohých Gontchara o délku porazil i druhý český zástupce v dostihu Lodgian Whistle. Murzabajev však s odstupem času bere vinu za hnědákovu porážku na sebe: "Ten dostih se mi vůbec nepovedl. Udělal jsem v průběhu nějaké chyby, naběhali jsme dost metrů navíc a celkově bylo ten den všechno proti němu. Hodně měkká dráha, malé závodiště se spoustou zatáček… On potřebuje v klidu cválat. Na konci zrychloval a šel stále dál, ale už jsme to nestihli. Byl nejlepším koněm v dostihu, dva soupeře před sebou mohl při normálním průběhu porazit."

První vítězství kariéry Gontchar zaznamenal o tři týdny později ve Wissembourgu. Pod Frankem Paniuccim absolvoval Prix Crédit Agricole na 2125 metrů jako obvykle z pozice, v posledním oblouku se posunul blíže špici a za distancí odskočil soupeřům o tři délky. Sázková kancelář Betino ho v tu chvíli vedla už jako spolufavorita Českého derby, ale stále nebylo úplně jasné, jakou reálnou hodnotu hřebcovy letošní formy mají a jak velkého progresu je schopen. A tak se přesně měsíc před derby vrátil do dějiště loňského zklamání Saint-Cloud, tentokrát na listed Prix de L’Avre (2400 m).

Pokud nepočítáme třetí místo Blue Corala v drážďanském listed, možná to byl vůbec nejtěžší přípravný start uchazeče derby za poslední léta. A nejspíš také nejzvláštnější, neboť proti Gontcharovi se v Paříži postavili jen čtyři soupeři. Na velmi měkké dráze se dostih prakticky od prvních metrů proměnil v hledání optimální stopy. Fabrice Veron hřebce "vyrajtoval" z boxů, aby mu nikdo neobsadil vnitřní stopu u bariéry a skutečně se mu podařilo dostat se hned v úvodu na špici. Gontchar navzdory panujícím podmínkám cválal s chutí, ale po prvním kilometru setrval ve Veronově stopě už jen Mickael Barzalona. Zbylí tři jezdci – Peslier, Boudot a Piccone – našli pevnější dráhu na vnější straně. Dostih tak místy připomínal jakousi časovku, v níž proti sobě jedou dva spolupracující týmy.

Gontchar až do cílové roviny "táhl" svůj tým u bariéry a cválal na průběžné druhé pozici. 500 metrů před cílem kontroloval špici a ve hře o nejvyšší příčky zůstal až do distance. Vítěz Talismanic a druhý Spring Master sice v závěru utekli zbytku o 6 3/4, respektive 5 délek, ale na třetí místo a zisk statusu blacktype ztrácel Gontchar v cíli pouhý krk. Za čtvrté místo v listed získal francouzskou známku 41, vítěz v barvách Godolphinu o dva týdny později tuto formu zhodnotil čtvrtým místem ve francouzském derby.

Silový vytrvalec s prostornou akcí


Teď čeká Šavujevova hřebce první start mimo Francii a zdrojem četných diskusí je samozřejmě srovnání s domácí špičkou. Gontcharův tým v této otázce není o moc sdílnější než obvykle, stěží však v této chvíli může říci cokoli, co by tuto akademickou debatu rozsoudilo. "Srovnání s domácími je těžké. Dostih tady prostě ještě neběžel a dojmy z práce můžou být zavádějící," krčí rameny Murzabajev.

Nezbývá tedy, než vypočítat plusové faktory a sečíst známky za "umělecký dojem" z jara. Klasický dostih v Česku už dokázal vyhrát i kůň s francouzským maximem 35, stěžejní otázkou ale zůstává, kde je Gontcharův strop. Jeho okolí pochopitelně věří, že o dost výše než dosud stihl ukázat. "Kratší distanci než dva kilometry běhal jen jednou, 1950 metrů při debutu jako dvouletý," mrkne Murzabajev. "Takže s vytrvalostí opravdu problém nemá. Je to silový kůň, který nevyžaduje speciální dráhu nebo podmínky. Zvládl už i dostihy na hodně měkkém podkladu. V derby samozřejmě narazí na velmi dobré soupeře. Myslím si, že je proti nim konkurenceschopný, hodně bude záležet na tom, kdo se jak dokáže zvednout oproti posledním startům. To asi rozhodne. A pak štěstí…"

V práci se na hřebci, který ve svých letošních startech upoutal i krásnou, prostornou cvalovou akcí, střídá stájová jednička s trenérovou pravou rukou Konstantinem Kobzarevem. "On je to ale bezproblémový pohodový kůň. V práci se na něm člověk sveze, jak chce, mohla by ho jezdit i holka. Zkrátka je to správný vytrvalec," dodává Murzabajev.

Dostihový Džeko? Zatím ještě ne


S Janem Korpasem v Drážďanech, foto: Václav Volf
Pokud však bylo v úvodu tohoto textu řečeno, že kombinace Gontchar – Murzabajev je možná nejperspektivnější v celém derby, bylo toto konstatování vztaženo na oba členy dvojice. Po mladém jezdci letos stále častěji sahají zahraniční stáje. Díky úspěšné spolupráci s berlínskou trenérkou Evou Fabiánovou a jejím asistentem Janem Korpasem si českého šampióna začínají všímat i v sousedním Německu, kde dostihový list Sport-Welt nedávno publikoval anketu mezi trenéry o alarmujícím nedostatku talentovaných jezdců pod 25 let a nutnosti hledat nová žokejská jména. V den vzniku tohoto textu Murzabajev vyhrál dva dostihy v Drážďanech. Na mysl se vkrádá otázka, jak dlouho si český turf ještě svou nastupující hvězdu dokáže udržet a zda jednou jméno kazašského rodáka nebude zmiňováno podobným způsobem jako fotbalisté Bony Wilfried a Edin Džeko, pro něž bylo Česko svého času krátkou zastávkou na cestě k úspěšným mezinárodním kariérám.

"Mám stále stejný cíl jako kdysi – žokej se nikdy nesmí zastavit. Musí se stále zlepšovat a posouvat v kariéře dál, jinak jeho výkonnost půjde dolů. Je mi 23 let a musím se snažit o další posun," říká k tomu samotný Murzabajev. "S českou špičkou snad už srovnatelný jsem. Díky Honzovi Korpasovi teď dostávám šance v Německu, posazují mě trenéři v Maďarsku a trenér Šavujev mi dává šance ve Francii. Čím více budu jezdit venku, tím lépe. A chtěl bych někdy uspět v dostihu blacktype."

Prozatím to však neznamená, že by se Murzabajev chtěl s českým prostředím loučit. "Začínal jsem tady od nuly, a tak jsem moc rád, že můžu být v Česku. Kdyby přišla nějaká velká nabídka ze západu, asi by se mi těžko odmítala, ale jsem tady spokojený, dostal jsem velkou příležitost a můžu jezdit výborné koně. Menší nabídky ze zahraničí by mě proto v tuhle chvíli tak nelákaly," dodává.

Další velký kariérní cíl, vítězství v derby, má na dosah. Pokud se mu ho podaří naplnit, nastal by nejvyšší čas, abychom se v českém turfu sjednotili na správném přepisu šampiónova jména. Zatímco oficiální autorita používá v startovních listinách a šampionátech anglický přepis Bauyrzhan Murzabayev, část dostihových webů včetně zápisníku nedávno přešla na neoficiálně počeštěné Bajuržan Murzabajev a stránky dostihy.net razí kompromisní variantu Bauyržan Murzabajev. Co s tím? "Říct Bajuržan je těžké i pro mě," vysvětluje Murzabajev. "V mém křestním jménu se nečte ypsilon, nejvěrnější přepis by asi byl Baoržan. To mi připadá nejjednodušší." Co na to Ústav pro jazyk český? Zkusíme zjistit po derby.