21. června 2016

Na barvě nezáleží? Holčák chce další zápis do historie, tentokrát se "spícím běloušem"

Foto: Václav Volf
Připravil sedm vítězů Českého derby, mezi aktivními trenéry v tomto ohledu nemá konkurenci. Jeho Barbakan zlomil v posledním roce federace letitý Norbertův rekord z roku 1970. Glowing svedl na cestě k trojkoruně epický souboj s Mir Sadou, Ray Of Light na konci 90. let mobilizoval pražské publikum. Tribal Instinct brzy nato svou bezchybností rehabilitoval popěvek "Dú Valaši dú", Age Of Jape vnesl do Chuchle "oranžové tsunami" a Kadyny s Mister Aviationem nastartovali unikátní sérii stáje Monte Negro. Společným jmenovatelem všech těchto milníků je František Holčák a jeho pověstný odhad při ladění formy stájových hvězd na konec června. Letos stojí kouč z Velkých Karlovic před novou výzvou – nabourat starou pravdu, podle níž bělouši nevyhrávají České derby. Holčák ve čtvrtek přiveze do Chuchle jednoho, který má veškeré předpoklady smolnou sérii koní této barvy prolomit. Albe Back (Archipenko), blízký příbuzný německé šampiónky Albanovy, předvedl v rozmezí několika týdnů výrazné zlepšení a z podceňovaného importu s ostrovním ratingem 78 se v centrále Valencio vypracoval na pozici druhého nejvýše hodnoceného koně v  handicapu tříletých. Holčák navíc hřebci stáje Meridian stihl najít špičkového jezdce v Italovi Pierantoniovi Convertinovi. "Bílý derby-vítěz? Věřím tomu, že budeme první. Moc bych to manželům Poledníkovým přál," usmívá se.

Nikdy se mi nepodařilo úplně rozklíčovat, co stojí za fascinací bílými koňmi u nemalé části dostihového publika, ale je fakt, že bělouši a vavřínový věnec pro vítěze derby se zatím takřka dokonale vylučují. Dokonce do té míry, že ještě hluboko v 19. století se věřilo, že většina bílých plnokrevníků nemá dostatek vytrvalosti na to, aby se prosadila v dostizích nad dva kilometry. Takový názor samozřejmě nebyl podložen fakty, jeho zastánci však často argumentovali právě hubenou bilancí běloušů v derby. Pokud jde o britské Derby Stakes, během uplynulých 236 let ho vyhráli jen čtyři bílí koně: Gustavus (1821), Tagalie (1912), Mahmoud (1936) a Airborn (1946). V německém derby se od roku 1869 až do současnosti neprosadil žádný bělouš, světlou výjimkou je například slovenské derby, kde v roce 2004 uspěl německý Siberion.

Českého, respektive Československého, derby se dosud zúčastnilo 30 běloušů, prvním byla v roce 1952 napajedelská klisna Víla. Jejich dosavadním maximem byla třetí místa Mocného (1980) a Do Ita (2005). Na tabuli se dostali ještě Muramixa, Chalcedon, Shaman, Amant Gris, Ballet Du Bolshoi, Librilla a Amande Praline. Letošní situace, kdy bělouš patří mezi hlavní favority, není nijak nová, hned několik běloušů dokázalo na cestě do vrcholu sezóny vyhrát Velkou červnovou cenu. Svého času hodně skloňovaným koním jako Sapo (1978), Mayo cs (1985) nebo zmiňovaný Do It však v derby nepřál průběh dostihu. Řada dalších pohořela na nedostatku vytrvaleckých dispozic.

Hned několikrát u toho byl František Holčák, který v derby na přání majitelů zkoušel štěstí i s rychlíky jako Blueridge Dancer nebo De Roberto. Ostatně i pozdější nedostižný sprinter Scyris ve třech letech jako vítěz Derby trialu absolvoval slovenské derby a finišoval pátý v tamním St. Legeru, než mu trenér začal postupně zkracovat distanci. "Jestli jsem někdy měl v tréninku třídového bělouše s vytrvaleckými schopnostmi? Ještě nikdy, dosud to byli vždy sprinteři a mílaři. Tenhle je první," říká Holčák a vrací se k příběhu svého letošního derbysty.

Dlouhé čekání na první radost


Foto: Monika Preislerová
Albe Back se narodil v britském Lanwades Stud chovatelky Kirsten Rausingové. Jako roček prošel "druhou knihou" Tattersalls October Sale, kde byl vydražen za 30 000 guineas. Majitel W.P. Dres ho umístil do tréninku Richarda Hannona, který bělouše ve dvou letech vyslal k pěti startům. Při svém debutu 27. června v Newmarketu doběhl Albe Back v maiden na 1400 metrů pod Richardem Hughesem osmý. Vítěz Ibn Malik nedlouho poté obsadil dvě druhá místa v grupě 2 a později přidal vítězství v listed. Se špatnými koňmi se Albe Back nepotkal ani při svém dalším startu na 1500 metrů v Lingfieldu. Pod Liamem Jonesem ukázal výrazné zlepšení, když v napínavém finiši prohrál jen o krátkou hlavu. O 3/4 délky za ním skončil později v grupě 3 umístěný Gracious John.

První vítězství kariéry se zdálo být na spadnutí a Hannon to hodlal svému svěřenci maximálně ulehčit. Zářijová výprava na míli do Salisbury však skončila další těsnou porážkou, z třetího místa hřebci tentokrát chyběly k vítězství dva krky. Stáj poznatky z tohoto startu přetavila do dalšího dostihu po 10 dnech, nárůst distance na 2000 metrů a pomalý umělý povrch v Kemptonu však kýženou změnu nepřinesly. "Albe Back běžel v pořádku, ale nezdálo se, že by se na delší trati oproti svým předchozím snahám zlepšil," napsal Racing Post o hřebcově dalším třetím místě, tentokrát ovšem se znatelným odstupem 9 délek od vítěze.

Albe Back se tak opět vrátil na míli a na dobré až měkké dráze v Brightonu v polovině října to konečně vyšlo. Pod Tomem Marquandem vyhrál v přehledné konkurenci nezvítězivších jistě o 3/4 délky v čase 1:39,06. Sezónní cíl byl splněn, ale pracněji, než si stáj zřejmě představovala a proti výrazně slabším soupeřům než v běloušových letních startech. "Toto vypadá jako jeho distance, ale nebyl to příliš silný dostih. Život v handicapech pro něj nebude snadný," hodnotil Racing Post.

Sečteno a podtrženo to znamenalo rating 78 a celkem logickou nabídku v rámci Tattersalls Autumn Horses-In-Training Sale na konci října. Tam do běloušova příběhu rázně vstupuje František Holčák a stáj Meridian manželů Hany a Petra Poledníkových. Agentura McKeever Bloodstock hřebce v jejich zastoupení vydražila za 42 000 guineas a Albe Back se stěhoval do Velkých Karlovic.

Příští rok bude ještě lepší


Foto: Václav Volf
"Poprvé jsem ho naživo viděl až po příjezdu do Velkých Karlovic. Měli jsme o něm reference a sledovali jsme ho asi dva měsíce. Výběr probíhal přes mého dobrého kamaráda, o koni jsme věděli už dřív. V předběžném výběru byl ještě jeden a myslím, že jsme si nakonec vybrali dobře. Z nenápadného vítěze malého dostihu se vyklubal velmi šikovný koník," říká Holčák, kterého zpočátku zaujala možnost získat do tréninku syna Archipenka. Někdejší vítěz gr.1 Queen Elizabbeth II Cupu se ve střední Evropě proslavil jako otec vítěze polské trojkoruny Va Banka a také druhého z Českého derby Honzika Chipery. Matka nové akvizice Alba Stella vyhrála ve třech letech dva dostihy a v chovu dala několik užitečných koní. Sama je polosestrou vítězky gr.1 Rheinland Pokalu a Ceny Evropy Albanovy, další polosestra Alborada vyhrála gr.1 Champion Stakes a byla šampiónkou tříletých klisen v Irsku.

Albe Back se do Českého derby dostal výhradně bratislavskou cestou. Středoevropský debut v Ceně trojročných žrebcov byl ještě matný, hřebec pod Bejsimem Ferhanovem doběhl předposlední desátý. Ve druhém startu, květnové Ceně Atrium Hotela (II) na 2000 metrů, se viditelně zvedl a bral druhé místo pět délek za suverénním vítězem Fantastic Lacym, ale před slovenskou zimní královnou Ascalonou. "Zjara ještě nebyl hotový, teprve se tady rozkoukával a ladili jsme některé drobné problémy. Aklimatizaci zvládl dobře, ale je to stále ještě takové děcko. Potřebuje svoje a je to na něj v tom klasickém období všechno trochu hrrr, zatím stále ještě trochu spí... Myslím, že příští rok to bude ještě lepší kůň." konstatuje Holčák.

Praktickou ukázku svého potenciálu předvedl Albe Back na mítinku Turf Gala. Starohájske kritérium na 2000 metrů patřilo ke čtveřici mezinárodních dostihů, které se po velkém dešti běžely ve výrazně změněných podmínkách. Nový hřebcův jezdec Pierantonio Convertino si na hluboké dráze celou dobu hlídal blízké druhé místo za vodícím Global Gentlem a na distanci pohodlně odešel od soupeřů. Zatímco ostatní koně včetně těch favorizovaných se na extrémním podkladu prakticky "utopili", energicky cválající Albe Back vypadal ve svém živlu. Velmi lehké vítězství o 6 délek mu zajistilo nejvyšší handicapovou známku mezi koňmi směřujícími do derby. František Holčák během dvou minut a dvanácti vteřin dostal do modré stuhy koně, o kterém se během jara na rozdíl od řady jiných importů skoro nemluvilo.

Z klidu ho nevyvede práce ani dostih


Foto: Václav Volf
"Jsem přesvědčen, že jeho optimum by mohlo být i výš než 2400 metrů. Na hluboké dráze zaběhl poctivý dostih zepředu a šel ještě závěrem, bylo to hodně dobré. Soudím z toho, že by postupně mohl zvládnout i delší dostihy," myslí si Holčák. "Důležité je, že dobře zregeneroval, ten dostih mu nevzal moc sil. Je na tom dobře i psychicky a to je důležité. Charakterově je to hodný, žravý kůň. Nenechá se vyvést z klidu dostihem ani prací…"

Na cestě k derby bělouše provázeli pracovní jezdci Nikola Petrlík a Marek Stromský. "On v práci potřebuje chlapskou ruku, v tomhle je to trochu syčák, ale Marek i Nikola si s ním velmi dobře rozumějí. Umí koníkovi udělat pohodu v práci, což je klíčové," dodává.

Vzhledem k tomu, že svou nejlepší formu Albe Back předvedl na extrémně měkké dráze, nemůže Holčák otázku podkladu úplně ignorovat. Při počasí posledních dnů však otázka, jak by si bělouš počínal na tvrdší dráze, zůstává čistě akademickou debatou. "Na rychlé dráze úplně nezaběhl, tvrdo asi nemá moc rád. Určitě platí, že čím měkčí dráha, tím to pro nás bude lepší. I žokej Convertino minule říkal, že mu to měkoučko pasovalo. Jinak si ale myslím, že loni v Anglii si poradil i s jinou než vyloženě měkkou dráhou..." uzavírá Holčák.