7. června 2017

Z Němce už je valach. Zato domácí manévry jsou v plném proudu

Posledním koněm připravovaným v zahraničí na přihláškách Českého derby zůstává německý Laurin (Fast Company) ze Stall Salzburg. O tom, že svěřenec mnichovské trenérky Sarah Steinbergové do Prahy nepojede, se však rozhodlo už před dvěma týdny. Až na jedinou výjimku pouze ve Francii startující hřebec se totiž 22. května v handicapu na 2400 metrů v Chantilly ve svém šestém startu kariéry nedostal přes osmé místo a na místo v derby mu nestačí jeho francouzská (28,5) ani německá (64 kg) známka. To pochopili i v jeho domovské stáji a Laurin byl v minulých dnech podle databáze Direktoria vykastrován. "Zprávu o škrtu jsme již do Prahy poslali," vzkázala zápisníku mladá trenérka, která v uplynulých týdnech podobně jako Václav Luka vyhrála ve Francii dva tiercé handicapy.


Tolik tedy v zásadě očekávatelná zpráva o potenciálním zahraničním účastníkovi. Mnohem více tajenek zatím skrývá domácí sestava. Podle handicapu a hlasů ze stájí lze v derby s jistotou počítat s trojicí hřebců DS Pegas (Black Canyon, Noble Cliffs, Felix), vítězem Velké jarní ceny Sirem Sunem či zimním favoritem Zockem. Trenér František Holčák má k dispozici dvojici George Boolea a King’s Shilling, přičemž oba jsou v majetku stejné stáje AGA-Vlachovice. Radek Holčák míří do vrcholu sezóny s Irwin Forgem. Z lotu Josefa Váni si třetím místem v posledním trialu řekl o účast Aeneas a jistotu má také progresivní Nagano Gold.

Trenér Arslangirej Šavujev chystá pro svého hlavního klienta Valentina Buchtojarova dvojici Stellar Speed – Silver Ball, přičemž druhý zmíněný má po neúspěchu ve Starohájském kritériu handicapovou známku na hraně účasti. Ani situace dalších velkých stájí v této chvíli není úplně jednoznačná. Trio v barvách Dr. Charváta Dominique, Fighting Lips a Joseph disponuje potřebným handicapem, ale někteří z nich také poměrně nezralým projevem, a tak bude zajímavé sledovat, na kolika aktérech derby se nakonec majitel Jiří Charvát s trenérem Pavlem Tůmou dohodnou. Jsou nicméně ve výrazně komfortnější situaci než tradiční rival Rabbit Trhový Štěpánov, který má sice stále kvarteto přihlášených koní, dostačující handicap však má pouze Riverton a s trochou štěstí může do modré stuhy proklouznout ještě Landaron.

I "velcí hráči" tak budou zvědaví, zda se pro start v derby rozhodne trenér Tomáš Váňa v případě třídové klisny Saši, která v průběžném handicapovém pořadí figuruje na děleném šestém místě. Zatím nepředbíhejme, ale zajímavou indicií může být fakt, že klisna od svého třetího místa v Jarní ceně klisen změnila barvy a přešla z rodinné stáje Lascar pod Stáj VB-Váňa.

Černý víkend z hlediska svých derby-nadějí má za sebou trenér Greg Wroblewski, disponující ještě před týdnem trojicí "šancových" hřebců. Z nich momentálně může s jistotou počítat jen se zmíněným Nagano Goldem. Původní spolufavorit Palazzo Corsini a Kerabush se po nepodařených startech v posledních trialech propadli těsně za handicapovou hranici zaručující účast. V případě Palazza Corsiniho však bude určující především jeho zdravotní stav, o kterém se v neděli na chuchelském závodišti mocně spekulovalo. Hřebcův majitel Stáj Marcelewo paradoxně vlastní ještě jednoho nadějného tříletka, proti případné dohlášce Passepartouta ale mluví příliš nízký handicap 66 kg.


V případě zájmu mají jistotu:

1. BLACK CANYON 81,5
2. SIR SUN 80
3. NOBLE CLIFFS 79
4. ZOCK 78
5. GEORGE BOOLE 77,5
6. FELIX 75,5
6. SAŠA 75,5
8. AENEAS 74,5
8. DOMINIQUE 74,5
8. NAGANO GOLD 74,5
8. RIVERTON 74,5
12. IRWIN FORGE 74
13. FIGHTING LIPS 73,5
14. JOSEPH 71
15. KING'S SHILLING 70,5
STELLAR SPEED FR 35,5

Na svou šanci musí čekat:

SILVER BALL 70
LANDARON 69,5
PALAZZO CORSINI 69,5
KERABUSH 69
MUJAHID BRAVE 69
DUKE OF DARHORSE 67,5
TAFFILY 64
MIKROP NICE 62,5
TARAN 60
GOOD SIGN 57,5
MAXIMUS MERIDIUS 57,5
NIGHT KING 0
RUBY BULLET 0
   
Zdroj: Jockey Club ČR