6. června 2017

Black Canyon první, zbytek nikde. Mise Pegasu nabírá na obrátkách

Foto: Jana Syručková
Ten dostih měl všechno, co si lze od posledního trialu před derby přát. Dva do té doby neporažené hřebce, měkčí dráhu jako "testing ground" po celodenním dešti a příslib vyjasnění situace kolem favorita derby. A horký favorit po neděli skutečně existuje. Black Canyon se stal prvním "zadrženým" vítězem v historii Velké červnové ceny a do derby ho bude provázet jednoznačná statistika, podle níž od roku 1990 žádný z podobně suverénních vítězů nezklamal ani v modré stuze. Jenže už ve chvíli, kdy se žokej Petr Foret 100 metrů před cílem vztyčoval ve třmenech a kdesi v dáli jeho stájový kolega Felix dokonával degradaci zbytku pole na statisty, byla zřetelná také úskalí mise DS Pegas. Black Canyonovi v derby ještě přibude několik třídových protivníků (Sir Sun, Nagano Gold, Noble Cliffs), ale hlavně se zdá být nepravděpodobné, že by mu ostatní ve vrcholu sezóny dopřáli takový klid a luxusní pozici jako minulou neděli. Na místě soupeřů bych v této chvíli už pilně pracoval na velkém taktickém plánu, jak favoritovi modrou stuhu v šestnáctičlenném poli maximálně znepříjemnit. A na místě Pegasu bych pro změnu hloubal, jak nic takového nepřipustit. Jedno je ale jasné už nyní - trenér Dalibor Török a majitel Jiří Trávníček drží před nastávající bitvou mimořádně dobré karty.


Deštivé počasí, ale plný dům. Když v neděli po půl páté odpoledne vstupovalo jedenáct tříletých hřebců do chuchelského paddocku, vládla na centrálním závodišti nezvyklá atmosféra. Velká firma v pozici sponzora vyhlásila na 4. červen "Ladies Day" a odezva veřejnosti byla vskutku nevídaná. Už ve vlakových soupravách z hlavního nádraží do Chuchle nešlo přehlédnout desítky kloboukových kreací a letních modelů, a po začátku odpoledne se zdálo, že na každé třetí nebo čtvrté hlavě v hledišti sedí apartní klobouk. Jestliže se někdy Velká Chuchle aspoň vzdáleně přiblížila k Ascotu - navzdory pozdně socialistickému železo-betonu - bylo to právě minulou neděli. Jak se postupně blížil vrchol odpoledne, závodiště se přece jen přirozeně rozdělilo na dvě poloviny - na tu žijící módou a atmosférou, a na tu dostihovou.

Druhý tábor definitivně převládl, když se v paddocku objevili Black Canyon (Manduro) a Palazzo Corsini (Galileo), dlouhé dva měsíce vzývané hvězdy tříletého ročníku, byť se ani jeden z nich nepostavil na start Velké jarní ceny či jiného jedničkového dostihu. Oba speciálně připravovaní na derby a opatrně ladící formu mimo zaběhané klasické cesty, a přesto koně s rozdílnými příběhy. V barvách Pegasu běhající "pražský zimní favorit", který se koncem dubna vítězně rozcvičil v pomalu rozběhnuté karlovarské dvojce na 2000 metrů, vyvolává obdiv už od svých prvních krůčků v loňském roce. Naopak zimní import Grega Wroblewského pro polsko-českou stáj Marcelewo na sebe upoutal pozornost až první dubnovou neděli, kdy o 6 délek deklasoval trojkovou společnost na 1600 metrů a po třech týdnech o něco méně suverénně přidal ještě jedno vítězství.

Zatímco hodnota jediné jarní formy Black Canyona se s odstupem času zvýšila (v poli poražených Nagano Gold, Fighting Lips, Aeneas), Palazzo Corsini za sebou kromě Orssia žádné lepší koně nenechal a z plánovaného startu ve francouzském listed sešlo. Velká červnová cena tak neměla poskytnout jen první přímé srovnání obou hřebců, ale i lepší vodítko jejich reálné třídy. V paddocku vypadal nejlépe Black Canyon, dobrý dojem zanechali i Zock (Rock Of Gibraltar), Aeneas (Galileo), Felix (Jukebox Jury) a Fighting Lips (Mamool). Jako favorit 20:10 šel na start Black Canyon, kromě dvojice favoritů odskakovali s dvojcifernými kvótami ještě Zock (65:10) a Dominique (70:10).

Favorit si dělá dostih, nerušit!


Black Canyon bezezbytku využil svou výhodnou startovní pozici. Pod Petrem Foretem odskočil nejlépe z celého pole a díky číslu 2 měl po prvních metrech délku k dobru. K nelibosti trenérky Heleny Blažkové se mezi předními koňmi objevil také Zock a z boxu číslo jedenáct se snažil Michal Mach posunout do lepší stopy Landarona (Egerton). Naopak nikam nespěchal Aeneas a navzdory snaze žokeje Mazura se na startu opozdil i Palazzo Corsini. Většina jezdců své koně držela, takže bylo záhy jasné, že žádná rychlá jízda se konat nebude. Do prvního oblouku se pole dobře poskládalo (to zřejmě bude 25. června při plných startovacích boxech jiné) a jezdci si výrazněji nevadili. Pouze při probíhání kolem stájí se začal tlačit doleva kolem šesté pozice cválající Dominique, ale včas mu přispěchal na pomoc Jakub Pavlíček v sedle stájového kolegy Fighting Lipse, který druhého z Ceny zimního favorita zvenku "přikryl" a pomohl Stéphanovi Breuxovi přečkat těžký moment.

Foto: Jana Syručková

Byť tempo zůstávalo pomalé, na začátku protilehlé roviny se pole poměrně roztáhlo. Vedoucímu Black Canyonovi sekundoval jen Landaron, ale Mach viditelně neměl chuť Foreta na špici vystřídat. Půldruhé délky za nimi cválal Zock, následován Felixem, Dominiquem, Fighting Lipsem a Aeneasem, zatímco Palazzo Corsini zůstával předposlední. Zejména koně cválající ve druhém sledu chvílemi působili dojmem, že zanedlouho přejdou do klusu, pokud se nechtějí srazit, místy puloval zejména zmiňovaný Dominique. Celé to zoufalé hemžení na chvostu pole ostře kontrastovalo s harmonickou akcí Black Canyona, který prostornými cvalovými skoky ukrajoval další metry a měl na špici ještě větší klid než jeho stáj mohla doufat.

Razantně se začalo zrychlovat až v posledním kilometru. V posledním oblouku měl Black Canyon délku k dobru na druhého Landarona, zbytek jakoby favoritovo zrychlení nebral na vědomí a nadále setrvával v klidu. 500 metrů před cílem už Black Canyon vedl o dvě délky a bylo evidentní, že se pod Foretovýma rukama teprve rozbíhá. Když za mezníkem 400 metrů inkasoval pobídku bičíkem, znovu akceleroval a definitivně se oddělil od pole. Po další pobídce před distancí už situace soupeřů působila téměř beznadějně.

Zhruba sto metrů před cílem se Foret ohlédl a odhadl svůj náskok. Co mu v těch okamžicích běželo hlavou, se můžeme jen dohadovat, neboť Petr Foret už druhý rok odmítá mluvit s novináři a médii. V tomto případě to ale nebylo nijak těžké uhodnout. Jezdec v barvách DS Pegas položil ruce, postavil se ve třmenech a pohladil svého hřebce po hřívě. Měl odpracováno. Než exhibičně projel cílem, stihl Black Canyona ještě jednou poplácat. Výrok rozhodčích: zadrženě 4.

Foto: Jana Syručková

Výkony ostatních koní se v takovém dostihu jen těžko posuzují, ve srovnání s vítězem opticky působili matně i hřebci bojující o umístění. S odstupem za Black Canyonem předvedl nejlepší koncovku jeho stájový kolega Felix, třetí místo získal táhlým finišem Aeneas. V souboji o čtvrté místo byl úspěšný Fighting Lips před jedno tempo držícím Zockem a Dominiquem. Landaron doběhl sedmý, Palazzo Corsini osmý.

Silver, Nora Jeane, Black Canyon...


Black Canyon zůstává i po svém čtvrtém startu kariéry neporažen. Dvakrát zvítězil zadrženě, k boji ho zatím přinutili jen Nagano Gold (letos) a Coffola (loni). Nedělním úspěchem si udržel post designované jedničky DS Pegas pro derby a kvalitní výkony jeho stájových kolegů význam této pozice ještě posilují. "Nemůžu říct, že jsme šťastní z toho, že si to musel Black Canyon dnes odvodit. Prostě nám ale nic jiného nezbývalo. Myslím si, že máme dobrého koně," řekl po doběhu trenér Dalibor Török. "Potřebuje jít v dobrém tempu a zatím nám to tak vychází. Jestli taková taktika přichází v úvahu i pro derby, zůstává zatím otevřené. Black Canyon to má vyzkoušené a Petr umí odhadnout tempo, takže proč ne... Dnes předvedl výkon, který mě uspokojil a za určitých okolností by se takto dalo vyhrát i derby..."

Otázku, zda není s třemi koňmi příliš velký luxus rezignovat na nějakou formu stájové taktiky, trenér ani majitel Jiří Trávníček zatím nechtějí příliš rozebírat. "Máme tři dobré koně a všichni mají šanci skončit vpředu. Byla by škoda obětovat jednoho druhému," míní Török. "V derby mu soupeři asi tolik klidu nedopřejí, ale on je takový salámista, že by si s tím měl poradit a samozřejmě může jít i z pozice. Problém je, aby tam někdo udával normální tempo. Obětovat Felixe je škoda, což říkám i při vědomí, že letos už několik dostihů tříletých po cestě připomínalo loveckou jízdu a v závěru sprint, to se pak těžko mluví o vytrvaleckých schopnostech," dodává Trávníček.

Black Canyon je každopádně jediným koněm v 65leté historii Velké červnové ceny, který vyhrál zadrženě. Statistika mluví jasně - všichni koně, kteří od roku 1990 zvítězili dle výroku rozhodčích suverénně (lehce, velmi lehce) či dominovali o více než tři délky, nedali své konkurenci následně šanci ani v derby. Což je logické - pokud tři (respektive v dávnější historii dva) týdny před derby vládne ročníku takto výrazně jeden kůň, dá se předpokládat, že si svou dominanci podrží i v den D.

Za zmínku stojí i některé sporé výjimky z tohoto pravidla - Latén v roce 1988 (lehce 4 1/4) byl součástí fenoménu Arva - Latén, Calypso podlehl v derby 1970 jen dvojici trénované v zahraničí Norbert - Libanon, Havrana připravila o vavřínový věnec chvilková nepozornost Karla Havelky ve finiši... Naopak do klubu suverénních vítězů Velké červnové ceny, kteří posléze splnili roli favorita i ve vrcholu sezóny, patří taková jména jako Symbol, Korbel, Lyon, Silver, Relief, Taran či Nora Jeane.

Rok Vítěz Náskok Umístění v derby
2011 ROCHES CROSS lehce 3 1.
2010 TALGADO jistě 3 1.
1997 NORA JEANE velmi lehce 3 3/4 1.
1991 LYKEION velmi lehce 4 1/2 1.
1990 GIMT lehce 2 3/4 1.
1988 LATÉN lehce 4 1/4 2.
1983 TARAN lehce 2 1/2 1.
1982 CEDROS jistě 3 1.
1981 MACAO velmi lehce 4 3.
1980 MEANDER jistě 3 starší
1972 VALERIANA jistě 3 1/2 6.
1971 HVIEZDAR lehce 2 1.
1970 CALYPSO velmi lehce 5 3.
1969 RELIEF lehce 6 1.
1967 SILVER velmi lehce 3 1/2 1.
1962 LYON lehce 4 1.
1958 HAVRAN velmi lehce 5 2.
1957 KORBEL lehce 3 1.
1954 SYMBOL velmi lehce 5 1.

"Best of the rest": Hlasy poražených


Kolem prvního vítězného potomka svého otce Jukebox Juryho Felixe zavládlo po nepodařené Ceně zimního favorita na dlouho ticho. Letošní debut ve francouzském Chateaubriantu se dal jen těžko zasadit do českého kontextu. Po Velké červnové ceně je jasné, že je s ním třeba nadále počítat a že právě Jan Rája pro něj může být tím správným jezdcem. "Felix zaběhl dobře i ve Francii. To jsou věci, které veřejnost třeba nemusí úplně tušit, protože vidí jen výsledky a papírovou formu, ale já jako trenér vím, že se ten kůň zvedá. Dnes jsem si představoval, že by mohl být do pátého místa a on ještě předčil očekávání. Honza ho dobře odjezdil, všechno jim sedlo," konstatoval Dalibor Török.

Výrazný progres zaznamenal dosud podceňovaný Aeneas ze stáje Statek Blata Český Ráj. Některé dosavadní výkony zimní posily a "dalšího Galilea" Josefa Váni v nižších kategoriích vyvolávaly menší rozpaky - koncem dubna končil v Karlových Varech 6 délek za Black Canyonem a Nagano Goldem, v polovině května ztrácel na druhého jmenovaného plných patnáct délek. Po třetím místě ve Velké červnové ceně se však Aeneas naplno vrací do světla ramp. "Řekl si o derby. Včera jsem prohlásil, že když nebude do pátého místa, pojede v úterý na kliniku a pak do překážek, tak se asi chudák lekl," smál se po dostihu Váňa. "Dostih nebyl moc rychlý, Jirka Chaloupka mi po doběhu říkal, že by byl býval potřeboval rychlejší tempo, pak by měl údernější konec. Také litoval, že neseděl blíž Black Canyonovi, ale já jsem spokojen. Kdyby se za tři týdny ještě jednou tak zvedl jako po minulém startu, může to být ještě hodně zajímavé…"

Z dvojice zástupců doktora Charváta byl možná trochu překvapivě lepší Fighting Lips, ztrácející 6 1/2 délky na vítěze. "Je to pozdnější koník, možná mohl být třetí, ale to už jsou jen takové spekulace. V cílové rovině ještě zabíral, on s distancí mít problém nebude, zvládne i 2800 metrů. Na jaře byl hektičtější a měl trochu problémy s dýcháním, ale nijak ho to neomezuje," řekl žokej Jakub Pavlíček.

Foto: Jana Syručková
Spokojená mohla být Helena Blažková se Zockem, který dával soupeřům na měkku 1,5 kilogramu a při zkušebním cvalu se mu otočilo sedlo, ale v samotném dostihu se udržel na dotované páté pozici. "Po startu byl na můj vkus moc vpředu, ale v závěru už to bylo dobré. Úkol přípravného dostihu to dnes splnilo, zároveň víme, co musí být v derby jinak. Milan Zatloukal v závěru stále čekal, že tam ještě přijde ten odpich jako u Lysyana. Měl nástup, seděl vpředu, ale nic navíc už nepřišlo. Má dlouhý táhlý konec a na měkku dost trápí. Takže jsem spokojená, dostal jen tři rány bičem," shrnula Helena Blažková.

Polobratr My Old Husbanda a klasické vítězky Dumnonie Dominique ve svém druhém letošním startu neběžel špatně, ale šestým místem svou stáj příliš nepotěšil. Místy se zdálo, že ho stále limituje psychika, v cílové rovině chvíli neměl kudy útočit, v závěru už na pět nejlepších nedosáhl. "Na začátku byl chtivý, pak se šlo příliš pomalu, takže mi trochu tahal a neměl v dostihu moc klidu. V cílové rovině nastoupil a zůstal mezi bojujícími koňmi. Prostě by ale potřeboval rychlejší dostih, v němž by si mohl na pozici odpočinout," přemítal Stéphane Breux.

Dlouho aktivní Landaron v závěrečných stovkách metrů zeslábl a doběhl sedmý. Zbylí čtyři aktéři v dostihu nehráli prakticky žádnou roli. Vedle outsiderů Mujahid Bravea, Tarana a Good Signa to bohužel platí také o skloňovaném Palazzo Corsini. Do cílové roviny točil na posledním místě a ve finiši se navzdory Mazurově snaze nedokázal výrazněji posunout. Z osmého místa ztrácel na Black Canyona zhruba dvanáct délek. "Od začátku to dnes bylo špatné. Nevím, co se stalo, musím si promluvit s trenérem," řekl Szczepan Mazur. "Neběžel dobře, neměl světlý moment. Neodskočil dobře, neakceptoval tempo, připadal mi jako úplně jiný kůň než minule. Nemyslím si, že by měl problém se stavem dráhy, prostě se nechytal od začátku."