17. července 2017

Glosa: Satisfakce má jméno Zoriana aneb velký den paní Zuzany

Foto: Václav Volf
První čtvrtstoletí existence Slovenského derby stylově završilo velké sólo bělky Zoriany. Nebyl jsem včera při tom, sledoval jsem slavnostní odpoledne střídavě v televizi a na internetu, ale když svéhlavá dcera třídového hřebce Jukebox Juryho z chovu německého hřebčína Hachtsee ve stylu "velmi lehce 3" probíhala cílem, nebylo to jen další evropské derby, které skončilo naprosto jinak, než většina expertů čekala a kde favorité doběhli daleko za přehlíženými aktéry. Ve vítězce se zvláštním způsobem protnulo hned několik symbolik moderního slovenského turfu.


Foto: Václav Volf
Jubilejní pětadvacátý ročník dostihu, který se v první dekádě své existence profiloval hostováním světových žokejských hvězd, ovládl v osobě bezmála čtyřicetiletého Štefana Budoviče žokej bytostně spojený se Starým Hájem. To samé platí o stáji PD Senica, jejíž ikonické barvy zůstaly věrné slovenskému provozu od dob Quirinusova vítězství ve Velké pardubické až do současnosti a kromě importovaného klasického vítěze Czase se blýskly celou řadou úspěšných vlastních odchovanců jak mezi koňmi, tak mezi lidmi kolem nich.

Foto: Václav Volf
Nejlépe by o tom mohla vyprávět vítězná trenérka Zuzana Kubovičová, která trenérsky vyrostla a dodnes působí právě v senickém Čáčově. Po neděli o sobě může říct, že připravila tři z pěti vítězů domácího derby trénovaných na Slovensku. Když Kubovičová po doběhu přišla svou svěřenkyni přivítat k cílové podkově, nebylo příliš těžké domyslet si, co se respektované ženě s neodmyslitelným kloboukem asi honí hlavou. Vzpomínky na první dva vítěze derby Teddy Readyho a Innovatora, ale i na krizi a výkonnostní propad stáje, které přišly po posledních "velkých" sezónách 2012 a 2013. Trenérce tenkrát s až neúprosnou přímočarostí ukázaly, na koho z někdejšího početného zástupu přátel a příznivců se může skutečně spolehnout.

Vítězství Zoriany muselo být pro Zuzanu Kubovičovou velkou satisfakcí a zápisník jí i celému stájovému týmu srdečně blahopřeje.