9. června 2014

Aldan River vykřesal naději, Monsieur Bachir nabídl podívanou

Aldan River. Foto: Václav Volf, fotovolf.com
Mezi Prahou a Bratislavou vede dlouhá, množstvím stavenišť posetá dálnice, na níž se dojezdový čas někdy odhaduje dost obtížně. Nedělní pokusy o jízdenky "last minute" do derby svou nejistotou a útrapami v mnohem zmiňovanou D1 připomínaly, nakonec ale do cíle dorazilo jediné jméno. Aldan River třetím místem ve Starohájském kritériu vykřesal jiskřičku naděje a s trochou štěstí by 22. června mohl doprovodit svého stájového kolegu Zakhar Stara na start derby. Pro zbylé české tříletky na Turf gala sen o modré stuze definitivně skončil. Chuchle sice podobnou osudovou zápletku neviděla, ale Monsieur Bachir si po třetím místě v Memoriálu dr. Frankenbergera poněkud excentrickým způsobem doběhl pro stejné umístění v Červnovém poháru a do českého handicapu vstupuje na úrovni 88 kg.

Aldan Rivera provázela do Bratislavy skeptická slova trenéra Arslangireje Šavujeva, který nad líbivým ryzákem zlomil hůl poté, co ani jeden ze dvou jarních startů na úrovni třetí kategorie nedokázal proměnit ve vítězství. V dubnu ztrácel ze třetího místa 5 1/2 délky na Castellona, o měsíc později si o jednu příčku pohoršil a prohrál o více než pět délek s Vajgarosem. Hřebec řehtal na soupeře a prezentoval se nevyzrálým projevem, Šavujev ale tentokrát staré trenérské klišé o pozdních vytrvalcích neopakoval. Pro Galopp Reporter bez okolků před Turf gala prohlásil, že od tohoto koně už moc neočekává a ve Starém Háji se nechal zastupovat Konstantinem Kobzarevem.

Ryzák v majetku Valentina Bukhtoyarova však své stáji další zklamání nepřipravil. Radek Koplík si s ním po startu počkal, až se na špici dostanou Rabbit Railink s Red Hot Calypsem a do prvního oblouku točil v balíku koní kolem pátého místa. Aldan River stíhal s favority až do konce protilehlé roviny, kde nasadil k trháku domácí klasický vítěz Kilword. Na jeho zrychlení dokázal odpovědět pouze maďarský Red Hot Calypso a tato dvojice rázem odskočila soupeřům o několik délek.

Aldan River se najednou ocitl sám – na lídry ztrácel asi tři délky a sám se po Koplíkových pobídkách vzdálil zbytku asi o pět délek. V cílové rovině už zrychlit nedokázal, ale ani neochaboval, a tak uhájil třetí místo bezmála osm délek za vítězným Kilwordem, ale šest délek před čtvrtým Eliterem.

"Myslím, že se od minulého startu zvednul, šel opravdu dobře," chválil hřebce Radek Koplík. "Bohužel jsem v závěru neměl s kým bojovat, koně přede mnou i za mnou byli daleko, takže se neměl o koho opřít. Kdyby nás někdo potáhl, mohl být možná blíž…"

Zbylí adepti derby nepřesvědčili. Eliter evidentně novým Move Your Visionem nebo Bribonem není, Caradan se nedostal přes šesté místo a dvojice Sworn Shot Rabbit Railink dokonce doběh uzavřela.

Nezvyklá show v Chuchli


Zatímco všichni zmiňovaní koně potřebovali v neděli předvést velký výkonnostní skok, aby jejich stáje mohly dál snít o derby, Monsieur Bachir se do širší špičky ročníku zařadil už před měsícem v Memoriálu dr. Frankenbergera. Červnový pohár, letos vypsaný jako II. kategorie na 1800 metrů pro tříleté a starší koně, tak v jeho podání bylo možné chápat spíše jako součást ladění formy. Trenér Greg Wroblewski a stáj Pegas už v minulosti ukázali pro tento dostih určitou slabost, když jednou přispěl k jejich rozhodování před derby v případě Bionic Face, který nicméně doběhl ve vrcholu sezóny jako poslední.

Místo beránků tentokrát Monsieur Bachir nastoupil se stínidly a místo poklidné práce před derby ukázal poměrně hektický výkon, který od žokeje Petra Foreta vyžadoval velké soustředění. Hned po startu se hnal dopředu a byť se v této fázi pokusil přeskočit něco na dráze, neztratil rytmus a záhy vedl o dobrých šest, osm délek. Do cílové roviny točil s komfortním náskokem, nicméně Petr Foret ho už daleko před cílem vyjížděl rukama, takže když hřebce na distanci dorovnala Mambo Lady, zdálo se, že půjde přes něj. 

Čtěte také:

Monsieur Bachir však stále bojoval, Foret vytáhl bičík a vzdoroval klisně až do cíle. Necelých sto metrů před cílem pak překřížil cestu podél bariéry útočící Medule, takže byl nakonec z druhého místa "přehozen" na třetí. Ze zhruba dvanáctidélkového odstupu této scéně přihlížela hnědka Ready For Bond, druhý kůň v dostihu se stále platnou přihláškou do derby.

Derby bez Prince Orpena a Sázavy


Výraznější zprávy nepřišly tento víkend ani z Německa. Kalema byla v neděli škrtnuta z berlínského Diana-Trialu (Gr.2, 2000 m) a dosud jednou startující Swordshire doběhl čtvrtý v mnichovském dostihu nezvítězivších na 2200 metrů, když na vítěze Springbok Flyera ztrácel tři délky. Letos tak má na kontě dvě čtvrtá místa z malých dostihů a ničím si o cestu do Prahy neřekl.

Sečteno a podtrženo: po druhém červnovém víkendu obdržel jistou "postupku" od handicapera jen Monsieur Bachir, který má stejnou známku 88 kg jako Honzik Chipera a Zakhar Star. Naději však má také Aldan River, jehož 83,5 kg by mohlo na účast v derby stačit.

Trenérka Helena Blažková totiž ze svých tří svěřenců ponechá v derby jen čtvrtého z Velké červnové ceny Castellona. "Prince Orpena už směřujeme na sprinterské distance a představí se v rámcovém programu při derby, Sázava poběží s klisnami Cenu Napajedel," řekla zápisníku Blažková.

Aldan River tak bude ve čtvrtek čekat na počet dohlášených koní a na eliminační handicap německého Open Your Heart, pokud si trenér Roland Dzubasz pražskou expedici do čtvrtka nerozmyslí.

Současné pořadí domácích koní v handicapu vypadá po neděli takto:

1 TANNHAEUSER 94
2 CHEEKY CHAPPIE 93,5
JAMBUL 93,5
4 BUONARROTI 92,5
5 CASTELLON 91
6 NEW ATTACK 89
7 HONZIK CHIPERA 88
MONSIEUR BACHIR 88
ZAKHAR STAR 88
10 VAJGAROS 87,5
11 LOVE ME 85,5
12 OKRINEK 84,5
WIN FRONT 84,5
14 VAINAKH 84
15 ALDAN RIVER 83,5
16 NAVIKA 80,5
17 LE CONTE NOIRE 80
18 DASHO TOP 78,5
19 DUNAGIRI 76