6. června 2014

Berlínský lišák by rád do Prahy. Pustí ho handicaper?

Foto: Nadja Frenzel
Německé stáje nikdy neměly zvláštní slabost pro České derby. Andreas Wöhler či Christian von der Recke byli svého času považováni za trenéry, kteří umí dobře odhadnout potřebnou třídu pro výlet do Prahy, ale skutečně uspěl jen Hubertus Fanelsa před čtrnácti lety s Indurainem. V posledních letech se Němci více méně odmlčeli, a pokud se na přihláškách vyskytl kůň s potenciálem, obvykle dal před Českým derby přednost dražebním dostihům BBAG a jiným vrcholům doma. To letos zřejmě bude případ Rapida (Rock of Gibraltar), který po druhém místě v hannoverském Derby Trialu (L) míří do hlavní předzkoušky německého derby Oppenheim-Union-Rennen a trenér Andreas Löwe se stále nevzdává myšlenky na modrou stuhu v Hamburku. Přesto se zdá, že by po třech letech mohl do Prahy kůň z Německa přicestovat. Jmenuje se Open Your Heart a v dosud jediném startu kariéry jistě vyhrál dostih nezvítězivších v Mnichově. Má ale s takovou bilancí vůbec šanci dostat se na startovní listinu?

Berlínský trenér Roland Dzubasz je známý svou intuicí i značnou manažerskou flexibilitou. Počet jeho svěřenců v bezprostřední blízkosti závodiště Hoppegarten se v posledních letech rozrůstá a mezi klienty Dzubasze mezitím patří i velké hřebčíny ze západní části Německa. V zimě byl jeho nejvíce diskutovaným svěřencem nečekaný zimní favorit Born To Run, ale bývalý překážkový jezdec a šampión trenérů ze sezóny 2012 si hodně sliboval i od nestartovavšího ryzáka s velkou bílou lysinou Open Your Heart (Samum).

Zástupce rodného hřebčína Karlshof přihlásil do německého, švýcarského, českého i slovenského derby. "Je to takový citlivý, ještě nezralý, ale dost talentovaný kůň. Může běhat některé z evropských derby a také dražební dostihy," řekl Dzubasz v březnu listu Sport-Welt.

Čtěte také:

Open Your Heart ve stáji od začátku poutal pozornost jako polobratr šestého z německého derby Ordenstreuera a pravý bratr dalšího účastníka modré stuhy, čtyřnásobného vítěze Ordensrittera. Koní, kteří v handicapu sice dosáhli na hodnoty 91,5 a 83 kg, ale v black type dostizích se jim navzdory všem předpokladům nikdy výrazněji nedařilo. Pocházejí přitom ze staré německé rodiny, proslavené odchovanci hřebčína Zoppenbroich - derby-vítězi Orofinem, Ordosem a dalším grupovým vítězem Orfanem. Aktuálně patří k rodině například vítěz gr.3 Petit Chevalier.

Dzubasz vyslal Open Your Hearta k životnímu debutu až 18. května do dostihu tříletých nezvítězivších na 2000 metrů a hřebec si s prvním úkolem kariéry poradil nečekaně suverénně. Pod žokejem Michaelem Cadeddu porazil šestici podobně nezkušených soupeřů jistě o 2 délky a Dzubasz vyhlásil jako další cíl České derby. "Derby-distance by pro něj na základě tohoto výkonu neměla být problém," říká kolega Daniel Delius, vydavatel populárního newsletteru Turf Times.

Open Your Heart vítězí v Mnichově. Foto: Nadja Frenzel
Prokvetlý ryzák je hlášen mimo jiné do dražebních dostihů v Hamburku a Baden Badenu, a také do grupy 1 Grosser Preis von Berlin. "Ještě předtím bychom ale rádi do Prahy. Finální rozhodnutí je závislé na počasí. Při tvrdé dráze a horku bychom přehodnotili plán, ale jinak se na České derby chystáme,“ řekl zápisníku tento týden Holger Faust, spolumajitel Karlshofu.

Problém: handicap po jediném startu


Plán berlínského trenéra Dzubasze a hřebčína, ze kterého vyšli derby-vítězové Samum, Schiaparelli a Kamsin, však má jeden výrazný háček. Vzhledem k tomu, že debut Open Your Heart proběhl měsíc před Českým derby, žádný další start do 22. června už naplánován nebyl. Současná hřebcova známka v německém handicapu tak činí 69,5 kg, a to je při konzervativním přepočtu na českou hodnotu příliš málo na to, aby nadějný tříletek z Berlína mohl pomýšlet na srovnání s koňmi, kteří doběhli osmí, devátí nebo desátí ve Velké červnové ceně.

Čtenář jistě postřehl absurditu předchozí věty. Pokud by chtěl mít německý realizační tým jistou účast v Českém derby, musel by mít jeho kůň podle dřívějšího přepočtového klíče německou známku v oblasti 80 - 85 kg, což u našich sousedů už znamená výkonnost na úrovni listed. Například vítěz Derby Trialu v Hannoveru Swacadelic je v GAG hodnocen 85 kg, o kilogram méně má zmiňovaný Rapido. Takoví koně sice míří do derby – ale do Hamburku, nikoli do Prahy.

Pro eliminaci v Českém derby je nicméně směrodatná jediná známka, a to eliminační handicap. Ten určí český handicaper výhradně podle vlastního uvážení, a proto Doplňující ustanovení už několik let neobsahují žádné oficiální přepočtové klíče pro konkrétní zahraniční ratingy. Handicapera tedy nesvazuje závazná formule, zda k německé známce připočítat osm, devět nebo jiný počet kilogramů, a může každého koně hodnotit individuálně.

Jedinkrát startující Open Your Heart ani v takovém případě nemá zvlášť oslnivé karty, neboť žádný z šesti soupeřů, které porazil při svém debutu v Mnichově, není respektovanou veličinou. Platný handicap vlastní v tuto chvíli jen dva (oba pod 60 kg), tři další se mají znovu představit na dráze tento víkend. Žádné hmatatelné vodítko hřebcových skutečných kvalit tak zatím není k dispozici. Lze maximálně popřát sluchu německým expertům, kteří v Open Your Heartovi odhadují slušný potenciál. A počkat si, zda dostane šanci tyto názory potvrdit už v Praze, nebo až v červencové Bratislavě. "Určitě je to kůň, který může mít u vás slušné šance," soudí Delius.