11. června 2014

Zopakuje se rok 2002? Blažková posílá do derby "dvojníka"

Foto: Galopp Reporter - Bohumil Křižan
Byl to jeden z velkých příběhů sezóny 2002. Jednadvacetiletá jezdkyně Helena Blažková vyhrála v rozmezí jednoho dubnového týdne obě klasické předzkoušky a stala se takřka přes noc známým jménem. V sedle ryzáka College Classica posbírala několik umístění ve velkých dostizích a následně dostala od majitele Martina Wolfa důvěru i pro České derby. Druhé místo za Poderosem dodnes patří k nejlepším výsledkům žen-jezdkyň v tuzemské modré stuze. Od té doby uplynulo dvanáct let a Blažková po klikaté profesní i soukromé anabázi zakotvila jako trenérka v Lysé nad Labem. Tady letos v Castellonovi dokázala připravit svého třetího koně do derby a staré vzpomínky náhle ožívají. "Strašně mi připomíná College Classica, je to jeho dokonalá kopie. Když jsme srovnali dvě fotky vedle sebe, nikdo nevěděl, který je který. Castellon je sice mohutnější a silnější, ale už jsem si to vsugerovala. College jsme utráceli stejný rok, jako jsme kupovali Castellona, asi je to náhrada za něj," říká Helena Blažková a připomíná, že oba hřebci doběhli shodně čtvrtí ve Velké červnové ceně. To ale zdaleka není jediný důvod, proč by zástupce stáje Joly neměl před derby ujít pozornosti zasvěcených.

Původ lednového ryzáka po německém derby-vítězi a v gr.1 úspěšném hřebci Shirocco při letmém pohledu připomíná background jiného známého koně, loňského derbysty Mistera Westminstera. I on se navzdory jinému suffixu narodil ve švýcarském hřebčíně Söhrenhof a také jeho matka La Coruna (Arazi) absolvovala kariéru ve Francii. Tam dokázala ve dvou letech jako svěřenkyně trenéra Pantalla vyhrát jeden dostih, v následujících třech sezónách se pohybovala se střídavými úspěchy v handicapech kolem dvou kilometrů. Castellon je jejím prvním hříbětem, o rok mladší hřebeček Los Cerritos (Dr Fong) stojí v německém tréninku Maria Hofera. Koně s úspěchy na scéně blacktype lze najít hlouběji v původu, do rodiny La Coruni patří například vítězové Gr.1 Steamer Duck a Gentoo.

Švýcarská stopa v Castellonově příběhu však nekončí rodokmenem. Když přišel na sklonku léta 2012 na dražbu v Baden Badenu, vydražil ho za 11 000 eur agent Chris Richner a posléze ho nabídl majiteli Jiřímu Odcházelovi a trenérce Heleně Blažkové. "Koupili jsme ho po dražbě. Líbil se nám a měli jsme ho vybraného, ale šel do ringu hned na začátku, tak jsme ho nedražili. Měli jsme domluveno, že si ho případně vezmeme po dražbě, a protože byl stále k mání, čekal na nás," vzpomíná Blažková, jíž už tenkrát bleskla hlavou podobnost s jejím koňským oblíbencem.

Jenže College Classic byl raný dvouletek a vyhrál už při svém debutu Simsonovu cenu, zatímco Castellonovi trval rozjezd kariéry podstatně déle. Kdyby byla jeho trenérka tázána loni, koně s derby-potenciálem by v něm tenkrát nehledala. Kam až se ryzák může dostat, zůstávalo velkou neznámou ještě na jaře. "Před sezónou jsem si nebyla jistá, jestli vůbec vyhraje trojkový dostih. Když jsme začínali cválat, byl stále dost hříběcí. Všechny objemy zvládal skvěle, ale s tím cvalem to bylo všelijaké. Přehodil si nohu a byl o metr vedle. Takového tříletého jsem ještě neměla," vzpomíná Blažková.

Nejdřív se ukázal sparing-partner


Archiv: Helena Blažková a College Classic
Jeden argument, proč nad nezralým hřebcem nelámat hůl, však stál o několik metrů dál ve stáji. Prince Orpen (Orpen) vyhrál první dostih letošní sezóny proti koním jako New Attack, Irtsis Fire a Caradan stylem "velmi lehce 11", v Memoriálu profesora Michala ho porazil jen vítězný Honzik a také ve Velké jarní ceně byl dlouho vidět, než se svými sprinterskými dispozicemi "zvadl" za distancí. "Pracovali spolu celou zimu, všechny rychlé práce absolvovali společně. Poté, co Prince Orpen na jaře zaběhl tak, jak zaběhl, jsem věděla, že Castellon nemůže být o moc horší. Nevěřila jsem, že jeden z nich bude jedničkový a druhý čtyřkový," konstatuje trenérka.

Vstup Castellona do sezóny ji však zklamal. Ve stejný den, kdy Prince Orpen doběhl "o parník" před soupeři, byl "malý College" pátý v trojkové míli za Levis Mistralem, Zakhar Starem, Vajgarosem a Faraonem. Na vítězného svěřence Arslangireje Šavujeva ztrácel plných devět délek, jenže dostih byl velkým sólem Radka Koplíka na Levis Mistralovi, který soupeřům vnutil zejména v úvodu falešné tempo a v cíli jim pohodlně odskočil ve slabém čase 1:45,17. Debutant Castellon odskočil mezi posledními a při vbíhání do cílové roviny ztrácel na špici dobrých osm délek. Jaromír Šafář s ním chvíli hledal vhodnou stopu a pak ryzákovi dalších pár okamžiků trvalo, než se pořádně rozběhl. Když se konečně dostal do správného rytmu, byl už za distancí a v roztaženém doběhu už přední koně ohrozit nemohl. Táhlým závěrem ale porazil všechny soupeře v dosahu.

O dva týdny později už byl Castellon směřován na 2230 metrů a díky opět pomalému úvodu se Šafářovi z boxu číslo jedna podařilo najít dobrou pozici kolem čtvrtého místa. V prvním oblouku se málem zamotal do kolize, ale na špici tentokrát ztrácel minimum a 400 metrů před cílem mohl rozbalit svou stupňovanou koncovku. Na distanci se dotáhl na vedoucího Dasho Topa a rozhodl dostih pro sebe. Ačkoli zněl výrok rozhodčích "boj 1/2", Castellonovy rezervy byly patrné volným okem. "Stále to bylo takové poznávání, byl to teprve druhý start v životě," glosuje to s odstupem času trenérka.

Pauzu mezi dubnovým vítězstvím a posledním derby-trialem překlenula rakouským Trial Stakes (1700 m), kde Castellon s novým jezdcem Darrenem Moffattem finišoval třetí, 6 1/4 délky od maďarského vítěze Roptuze. "Věděla jsem, že jde proti distanci, ale on je hodně poctivý a také bylo dost hluboko. Stálo ho to mnohem víc sil než později Velká červnová cena. Po startu nebyl schopný akceptovat to rychlé tempo, tak šel vzadu a přišel velkým závěrem. Po dostihu oběhl ještě jedno kolo a Moffatt ho nemohl vůbec zastavit."

Jezdec lehkých vah musí "zatlačit"


V této fázi už Helena Blažková neměla o vytrvaleckých schopnostech Castellona žádné pochybnosti, a tak jí šlo ve Velké červnové ceně hlavně o handicap. Tuto misi hřebec čtvrtým místem necelé tři délky od vítězného Tannhaeusera splnil, v průběžném hodnocení poskočil na 91 kg. Opět se ale musel vypořádat s kolizemi v úvodních metrech, kde se pohyboval v blízkosti New Attacka a padajícího žokeje Zdenka Šmidy. 

Moffatt neklidný úvod řešil razantním posunem blíže špici. Zatímco do prvního oblouku vbíhal Castellon v zadní části pole, na protilehlou rovinu už směřoval na čtvrté pozici. "Bylo to dost neklidné a vlastně zbytečné, ale kůň na druhé straně zase ukázal, že mu karamboly nějak zvlášť nevadí. On je takový tvrďák, všechno skáče a nic ho nerozhodí," usmívá se Blažková.

Foto: Galopp Reporter - Bohumil Křižan
Protože se Castellon s každým dosavadním startem zvedal, bude zajímavé sledovat, jak velký progres udělal od Velké červnové ceny. Čtyři dostihy, které zatím absolvoval, dávají poměrně jasnou představu o jeho stylu. V dobře rozběhnutém dostihu nemá problém jít blízko špice, udávat sám tempo by však neměl. "Doma chodí ze špice a baví ho to, ale on se potřebuje půl kola v klidu rozběhnout, dostat se sám a postupně do svého tempa. Když se rozejde, může uplatnit svůj táhlý konec," říká trenérka.

Zároveň potvrzuje dojem z Velké červnové ceny, že Castellon potřebuje razantní jezdeckou podporu. "To víme už od prvního startu. On se musí intenzivně jezdit, prostě tlačit – zadarmo nic nedá. Má přístup ,Budeš mě tlačit a já pojedu, ale když se na mě vykašleš, klidně zvolním.‘ Jakmile na něj jezdec tlačí, běží stále dál…"

To bude opět úkol pro devětatřicetiletého Darrena Moffatta, britského žokeje lehkých vah, který už řadu let působí v Německu a rád si odskakuje i do dalších zemí středoevropského regionu. Moffatt, který byl autorem zápisníku a jeho přáteli z Racing Clubu Finiš před jedenácti lety angažován do karlovarského pětkového dostihu na tehdejší klubovou klisnu Clairefontaine, pochází z rozvětvené dostihové rodiny. Otec Dudley dlouhá léta trénoval v severoirském Cartmelu, odkud vzešel například vítěz Yorkshire Cupu (Gr.2) z roku 1994 Key To The Mint (mimochodem vnuk napajedelského Dara Monarcha). Vzhledem k váze 48 kg bylo Moffattovým údělem vždy spíše jezdit méně "šancové" koně, ale server Flatstats ho svého času na základě britských dostihových dat z let 1990 – 2001 zařadil k jezdcům s největší schopností prosadit se v dostizích na měkkém podkladu. Ve střední Evropě jezdil například slovenského sprintera Dark Marbla, klasického vítěze Colorado Kida a v CEBC Sprint dovedl k úspěchu rakouského Phantom Turtle. "Jezdce už měnit nechci, stoprocentně pojede Moffatt. Když nemohl Šafář, řekla jsem, že teď už pojede ten, co jel ve Velké červnové ceně," říká na toto téma trenérka.

Pokud by "dvojník" College Classica ve vrcholu sezóny vybojoval dobrý výsledek, znamenalo by to novou kapitolu v kariéře Heleny Blažkové. Zjara však zdaleka nezaujal jen vlastní trenérku. "Psal mi na facebooku Ferda Minařík, jak ho baví Castellon v paddocku před dostihem a že jen čeká, kdy tam usne. To je ve zkratce Castellon. On je doma někdy rošťák, ale jinak je to hodný kůň. Udělá všechno, co se po něm chce..." dodává Blažková.

Čtěte také: