25. června 2017

Derby DJ: Komentujeme a drbeme poslední hodiny před derby

Stalo se na tomto webu dobrou tradicí završit zběsilý finiš zpravodajství před derby jednou poslední tečkou. Asi jako když žokej vytáhne na distanci bičík (teď na vás spiklenecky pomrkávám, všichni přece víme, že v Česku se vytahují bičíky už "za cestou" na začátku cílové rovinky). I letos tou tečkou bude glosář Derby DJ, shrnující všemožné dění před vrcholem sezóny a nabízející poslední zbytky z reportérského bloku. Jako obvykle to píšu v hluboké noci, kdy všichni čtenáři už spí a spoléhám na to, že si to přečte aspoň hrstka lidí, kteří sem zabloudí ještě v neděli ráno a dopoledne, kdy pro změnu budu spát já. A proč zrovna DJ? Protože těch střípků je skoro tolik jako songů na playlistu průměrné české diskotéky.


Skoro to vypadá, že jsme se domluvili a většina dostihových médií včetně zápisníku vidí favorita 97. Českého derby v Black Canyonovi. Svůj tip a jeho zdůvodnění jsem už několikrát napsal (například ZDE), takže jen stručně: letošní derby vidím v kostce jako reprízu souboje z dubnových Karlových Varů v pořadí Black Canyon - Nagano Gold. Tuto dvojici považuji za hlavní kandidáty na vítězství, kromě ní se mi s výhledem na dobré umístění líbí Stellar Speed, Noble Cliffs a Sir Sun.

V Black Canyonovi vidím potenciál dalšího zlepšení a k tomu určité charisma. To už je ovšem tenký led - pamatuji si, jak jsem svého času podobnou auru viděl i kolem jeho bývalého stájového kolegy Pegase. Ten v derby jak známo z nedostatku vytrvaleckých schopností neuspěl a později i vinou zdravotních potíží zapadl. Nedávno byl mimochodem trvale vyřazen z evidence dostihových koní.

Zajímavý rozměr potenciálního souboje Black Canyon - Nagano Gold: oba hřebci běhají v barvách dvou znesvářených stran v českém turfu. Pokud by právě oni dva bojovali o vítězství největšího rovinového dostihu, plynule (ovšem naprosto sportovně!) by tak navázali na dění ve funkcionářském zákulisí. Zápisník se během posledních týdnů zeptal jak Václava Luky, tak Jiřího Trávníčka, zda vnímají a prožívají i tuto rovinu derby a v obou případech dostal stejnou odpověď, že nikoli. Po jarních vítězstvích Polyanty a Black Canyona nicméně v ceremoniálním paddocku ke společnému pózování fotografům nedošlo.

Poprvé si lze na derby vsadit u tří různých sázkových kanceláří. Všechny shodně vypsaly jako favorita Black Canyona, další nuance jsou následující:
Betino: 2.5 Black Canyon, 5.5 Stellar Speed, 7.5 Palazzo Corsini, 8.5 Nagano Gold a Sir Sun.
Tipsport: 2.85 Black Canyon, 5 Stellar Speed, 5.5 Nagano Gold, 8.5 Palazzo Corsini, Sir Sun a Felix
Fortuna: 2.7 Black Canyon, 4.5 Stellar Speed, 5.5 Nagano Gold, 7 Sir Sun, 8.5 Palazzo Corsini a Noble Cliffs

Pokud byste si chtěli vsadit na největšího outsidera, u všech tří sázkových kanceláří to je Silver Ball. U Betino ho spolu s Irwin Forgem vypsalo 33:1, ve Fortuně je k mání za 50:1 a v Tipsportu dokonce 60:1. Tipsport přišel s několika speciálními sázkami. Lze určit, který z trojice zástupců stájí Pegas a Dr. Charvát bude nejlepší, jestli Sir Sun získá trojkorunu (50:1) a zda bude čas vítězného koně rychlejší než 2:32,0.

Á propos čas - vzhledem k předpokládané rychlé dráze a konstelaci na startovní listině mnozí pozorovatelé čekají útok na časový rekord Talgada 2:28,46 z roku 2010.

Počasí posledních dnů takovým úvahám nahrává. Prakticky celý týden bylo až nesnesitelné vedro, pouze v noci na pátek se Prahou prohnaly silné bouřky, od pátku však nespadla ani kapka. Dnes odpoledne má být jasno a teplota kolem 27 stupňů Celsia, k tomu bude pofukovat vítr. "Na stav dráhy bude mít velký vliv počasí od brzkého nedělního rána," řekl na čtvrteční tiskové konferenci ředitel závodiště Petr Drahoš. "Jsme domluveni na režimu kropení, rádi bychom se dostali na úroveň 3,3 - 3,4, tedy pružnou dráhu."

Hlavní vzkaz pořadatele divákům ale zní: Přijeďte co nejdřív! Už od 13:00 začíná v přízemí tribuny módní přehlídka v režii britského umělce Davida Denta, který něco podobného (ovšem v poněkud opulentnějším měřítku) tento týden pořádal v rámci Royal Ascotu. Proslýchá se, že pražské závodiště zasypal množstvím dotazů včetně čísla velikosti bot modelek. Budou se předvádět hlavně dámské šaty. Podobně jako do Pardubic však Dent přiveze i své dostihové obrazy, mezi nimiž se nacházejí minimálně dva chuchelské motivy - doběh loňského derby a pro pamětníky sprinterský souboj Mikeshe s Cut Me Loosem. Součástí společenského programu je mimochodem slavnostní představení a křest českého překladu slavné knihy Seabiscuit - po 2. dostihu se ho v malém paddocku ujmou Josef Váňa a renomovaný překladatel Jiří Josek.

Budou ten vpravo po doběhu zpovídat toho vlevo?
Česká televize vysílá přímý přenos od 15:25 v obvyklé stopáži. Dlouho přitom hrozila termínová kolize s přenosem z ME žen v basketbalu a existovala dokonce jedna hororová varianta - kdyby české reprezentantky bojovaly o páté místo - která by vysílání vrcholu sezóny výrazně zkomplikovala. České basketbalistky však projevily pochopení pro potřeby dostihového sportu a nepostoupily ze skupiny. A tak jedinou špatnou zprávou zůstává, že přenos derby bude tentokrát bez studia a bez úžasné Báry Černoškové.

Pro mě bylo letošní jaro možná nejtěžší výzvou za více než desetiletou existenci zápisníku. Mnoho jiných povinností, rodina a tentokrát žádná dovolená vedly k takovému nedostatku času, že jsem se chvílemi obával, zda vůbec dokážu tradici blogu před derby udržet. Nakonec se mi to v potu tváře a nikoli bez stresu podařilo a jsem tomu moc rád.

Na mnohé zajímavé a "šancové" koně se nicméně v letošních textech nedostalo. Například na druhého z Velké jarní ceny Noble Cliffse, o němž se vzhledem k jeho tempařskému projevu tu a tam spekuluje, že by mohl vodit dostih stájovým kolegům. Tým Pegasu však takovou variantu odmítá. "Je to velmi dobrý kůň, postupně dospívá. Samozřejmě byl menežovaný trochu jinak, po jarní formě z Compiegne ho mnoho lidí odepisovalo, prostě jeho výkony nebyly tak ustálené jako v případě Black Canyona. Jednou zaběhl, jindy zklamal," shrnuje trenér Dalibor Török. "On má některé svoje vychytávky, na které se musí přijít. Jeho největším handicapem dlouho byla nevyzrálost, ale ve Velké jarní ceně předvedl, že umí zaběhnout. Žokej ho ještě neznal, průběh nebyl úplně optimální, ale i tak ukázal perfektní výkon a z práce vím, že 2400 metrů pro něj nebude problém."

Získat "rito" na dobrém koni do derby není nic lehkého, situace na jaře je prostě nepřehledná. Vyprávět by o tom mohl Jan Verner, který průběžně jezdil Nagano Golda. Před Velkou jarní cenou dostal nabídku vést i s výhledem na derby Noble Cliffse, ale odmítl a dovedl k pátému místu Orssia. Ve výsledku přišel o Noble Cliffse i Nagano Golda a nakonec se dnes představí v sedle Saši.

A Saša v majetku manželů Ivety a Tomáše Váňových vůbec nemusí být nezajímavá šance, jakkoli je poněkud záhadnou účastnicí. Ještě loni se o ní spekulovalo jako spíše o rychlé klisně s výhledem na sprinterské dostihy, ale letos stáj loňské vítězky Ceny Masise i v souladu s původem deklarovala vytrvalecké dispozice. První a do dneška poslední start v aktuální sezóně absolvovala Saša v Jarní ceně klisen a navzdory zvěstem o horším přezimování obsadila velmi dobré třetí místo. Vysoko cení její vyhlídky například Ferdinand Minařík ml.

Zimní favorit Zock se v elitě ročníku pohybuje od loňského června. Trenérce Heleně Blažkové udělala škrt přes rozpočet termínová kolize se švýcarským derby, kvůli které přišla o žokeje Milana Zatloukala. Náhrada se přihlásila sama v osobě vedoucího muže šampionátu Jaromíra Šafáře. Že hřebec má dostatek třídy, prokázal opakovaně i v letošním roce. Otevřená je otázka vytrvalosti.

Když jsme nakousli téma Zock, Helena i majitel Jiří Odcházel do silného ryzáka vkládají tak velké naděje, jako do málokterého jeho předchůdce. Zatím posledním klasickým vítězem v barvách stáje Joly byl před dlouhými osmnácti lety Bohemian Lad, který v derby po drtivém finiši ze zadních pozic stihl třetí místo. Trenérka, která nyní tráví s hřebcem doslova každou volnou chvilku, by se za takový výsledek určitě nezlobila. Jiří Odcházel se však před dvěma týdny na terase chuchelské restaurace naklonil k autorovi zápisníku a pravil: "Zock vyhraje derby, to je naprosto jasné. Tak už to konečně napiš!" Činím alespoň takto a přikládám foto hřebcova souznění s trenérkou.

Málo se letos psalo o trojici svěřenců Pavla Tůmy v majetku Jiřího Charváta. Rádi jsme tím pomohli zregenerovat trenérovy nervy, ale slibuji, že po doběhu derby jeho dojmy přineseme.

Ryzák Felix se loni v létě jako jeden z mála aktérů ocitl v mezinárodním dostihovém zpravodajství, neboť byl prvním vítězem svého otce Jukebox Juryho. Letos běhá bez stínidel. "Už se zklidnil, dřív to byl takový zelenáč. Malý subtilní koníček, který absolvoval nejvíc startů z dvouletých a pořád se někam hnal. Přezimoval ale perfektně, jsem s ním velmi spokojený," řekl Dalibor Török.

Nikdy nepodceňuj Holčáka, zní jedno ze starých pravidel. Trenérský rekordman posílá do derby za velké peníze (cca 1,6 milionu korun) koupeného a dodatečně přihlášeného George Boola, který na jaře ovládl slovenskou Velkou jarní cenu. Jenže ve Starohájském kritériu dost nahrál obavám vyplývajícím z původu, že 2400 metrů už bude "daleko". Počkáme si na dnešní odpoledne, které napoví, jakou cestou se hřebec vydá dál. Jeden z předchozích derby-nákupů Henrytheaeroplane se mezitím uplatnil na sprinterských distancích.

Jedničkový vítěz a dvouletý šampión Irwin Forge dělal velkokarlovickým v posledních týdnech naopak starosti a v zájmu změny prostředí se přestěhoval od Františka Holčáka do nedaleké stáje syna Radka. Ať dnes dopadne v Chuchli jakkoli, jednu velkou metu se mu podařilo splnit už nyní. Po přesně sedmdesáti letech dopřál účast v derby dostihové rodině Stárových. Prvorepublikový pánský jezdec, majitel, chovatel a turfman Otakar Stára odchoval mimo jiné třetího z Čs. derby 1947 Peruna (Tornado - První parta), koně z jeho malého hřebčína Radonice byli později znárodněni a přesunuti do Xaverova. Otakar Stára patřil po roce 1989 k hrstce členů své generace, kteří se dokázali do turfu aktivně vrátit. V 90. letech importoval z Irska klisnu Irish Gift a jejím prostřednictvím obnovil chov. Ten dnes pokračuje zásluhou dalších dvou generací rodiny (manželé Touškovi a jejich syn Dan)  pod hlavičkou stáje UTRIN a Manažerské akademie jakosti.

Jedno malé připomenutí: po jedenácti letech se derby opět uzavřelo valachům. V letech 2007 - 2016 se jednomu valachovi (Mister Aviation, 2013) podařilo zvítězit, dva (Charley, Talar) byli druzí.

Možná jste si všimli, že se před dvěma týdny změnil dres v záhlaví těchto stránek. V předchozích letech míval barvy úřadujících vítězů derby, podobně jako se každoročně přebarvuje korouhvička na střeše věže závodiště v Pimlicu podle dresu aktuálního vítěze Preakness Stakes. Ale postupně jsem přestal aktualizaci barev stíhat, a tak jsem se nakonec rozhodl pro trvalou variantu spojenou nikoli s vítězi derby, ale s mou osobou - dres naší Kelso Stables. Proč? Z obyčejného klubismu. Je to prostě Martinův derby-zápisník.

Podobné pocity budou ve hře i dnes odpoledne, kdy Mikeš po roce vyběhne na domácí půdě. Kocour se ve svých osmi letech mezitím stal něčím jako inventářem rámcového programu derby, startuje v něm nepřetržitě od roku 2012. A ještě nikdy se mu v tento den nepodařilo vyhrát. Pokaždé se něco přihodilo nebo nepovedlo. Dokáže letos smolnou sérii prolomit? Nevím, ale moc bych si to přál. Každopádně je štěstí, že dnes nevysílám - při předloňském EJC jsem sice dokázal s úsměvem říct do kamery, že Prince Orpen těsně porazil Mikeshe, ale na vyslovení takových věcí je třeba být ve velké formě.

Rámcový program derby nakonec celkově nepostrádá grády. Představí se úřadující Kůň roku Dally Hit, vítěz Velké květnové ceny a Ceny Scottish Rifla Aldar, třídový veterán Phu Hai (o němž se proslýchá, že se chystá ukončit kariéru) a po jedenáctiměsíční pauze také předloňský vítěz derby Touch Of Genius. "Loni v Bratislavě si poranil šlachu, následovala dlouhá a nákladná rekonvalescence. Snažili jsme se nic neuspěchat," řekl majitel Josef Dufek. Více o Touch Of Geniusovi také ZDE.

A na závěr dobrá zpráva: vlaková výluka, která na jaře poněkud komplikovala dopravu zejména na zpáteční cestě z dostihů, už skončila. Takže vzhůru do Chuchle!