21. června 2007

Němci pod lupou

Indurain.
Historie německé účasti v našem derby je bohatá na slavná jména. O vítězství v Praze se svého času pokoušeli šampióni žokejů jako Gerhard Streit, Hans Zehmisch či legenda dostihové NDR Egon Czaplewski, své koně už do Chuchle vyslaly slavné hřebčíny Fährhof, Auenquelle, Erlenhof a Graditz. Velmi často se tak stalo na naléhání zaměstnanců českého původu či díky našeptávání pražských zvědů, že toho roku je zdejší derby nějak podezřele jednoduché. Ve světle řečeného je skoro až zarážející, že jediným německým vítězem v šestaosmdesátileté historii derby byl před sedmi lety Indurain. Mnohdy se odhad německých trenérů ukázal jako špatný, někdy zahraničnímu favoritovi zhatil cestu za vítězstvím horší jezdecký výkon a někdy jednoduše byli domácí koně lepší. Německá účast každopádně dodává našemu největšímu dostihu mezinárodní šmrnc a určitou prestiž, kterou přirozeně potřebuje. Letos to platí dvojnásob: hned tři německé stáje dohlásily své koně dodatečně a postaraly se o to, že zřejmě uvidíme nejkvalitnější zahraniční účast v historii Českého derby.

Nejzajímavějším koněm z německého trojlístku je dle mého názoru hřebec Esparanto (Silvano) v majetku stáje Nizza bankéře Jürgena Imma z Freiburgu. Imm je doma známý především jako majitel předloňského hamburského derby-vítěze Nicarona a své koně má už léta v tréninku čtyřiasedmdesátiletého Horsta Steinmetze na závodišti Neuss. Esparanto ve své stáji platí za kvalitního vytrvalce, který se stále zlepšuje a neupřednostňuje konkrétní stav půdy. Loni se pouze jednou proběhl doma v Neussu a také letos potřeboval chvíli času, když v dubnovém dostihu na 2000 metrů ve Frankfurtu finišoval v roli outsidera sedmý. Od té doby ale šel Esparanto stále nahoru. Už při druhém letošním startu na květnovém mítinku v Baden Badenu podal velmi slibný výkon: v Hamilton-Rennen (2200 m, 6500 eur) sahal coby outsider 223:10 po vítězství a teprve po tuhém boji prohrál o půl délky s nadějným Byronem. Ten má momentálně německý handicap 86,5 kg a pojede do Hamburku na německé derby.

K zatím poslednímu startu Esparanto cestoval do francouzského Amiens, kde si pod žokejem Dominiquem Boeufem připsal velmi lehce o čtyři délky Prix Top Ville na 2200 metrů v kvalitním čase 2:16,9. Skutečnou hodnotu tohoto výkonu proti koním špičkových francouzských stájí a belgickému My Quentin zřejmě poznáme až v neděli. Vzhledem k prověřeným vytrvaleckým schopnostem bylo jediným problémem trenéra Steinmetze nalezení žokeje pro pražský výlet. Po neúspěšném jednání s nejmenovanými francouzskými jezdci nakonec angažoval devatenáctiletý talent Umberta Rispoliho, třetího muže průběžného italského šampionátu.

Zatímco Esparanto je v některých ohledech trochu „schovanou" veličinou, výkony dosud neporaženého francouzského rodáka Magnificenta (Sternkönig) z tréninku Christiana von der Reckeho představují jistotu určitého standardu, od něhož se hnědák v Praze může odrazit. Trenér jmenoval Magnificenta už v jarním rozhovoru pro magazín Vollblut jako jednoho z dvojice svých tříletých, kteří mají slušnou perspektivu. Magnificent zahájil kariéru až koncem dubna v Mnichově a hned na první pokus se vyčlenil z řad nezvítězivších na trati 2000 metrů. Následně zamířil do Baden Badenu, kde při jarním mítinku přidal pod žokejem Andraschem Starkem jisté vítězství v trojkovém handicapu Preis von Meran na 2200 metrů. V německém GAG to znamenalo známku 76 kg. Hřebec absolvoval oba jarní starty v barvách podnikatele Haralda Kronsedera, který se proslavil svou posedlostí skikjöringem ve Svatém Mořici a pro tento vrchol pravidelně kupuje koně slušné rovinové třídy.

Magnificent si ale švýcarský sníh nevyzkouší. Po badenském vítězství padl do oka českým hledačům potenciálních derby-koní a do pražského derby byl dohlášen už v majetku stáje Dibek, za níž stojí kazašský politik a velký dostihový nadšenec Roland Tlevlesov. Bratr ředitele závodiště v Almaty se v Česku uvedl především Moviestorem a podobně jako krajan Ardak Amirkulov „pošilhává" také po velkých evropských dostizích. Vzhledem k administrativním těžkostem však Magnificent absolvuje České derby ještě v barvách Kronsedera a v České republice se dlouho neohřeje, neboť byl zakoupen pro dostihy v Kazachstánu. V Praze ho pojede Gary Hind.

Nejméně čitelným hostem co do distančního optima i reálné třídy je zřejmě americký rodák Perdono (Lear Fan) z tréninku Andrease Wöhlera. Také o Perdona se podle zákulisních zpráv zajímali čeští kupci, v poslední chvíli ale vycouvali a hnědák tak v Praze nastoupí v původních barvách stáje Turfsyndikat Stall Wöhler. Perdono je s GAG 82 kg oficiálně nejlépe hodnoceným Němcem v letošním derby (Esparanto handicapovou známku nemá), velká očekávání svého realizačního týmu ale dosud nedokázal na dráze potvrdit. Debutoval snadným třídélkovým vítězstvím na 1800 metrů v říjnovém Miláně pod svým nedělním žokejem Eduardem Pedrozou a poté odvážně zamířil na nejvyšší evropskou scénu. V listopadovém Criterium de Saint-Cloud (Gr.1, 2000 m) se mu ale nedařilo a v třináctičlenném poli finišoval bez světlého okamžiku desátý, asi deset délek za favoritkou letošního Epsom Oaks Passage Of Time. Letos zatím Perdono běžel dvakrát. Při sezónním debutu finišoval jako horký favorit čtvrtý v Miláně na 2000 metrů a následně neuspěl na stejné distanci v mezinárodně obsazené grupě 3 Frühjahrspreis des Bankhaus Metzler ve Frankfurtu. Pro nevýrazný výkon měl ale omluvu v podobě zranění, kvůli kterému měl od začátku května pauzu a propásl další původně plánované starty.

Trenér Wöhler se nakonec rozhodl pro náhradní plán v podobě pražského výletu a rozhodně s Perdonem nemíří nízko - nejlepším důkazem je skutečnost, že do Velké Chuchle posílá svou jezdeckou jedničku Eduarda Pedrozu a nevylučuje ani vlastní přítomnost. Podobně jako Christian von der Recke má i trenér z centrály Ravensberg zkušenosti s pražským vrcholem: před osmi lety skončil stejný tým Pedroza/Wöhler druhý se Sotorem, v roce 2001 neuspěli s Kronadem.

Zařazovat formy a handicapy německých účastníků do kontextu předchozích ročníků Českého derby nemá podle mého názoru valný smysl. Kvalita domácích koní totiž v posledních letech průběžně roste a také některé výsledky zahraničních hostů je třeba chápat v souvislostech daného dostihu. Jediným německým vítězem derby je zatím Indurain, minimálně dva další koně (Pretty Fighter - 2001, Do It - 2005) jej ale mohli následovat při lepším výkonu svých žokejů. Indurain před pražským startem vyhrál tři dostihy, z toho jeden handicap III a následně dostih v Baden Badenu na 2200 m. Teoreticky jej lze tedy postavit těsně nad úroveň Magnificenta. Pretty Fighter přicestoval do Prahy jako nezvítězivší kůň, dva týdny před startem finišoval pátý v Dresdener Preis der Dreijährigen - tedy dostihu, který letos absolvoval Blue Coral. Ve své tříleté sezóně nevyhrál ani Do It, který se před Českým derby umístil na listed úrovni v Hannoveru a Miláně. Velmi kvalitní kariéru měl před Českým derby Contas, který vyhrál dva ze tří tehdejších startů, z toho jeden ve frankfurtské druhé kategorii - leč jen na tratích do 2000 metrů.



Němečtí koně v Českém derby
 1937
 YORICK
 Josef Švehla
 Gestüt Bärfelde
3.
 1941
 PFIFIKUS
 P. Ludwig
 Dr. O. Nieber
 2.

 VOLTURNO
 Hans Zehmisch
 Hauptg. Graditz
 5.
 1943
 LUFTKAMPF
 Gerhard Streit
 Hauptg. Graditz
 2.
 1944
 AGAMEMNON
 Hans Zehmisch
 Hauptg. Graditz
2.
 1952
 GOLDREGEN
 Josef Švehla
 V.G. Vorder-Boll.
4.

 MARIUS
 Hans Fritzsche
 Hauptg. Graditz
 neum
 1953
 ALKO
 Josef Švehla
 V.G. Vorder-Boll.
neum
 1966
 FRANK 
 Egon Czaplewski
 Hauptg. Graditz 
 3.
 1997
 BAGOLERO 
 Libor Šindar
 Bernd Dietel
8.

 ARRIBILO
 René Koplík
 Stall Rolando
14.
 1998
 KING FALCON 
 Andreas Suborics 
 Gestüt Wiedingen 
6.

 MANGOSTINO 
 Erwin Dubravka jr. 
 Stall Kubany 
11.
 1999
 SOTORO 
 Eduardo Pedroza
 Stift. Gest. Fährhof
2.
 2000
 INDURAIN 
 Jozef Bojko
 Stall Nerce
 1.

 LUCAFABIAN
 Gerhard Huber 
 Frau Ch.+R.v. Bremen 
2.
 2001
 PRETTY FIGHTER
 Stephen Davies
 Gestüt Auenquelle
2.

 KRONADO 
 Eduardo Pedroza
 Stall Margarethe
 7.
 2003
 CONTAS
 Torsten Mundry
 Stift. Gest. Fährhof
3.

 LIPS LOVE 
 René Koplík
 Stall Sonnenschein
11.

 MONDUL
 Warren O'Connor 
 Paulick R. 
 12.
 2004
 STIN 
 Royston Ffrench
 Staj Luka-Mandak 
 3.
 2005
 DO IT
 Joe Fanning 
 Gestüt Erlenhof
 3.
 2006
 NORMEN
 Radek Koplik
 Stall bratru Kopliku
 2.