23. dubna 2008

Abascas zaujal, Fährhof debutoval ve velkém stylu

Čtvrtým místem v Drážďanech vstoupil v sobotu do sezóny ryzák Abascas ze stáje Marko-Zlín. Hřebec trénovaný Filipem Neubergem ukázal více než napovídá výsledek. V nečekaně kvalitně obsazeném dostihu tříletých nezvítězivších na 2000 metrů dokázal po takřka hororovém průběhu bojovat s nejlepšími a na hluboké dráze naznačil velké možnosti. Expedice centrály Pavlin dvůr přivezla domů nejen důkaz, že Abascas je vytrvalcem slušného formátu, ale také zajímavé zprávy o potenciálních německých účastnících Českého derby. Ve stejném dostihu se totiž při svém debutu vyčlenil z řad nezvítězivších Win For Sure. Svěřenec trenéra Andrease Wöhlera je hlášen i do Prahy.

Pošmourné odpoledne na drážďanském závodišti Seidnitz dokonale zapadalo do zvyklostí, jaké zde obvykle panují časně zjara a pozdě na podzim. Hluboká dráha, déšť a studený vítr znamenaly všechno jiné než povzbudivé podmínky pro Neubergův tým, který vybral Abascasovi (Hamond - Abasca) poněkud jiný debut než většina domácích soupeřů. Němečtí sázkaři si o tom mysleli své a zařadili pod nejvyšší váhou nastupujícího Abascase s kvótou 435:10 k jasným outsiderům dvanáctičlenného pole.

Počínání ryzáka pod Václavem Janáčkem zpočátku těmto prognózám odpovídalo. I když neodskočil špatně, po prvních cvalových skocích jej minula většina koní a Abascas se ocitl na chvostu pole. Počáteční ztráta na čelo zhruba čtyř délek postupně narostla na téměř dvojnásobek, na úzké drážďanské dráze se navíc český zástupce zamotal do několika kolizí. Do posledního oblouku točil na dvanácté pozici a ve vnější stopě rozdal řadu délek. Přes všechny nepříjemnosti se ovšem na začátku 400 metrů dlouhé cílové roviny vyvezl na vnější straně dopředu a Janáček zavelel k útoku. Pohledný speed na chvíli působil krajně nebezpečným dojmem, vpředu bojující desetinový favorit Win For Sure a Acatajana nicméně dokázali odskočit. V cíli čtvrtý Abascas ztrácel na vítězného Win For Sure 4 1/4 délky. To znamenalo nejen dotaci 250 eur, ale především solidní vstup do klasické sezóny.

"S výkonem Abascase jsem spokojený, i když on je těžko jezditelný a jezdec se na něm necítí úplně optimálně. Dost jsme museli obíhat, trochu puloval. V cílové rovině jsme přiletěli zezadu, má krátký speed. Hlubší půda mu nevadila," konstatoval unavený Janáček.

V podobném duchu hodnotil drážďanskou účast i trenér Neuberg. "Abascas měl teď na jaře zdravotní problémy, takže původně ani nebyl na přihláškách. Když se ukázal být v pořádku, dohlásil jsem ho, ale samozřejmě tam byl pracovní výpadek. K tomu je nutné přičíst velice špatný průběh dostihu, naběhal hodně metrů navíc proti kvalitním soupeřům. Na první start v sezóně to byl dobrý výkon, hřebec navíc přesvědčil o svých vytrvaleckých schopnostech. Má víc síly a vytrvalosti než rychlosti, zpředu to s ním nejde a zezadu se to občas nepovede. Rozhodně nesvaluji vinu na žokeje, odjezdil to dobře. Abascas se vrátil z dostihu zdravý a teď zamíříme do Memoriálu dr. Frankenbergera..."

Pokud vezmeme v úvahu, kdo všechno projevil minulý víkend o tento dostih zájem, můžeme se těšit na mimořádně silně obsazený ročník mosteckého trialu pro vytrvalce, kteří vynechávají Velkou jarní cenu. Navíc se zdá, se Memoriál dr. Frankenbergera bude po letech opět mezinárodní. "V Drážďanech jsem mluvil s trenérem Peterem Hirschbergerem, který plánuje výlet do Mostu s dvojicí koní. Jeden z nich by měl směřovat do Frankenbergera," řekl Neuberg.

Připomeňme, že lipský trenér má na přihláškách do Českého derby dvojici Malu (Lecroix - Macita) a Shaking Rock (Monsagem - Shy). Prvně jmenovaný letos debutoval posledním místem mezi nezvítevšími v Kolíně nad Rýnem a 1. května by mohl startovat doma v Lipsku, zatímco druhý dosud nevyběhl.

Na závěr německého bloku zbývá pár slov na adresu dvojice hřebců z Gestüt Fährhof. Win For Sure (Stravinsky - Win For Us) v Drážďanech pod žokejem Eugenem Frankem podal výkon, který dává tušit potenciál. "V paddocku vypadal skutečně impozantně, už před dostihem dělal dojem koně, který nemůže prohrát. Na dráze měl ještě hodně zelený projev, každým dalším startem se asi bude dál zlepšovat," odhaduje Neuberg.

O den později absolvoval v Hannoveru svůj dostihový křest stájový kolega Win For Sure, ostře sledovaný Sushitan (Lomitas - Subia) z tréninku Petera Schiergena. Ryzák mezi nezvítězivšími vrstevníky na distanci 2000 metrů finišoval s žokejem Filipem Minaříkem po aktivním průběhu druhý. Český žokej hřebce ohodnotil téměř stejnými slovy, která pronesl o den dříve Filip Neuberg o Win For Sure: "Sushitan potvrdil dobré pracovní výkony a svým zeleným projevem ukázal, že bude ještě schopen velkého zlepšení..."

Že charakteristiky obou hřebců zatím příliš nenasvědčují výletu do Prahy? Do konce června je daleko...