22. dubna 2008

Už jsou tady: vytrvalci

Byl to den velkých výkonů a skrytých talentů. Především se ale třetí dubnovou neděli konečně objevili na chuchelské trávě vytrvalci. Tedy koně, u nichž netřeba chodit kolem horké kaše a spekulovat, zda pro ně bude derby distance příliš dlouhá. V případě Ave Ransoma, Budapesta či New Japea nebudeme v příštích týdnech posuzovat distanční preference, nýbrž reálnou třídu a způsob práce realizačních týmů. Navrch bude mít ten, kdo dokáže svému svěřenci narýsovat nejlepší cestu, ušetřit síly a dokonale načasovat formu. Ve Velké jarní ceně je neuvidíme, budou bojovat o derby. Karty jsou rozdány a dlužno říci, že velmi zajímavým způsobem.

V nedělní Ceně Shell (II, 1812 m) se sešlo hned sedm koní s přihláškou do derby a podle předstartovního ruchu jim vévodil hnědák Ave Ransom (Red Ransom - Animatrice). Třetího z loňského „pardubického zimního favorita" jednak provázely zákulisní reference o dobrých pracovních výkonech, ale především zvěsti hovořící o ambici dostat se na start Ceny vítězného oblouku (!). Proti němu nastupovala hotová smršť hřebců impozantního zevnějšku a špičkových původů:
  • irský rodák Budapest (Montjeu - Run To Jane), který přišel v zimě do tréninku Josefa Váni z centrály Aidana O'Briena, kde se ve dvou letech dokázal dvakrát umístit na dotovaných pozicích;
  • Američan Tullamore (Theatrical - Bungalow), údajně největší derby-naděje trenéra Zdena Koplíka a stáje Yoko, která ale vyslala na start i neméně zajímavého Nice Tigera (Tiger Hill - Narola);
  • Shaakey (Daylami - Balaabel), další tříletek z lotu Arslangireje Šavujeva, který v dubnu tahá klasické kandidáty jako králíky z klobouku;
  • letos již jednou proběhnutý Marssio (Lord of Men - Misaine), jenž ale před týdnem zklamal nezralým výkonem;
  • rovněž podruhé nastupující Carcassonne (Laroche - Capote Doll), při debutu dobře druhý ve II. kategorii za Connexem.

Impozantní pole se už před startem prezentovalo nervozitou, která nakonec stála účast Nice Tigera. Ten po několika marných pokusech o vstup do startovacích boxů zůstal před konstrukcí a do dostihu tak odskočilo jen deset koní. Z nich Tullamore a Prairie Turf v prvních metrech zaspali a rozdali řadu délek, Budapest se zase přimotal do kolize. Tempo nicméně nebylo nijak přepálené - vedoucí Jan Rája (Carcassonne) a Tomáš Lukášek (Marssio) se po několika stovkách metrů po sobě podívali a poměrně brzy přenechali iniciativu Jiřímu Chaloupkovi s Ave Ransomem. Ten se do té doby držel u bariéry na třetím místě těsně za špicí a na konci protilehlé rovinky se ochotně chopil tempa.

Zrychlení přineslo roztržení pole na dvě skupiny, s Ave Ransomem dokázali držet krok Carcassonne, Shaakey, Marssio a Budapest. Do cílové roviny točil Ave Ransom s asi dvoudélkovým náskokem a energickou akcí uháněl k cíli. Slušně vypadaly i akcie Carcasonneho, Budapesta a Marssia, jenže zatímco jejich žokejové už naplno jezdili, Jiří Chaloupka použil poprvé zlehka bičík až těsně před distancí a vlastně ani poté nemusel svého partnera výrazněji pobízet. Ave Ransom odešel s lehkostí od pole a zvítězil stylem "lehce 3 1/2". Velmi dobrým závěrem získal druhé peníze Budapest před dobře běžícím českým odchovancem Carcassonnem a Marssiem. Na páté místo přilétl pozdním finišem Aziak před Tullamorem, jejich snaha se ale odehrávala daleko za vítězem a tudíž prakticky mimo diváckou pozornost. Shaakey se v závěru vytratil a doběhl na posledním desátém místě.

Jiří Chaloupka po doběhu vystačil se stručným popisem dostihu: "Bylo to pomalé, a proto jsem musel jít dopředu. Ave Ransom je vytrvalec a potřebuje cválat, nemá tak dobrou poslední čtyřstovku. Ještě stále není tak vyzrálý a občas se kroutí, takže bylo dobré, že jsem měl místo na bariéře, kde jsem si koně mohl opřít." Také trenér Michal Lisek byl spokojený, o vytrvalosti jeho hřebce není pochyb. "Půjdeme teď vytrvaleckou cestou, do Velké jarní ceny ani nebyl hlášen. Určitě už nepůjde kratší dostih než 2000 metrů." Chuchelský trenér, který je známý svou nekompromisností, strávil se svými svěřenci už potřetí zimu na Jílovišti a právě tomuto prostředí přičítá tradičně dobrou jarní formu stáje CK Martin Tour. "Pokud letos naši koně něco ukáží, základ byl položen právě na Jílovišti. Jsou tam podmínky, které umožňují pracovat celou zimu bez ohledu na to, zda je venku mínus 15 stupňů nebo déšť. Měli jsme cvalovku i kopce, všechno se dalo skloubit."

Loni měl Lisek jedinou tříletou naději v podobě Lorda Silvana, který cestu za klasickým úspěchem zahájil ve stejném dostihu na 1800 metrů. Letos disponuje dvojicí Ave Ransom - Swakopmund. "Koně jsou zdraví, všechno je v pořádku. Swakopmund pojede vzhledem k penalitám do Bratislavy na Cenu tříletých hřebců, protože tam bude mít přijatelnější váhu i distanci. A pak bude směřován do Velké jarní ceny. Pokud se ptáte na vytrvalost mých tříletých, tak Ave Ransom ji dnes bezezbytku potvrdil a Swakopmund je podle mého názoru také schopný zaběhnout delší distanci. Je na tom podobně jako jeho otec Golan, tedy s možností jít od 7 do 12 furlongů. Doufám, že se moc nepletu, každopádně by měl vytrvalecké tratě zvládat lépe než loni Lord Silvano."

Vraťme se ale k Ave Ransomovi. Přestože vše důležité bylo po doběhu řečeno, ve vzduchu se vznášela ozvěna chuchelských tamtamů o plánované expedici do Paříže. Zeptal jsem se na ni přímo realizačního týmu. Zatímco trenér Lisek logicky nechtěl na toto téma příliš hovořit, majitel Vojtěch Martin ochotně ambice připustil: "Chtěli bychom s ním běhat ve Francii, protože ten kůň má úžasný původ. Ale Ave Ransoma čeká ještě řada zkoušek, musí zůstat zdravý a uvidíme, co se podaří realizovat." Na konkrétní dotaz ohledně Ceny vítězného oblouku dodal: "Ano, pokud by forma gradovala, chtěli bychom ho porovnat i takto. Pokud by na to měl, už samotná účast by byla vyznamenáním. Ale uvidíme, je to budoucnost. Znamenalo by to i nutnost přizpůsobit tomu program koně během roku."

Realizační tým druhého Budapesta byl spokojen s předvedeným výkonem, méně už s průběhem dostihu. "Hned po startu jsem měl kolizi, vyskočili jsme a srazili jsme se. Musel jsem vzít zpátky a měl jsem pak horší pozici. Jinak ukázal dobrý konec a určitě naznačil, že jeho optimum bude přes 2000 metrů. Tomu určitě budou přizpůsobeny jeho plány," řekl těsně po doběhu žokej Josef Bartoš. Trenér Josef Váňa dodal: "Samozřejmě mohl vyhrát, ale je vidět, že trenér Lisek měl vítěze perfektně připraveného. Náš kůň byl po startu přivřený, původně jsme nechtěli, aby byl takto vzadu. Ale hlavním cílem dnes bylo vyzkoušet, jestli je to kůň na delší distance nebo zda půjdeme Velkou jarní cenu. A to se vyřešilo, z Velké jarní ho po domluvě s majitelem škrtneme, pošleme ho do Memoriálu dr. Frankenbergera a uvidíme, co to udělá. Byl koupený pro klasické dostihy a tam se musí dopracovat."

Čtvrtý Marssio zaznamenal oproti debutu výrazné zlepšení, žokej Tomáš Lukášek však při hodnocení stále nezralého ryzákova projevu vážil slova: "Už umí cválat, ale trochu neprodal, co v něm je. Pořád je to děcko a z dostihu má srandu. Mohl v cílové rovině víc zabrat, ale ještě očividně nepřišel jeho čas. Vytrvalecké možnosti nejsou vyloučeny, ovšem podle dnešního běhání si spíš myslím, že mu bude sedět míle."

Všelijaké pocity měl po doběhu trenér Zdeno Koplík, který vytáhl svá největší tříletá esa. Zatímco Nice Tiger zůstal před startovacími boxy, Tullamore se pod žákem Filipem Koplíkem prezentoval rozházenou nováčkovskou akcí. "S Nice Tigerem jsme to nepodcenili, boxy jsme doma nacvičovali a všechno vypadalo dobře. Myslím, že projevem bude na delší distance, ale co s ním teď uděláme, si musím promyslet. Možná ho dohlásím do Memoriálu profesora Michala. O Tullamorovi si taky myslím, že bude ,dokola‘, ale ten dnes vůbec nevěděl, co se děje. Jezdil ho můj syn a nijak mu neublížil, nakonec se začal docela rozcházet. Výhledově ho teď budeme směřovat do slovenské Velké jarní ceny."

Nečekanou podívanou přinesla trojková Cena Printsoft na 2200 metrů. Ke svému českému debutu zde nastoupil polský ryzák New Jape (Jape - Niderlandia) ze stáje Nýznerov, loni dvakrát umístěný v Bratislavě a letos třetí ve čtvrté kategorii tamtéž. Hubeného rodáka z hřebčína Golejewko před startem označil trenér František Holčák za poněkud problémového koně a dodal, že tento start v podstatě rozhodne o tom, kam bude valach směřován dál. Odpověď přišla téměř přesně za dvě a půl minuty.

New Jape doslova vylétl z boxů a po dvou stovkách metrů se etabloval na špici ve stylu svého slavného předchůdce Blueridge Dancera. Zuzaně Vokálkové v ryzákově sedle nezbylo, než se poddat osudu. Na úrovni internátu měl New Jape náskok dvou délek na druhou Noisette a svou převahu dále navyšoval. Jak získával metry na ostatní, dělal chvilkový dojem, že běží sprinterský dostih. Na protilehlé rovině vedl místy až o patnáct délek. Záhy poté, co komentátor Jiří Zlámaný tento styl označil za "Kam to půjde, tam doběhnu", se začal náskok New Japea tenčit. V lahovickém oblouku byl valach téměř dostižen a zdálo se, že jeho kralování je u konce. V té chvíli ale Zuzana Vokálková opět odskočila. Na začátku cílové roviny se ohlédla, na distanci dostal New Jape výraznou pobídku bičem, ale soupeři byli stále daleko. V cíli slavil zástupce velkokarlovické centrály velmi lehké vítězství o 7 délek. Nutno říci, že nesl nejnižší váhu v poli 53 kg, ale výkon to byl pohledný.

"Ze začátku mě vezl, ale on právě takové tempo potřebuje, aby si cválal v klidu. Kdybych ho držela, byl by jen zbytečně kyselý. Měl v dostihu svůj klid, párkrát jsem ho nechala odfouknout a cílovou rovinu zase zvládl jako nic," radovala se Zuzana Vokálková. "Pořád jsem cítila, že v něm něco je a že čeká na ten odpal. Je to skvělý kůň na vytrvalecké tratě a myslím, že toho ještě dost ukáže."

František Holčák nezastíral, že si dosud s New Japem užil spíše starosti. "Měl trochu zdravotní problém, dost obtížně se krmí. Byl ale koupený na roviny, je to kůň typu Barbakana, který chce a musí cválat. Derby distance problém nebude, to je kůň aspoň na tři kilometry. Zuzana to odjela dobře, trochu sice spěchala v oblouku, ale povedlo se jí to. Teď mu najdeme zase něco v Praze od 2200 metrů výše, mohl by jít třeba Velkou červnovou cenu. Ale co vám budu povídat, do derby je ještě dlouhá cesta, jsou to koně a z tříletých kolikrát není nikdo chytrý."

Většina tříletých, která v neděli zaujala, má společné to, že očividně nesměřují do Velké jarní ceny. To je i případ Pernoda (Bacar - Palomia), který absolvoval druhý letošní start ve čtyřkové Ceně ABL na 1600 metrů. Zatímco při debutu se uvedl velmi důrazným finišem, tentokrát měl v cílové rovině poněkud problém se odlepit z místa. Žokeji Jiřímu Chaloupkovi se na distanci kroutil, hledal prostor a tím promeškal vhodný okamžik k útoku na vítěznou Vadeonu. "V oblouku měl trochu kolizi a propadl se dozadu, nakonec ukázal táhlý závěr. Projevem je jako Bacar, očividně si vzal víc z otce. Nebudu na něj tlačit, budu ho připravovat pomalu. O derby si musí říct sám," komentoval výkon svého svěřence Václav Chaloupka.

Ne všechny zajímavé koně jsme ale v neděli viděli na startu. Dvojice Josefa Váni Arabian Gem (Sadler's Wells - Goncharova) - Ksiaže Jape (Jape - Ksiezna Walii) se nevešla na startovní listinu třetí kategorie na 2200 metrů, což trenér nesl velmi nelibě. Po skončení dostihového dne tak absolvovali ostrou práci na hlavním travnatém oválu. Josef Bartoš a Jan Rája oba hnědáky vyjížděli bičem a opticky měl mírně navrch Arabian Gem. Očividně další vytrvalec, alespoň podla odhadu trenéra.

"Momentálně vůbec nevím, kam s ním. Asi budu muset volit zase nějaký dostih na 1800 m, to vyloženě pro něj nebude, protože vypadá ještě na většího vytrvalce než je Budapest. Hlásit ho do Velké jarní ceny by byla škoda peněz," řekl Váňa. "Je možné, že oba uvidíme v Memoriálu dr. Frankenbergera, ale musí tomu předcházet to, že zajedeme do Mostu na práci a zjistíme, jak se jim tam líbí. Na jednoho sednu já, na druhého Pepa Bartoš a už to poznáme, jestli to z toho kopce jede nebo nejede."

Polský rodák Ksiaže Jape nicméně podle něj může sehrát podobnou roli třetího vzadu jako loni zpočátku podceňovaný Charley. "On je rychlejší než ti dva dohromady. Jak to bude s vytrvalostí, se ještě ukáže, zatím se ukazuje v práci výborně..."