18. dubna 2008

Minařík: Letenka do Prahy je daleko

Je to jeden z paradoxů Českého derby i kariéry Filipa Minaříka. Nejúspěšnější český žokej se největšího dostihu tuzemské sezóny dosud zúčastnil jen jednou a jeho deváté místo v sedle Stanislava před dvanácti lety si dnes vybavují jen skuteční znalci. Třiatřicetiletý pražský rodák, který letos vstoupil do své deváté sezóny u trenéra Petera Schiergena v Kolíně nad Rýnem, se v uplynulých letech míjel s českou modrou stuhou hlavně kvůli termínové kolizi s německým derby-mítinkem v Hamburku. Zároveň jeho zaměstnavatel na rozdíl od řady renomovaných kolegů ještě žádného kandidáta pro Prahu nepřipravil. Letos má Schiergen na přihláškách do Českého derby tři hřebce, ale průlom do tradice zůstává i tentokrát v ryze teoretické rovině. „Zatím to vypadá, že do Prahy nepojedeme," přiznává Minařík.


Motivace německých stájí ohledně účasti v Českém derby se od konce devadesátých let výrazně proměnila. Zatímco dříve Praha znamenala určitou alternativu pro tříleté koně, kteří doma nestačí na špičku a koncem června nemají vhodný dostih v Hamburku ani jinde, v posledních letech zaregistrovali němečtí chovatelé a majitelé středoevropský prostor jako perspektivní trh. Připravit účastníka Českého derby tak už nepředstavuje mírně obskurní tah, umožňující menším stájím holedbání „Běželi jsme derby, i když jen v Česku", nýbrž regulérní obchodní tah. Naposled to loni předvedli Christian von der Recke s Magnificentem nebo Andreas Wöhler v případě Perdona.

Tento poznatek by se ještě nedávno dal uplatnit i na Schiergenovu trojici: Sushitana (Lomitas - Subia) z chovu hřebčína Fährhof, Ostlanda (Lando - Ost Tycoon) z hřebčína Wittekindshof a britského rodáka Nico's Friend (Nayef - Bella Bellisimo). Několik týdnů po zahájení regulérní německé sezóny se však zdá, že první dva jmenovaní jsou na výlet do Prahy „příliš dobří" a kvality třetího naopak pro takovou expedici zřejmě nebudou stačit.

Ostland, který reprezentuje stáj Hornoldendorf, se loni jednou seznámil s dostihovým děním a letos naskočil do akce hned zkraje sezóny v březnových Brémách. V sedle se stájovou jedničkou Andraschem Starkem finišoval těsně druhý v dostihu tříletých nezvítězivších na 2100 metrů. Následně cestoval do Mülheimu, kde minulou neděli lehkým stylem opanoval podobnou zkoušku na 2300 metrů. V sedle byl opět Starke, který připravil Ostlandovi ideální průběh na třetí pozici, v cílové rovině se posunul dopředu a lehce se oddělil od většiny soupeřů.

Třebaže byl hřebec několikrát pobídnut bičem, celkově jeho vítězství působilo velmi snadným a nenásilným dojmem. Na hluboké dráze tak jednak popřel letitou legendu, že potomci Landa na měkkém podkladu nevyhrávají, a také se prezentoval jako vytrvalec s velmi slušnou perspektivou. „Vyhrál stylem koně, který do Prahy nepojede. Zřejmě bude směřován úplně jinam," glosoval Minařík. Další start zřejmě Ostland absolvuje začátkem května ve frankfurtské grupě 3 a přihlášky má také do německého derby a jeho tradiční předzkoušky Union-Rennen.

Stejná cesta teoreticky čeká i Sushitana, zástupce žluto-černých barev hřebčína Fährhof. Ten absolvuje svůj debut tuto neděli mezi tříletými nezvítězivšími na 2000 metrů v Hannoveru. „V práci chodí velmi dobře, ale k optimálnímu rozjezdu bude potřebovat ještě dostih," míní Minařík, který Sushitana v neděli pojede.

Třetím a zřejmě nejméně třídovým ze Schiergenovy trojice je Nico's Friend. Hnědák v majetku stáje WH Sport International se vyčlenil z řad nezvítězivších v polovině března na 2000 metrů ve Frankfurtu, minulou neděli ale utrpěl zdrcující porážku v trojkovém handicapu Lotto Hessen Cup na stejném závodišti a distanci. Filip Minařík, který v obou případech na hřebci seděl, za hustého deště posunul svého partnera záhy po startu energicky do čela, příliš dlouho tam ale nevydržel. Na protilehlé rovině ho začalo pohlcovat pole a poté, co nezachytil nástup zbylých sedmi soupeřů v posledním oblouku, dokončil na posledním místě s propastnou ztrátou 43 ½ délky na vítěze. "Nico's Friend potvrdil, že březnové vítězství nad nezvítězivšími nemělo žádnou hodnotu. Jeho momentální výkonnost a GAG 73 kg na Prahu nestačí. Příště dostane blinkers a uvidí se," dodává český žokej.

Sečteno a podtrženo: Přestože se v příštích dvou měsících může stát ledacos, kouče stáje Asterblüte a jeho stájového žokeje nejspíš ani letos v Českém derby neuvidíme...