19. června 2009

Muž, jemuž se vyhýbalo derby, je zpět

Brzy na jaře bývá do některého klasického dostihu přihlášen skoro každý druhý tříletek. Jen občas se stane, aby si stáj už v zimě určila jednoho koně speciálně pro Velkou jarní cenu a jiného do derby a tento tip se skutečně vyplnil. Trenér Dalibor Török a majitel Martin Wolf to dokázali. Heat Seta nachystali do jarní klasiky a do derby se jim podařilo dostat Simona des Champs. Ten patřil zejména v květnu k často citovaným tajným tipům, po čtvrtém místě ve Velké červnové však sklouzl do středu pole s vyhlídkami na umístění. "Papírově ho vidím kolem pátého místa, ale uvidíme, jak se vyvine průběh dostihu. Je hodně pošetřený a snažil jsem se načasovat jeho formu právě do derby," řekl mi Dalibor ve své kanceláři vedle chuchelské dráhy.


Török a derby, to jsou dva pojmy, které se dosud míjely. Jako jeden z nejlepších českých žokejů posledních patnácti let měl na modrou stuhu vyloženě smůlu a má na kontě jediný start v sedle klisny Kadry, již tenkrát zbrzdily zdravotní problémy. V roce 2002 vyhrál Velkou červnovou cenu s Poderosem, ale v derby byl nahrazen Britem Philipem Robinsonem. "Několikrát jsem jezdil třeba slovenské derby, ale v Česku bylo vždy nějak mimo mě. Snad to bylo i tím, že jsem tenkrát působil jako freelancer, nikde jsem nebyl přímo vázaný a spíš jsem měl štěstí na kvalitní starší koně. Tříleté jezdí většinou stájoví jezdci," vzpomíná.

Alespoň částečně si to vynahradil během působení v Anglii, kde se v roli pracovního jezdce podílel na přípravě tamního derby-vítěze Motivatora. "Můj podíl na jeho úspěších byl sice minimální, ale užil jsem si toho se vším všudy. Byl jsem se podívat na dostih, absolvoval oslavy... Ale teď mám poprvé koně v derby jako trenér a je to úplně něco jiného. Prožívám teď nádhernou zkušenost a je fajn, že je nás víc mladých trenérů, kteří to dokázali," míní Török a vnímá jako velký úspěch, že připravil koně do derby hned v prvním roce po změně působiště. Po loňské spolupráci s Rabbitem Trhový Štěpánov, kde učil prvním krůčkům jiného kandidáta derby Pumpkina, se v zimě vrátil k Martinu Wolfovi, tentokrát ale do nové pobočky ve Velké Chuchli.

Francouzského rodáka Simona des Champs si vybral na dražbě v Deauville sám majitel. Tmavý hnědák se na první pohled ukazoval jako mohutný, pozdní kůň, a tak se stáj rozhodla pošetřit ho a odložit dostihový debut až na tříletou sezonu. V chuchelské čtvrté kategorii se napoprvé musel vyrovnat s kolizí v cílové rovině a finišoval dobře čtvrtý, o dva týdny později ho dělilo několik centimetrů od vítězství v Memoriálu dr. Frankenbergera. Ve Velké červnové ceně však očekávaný progres nepřišel - dramatický průběh dostihu se třemi pády a volným koněm bez jezdce Simona des Champs výrazně poškodil. Své síly vyplýtval už v první polovině trati zápolením s žokejem Rájou, v závěru se bez potřebného zrychlení nedostal přes čtvrté místo.

"Momentálně příliš nevíme, na čem jsme. Ani jeden z těch trialů moc neukázal, byly to střety koní, kde byl jeden o třídu dál a ostatní se příliš neukázali. Já jsem byl v Mostě samozřejmě moc se Simonem spokojený. Šel koncem, trochu naznačil vytrvalecké vlohy, i když tam to ve skutečnosti také byl dostih na jeden kilometr," přiznává Török s tím, že skutečné distanční optimum svého koně vidí kolem 2000 metrů. Teprve průběh derby podle něj spolehlivě ukáže, kdo si s derby-distancí poradí, neboť většina účastníků dosud nic na delších tratích neukázala.


"Velká červnová cena se nám moc nepovedla. Sice jsme se nezamotali do pádů, ale jezdci to rozjeli a on byl tak natěšený, že se upuloval. Šel zepředu a jako jeden z mála tam také vydržel, ostatní odpadli a pak přišli znovu zezadu. Ani hluboká dráha mu moc nepomohla," dodává a zpětně si trochu sype popel na hlavu za to, že klíčový trial pojal čistě jako přípravný dostih.

Simona des Champs si Dalibor Török jezdí v práci sám. "Simon je temperamentní kůň, který potřebuje stále pracovat a ta práce mu chyběla. Vytrvalec musí být usazený a v klidu, to se minule nepovedlo. Teď jsme na tom zapracovali, kůň je v plné zátěži a věřím, že mu to půjde k duhu. Moc se mi teď líbí, pracuje v klidu a dobře žere, už to není žádný tlusťoch," směje se trenér.

Poslední stěžejní práci absolvoval hřebec se starším Joe McArdlem, předtím mu příležitostně sloužil jako sparing-partner i Heat Set. Problém chybějícího tréninkového kolegy nakonec stáj vyřešila zakoupením tříletého Kasparova na dražbě v Baden Badenu. "Konečně mám vytrvalce, který může jít se Simonem v práci dokola. Posledních čtrnáct dní trénují spolu a věřím, že to bude ke prospěchu obou," raduje se Török.