3. září 2009

Age of Jape bez soupeře. Valaši dobyli potřetí trojkorunu

Mnozí čekali poslední epickou bitvu letošní klasické sezony, ale Age of Jape v neděli ukázal, že do dostihové historie lze vběhnout s naprostou lehkostí a takřka tanečním krokem. Nejnapínavějším bodem St. Legeru snad byla favoritova cesta po dálnici D1, kde eventuálně mohl uvíznout v dopravní zácpě nebo třeba nedorazit do Prahy kvůli poruše motoru, ale jakmile hřebec stáje Bača Palkovice vkročil na chuchelskou trávu, historicky sedmá trojkoruna chuchelské historie byla zpečetěna. Jean Pierre Lopez se vítězně vztyčil ve třmenech už sto metrů před cílem a zdravil bouřící tribunu, na níž v té chvíli Age of Jape nenechal chladným snad nikoho. Vzduchem létaly oranžové čepice, o něco později také trenér František Holčák a majitel Radim Bača. A milovníci překvapivých momentů smohli zaznamenat - že dostih sponzorovaný dražební společností Tattersalls vyhrál před zraky britských manažerů kůň narozený v Polsku; že jindy stoicky klidný komentátor číslo jedna Jiří Zlámaný křičel do mikrofonu a že si mezi slavícími občany Palkovic klestil cestu bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který si posléze bez ohledu na politické preference vyzkoušel oranžovou čepici. Age of Jape spojuje nespojitelné, chtělo by se říci. Ale vraťme se k dostihovému sportu.


Tak rušný víkend Velká Chuchle už dlouho nepamatuje. V pátek večer se uskutečnila ohňostrojová a laserová show, která na závodiště přilákala možná největší počet lidí za posledních padesát let. Stovky aut se valily nejprve na parkoviště a posléze cílovou rovinou na pole uvnitř oválu, počet přítomných lidí se údajně vyšplhal kamsi mezi deset a patnáctitisíc. Následný ohňostroj nebyl ničím tichým a autor zápisníku nemá důvod měnit svůj před týdnem publikovaný názor, že pyrotechnické produkce na závodiště nepatří. Ale dlužno dodat, že ve stájích se naštěstí nic vážného nepřihodilo a také druhý favorit St. Legeru Mariydi přečkal kanonádu bez úhony. O den později po náročné akci nebylo ani památky a v Českém klusáckém derby se po mimořádně napínavém průběhu radoval z prvního vítězství Michal Kalčík s ročníkovou suverénkou Jenny McMurtie. A v neděli přišla  na řadu ještě větší detonace než v pátek - pokus Age of Japea o zdolání trojkoruny.

Jednoho vážného soupeře ztratil hřebec stáje Bača Palkovice už před startem. Druhý z Českého derby Arcibaldo byl ze zdravotních důvodů škrtnut. "Arcibaldo měl teplotu. Ještě jsem čekal do půlnoci, jestli to není z horka nebo něco podobného, ale o půlnoci to bylo ještě horší. Musel jsem ho začít léčit a tím pádem bylo hotovo..." konstatoval Čestmír Olehla, jemuž zbyla ze silné stájové dvojice jen klisna Oniris.


Atmosféra před startem působila dojmem, jakoby se místo St. Legeru chystal duel "Age of Jape proti zbytku světa", nikoli bez zásluhy početných palkovických příznivců, kteří tentokrát dorazili ve dvou autobusech a kromě oranžových čepic opět přivezli i transparent se čtyřlístkem. Derby-vítěz vypadal v paddocku výborně a přirozeně setrval v roli desetinového favorita, sázková kancelář jej navíc vypsala "pole proti" v kursu 2,5:1. Druhý favorit Mariydi odskakoval s kvótou 35:10 a také na něj bylo možné vsadit "pole proti" 1,35:1.

Otázka tempa zůstala nezodpovězena jen několik vteřin. Žokej Martin Srnec v sedle slovenského Bodyguarda se po startu bleskově rozhlédl a přešel na špici. Za ním se podle očekávání usadil Radek Koplík s River Kwaiem a třetí pracoval Ramblin Scout, jemuž Bodyguard dělal vodiče. Age of Jape cválal zvenčí až kolem desáté pozice, Lopez po 400 metrech udělal razantní manévr blíže k bariéře, ale dopředu rozhodně nepospíchal. Podobně se zařídil i Jiří Chaloupka, jenž na Mariydim kontroloval poslední pozici u bariéry a v první fázi neztrácel na favorita více než délku.

Srncovi se po pomalejší úvodní čtyřstovce povedlo slušně roztáhnout pole, pro slovenské barvy však přišel první kritický okamžik už v oblouku u internátu. Tam totiž dostal Ramblin Scout "masáž" od River Kwaie a vyvezením do třetí stopy ztratil cenný prostor. Po tomto incidentu Bodyguard na špici osaměl s dvoudélkovým náskokem, který Ramblin Scout s River Kwaiem likvidovali do kopce na protilehlé rovině. Age of Jape v té chvíli ztrácel na špici zhruba deset délek, Mariydi ještě o dvě délky více.

Kilometr před cílem si Age of Jape pomalu začal lepšit pozici, právě ve chvíli, kdy převzal vedení nabuzený Ramblin Scout a vodič Srnec na Zdenka Šmidu křičel, že je ještě brzy. Do cílové roviny točil slovenský hřebec jako první zhruba o dvě délky, na druhého Bodyguarda se ale už tlačili domácí Pumpkin, Dekolt, Oniris, Mariydi a Age of Jape. Snad to v té chvíli vypadalo na otevřenou záležitost několika koní, jenže na metě 400 metrů razantně akceleroval Age of Jape a od té doby už v dostihu existoval jediný kůň.



Derby-vítěz získával prostor každým cvalovým skokem, na distanci už byl vyjížděn jen rukama a Lopez si pak mohl dovolit vypustit závěr. To umožnilo druhému Mariydimu korigovat ztrátu na 2 1/4 délky, třetí místo obdivuhodně uhájil Ramblin Scout před dvojicí úderně finišujících klisen Oniris a Grainnie Kelly. Zbytek pole byl neviditelný, dotovaná místa získali ještě Madanpour a Makler, až za nimi finišovali Pumpkin, Dekolt a slovenský So Fantastic.

Age of Jape se stal sedmým držitelem trojkoruny po Panošovi (1947), Symbolovi (1954), Blyskačovi (1956), Arvě (1988), Glowingovi (1996) a Tribal Instinctovi (2001). Zároveň dopomohl k unikátní bilanci Františku Holčákovi. Muž, který se zasloužil o to, že slovo trojkoruna českému turfmanovi nezní zdaleka tak cize jako třeba jeho britskému nebo německému protějšku, získal tuto poctu již potřetí. Jak zjistil Branislav Ondera na serveru turf.sk, Holčák je v historii světového turfu teprve třetím trenérem s trojkorunovým hattrickem.



Z vyjádření členů realizačního týmu po doběhu se zdá, že režie průběhu dostihu se tentokrát ujal žokej. "Chtěl jsem ho za každou cenu schovat vzadu, protože jsem nevěděl, jak bude probíhat dostih a také jsem si nebyl jistý, zda pro něj nebude 2800 metrů už moc dlouhých," řekl Jean Pierre Lopez. "Doufal jsem, že to bude odsýpat a rozhodně jsem nechtěl obíhat zvenčí nebo být příliš blízko špici. Řekl jsem si, že půjdu zezadu a budu postupně zlepšovat, dráha je dostatečně velká a postupně se to protřídilo, už na protilehlé rovině odpadli tři, čtyři koně... Tempo mi samozřejmě pomohlo, ale Age of Jape by vyhrál i při pomalém dostihu, protože je nejlepší kůň. Cílová rovina byla podobná jako v předchozích startech: trochu jsem počkal a 400 metrů před cílem se do toho opřel. V závěru už jsem viděl, že je to doma."


"Taky to musíte trochu nechat na rajťákovi, v takovém dostihu mu nemůžete říct, aby šel na třetí, čtvrtou pozici," dodal Holčák. "Měl plné ruce v době, kdy ostatní už pomalu zhasínali. Hřebec zraje, už není takové děcko a myslím, že z něj bude opravdu hodně dobrý kůň. Asi to dnes bylo o něco lehčí, než se čekalo. Jestli dáme Slovákům slivovici za tempo? Já myslím, že by ji mohli dostat, bylo to pěkné..."

Další program Age of Japea ještě není stoprocentně určen, ale minulý týden nastíněná varianta odpočinku se jeví reálně. "Bude ještě pardubický St. Leger proti starším koním, ale uvidíme, jaké budou podmínky. Já bych mu dal vatu na nohy a nechal bych ho v klidu, je třeba si taky užít úspěchů. Ať zazimuje jako vítěz trojkoruny, je to myslím dnes nejlepší kůň u nás, tak proč mu to kazit..."

Druhý Mariydi vytěžil maximum možného, ale vítěze ani na okamžik neohrozil. Do cílové roviny navíc vbíhal s dvoudélkovým mankem, což proti Age of Japeovi dosud nedokázal otočit ve svůj prospěch žádný soupeř. "Osobně jsem s průběhem spokojený, tempo bylo na 2800 metrů dost kvalitní, tak jsem zůstal vzadu. Viděl jsem, že Lopez to udělal podobně, takže jsem neměl kam spěchat," konstatoval žokej Jiří Chaloupka. "Myšlenka nastřádat si pár délek na Age of Japea během dostihu by sice byla dobrá, ale tempo bylo rychlé a já měl v dostihu klid. Mariydi na mě navíc dělá dojem koncového koně, který v závěru jde přes soupeře. Kdybych ho naháněl dřív, nejsem si jistý, zda by mu to sedělo a zda by pak měl ten svůj závěr... Dnes se mi líbil ještě víc než v Bratislavě."

Spokojená byla také trenérka Ramblin Scouta Zuzana Kubovičová: "Bodyguard byl vodič, jen se tam Zdenovi úplně nepovedlo dostat se k němu. Pořád měl problémy, Koplík ho strašně vytláčel. Pak nevěděl, co s tím a předběhl ho příliš brzo. Ještě měl za Bodyguardem chvíli počkat, ale Zdeno říkal, že už nevěděl, co s ním a nechtěl ho dál hecovat. Myslím, že takto dlouhé dostihy Ramblin Scout už běhat nebude, už jen slovenský St. Leger a pak myslím, že do těch 2400 metrů to úplně stačí."

Čtvrtý Gary Hind se nadřel více než myslel, neboť místo Arcibalda nakonec jel Oniris: "Dráha pro ni asi byla trochu moc rychlá, ale zaběhla dobře. Na klasický dostih jsme měli výborný průběh bez problémů s dobrou pozicí i tempem. Ona není jednoduchý kůň na ježdění, ale do první zatáčky jsem měl dost času si vše zorganizovat. Věděl jsem, že s ní bude hodně práce, na protilehlé rovině jsem ji musel pobízet, ale v závěru zase zabojovala."

Naopak obrovské zklamání zavládlo v táboře Dekolta. Valach stáje Gabriela-Trachtová byl kromě Age of Japea a Mariydiho jediným koněm odskakujícím s jednocifernou eventuální kvótou (6:1), v cílové rovině se ale rychle vytratil z podstatného dění a nakonec ztrácel z devátého místa na vítěze přes patnáct délek. Šampion Václav Janáček si tak letos už podruhé po klasickém dostihu sypal popel na hlavu: "Od 1600 mě odvezl a to byla chyba, pak už mě vezl jako špinavé prádlo... On je takový, musí se schovat za koně a já to věděl. V oblouku u internátu jsem byl pěkně schovaný za Grainnie Kelly, na protilehlé rovině mě ale popovezl dopředu Age of Jape a už jsem jel. Tam Dekolt vydal síly a to byl konec. U distance ještě trochu zabral, ale to už bylo vymalováno. Byla to moje chyba, nevyšlo mi to..."