23. června 2011

Návrat po letech: Bratři Gröschelové mají políčeno na Prahu

Možná je vůbec nejtajemnějším koněm na startu letošního derby. Když v Česku pár dní před derby přijde řeč na tmavého hnědáka Foreign Hilla, málokdo ví něco určitého. Handicapová známka a předvedené výsledky by na českou elitu stačit neměly, myslí si většina pozorovatelů. Němci koneckonců vyhráli derby poprvé a naposled před jedenácti lety. Mnohé však nasvědčuje tomu, že syn klasického vítěze Royal Dragona bude v neděli černým koněm a pokud dokáže dostát zákulisním referencím, může připravit domácím patriotům studenou sprchu. "Lišák z Hannoveru” Hans Jürgen Gröschel ho celé jaro cíleně připravoval na České derby. Teď nastal čas vybrat zisky.


V německém turfu se osmašedesátiletý Gröschel těší velkému respektu. Kromě žokeje Lutze Mädera je možná jediným odchovancem východoněmeckých dostihů, který se po sjednocení Německa dokázal prosadit i v západní části země. I když byla jeho kariéra desetiletí svázaná s drážďanským závodištěm a koňmi hřebčína Lehn jako byli Strausberg nebo pozdější český plemeník Falkensee, v roce 1990 neváhal ani minutu a přesídlil na západ. Musel začít znovu od nuly, ale postupně se mu podařilo dostat k dobrým koním i majitelům. Získal si pověst dobrého mítinkového trenéra pro dráhy jako Baden Baden nebo Hamburk, jehož koním graduje forma právě v letních měsících. "Nemůžu si v Hannoveru na nic stěžovat. I když zrovna tahle sezóna zatím neprobíhá úplně podle mých představ. Máme příliš mnoho druhých a třetích míst, koně ale utíkají dobře a je jen otázkou času, kdy se zase dostaneme nahoru,” přiznává.


Sám sice musí zůstat na německém derby mítinku v Hamburku, výlet jeho koně do Prahy ale pro něj bude nostalgickou záležitostí. "K Česku mám blízký vztah a je mi moc líto, že nemůžu přijet. Z dřívějších dob mám v Praze hodně přátel a známých. Dobře se znám s Tomášem Šatrou, Jaroslav Drlík kdysi u mě pracoval, jezdili pro mě i Vladislav Fedorowicz nebo Ferdinand Minařík, s jehož synem mám v Německu dobré kontakty. Všechny je mám rád a chtěl bych je po letech zase vidět, ale nedá se nic dělat. Pošlu za sebe bratra Eckerharda, který u vás před deseti lety měl v derby Pretty Fightera. Náš kůň koneckonců běhá v barvách jeho dcery,” vysvětluje Gröschel.

Bělovlasý trenér nepatří k cestovatelům typu Andrease Wöhlera nebo Christana von der Reckeho, kteří pravidelně pokukují po klasických dostizích ve střední Evropě. Za posledních dvacet let se vydal na takovou expedici jen jednou, když před dvěma lety vyslal Muthesiuse na Slovenské derby. Co ho tedy vedlo k nápadu přihlásit koně do Prahy a dokonce ho cíleně na zdejší derby připravovat? "Ten plán se zrodil spontánně poté, co jsme viděli hřebcovy první dostihy. Podával velmi dobré výkony, ale bohužel jsme ho neměli přihlášeného do žádného lepšího německého dostihu. Tak jsme si řekli, že by Praha mohla být dobrá alternativa. Koneckonců jsem tam dvacet let nebyl a vždy jsem se k vám chtěl znovu podívat,” usmívá se.

Foreign Hill se loni seznámil s dostihovým provozem jen opatrně, koncem listopadu finišoval s trojcifernou eventuální kvótou třetí v dostihu EBF na 1750 metrů v Dortmundu. Do klasické sezóny vstoupil v polovině dubna na berlínském závodišti Hoppegarten a po boji si připsal menší dostih na 2000 metrů. Nenápadná forma dostává vykřičník při pohledu na pole poražených, kde zůstal Theo Danon. Ten se v následujících týdnech nejprve vyšvihl na úroveň listed vítězstvím v hannoverském Derby Trialu a následně obsadil páté místo v nejsledovanější předzkoušce Union-Rennen.

Zatímco Theo Danon od té doby poskočil na handicapovou známku 93 kg a dál směřuje do německého derby, jeho přemožitel se nadále soustředil na Prahu. V rámci přípravy jistě vyhrál na 2400 metrů v Mnichově a před týdnem si troufl mezi starší koně v Drážďanech, o 400 metrů kratší distance a profil drážďanské dráhy ale pro něj nebyly ideální. V šestičlenném poli obsadil čtvrté místo zhruba délku od vítěze. Gröschel tento start volil z termínové nouze, hřebci však nevyhovovala tvrdá půda ani průběh dostihu, ve kterém jako vytrvalec nedokázal smazat svou ztrátu ze startu. "Trochu jsem se zlobil na žokeje Vladimira Panova, neudělal to úplně dobře, ale s výkonem koně jsem byl spokojen,” komentuje Gröschel formu, která mnohé české pozorovatele utvrdila v dojmu, že z Německa letos žádné zvláštní nebezpečí nehrozí.

Zkušený trenér má jiný názor. Všechno proběhlo podle plánu a Foreign Hill v Praze konečně může ukázat to, co v jeho kariéře zatím prosvítalo mezi řádky. To si myslí i žokej Filip Minařík, který hřebce v posledních startech pečlivě sledoval. "Je to podle mě dobrá třída, která českou špičku dobře prověří. Pro mě je Foreign Hill favorit. Neukazoval se zatím v žádných listed ani grupách, jak by si Češi představovali, aby hned viděli, co umí. Tenhle kůň má na víc, než momentálně naznačuje jeho handicapová známka...”


Až hřebec vstoupí v neděli do paddocku, nejspíš zástupy nových příznivců nezíská. "Vzrůstem je to spíše menší koník, kompaktní a nenápadný. Upřímně řečeno na něm není vidět, jak je dobrý...” přiznává Gröschel. Nejlépe se zatím Foreign Hillovi dařilo na širokých drahách s velkými oblouky a cílovou rovinou. Přesně taková na něj čeká v Praze. "Myslím, že se mu v Chuchli bude líbit. Důležité je, že máme prověřeného vytrvalce, derby distance mu nedělá problémy. Jediné, čeho se musíme obávat, je případné pomalé tempo. Foreign Hill je totiž speedový kůň, má dlouhý táhlý závěr.” popisuje trenér.

Němci si na internetu pečlivě prohlédli záznam Velké červnové ceny a načerpali pár poznatků o domácí konkurenci. "Měl jsem pocit, že čeští přátelé letos mají dva, maximálně tři dobré koně, zbytku se myslím nemusíme bát. Samozřejmě bychom chtěli vyhrát, ale budeme spokojení s doběhem do třetího místa. Pokud jezdec neudělá chybu a kůň ukáže svou třídu, mělo by to být reálné,” konstatuje Gröschel.