14. června 2012

Kubovičová: Takhle necválal ještě žádný

To jméno působí v napjaté atmosféře před Českým derby jako přelud. Move Your Vision, jediný kůň v poli, který dosud neokusil porážku a nositel nejzvučnějšího rodokmenu široko daleko. Mohutný hřebec z tréninku Zuzany Kubovičové zatím neudělal jediný zbytečný krok. Jednou jedinkrát se letos objevil na dráze, aby s lehkostí vyhrál bratislavskou Veľkú jarnú cenu a opět se vrátil domů, kde se v tichosti připravuje na Prahu. Slovenský kůň nevyhrál chuchelské derby čtrnáct let a mnozí věří, že dlouhé čekání zlomí právě šampionská centrála ze Senice-Čáčova. "Takového koně jsem možná ještě neměla,“ připouští Kubovičová, která jinak nemá ve zvyku plýtvat superlativy. Železná dáma slovenského turfu a milovnice klobouků však zároveň zůstává ostražitá: "Aby se vyhrálo derby, na to nestačí jen dobrý kůň, tam je těch aspektů strašně moc. Vezměte si Teddy Readyho. Šel do Prahy velmi dobře připravený, přišla malá kolize po startu a bylo po všem…“

Předloni v prosinci upoutala zákulisní pozorovatele zvláštní zpráva. Na Tattersalls December Yearling Sale v Newmarketu byli koupeni dva koně pro střední Evropu za shodnou cenu 32 000 guinejí. Jedním byl ryzák Pegas, kterého vydražil Jiří Trávníček, a druhým Move Your Vision jako nová akvizice Vladimíra Levárskeho. Majitel známé stáje OMS udělal nečekaně výhodnou koupi, vždyť otcem Move Your Vision je Galileo a matkou Cash Run, vítězka Breeders‘ Cup Juvenile Fillies.

Zatímco česká výprava si narostlého ročka ani neprohlížela, protože ho vyhodnotila jako koně jasně přesahujícího stanovený cenový limit, Kubovičové to nedalo. "Byl se mnou Laco Kubišta a říkal mi: Na toho se vůbec nekoukej, nemůžeme si ho dovolit. Chtěla jsem to aspoň zkusit, člověk se přece nemá vzdávat předem. Začala jsem dražit, držela jsem ruku stále nahoře a nakonec to vyšlo. Je pravda, že už jsem na konci trochu váhala, ale Laco do mě strkal: Když už jsi dala tolik, tak ještě přihoď. Přihodili jsme a zůstal nám. Snad právě proto, že jsme se tak hecovali a strkali,“ směje se  Kubovičová při půldruhého roku staré vzpomínce.

32 000 guinejí za syna nejžádanějšího evropského plemeníka a svého času nejdražší chovné klisny světa v hodnotě 7,1 milionu dolarů - ten nepoměr dlouho nedával spát domácím expertům ani senické stáji. Zlé jazyky tvrdí, že seničtí opakovaně prohlíželi Move Your Visiona zleva zprava ve snaze odhalit skrytou vadu či jiný důvod, který by ospravedlňoval tak nízkou cenu. Dodnes se jim to se stoprocentní jistotou nepovedlo, i když důležitou indicií jsou bezesporu výsledky Cash Run v chovu, kde uspěla pouze s listed vítězem a grupově umístěným Great War Eagle. "Přemýšlela jsem o tom a došla jsem k závěru, že v Anglii by z Move Your Visiona nic nebylo. Je to velmi zvláštní, specifický koník, jemuž je třeba se intenzivně věnovat. Nevím, zda by na to v Anglii měli čas, jako kůň narozený 22. května by asi nebyl pro ostrovní dostihy použitelný a šel by ve stopách svých sourozenců. Zároveň je pravda, že byl na dražbě poměrně přerostlý,“ přemýšlí Kubovičová.


Hřebcova slovenská kariéra je krátká, leč působivá. Koncem září debutoval v Karpatské ceně, slovenské obdobě Ceny zimního favorita, a na mílové distanci předvedl, jak s přehledem vyhrává favorit. Žokej Zdeno Šmida ho dvě třetiny trati držel schovaného na posledním místě, teprve 200 metrů před cílem na něj zatlačil a předvedené zrychlení mu navzdory nezkušené akci stačilo na jistý triumf před Tarantem a Sun Eruption.

V listopadovém Graf Hugo Henckel-Memorialu na 1700 metrů už nechal výrazně víc sil. Tehdy ještě ve společných barvách stájí OMS a Miko Racing běhající hnědák pracoval od startu na třetí pozici blízko špice a ještě před obloukem převzal iniciativu. V cílové rovině měl Šmida sice dlouho všechno pod kontrolou, ale pak přišel pozdní nápor klisny High Heat a cíl se pro slovenskou hvězdu objevil právě včas. Jeho náskok se totiž smrskl na pouhou hlavu.

Jako tříletý zatím Move Your Vision absolvoval jen bratislavskou Velkou jarní cenu, konanou přesně v den jeho třetích narozenin 22. května. A byl to návrat ke staré jistotě, Strébera a Mystic Swinga porazil lehce o 1 1/2 délky. "V přípravě šlo všechno bez problémů, původní plán byl Veľká jarná cena a pak až České derby. Sice jsem zpočátku zvažovala, zda mezitím nejít ještě Starohájske kritérium, ale nebylo to potřeba. Je to velmi pozdní, květnový kůň a netřeba ho zbytečně přetěžovat, protože si o něm stále myslím, že ještě naplno nevyzrál,“ komentuje to Kubovičová.

Úřadující šampiónka slovenských trenérů z posledních dvou let má letos ve stáji pět derby-koní. V Praze mají běžet Atack a Move Your Vision, do Ebreichsdorfu míří Elektroschock, do Budapešti Stréber a pro domácí derby v Bratislavě počítá Kubovičová se všemi čtyřmi a ještě Vagoshem. "Když je mezi sebou porovnám, Move Your Vision je jasně nejlepší. Třeba Atack je velmi výkonný kůň, ale tenhle ho přece jen předčí,“ hodnotí.

Kariéra energické trenérky ze Senice je nerozlučně spojená s jejím kamarádem z dětství Vladimírem Levárským. Vyrůstali ve stejném domě, a když se bývalý učitel matematiky a zeměpisu po revoluci pustil do podnikání se svítidly a po čase investoval vydělané peníze kromě senického fotbalového klubu ještě do koní, byla Kubovičová jasnou volbou. Pro žlutomodrobílé barvy OMS kupovala už svou první velkou hvězdu Tempeltänzera. Později k němu přibyli například derby-vítězové Teddy Ready a Innovator, díky nimž dala Kubovičová zapomenout na skutečnost, že ještě docela nedávno bylo bratislavské derby pro domácí stáje poměrně nedostupnou metou.

Move Your Vision se podle své trenérky nedá se svými předchůdci příliš srovnávat, a není to jen skutečností, že na rozdíl od nich nebyl kupován v Baden Badenu. "Z předchozích klasických koní nikoho moc nepřipomíná, je to zvláštní osobnost a velmi výkonný kůň. Takhle asi necválal ještě žádný z nich, má takový prostorný cval s dlouhým cvalovým skokem… Povahou se trochu podobá Brisk Moosovi, to je taky Galileo a ti jsou takoví lehce vzrušiví. Zavelí se a oni hned zareagují. V boxe je ovšem velmi hodný, tak flegmatického derby-koně jsem snad ještě neměla, i když takový Teddy Ready byl také schopný odpočívat a pospávat i na kolotoči,“ vysvětluje.

Zuzana Kubovičová nikdy nemění vítězný tým, což platí i pro Move Your Vision. Stálým jezdcem hřebce zůstává Zdeno Šmida, i když v tréninku ho jako lehká váha jezdí jen příležitostně. "V práci se v jeho sedle střídá Zdeno s Jozefem Ralbovským, ti mají mou největší důvěru. Zatím to funguje a s koněm si pasují, takže není důvod nic měnit. Ralbovský je těžší než Šmida, mám to vymyšlené tak, že Ralbovský jezdí větší objemové práce. Tak je to rozdělené, aby ten kůň měl sílu a na rychlost využívám Zdena, který váží nějakých 50 kilo. S takovou váhou dokážou koně lehce vyvinout značnou rychlost,“ poodhaluje zákulisí stáje, které se dlouhodobě daří připravovat špičkové vytrvalce.

O vytrvalosti svého svěřence nemá trenérka pochybnosti, i když na straně matky a také u některých sourouzenců převažují předpoklady na kratší tratě. Dosavadní starty i projev Move Your Visiona v práci jí však naplňují důvěrou, že si s derby-distancí poradí. Pokud trenérce něco dělá starosti, je to spíše obava z případných vlastních chyb.

"Hřebec je lehko trénovatelný, teď jde spíš o to, abychom něco nezkazili my, lidé kolem něj. Všechno teď záleží na trenérovi, jezdcích a ošetřovatelích. On ten potenciál má, ale lidé jsou omylní a občas dělají chyby. Všichni si musíme dát pozor,“ říká žena, která je známá tím, že umí veškeré chyby v přípravě bleskově analyzovat a také se z nich poučit.