1. června 2013

Derby-mapa: Letos je to Valašsko versus Čechy


Zobrazit místo České derby 2013 na větší mapě

Ne méně než sedm koní přihlášených do derby stojí v tuto chvíli ve Velkých Karlovicích na Valašsku. Ještě nikdy nepodnikli František a Radek Holčákovi tak frontální útok na největší dostih sezóny jako tentokrát, a třebaže je evidentní, že několik jejich svěřenců po tomto víkendu definitivně odpadne, „valašský mág“ si stále udržuje velmi dobrou šanci na obhajobu loňského triumfu s Kadynym. Zbytek šancových domácích tříletků se nachází v Čechách. Pokud si zakreslíme seznam zbývajících derbystů na mapě České republiky, ukážou se nám další trendy. Rýsuje se mezi nimi pár novinek.


Hned několik tradičních centrál tentokrát tahá v derby za kratší konec. Zcela chybí Zhoř u Jihlavy, kde Pegasu sice vyrostla klasická vítězka Nidara, ale dobří tříletí hřebci se tentokrát zkrátka „neurodili“. V posledních letech mimořádně zastoupená Lysá nad Labem má jedinou derby-naději ve Feraclosovi z lotu Heleny Blažkové a předloni úspěšné Mlýnce Josefa Váni se po roční odmlce vracejí prostřednictvím jediného, leč disponovaného zástupce Mister Westminstera.

V pražské Velké Chuchli se před Velkou červnovou cenou nachází ještě pět přihlášených, přičemž čtyři z nich připravuje Tomáš Šatra a jednoho Eduard Kotáb. A výrazný nárůst přihlášených zaznamenala i šampionská centrála Václava Luky mladšího v Bošovicích u Písku, který sice na začátku své kariéry poslal do modré stuhy Fabregase a Peerless Squeaka, ale pak několik let neměl pro derby toho správného koně. Ten se nyní zřejmě objevil v klasickém vítězi Talarovi a Luka má v tuto chvíli ještě další potenciální varianty pro dostih roku díky Beryasce a Ley Percy.

Poměrně dost trenérů má stále ve hře po dvou koních. Ve východočeských Němčicích mají dobře nazbrojeno rodina Vocáskových a majitel Stanislav Chudáček, naděje žije i v Pičíně na Benešovsku, kde Allan Petrlík trénuje koně stáje Rabbit Trhový Štěpánov. Zcela novou lokalitou na dostihové mapě pak jsou Krabčice nedaleko Mělníka, kde v areálu Rostislava Kopeckého působí coby "nájemník" z Mimoně přestěhovaný Arslangirej Šavujev.

Jen malou šanci dostat se na start derby mají zřejmě Tušovice, kde péči o koně stáje Yoko od Zdena Koplíka převzal Dalibor Török, a přílišný optimismus dosud navzdory dvěma zástupcům nepanoval ani v areálu stáje BORS Břeclav Tři grácie.

Pozn. k mapě: Kliknutím na ikony zelených koní zobrazíte název centrály a jména koní. Větší verze mapy se ukáže po kliknutí na odkaz pod obrázkem. Některé centrály jsou zakresleny zeměpisně přesně, jiné jen symbolicky.