16. června 2014

"Čipera" přijel do Chuchle jako invalida. Pak ukázal srdce a rychlost

Honzik Chipera a Martina Havelková
Nejtajemnější kůň letošního derby vychází na ranní sluníčko a na první pohled se na něm nezdá být nic zvláštního. Hnědák s bílou lysinou, střední postavy, klidný a spokojený. A přece – Honzik Chipera za svou krátkou kariéru už stihl ukázat potenciál, jako málokterý tříletek před ním. Oba své dosavadní starty vyhrál lehce a s rezervou, ani jednou nemusel vynaložit větší úsilí a mnohé pozorovatele uhranul svou prostornou cvalovou akcí. Ještě před půl rokem byl přitom vyřazeným koněm bez valné perspektivy. Teď může ukončit deset let dlouhé čekání prezidenta Jockey Clubu Jiřího Charváta na úspěch v modré stuze a stát se prvním derby-vítězem trénovaným ve Velké Chuchli od roku 1997. "Je to neuvěřitelně šikovný kůň. Do všeho jde po hlavě, je strašně akční. Když ho pobídnu, bleskově reaguje, a má obrovskou snahu," říká Martina Havelková, která se ve svých devětadvaceti letech raduje z mimořádné jezdecké příležitosti. Dvě ženy už v minulosti derby v Chuchli vyhrály, ani jedna ale v době svého životního úspěchu nebyla maminkou dvou dětí.

Nemá to být nic převratného, co se dnes odehraje na "malé trávě" chuchelského závodiště, ale kalendář ukazuje pondělí před derby, a to býval ve zdejších stájích vždy malý svátek. Favoriti absolvovali na velké dráze se svými sparing-partnery a vodiči poslední velký galop před dnem D a v chuchelském zázemí panoval čilý ruch. Trenér Tomáš Šatra však v toto ospalé červnové ráno nemá náladu na vzpomínání. Bolí ho záda, a tak se od stáje ke dráze přesouvá pomalu a rozvážně. Je něco po osmé hodině ranní, místo někdejšího ruchu je na zdejších "kroužcích" až iritující klid a sedmdesátník Šatra je jediným pražským trenérem, který má koně v letošním derby. Martinu Havelkovou čeká jasný úkol – v sedle Honzika Chipery absolvuje svižných, ale uvolněných 1800 metrů a sparing-partnera jí bude dělat nejlepší tuzemský mílař Chardonney Tcheque.

"Cože, vy teď sekáte trávu?"
Oba hnědáci, "učeň a mistr", se pomalu blíží ke vchodu na dráhu, když Šatra nečekaně nadskočí. Na malé travnaté dráze se nenápadně, leč i na dálku viditelně pohybuje sekačka na trávu. Doyen chuchelských trenérů okamžitě žhaví dráty a kadence, důraz i volba slov určených správci závodiště dávají rychle zapomenout na bolesti zad. Honzik Chipera a Chardonney Tcheque se vracejí na "kroužek" a ještě několik minut trpělivě čekají, než se dráha uvolní. A pak konečně odskočí. Je to pohled, který by jistě zajímal sázkaře, kteří Honzika Chiperu neviděli v akci dlouhý měsíc od vítězství v mosteckém Memoriálu dr. Frankenbergera.

Na začátku roviny sedí Havelková stále v klidu. Honzik Chipera se pohybuje s obvyklou lehkostí, stejnými úspornými pohyby, jaké předváděl při obou svých startech. O tři roky starší Chardonney Tcheque cválá po jeho boku na vnější straně dráhy a na pár okamžiků spolu vytvářejí podmanivý výjev - dva hřebci ve špičkové kondici uhánějí proti vycházejícímu slunci cílovou rovinou. Chardonney Tcheque takto tříletému juniorovi posloužil během jara hned v několika rychlých pracích, některé Honzik Chipera absolvoval i se svým vrstevníkem Okrinkem. "Dobrý, šel opravdu hezky!" volá Havelková o pár minut později na svého šéfa, který mezitím zamyšleně studuje stav dráhy.

Za čtyřiačtyřicet let poslal Tomáš Šatra do derby čtyřicet koní a dvakrát přiváděl domů vítěze. Od úspěchu Nory Jeane mezitím uplynulo sedmnáct let a počet svěřenců od té doby poněkud prořídl, ale v letošní sezóně je Šatrova stáj podobně efektivní jako v dobách největší slávy. Chardonney Tcheque, Mikesh a také Honzik Chipera bodují ve velkých dostizích a přiblížili svého trenéra na dostřel mety 700 vítězství, k níž mu zbývá posledních pět "čárek". Nemalou zásluhu na tom má i stájová jezdkyně Martina Havelková, která v poslední době jezdí s velkým přehledem, a mezitím tvoří se Šatrou sehraný tým. Svou trumfovou kartu pro derby přitom získali nečekanou oklikou.

"Mozart cvalu" zaskočil trenéra


Jiří Charvát kupoval dubnového hřebečka loni v květnu prostřednictvím agenta Chrise Richnera na breeze-up dražbě v Saint-Cloud za 37 000 eur, ale umístil ho do francouzského tréninku Jeana-Michela Lefebvrea. První potomek klisny Kong Moon, pravé sestry gr.2 vítězky Hanami, z úvodního ročníku vítěze Queen Elizabeth II Cup Archipenka zaujal hledače budoucích talentů už v Saint-Cloud svou prostornou cvalovou akcí a podivuhodnou lehkostí, s níž se navzdory očividné nezralosti pohyboval. "Mozart cvalu" však jako dvouletý nevyběhl. V prosinci začal kulhat a vyšetření ukázalo, že utrpěl frakturu na zadní noze.

Charvát se po konzultaci s trenérem rozhodl pro přesun do Česka a opačným směrem poslal My Old Husbanda, což se zpětně viděno ukázalo jako jeden z jeho nejúspěšnějších tahů za dobu působení v turfu. My Old Husband vyhrál ve Francii čtyři dostihy za sebou včetně listed, zatímco Honzik Chipera se po krátké zastávce v Pavlině dvoře přemístil do Velké Chuchle.

"Od prosince nepracoval a srostlo mu to. K nám přišel na přelomu února a března. Pár dní jsme ho nechali jenom na kolotoči, a protože chodil čistě, začal pomalu zase pracovat. Když jsem ho viděl poprvé, říkal jsem, že není možné, že by předchozí tři měsíce vůbec nic nedělal. Ve své praxi jsem se ještě nesetkal s tím, aby kůň po tříměsíční pauze vypadal tak skvěle. To jsem nezažil," vzpomíná Šatra.

Čtěte více o derby:

Na svého nového svěřence nespěchal a k debutu ho vyslal až 4. května na domovskou dráhu, kde Honzik Chipera zaujal lehkým vítězstvím ve trojkovém dostihu na 1400 metrů. Druhá Patrola sice později vyhrála rakouské 1000 Guineas a také třetí Yonas Art dokázal zvítězit, ale byl to především vítězův dostihový styl, který vyvolal pozornost. Po nesmělém úvodu – mírně se opozdil v boxech, z nichž se dostal jedním velkým skokem – se v oblouku snaživě posunul na čtvrté místo a 300 metrů před cílem bez větších pobídek převzal vedení.

Debut Honzika Chipery. Foto: Václav Volf, fotovolf.com
Jakmile Havelková před distancí jemně sáhla po bičíku, Honzik Chipera se lekl a vybočil. Jezdkyně si ho však rychle srovnala a hnědák se s každým dalším cvalovým skokem začal odpoutával od zbytku pole. Výrazné zrychlení ho navíc nestálo viditelné úsilí. Když ho Havelková při proběhnutí cílem pochválila, vypadalo to jako povedená tréninková práce. Druhá Patrola ztrácela šest délek. "Asi to svou hodnotu mělo, ale byl to první start a on ještě nevěděl, do čeho jde. Honzik je ale srdcař. Někdy to vypadá, že dopředu ví, co má dělat," usmívá se Havelková.

Vynechal trial, pracoval doma


Druhý a zatím poslední start Honzik Chipera absolvoval o čtrnáct dní později, když na měkké dráze v Mostě ovládl lehce o 1 3/4 délky Memoriál dr. Frankenbergera na 2000 metrů. Velkou část dostihu strávil na předposledním místě poměrně daleko od vodícího Monsieur Bachira, ale při vbíhání do cílové roviny Havelková podjela soupeře u bariéry a zaútočila ve druhé stopě vedle Tannhaeusera. Honzik Chipera navzdory "zelené" akci opět předvedl impozantní zrychlení. "Trochu jsem se bála na druhé straně a pak i v oblouku, že nebudeme mít místo, ale on ten konec měl. Jde vždy do boje a chce vyhrát, to se pak vyhrává jednoduše," poznamenává Havelková.

Velkou červnovou cenu mohl hnědák díky handicapu 88 kg vynechat. "Samozřejmě jsem čekal na handicap a po Mostě mu vyšla dobrá známka. Tak jsem usoudil, že se do Velké červnové nemusíme za každou cenu nutit. Bylo by to po čtrnácti dnech, takhle jsem ho mohl nechat v klidu pracovat. Maká denně, chodil poctivé práce s Chardonney Tcheque, takže to jako nevýhodu nevidím," vrací se Šatra ke klíčovému rozhodnutí jara.

O hřebcových vytrvaleckých dispozicích jsou přesvědčeni trenér i jezdkyně. "2400 metrů by opravdu neměl být problém. Má velký speed, umí zrychlit i z rychlého dostihu. Nemá s tím problém, umí rychle cválat. Myslím si, že když se v klidu rozdýchá, poradí si s různými průběhy. Není třeba nikam spěchat," řekla Martina Havelková pár hodin předtím, než byl Honzikovi Chiperovi vylosován venkovní box číslo patnáct.

Děti budou držet palce



Zatímco neporažený hřebec si žije i poslední dny v obvyklém klidu, na jeho jezdkyni se začíná upírat mediální pozornost. Poskytla čtyřstránkový rozhovor zpravodajskému týdeníku a přijela si ji natočit Česká televize. Pokud by v neděli uspěla, nepochybně by to byla atraktivní reklama pro celý sport. V 21. století už sice není žádnou vzácností, že se ve významných dostizích pravidelně prosazují jezdkyně, ale derby v Chuchli zatím vyhrály jen dvě. V roce 1972 to byla průkopnice Míla Hermansdorferová, před čtyřmi lety pak šestnáctiletá Slovenka s panamskou licencí Maria Magdalena Rossak.

Martina Havelková se však nachází v odlišné fázi kariéry než obě zmiňované vítězky. Loni se vrátila po mateřské dovolené, přestěhovala se do Prahy a každý den před tréninkem vozí své děti do školky. Možná je to právě určitý životní nadhled, který jí pomohl k jezdecké pohodě, v níž se po odmlce výrazně připomněla tuzemským stájím i publiku.

Ačkoli vyhrála řadu významných dostihů, v derby debutovala teprve loni s bělkou Reglisse a teď ji možná čeká ještě výraznější zážitek. "Už jsem ani nedoufala, že bych někdy mohla takovou šanci v derby dostat. Jsem za ni velmi ráda, na dobrém koni se jede vždycky dobře," konstatuje po pondělní rychlé práci.

A už teď ví, kdo jí v neděli bude fandit nejvíce. "Děti mají Honzíka jako svého oblíbence už od doby, co přišel do stáje. Asi i kvůli tomu jménu, je to pro ně prostě Honzík. Mamka jede na Honzíkovi, to se jim líbí a mají radost, že s ním jedu i teď. Vědí, že to bude velký dostih a budou mi držet palce."

Profily aktérů 94. Českého derby: