1. února 2017

Talent bez happy endu. Momenty ze života žokeje Dušana Balážika

Dušan Balážik, foto: Václav Volf
Jen před pár dny přišla zpráva, že vídeňské Freudenau konečně ožije a v sobotu 16. září uspořádá St. Leger s celkovou dotací 30 000 euro. Až se brány starobylého areálu po letech otevřou dostihovým příznivcům, jedna tvář tam bude chybět. Bývalý žokej Dušan Balážik, s vídeňskými dostihy neodmyslitelně spjatý, podlehl minulý týden ve věku 40 let těžkým zraněním, která utrpěl o dva týdny dříve při transportu koní do francouzského Cagnes-sur-Mer. Tragickou událostí se vracejí vzpomínky na polovinu devadesátých let, kdy mladík ze slovenských Bánovců nad Bebravou patřil k největším jezdeckým talentům ve střední Evropě. Vždy veselému a bezprostřednímu Balážikovi však velká kariéra nebyla přána. Neustálé problémy s váhou jeho působení v sedle výrazně zkrátily. I poté nicméně zůstal v blízkosti koní - pomáhal při údržbě areálu Freudenau a od otevření závodiště Ebreichsdorf působil také jako kustod v jezdecké šatně. "Pomáhal každému, kdo se ocitl v nouzi nebo potřeboval podpořit. Na jeho bedně v šatně jsem seděl často a hlavně z té doby si ho budu navždy pamatovat," říká dostihový fotograf Václav Volf. Na žádost zápisníku probral svůj archiv, abychom spolu mohli na Dušana Balážika zavzpomínat.


Foto: Václav Volf

Balážik měl dostihové ježdění v genech - byl vnukem legendárního armádního jezdce působícího v Motešicích a pozdějšího ředitele Závodiska Bratislava majora Stanislava Rudy. Na rozdíl od svého děda, který se věnoval hlavně překážkám, zakotvil v rovinových dostizích. Prvního vítěze, klisnu Vachtu z hřebčína Albertovec, mu nasedlala chuchelská trenérka Ivana Pejšková. Stalo se 27. září v Praze. Balážik však nešel ve stopách Jozefa Bojka a jezdeckou kariéru naplno rozběhl doma na Slovensku. Většinu jeho úspěchů viděla Bratislava.

Foto: Václav Volf

Jeho životním koněm byla výborná a raná klisna Tamilay ze stáje Žrebčín R.C. Malá Paka. V sezóně 1996 spolu vyhráli Cenu Arcara při mítinku Turf Gala a Cenu Muscatita v rámci slovenského derby-dne, v Ceně zimnej kráľovnej byli druzí. Na snímku Balážik s Tamilay pózují po triumfu na Turf Gala, vodítko drží pozdější překážkový jezdec Matej Rigo.

Foto: Václav Volf
V té době Balážik nakoukl do největších dostihů sezóny. V Českém derby 1996 finišoval s Okarem šestý, ve slovenské modré stuze se na Mgelanovi neumístil. Na snímku z bratislavského paddocku je zachycen v hvězdné sestavě - zleva: ředitel Závodiska Bratislava Marián Šurda, v horní řadě jezdci Artur Resulov, Jan Korpas, Ramil Děmidov, Michael Roberts, Janusz Kozlowski, William Lord, Ferenc Csoh, Petr Kubík a startér Jiří Novák, v dolní řadě Dušan Balážik, Gérard Martin, Andrzej Tylicki a Pál Kállai. Derby vyhrál zesnulý Tylicki na německém hřebci White Whine před Mir Sadou (Kubík) a Northern Soulem (Roberts).

Foto: Václav Volf
Kvůli narůstajícím problémům s váhou nebyl Dušan Balážik v dostizích využitý, jak by si zasloužil. Poté, co v polovině 90. let zazářil, jezdil ještě několik sezón a vyhrával s koňmi jako Shlif (Cena vytrvalcov) a Stormrider (Prípravná cena). Zakotvil v Rakousku u trenéra Emmericha Schweigerta, v roce 2001 byl druhý v tamním šampionátu jezdců. Působil také ve Švýcarsku, Německu nebo Itálii.

Foto: Václav Volf

Po skončení aktivní kariéry pomáhal kolem koní na různých pozicích. Ve volném čase vypomáhal u trenéra Gérardaa Martina, především se ale stal možná vůbec nejmladším kustodem jezdecké šatny. "Vždy usměvavý a přátelský, pomáhal do toho nervózního prostředí vnést klid a pohodu," říká k tomu Václav Volf.

Foto: Václav Volf

Na Balážikově neodmyslitelné "nástěnce" v "žokejcimře" měli své místo nejen různí hrdinové dostihového světa, ale třeba i momentka zachycující jeden z vzácných Balážikových startů na překážkách.

Foto: Václav Volf
Svou jezdeckou derniéru absolvoval Dušan Balážik 4. listopadu 2007 na písku v Ebreichsdorfu. Jaho vodič ho při tom podpořil bývalý kolega, dnes již zesnulý Oliver Michalík.