24. června 2017

Začalo to na "Staromáku". Teď se má Nagano slavit v Chuchli

Nagano Gold a vodička Marie Piterková, foto: A. Zavadilová
Měl to být jen další z levných nákupů na britských ostrovech, který udělá čtveřici majitelů radost v provozních dostizích. Když Václav Luka starší na sklonku listopadu 2014 vydražil za 3500 guinejí odstávče po Sixties Icon, těžko mohl tušit, že nenápadný hnědák za necelé tři roky veškeré ambice výrazně překoná a dostane se na start Českého derby. A už vůbec si nemohl představovat, že Nagano Gold půjde do modré stuhy dokonce jako spolufavorit. "Je zatím předčasné o něm mluvit v superlativech. Vyhrál trojku a byl druhý ve dvojce," krotí Luka všeobecné nadšení úplně stejným způsobem. jako když v polovině května přijímal gratulace po hřebcově velmi lehkém vítězství o patnáct délek v Chuchli. "Už mi někteří lidé říkali, že nevěřím svým koním, ale to není pravda. Vnitřně bych si samozřejmě moc přál, aby v neděli uspěl, opravdu moc. Ale nechci mít přehnané ambice a není to jen tím, že derby je dostih o hrozném štěstí. My jsme se za ta léta naučili něco, co by měli umět všichni majitelé – umět přijmout prohru, nezbláznit se z ní. Jsme připravení i na to, že se v derby třeba neumístíme, a pojedeme dál…" Ať už se ale v majitelském Syndikátu V3J momentálně odehrávají jakékoli myšlenkové pochody, jisté je, že to pro stáj založenou před deseti lety bude emotivní derby. Před dvěma týdny podlehl těžké nemoci jeden z jejích spolumajitelů Jan Mandak.


Stojíme s Václavem Lukou na Staroměstském náměstí a kolem nás korzují hloučky turistů z celého světa, neboť je vlahý červnový podvečer a letní sezóna je zkrátka v plném proudu. Skupinka Asiatů právě nasedá do jednoho z kočárů na zdejším "štaflu" a jistě nemají ani potuchy o tom, že elegantní dvojspřeží tvoří vlastně stájoví kolegové černého koně derby. Řečeno samozřejmě s lehkou nadsázkou, ale jen lehkou. Jakmile se začne na kočičích hlavách rozléhat klapot kopyt, někdejší dlouholetý prezident Jockey Clubu okamžitě zpozorní a natahuje krk, kdo že se to právě proplétá úzkými uličkami Starého města.

Důvodů, proč je jeden z hlavních turistických magnetů pražského centra logickým místem pro toto setkání, je ale víc. Právě sem před devatenácti lety zamířili zlatí hokejisté z Nagana na neméně slavnou oslavu zlatých medailí. "Z letiště na Staromák se vezli autobusem Vojtěcha Martina. Jágr, Hašek, Růžička, úplně zmožený Ivan Hlinka… Taky jsem tady tenkrát tady na náměstí čekal," vzpomíná Luka. Po letech se tyto vzpomínky obtiskly do pojmenování jedné z nových akvizic, žádný konkrétní příběh ale za tím nebyl. "Všechna jména řešíme společně jako celý Syndikát V3J, což jsme byli já jako Vašek a tři Honzové – Vedral, Sobotka a Mandak. Všechny jsem se s novými jmény obeslal. Už si to moc nepamatuji, ale Nagano Gold mi připadalo takové zvučné, evokující vítězství... A zároveň spojené s naší zemí, prostě hezké jméno bez háčků a čárek, což je při pojmenovávání koní ze zahraničí klíčové," vysvětluje Luka.

Foto: Andrea Zavadilová
Na Tattersalls December Foals Sale zakoupený Nagano Gold zosobňuje i některé další zásady stáje tvořené akcionáři závodiště Velká Chuchle. "Už léta kupujeme na britských ostrovech odstávčata, to je podle našeho názoru jediná cesta, jak se za málo peněz dostat k původově zajímavým koním a zároveň moct ten proces ještě ovlivnit odchovem. V této věkové skupině je možnost trefit dobrého koně řádově větší než u ročků a koní v tréninku. U těch hříbat to někdy ještě nemají tak přesně roztříděné. A pokud je otcem třeba začínající plemeník, tak šance ještě stoupá. Samozřejmě se to nemusí povést, ale za ten risk a úvahu to stojí. Nagano Gold je vlastně několikátá generace tohoto systému," konstatuje Luka a jedním dechem dodává, že ze zásady jde o nákupy v nižší cenové hladině. "Třeba si někdo řekne: tihle chlapi nemají na to, aby si koupili dražší koně. Můžu jasně říct, že mají. Jenže to není umění koupit koně za miliony, to je pak více méně povinnost, aby byl dobrý a když se nepovede, jste za truhlíka…"

Samotný Nagano Gold – nejlevnější kůň na startu letošního derby – je dobrým příkladem této strategie. Byť britský odchovanec, pochází z kvalitní německé rodiny Norbelle, která v posledních dekádách dávala hlavně špičkové klisny. Hřebcova matka Never Enough (Monsun) nikdy nevyběhla, nicméně v chovu už stihla dát Jamra, gr.3 vítěze z Abu Dhábí. Kvalita dalších hříbat se těžko posuzuje, neboť běhala a vyhrávala v takových destinacích jako Řecko nebo Belgie. Nagano Gold nicméně typově připomíná hlavně svého otce Sixties Icon, dnes čtrnáctiletého vítěze britského St. Legeru, Jockey Club Stakes a šesti dalších dostihů.

Po importu do Česka hřebec absolvoval odchov v Krabčicích, kde následně zůstal v tréninku Allana Petrlíka. "Že jsme ho nenechali u trenéra Zobala v Chotouni, bylo dáno čistě tréninkovými podmínkami, které jsou v Krabčicích prostě lepší. Bylo to pro nás cenově dostupné, relativně blízko a šampión trenérů skýtal záruku kvality," ohlíží se Luka za hnědákovými českými začátky. Na dráze nová akvizice debutovala 4. září ve Praze proti kvalitním soupeřům jako Gold Evasive, Mayda či Argano a hned napoprvé finišovala druhá o krk za favoritem ze stáje Pegas. Hnědák svým výkonem hned napoprvé ukázal nemalý potenciál. Před distancí se začal mocně rozbíhat a v závěru dobře reagoval na žokejovy pobídky bičíkem.

Loňský debut Nagano Golda, foto: Andrea Zavadilová

Druhý a poslední start loňské sezóny v Gerschově memoriálu však naznačil, jaký průběh hřebci naopak nesedí. Na měkké dráze po startu puloval, a přestože se Jan Rája snažil svého svěřence držet, záhy ho to vyneslo na druhou pozici. Ani v oblouku se příliš neusadil a absolvoval tak poměrně neklidný dostih. Do cílové roviny sice točil s plnými šancemi, ale 400 metr před cílem se situace vyrovnala a záhy bylo jasné, že na rozdíl od některých soupeřů Nagano Gold už nepřidá. Chvíli ještě bojoval, ale nakonec jen dokončil na sedmém místě zhruba 6 délek za bojující dvojicí Sir Sun – Gold Evasive. I na hřebcově cvalové akci bylo znát, že ještě potřebuje čas, a tak už do konce sezóny nevyběhl. V klasifikaci dvouletých obsadil se známkou 64,5 kg celkové třinácté místo.

Po odchodu Allana Petrlíka z Krabčic v zimě změnil prostředí i Nagano Gold. "Byli jsme domluvení, že půjde buď k Vaškovi do Bošovic nebo ke Gregovi Wrobleskému. Greg měl v té době méně koní a Vašek se orientuje na Francii, zatímco my jsme chtěli běhat především v Česku. Po zohlednění všech aspektů šel tedy Nagano Gold ke Gregovi a Vašek dostal jiného koně, sourozence Nine Ou Foura," popisuje Luka.

Foto: Andrea Zavadilová
Do klasické sezóny vstoupil Nagano Gold suverénním vítězstvím ve IV. kategorii o 3 1/4 délky před Silver Ballem, jemuž dával jeden kilogram. Z čísla jedna ho to po startu opět vyneslo na špici jako v nepovedeném Gerschově memoriálu, Jan Verner však v souladem s ordre hřebce držel a chvíli se zdálo, že chuchelští diváci uvidí přebory v brždění na 1800 metrů. Po pomalém úvodu se však tempo přece jen rozjelo a Silver Ball zavedl soupeře do cílové roviny se čtyřdélkovým náskokem. Nagano Gold rozbalil táhlou koncovku, na distanci se na soupeře dotáhl a stal se velmi pohodlně prvním letošním vítězem na českém území. Značný odstup zbytku pole za prvními dvěma koňmi dával tušit, že se tady moc kvalitních tříletých nesešlo.

Wroblewski proto hřebce o čtyři týdny později otestoval proti širší špičce ročníku ve dvojkovém dostihu na 2000 metrů v rámci šlechtického dne v Karlových Varech, mezitím již etablovaném trialu na cestě k derby. Znovu se ale opakoval scénář s falešným tempem. Pole sice poměrně rychle odskočilo, ale jakmile se v prvním oblouku favorizovaný Black Canyon pohodlně usadil na špici, Petr Foret šlápl na brzdu. Jan Verner "zaparkoval" Nagano Golda na průběžném druhém místě necelé dvě délky za lídrem a hřebec mohl snad poprvé v kariéře cválat v klidu usazený na pozici a soustředit se bez velkého zápolení s jezdcem na dostih, a to i ve chvíli, kdy se na protilehlé rovině brzdilo opravdu výrazně. Problém byl, že Black Canyonovi nechal na špici příliš prostoru. Foret pomalinku zrychloval, až přišla extrémně rychle seběhnutá cílová rovinka (byť osobně čtyřstovce změřené za 21,34 příliš nevěřím). Nagano Gold se svým táhlým finišem dostal na distanci vedle Black Canyona a na okamžik se zdálo, že půjde přes něj, ale favorit nesoucí o 4 kg více těsně odolal. Čas 2:14,12 na 2000 metrů žádné větší komentáře nepotřebuje.

První souboj s Black Canyonem, foto: Andrea Zavadilová

V polovině května se pak Nagano Gold vrátil do Prahy, aby v rámcovém programu Velké jarní ceny absolvoval III. kategorii na 2400 metrů. V pětičlenném poli se ho Verner zpočátku snažil držet, ale brzy poznal, že nemá na výběr a ujal se tempa. Na špici měl dostatek klidu a ve druhé polovině dostihu začal stupňovat tempo. U mezníku 400 metrů před cílem se Verner podíval za sebe, ale široko daleko se nerýsoval vážný soupeř. O 100 metrů později vytáhl bičík a znovu se ohlédl, ale to už měl čtyři délky k dobru. Opřel se tudíž do Nagano Golda jen rukama a hřebec zareagoval dalším zrychlením. Posledních 100 metrů už mohl Verner položit ruce a vypustit závěr. Dlouhých patnáct délek za ním finišoval druhý Aeneas, který následně doběhl třetí ve Velké červnové ceně. Časomíra se zastavila na hodnotě 2:35,89.

Trenér Wroblewski sice původně zvažoval ještě start v posledním trialu, ale nakonec Velkou červnovou cenu vynechal a Nagano Gold se od té doby připravuje doma. O jeho aktuální formě lze jen spekulovat. Pozici proklamované Wroblewského jedničky pro derby z hlediska veřejné pozornosti a publicity dlouho zaujímal Palazzo Corsini, vysoké ambice měl původně i Kerabush. Prvně jmenovaný se však po zdravotním problému a výpadku v závěrečném startu dostal do derby jen s odřenýma ušima a druhý zmíněný se dokonce nachází pod čarou. V závěrečné práci týden před derby v Karlových Varech se sice ukázal lépe Palazzo Corsini, šlo však o 1600 metrů s rychlým posledním kilometrem. Nagano Gold v průběhu jara dokázal, že je vytrvalcem, který potřebuje po cestě dobré tempo a dostatek klidu, aby mohl naplno využít svůj závěrečný speed.

Další indicií mluvící ve prospěch Nagano Golda je trenérova iniciativa ohledně jezdeckého obsazení v derby. "Greg přišel s nápadem, že bychom se mohli pokusit o angažování Frankieho Dettoriho. Souhlasili jsme s požadovanou cenou, ale Dettori se nakonec přes svého agenta omluvil, že právě v tuto neděli slaví jeho dcera narozeniny. Nakonec se ale zranil a stejně by nemohl přijet..." vysvětluje Luka. "Další Gregovu volbu Bauyržana Murzabajeva jsme ovšem akceptovali s velkým gustem. Nejen, že má jako úřadující vítěz derby vysoké kvality, ale navíc jezdí ve velké formě..."

Až Nagano Gold v neděli nastoupí do největšího dostihu života, z původní čtyřčlenné sestavy majitelů tomu budou přihlížet už jen tři. Jan Mandak, dlouholetý turfman a majitel, zemřel začátkem června po bezmála pětiletém boji s nemocí. "Přátelili jsme se mnoho let, měli jsme spolu koně už v první polovině 90. let. Za naši společnou stáj běhali Gotyk, Glogloglo, Fiftynine nebo Stin, který byl třetí v Českém derby a druhý ve Vídni. Jeho velkou smůlou bylo, že ve svém ročníku potkal Darsalama. Budeme na Honzu v neděli hodně myslet..." uzavírá Luka.