18. září 2017

Fotoblog VV: Freudenau po letech ožila. Blýská se na lepší časy?

Foto: Václav Volf

Uplynulo dlouhých devět let, než mohl dlouholetý spolupracovník zápisníku Václav Volf opět pořídit tento záběr. Dostihy ve Freudenau. Slovní spojení, které se k lítosti mnoha z nás zdálo být definitivně historií, nečekaně ožilo minulou sobotu. Před secesními tribunami a slavnou císařskou lóží, kde v posledních letech byli k vidění pouze golfisté a účastníci všemožných společenských akcí, se znovu objevili plnokrevníci. Navzdory optimistickým proklamacím pořadatelů to nutně neznamená obnovení vídeňské dostihové tradice. 30 000 eury dotovaný rakouský St. Leger byl prozatím jen připomenutím, jaké to kdysi ve Freudenau bylo - a jaké by to zase mohlo být.


Foto: Václav Volf

Oživit dostihy totiž nelze bez obnovení pravidelného dostihového provozu a k tomu je v Rakousku stále daleko. Ebreichsdorf se stále více stává domovem klusáků, které příležitostně doplňuje hrstka cvalových dostihů, Freudenau se zase pod současným vedením změnila především v intenzivně fungující golfové hřiště a dobře zpeněženou lokaci všemožných koncertů, oslav a filmových natáčení. Dostihy se tady naposled konaly v roce 2008, tehdy už ovšem pouze v příležitostném režimu. Éru pravidelných mítinků ve Frendenau ukončilo otevření závodiště v Ebreichsdorfu. Plnokrevníci však z Prátru nikdy nezmizeli. Dráha celou dobu sloužila jako tréninková centrála, momentálně tady působí Gérard Martin a Tamara Richterová. Sobotní mítink byl jakýmsi propojením obou stránek současné Freudenau. Dostihy se uskutečnily v rámci dvoudenního festivalu "Vienna Ascot", pořádaného sdružením vídeňských gastronomů, a řada diváků si dala záležet s dodržením "dress codu".


Foto: Václav Volf

C.k. monarchie byla zkrátka po celý den přítomná, i když na pavilonu s císařskou lóží tentokrát nevlál žluto-černý prapor.


Foto: Václav Volf

Zato se v sobotu do Freudenau sjeli všichni ti, kterým vídeňské dostihy chybějí a jejichž tváře dříve byly pravidelně k vidění na zdejších tribunách. A nejen na nich.


Foto: Václav Volf

Mnozí dostihoví Rakušané úspěšně působí v zahraničí. Jako například Mario Hofer (vlevo), který už mnoho let trénuje v německém Krefeldu.


Foto: Václav Volf

Dva vítězové Českého derby, kteří v 80. a 90. letech vládli šampionátu rakouských žokejů: Angličan William Lord (vlevo) a Francouz Jean-Pierre Lopez na místě svých velkých úspěchů.


Foto: Václav Volf

Rakouský St. Leger vyhrál desetinový favorit Iraklion s Bauyržanem Murzabajevem. Německý listed vítěz s několika grupovými umístěními to ale proti Icarovi vůbec neměl jednoduché. Za distancí se už stálo, že se Petr Foret v dresu DS Pegas dostane dopředu, ale Iraklion nakonec po velkém boji udržel nos vpředu. Čtyři délky za nimi dotvořil nesourodý doběh na třetím místě desetiletý domácí veterán I Do, disponující německou známkou 65 kg, který nechal za sebou o 21,5 kg lépe hodnoceného Němce Swordshirea.


Foto: Václav Volf

Iraklion přijel z 800 kilometrů vzdáleného Hannoveru a udělal velkou radost jednomu z nejstarších německých trenérů Christianu Sprengelovi, který si svého svěřence sám vodil.


Foto: Václav Volf

Bauyržan Murzabajev vyhrál také druhý vrchol dne, Graf Nikolaus Esterházy Memorial na 1200 metrů s dvouletou klisnou Be A Wave z tréninku Geralda Geislera. Vídeňská obnovená premiéra na dobře připravené dráze sklidila mezi aktivními účastníky pochvalné reakce. Německý list Sport-Welt citoval pořadatele, že se jednalo o zkoušku, zda má smysl pokusit se příští rok uspořádat více dostihových dnů. Nechme se tedy překvapit - více dostihů na širokém vídeňském oválu či dlouhé přímé dráze by jistě uvítali nejen rakouští majitelé a trenéři.