11. října 2017

Fotoblog VV: Příběhy z deště a tmy. Dvacetkrát 127. Velká pardubická

Foto: Václav Volf
O Velké pardubické bylo v uplynulých dnech napsáno snad už úplně všechno. Sám jsem slavné vítězství No Time To Lose a Jana Kratochvíla, ale i některé další aspekty našeho nejslavnějšího dostihu vylíčil na Aktuálně.cz. Jednu věc jsem si ale schoval pro zápisník, a to fotoreportáž svého dlouholetého kamaráda a spolupracovníka Václava Volfa. Na rozdíl ode mě je Vašek odkojený pardubickými překážkami, druhou říjnovou neděli naposledy chyběl v roce 1984. Jako fotograf zachycuje Velkou pardubickou nepřetržitě 27 let, má tedy trávu i oranici kolem Cvrčkova skrz naskrz prochozené. Zatímco jezdci dostávají před "Velkou" ordre od trenérů, fotografové si ho každoročně musí vymyslet sami. Zvolit správnou strategii, které překážky během zhruba devíti minut dostihu zachytit, vyžaduje dobrý odhad a zkušenost, zbytek je boj s časem. A tentokrát také s deštěm, bahnem a šerem... Zápisník vybírá dvacet záběrů z nejdramatičtější Velké pardubické posledních let.



Foto: Václav Volf

Byl to víkend superlativů, ale i velkých rozdílů. V kontrastu vůči mezinárodně obsazené Velké pardubické, na kterou poprvé nabírala sázky francouzská PMU a záznam se vysílal v 24 zemích, stál místy méně povedený rámcový program. Zamlčet nelze zejména vyloženě "dietní" zahájení mítinku v sobotu. Jak rozvrhnout strukturu největšího překážkového mítinku podzimu a získat co nejpočetnější startovní pole měsíc po Velké wroclawské, dva týdny po meranském Gran Premiu a týden před mezinárodní ""Velkou národní" v Praze, je otázka pro zainteresované. Volným okem bylo každopádně vidět, že při klesajícím počtu koní v tréninku je třeba začít o této otázce seriózně uvažovat. Osobně si myslím, že zrušení rovinové soboty se zpětně viděno ukazuje jako velká chyba, určitě by se dalo diskutovat o kompromisním řešení. "Rovinové dostihy do Pardubic nepatří" je sice na první pohled líbivé heslo, ale kulhá na všechny nohy. Zeptejte se historiků.

Foto: Václav Volf

Jedním z velkých témat letošní Velké pardubické se stalo počasí. Už v sobotu bylo jasné, že déšť a měkko výrazně promluví do dění...

Foto: Václav Volf


... a nedělní obrázky to bezezbytku potvrdily.

Foto: Václav Volf


Lukáš Matuský v neděli během několika desítek minut prožil triumf i pád na dno. Na úvod odpoledne dovedl v Ceně Laty Brandisové fantastickou Izynku k jejím třetímu zadrženému vítězství v aktuální sezóně, tentokrát o propastných čtrnáct délek. Už o hodinu později si ale při kolizní situaci po pádu Pyšného Páva zlomil lícní kost a samotnou Velkou pardubickou sledoval v nemocničním pokoji. V sedle Nikase, který se představil na dráze naposled, ho nahradil Petr Tůma.  

Foto: Václav Volf


Viděno zvenčí se zdálo, že Josefa Bartoše v neděli místy nečeká úplně snadná práce, ale italský šampión ukořistil v rámcovém programu hned dvě vítězství. S Vicodym ovládl o devět délek Cenu Labe a na největší outsiderce Loire (na snímku vlevo) si v Poplerově memoriálu pohrál se soupeři stylem start-cíl.

Foto: Václav Volf


Jeden z klíčových momentů dne je ovšem k vidění na tomto snímku z Ceny ČASCH. Třetí zprava skáče Nancy s Janem Faltejskem, pro něhož to bylo jediné nedělní "rito". V sobotu ještě odjezdil čtyři koně včetně vítězných Northerly Winda a Arkalona, po doběhu zmiňované Ceny ČASCH však čtyřnásobného vítěze Velké pardubické definitivně přemohly bolesti zad. Ve vrcholu dne tak nestartovali on ani jeho zamýšlený francouzský partner Virtus D'Estruval.

Foto: Václav Volf


Třetí a poslední pád 127. Velké pardubické. Pár vteřin poté, co na Taxisově příkopu skončily naděje Pareta a Templáře, se kutálí Colm McCormack z irské lavice přímo pod nohy Kasimovi. Šance mocné stáje Guillauma Macaira definitivně vyhasly.

Foto: Václav Volf


Vedoucí muž překážkového šampionátu Marcel Novák předvádí s Kasimem téměř cirkusovou ekvilibristiku, ale McCormack stále nemá vyhráno. Z druhé strany se k němu totiž blíží Delight My Fire s Niklasem Lovénem... 

Foto: Václav Volf


Ale i jediná startující klisna se nešťastnému jezdci úspěšně vyhýbá. Na vrcholku irské lavice mezitím čekají horké chvilky na Lukáše Sloupa a Sixtysevena, kteří se kromě travnatého valu musí vypořádat i s ležícím Songe D'Estruvalem.

Foto: Václav Volf


Po dramatickém úvodu přichází tradičně klidná středová pasáž. Otěže dostihu nyní drží Jaroslav Myška v sedle nejmladšího aktéra Bridgeura, za ním cválají loňský vítěz Charme Look, pozdější vítěz No Time To Lose a bělouš Ter Mill.

Foto: Václav Volf


Na dropu už je většina koní a jezdců maskována "make upem šampiónů". No Time To Lose zcela vpravo, vedle něj Kasim, volný Pareto bez jedce, Delight My Fire a Power Zar, v pozadí Zarif. 

Foto: Václav Volf


Na živém plotu u hangáru už se dostal dopředu francouzský Urgent de Gregaine a začíná odskakovat vyčerpaným soupeřům. Na záběru se ho drží Ange Guardian, zbytek pole ztrácí.

Foto: Václav Volf


Je rozhodnuto! Boj o vítězství se odehrál už v první polovině cílové roviny, v závěrečných metrech už kontroluje situaci domácí vítěz - osmiletý No Time To Lose s Janem Kratochvílem. Další pořadí je Urgent de Gregaine, Delight My Fire, Zarif, Ange Guardian, Universe Of Gracie, Bridgeur a Kasim. Dokončilo 8 z 19 koní.

Foto: Václav Volf


Sláva vítězům, čest poraženým. V cíli třetí Niklas Lovén odjel na debutující Delight My Fire velký dostih. Švédský veterán, který se v Pardubicích poprvé vítězně představil už před 23 lety, zúročil znalost své klisny. Zatímco několik domácích jezdců Delight My Fire v posledních dvou sezónách odmítlo, Lovén na ni ochotně přijel do Pardubic, Slušovic i Wroclawi a důvěru týmu kolem trenéra Radima Bodláka nezklamal ani tentokrát.

Foto: Václav Volf


Felix de Giles zpytuje svědomí, zda na podceňovaném valachovi Urgent de Gregaine nenastoupil o kousek dříve než měl. V těžkých podmínkách i tak ukázal jeden z jezdeckých výkonů dne a kromě stříbra ve Velké získal ještě třetí místo v Ceně Labe. Načerpal tak cenné zkušenosti se specifickým kursem, které se mu v budoucnu mohou hodit.

Foto: Václav Volf


Písmo se během odpoledne poněkud rozmočilo, ale poselství přetrvalo - a došlo svého naplnění.

Foto: Václav Volf


Před třemi lety osmý s Gauner Danonem, předloni zraněný, loni druhý na Ange Guardianovi - a letos vítězná sprcha šampaňským. Taková je bilance Jana Kratochvíla ve Velké pardubické. Sprchuje Josef Bartoš, Josef Váňa se zkušeně kryje a jízdní policisté už mají poněkud dlouhou chvíli. Zřejmě neměli vsazeno...

Foto: Václav Volf


"Poznej, kdo nepatří do vítězného týmu." Lehce zaražený Felix de Giles sleduje radost majitele Michala Gančarčíka, kolegy Jana Kratochvíla a trenéra Josefa Váni.

Foto: Václav Volf


A je to zase za námi. Desátý vítěz Velké pardubické z tréninku Josefa Váni přijímá poděkování nejšťastnějšího muže na závodišti.