23. května 2018

Rýsuje se otevřené derby, do souboje velkých stájí mohou zasáhnout i cizinci

Foto: Andrea Zavadilová
Malá startovní pole, méně sázkových příležitostí a ruku v ruce s tím i klesající sportovní úroveň. Tuzemské jedničkové dostihy v posledních letech zažívají problematickou éru, která zvolna přerůstá ve vážnější krizi hrozící poškozením produktu "české dostihy". Velká květnová cena o pěti koních je jen posledním z řady příkladů a hlasitým varováním, že jedničky dotované méně než 200 000 korunami ve stávající ekonomické situaci nemají perspektivu, jakkoli je na místě podotknout, že příčin úpadku je víc, a že počet startujících koní klesá i v jiných zemích. Výsledkem je každopádně stav, kdy jedničkové dostihy až na čestné výjimky generují místo divácky atraktivní podívané dříve nemyslitelnou letargii. Část tohoto jevu se přenesla i na klasické předzkoušky, Memoriály profesora Michala a dr. Frankenbergera na tom letos nebyly o moc líp než zmiňovaná Velká květnová. Kdo v uplynulých sedmi týdnech intenzivně chodil na tuzemská závodiště a místy se "prozíval" tradičními jarními vrcholy, může v této fázi sezóny pociťovat už jistou únavu. V nejbližší době nás ale čeká minimálně jeden dostih, který by měl z nevzrušivé atmosféry dostihového jara výrazně vykročit. Do 98. Českého derby zbývá přesně měsíc.


Nelze popřít, že ani nejvíce dotovanému klasickému dostihu střední Evropy se nevyhnul pokles zájmu. Zatímco ještě předloni došlo v řádném termínu 54 přihlášek, letos v lednu to bylo jen 36. V březnu byli dohlášeni čtyři koně, po dubnových a květnových škrtech zůstává ve hře ještě 26 tříletých. Mezi jarními "odpadlíky" bylo i několik sledovaných jmen. Druhý z Gerschova memoriálu Let Fire (Planteur) zklamal ve Velké jarní ceně desátým místem a jeho naděje na klasický úspěch definitivně vyhasly. Kromě něj trenér Arslangirej Šavujev škrtal i Motorsporta (Motivator), který se kromě Velké jarní ceny neumístil ani v karlovarském trialu na 2000 metrů.

Pátý z Memoriálu profesora Michala Taell (Mikhail Glinka) musel být v Mostě zadržen kvůli zranění. Dalšího českého odchovance Orsona (Egerton) zastavila trvající nechuť ke startovacím boxům a klasické naděje soustředěné do Paladdia (Stormy Jail) se rozplynuly prakticky už jeho debutem. Ve francouzské prodejce zakoupený Penseur (Intello) byl dodatečně dohlášen, ale po posledním místě ve Velké jarní ceně zase škrtnut. Špatný start do sezóny znamenal konec nadějí i pro maďarského zástupce Jara (Hamond). Za 25 000 eur pořizovaný Corleone (Camelot) prohrál oba jarní starty ve III. kategorii a stáj Dr. Charváta se rozhodla dát mu více času. V tříletém lotu trenéra Václava Luky se na jaře našli hned tři klasičtí vítězové, ale kůň pro derby mezi nimi nakonec není. Bošovický kouč škrtl jak nestartovavšího Malého Nina (Thewayyouare), tak ve Francii lehce otestovaného Royal Westminstera (Rip Van Winkle).

Kdo je tedy zbývajících "šestadvacet statečných", kteří svými dosavadními výkony na dráze či v tréninku dostatečně motivovali své majitele, aby zaplatili další splátku zápisného ve výši 10 000 korun, a na přihláškách tak setrvají minimálně do 14. června? Jedná se o 23 hřebců a 3 klisny. Přesilu mají importy z Francie, kterých je plných jedenáct, ale přihláeni jsou stále i čeští odchovanci a dokonce šestice produktů "owners-breeders". Dvěma koňmi jsou zastoupeny stáje Lokotrans, Dr. Charvát, Joly, Statek Blata Český Ráj, Rabbit Trhový Štěpánov a také Jiří Trávníček, ten ovšem pod dvěma různými stájemi. Z trenérů má tři svěřence ve hře Allan Petrlík, po dvou pak Arslangirej Šavujev, Luboš Urbánek a Pavel Tůma.

Pro bližší pohled pojďme použít tradiční metodu zápisníku, tedy rozdělení uchazečů do 4 košů dle fotbalového vzoru.


KOŠ 1: KONĚ S DVOULETOU KARIÉROU VE STŘEDNÍ EVROPĚ

ANHOR (GER) Salvator Racing Club Petrlík A.
AZDAR (FR) Valentin Buchtojarov Šavujev A.
BE MASTER (FR) Dr. Charvát Tůma P.
BLACK BARD (IRE) DAR Haris L.
BLESSED KISS (FR) Baizhasrkinov Yerbol Endaltsev I.
CAPE FREEDOM (IRE) Russian Racing Syndicate Šavujev A.
CARMELLA (FR) DS Pegas Török D.
FOREVER DRY (GER) Statek Blata Český Ráj Váňa J.
GOLDEN ALIGHIERI Rabbit Trhový Štěpánov Petrlík A.
IRISH HIT (IRE) Hippolit Star - Pejšková Pejšková I.
KING HEART (GER) Monte Negro Holčák R.
LAVERNO Pecka-Horse Kvapilová L.
MOUNT Q (GB) Meridian Myšková Š.
ORIENTAL GLORY (GER) Lokotrans Urbánek L.
RABBIT WIN (IRE) Rabbit Trhový Štěpánov Petrlík A.
RES JUDICATA (FR) Dr. Charvát Tůma P.
THISISTHEKEY (FR) Lokotrans Slovakia CZ Koplík Z.

Tradičně nejpočetnější je koš obsahující koně, kteří jsme viděli na dráze už loni jako dvouleté. Tentokrát v něm chybí zimní favorit a vítěz Velké jarní ceny, neboť Sagar (Excelebration) jak známo přihlášku do derby nevlastní a bude se soustředit na střední tratě. Ze sedmi aktérů loňské Ceny zimního favorita najdeme na přihláškách jen tři. V tomto dostihu bronzový Res Judicata (Jukebox Jury), vlastní odchovanec Jiřího Charváta z někdejší účastnice derby Reglisse, na sebe už loni upozornil triumfem v Karpatské ceně a letos debutoval třetím místem v Miláně. Bližší indicie o jeho aktuální pozici v ročníku dá až Velká červnová cena. Oriental Glory (Soldier Hollow), polobratr Oriental Sky a také listed vítězky Oriental Lady, stál jako roček vzhledem ke svému špičkovému původu 32 000 eur. V aktuální sezóně se rozcvičil čtvrtým místem v karlovarském trialu na 2000 metrů. Doběh Ceny zimního favorita loni uzavřel Cape Freedom (Cape Cross), kterého trenér Šavujev na jaře táhl nahoru postupně, přes lehká vítězství ve III. a IV. kategorii. V tuto chvíli se zdá být tím lepším z dvojice Šavujevových svěřenců, neboť Azdar (Authorized) sice v rozmezí dvou květnových týdnů ovládl dva čtyřkové dostihy v Chuchli, při obou se ale poměrně nadřel.


Black Bard, foto: Andrea Zavadilová
V tomto koši se nachází i pár dalších prominentů loňského dvouletého ročníku. Pražský zimní favorit Black Bard (Big Bad Bob) ze stáje DAR letos dvakrát podlehl Sagarovi, po druhé příčce v Memoriálu profesora Michala však bral dotaci i ve Velké jarní ceně. Solidně vstoupil do klasické sezóny i vítěz Gerschova memoriálu King Heart (Nathaniel). Stájový kolega tří nedávných derby-vítězů v barvách majitele Jiřího Posáda po aktivních průbězích finišoval druhý v Ceně trojročných žrebcov a především v 2000 metrů dlouhém Memoriálu dr. Frankenbergera. Stále nepopsaným listem je nejdražší kůň tohoto koše Mount Q (Mount Nelson), za kterého stáj Meridian předloni zaplatila v Baden Badenu 40 000 eur. Hnědák z tréninku Štěpánky Myškové loni ohromil suverénním dvojkovým vítězstvím na sklonku sezóny v Mostě a letos se uvedl pátou příčkou tamtéž v Memoriálu dr. Frankenbergera, přičemž mu znatelně chyběl start v nohou. Vítěz Simsonovy ceny Golden Alighieri (Durante Alighieri) se v dubnu objevil na dráze po desetiměsíční pauze. Při svém druhém letošním startu ve Velké jarní ceně držel polobratr Golden Devila dlouho krok s nejlepšími, a nakonec finišoval šestý. Allan Petrlík má na přihláškách ještě dva další svěřence, ale Rabbit Win (Rip Van Winkle) se zatím trápí ve IV. kategorii a vnuk gr.1 vítězky Goldamix Anhor (Kamsin) sice podává solidní výkony, ale zatím stále nevykročil z "trojek".


King Heart bojuje s Darkolvou v Bratislavě, foto: Václav Volf

Na letošní cestě k derby na sebe výrazně upozornila dvě nová jména. Klisna Blessed Kiss (Kentucky Dynamite), polosestra vítězky Grand Handicapu de Deauville a druhé z listed Blessed Silence, po dvou loňských umístěních ve Francii ovládla jistě o 4 1/2 délky karlovarskou Jarní cenu na 2000 metrů. Be Master (Masterstroke), který je pro změnu polobratrem Hessoesse, zůstává v aktuální sezóně neporažen a svůj jarní progres podtrhl úspěchem v Memoriálu dr. Frankenbergera.

S každým dalším startem se zlepšují i zatím nezvítězivší bělouš Forever Dry (Jukebox Jury) ze stáje Statek Blata Český Ráj, jenž obsadil třetí místo v karlovarském i mosteckém trialu, a pátý ze slovenské Veľkej jarnej ceny Thisisthekey (Authorized). Mezi sledované tříletky zkraje sezóny patřil Irish Hit (Most Improved), narostlý polobratr Koně roku Dally Hit se však v Karlových Varech stal obětí nepříjemné kolize a neprosadil se ani o kategorii níže poté, co v malém poli odvodil dostih na 2400 metrů. 

Před patnácti lety stáj Pegas zvažovala, zda s klasickou vítězkou Catoffle zkusí start v derby, ale nakonec ji poslala přes Cenu hřebčína Napajedla do Oaks. Nyní centrálu Zhoř čeká podobné rozhodování s její dcerou Carmellou (Campanologist). I vzhledem ke svému otci potenciálně velmi zajímavá chovná klisna má zatím na kontě druhé místo v Ceně zimní královny a bronz z Jarní ceny klisen.


KOŠ 2: IMPORTY PŘED KLASICKOU SEZÓNOU

DARKOLVA (IRE) Joly Holčák F.
MON CHERI (FR) Lokotrans Urbánek L.

Darkolva, foto: Václav Volf
Do tradiční škatulky "zimní import před klasickou sezónou" – kam v minulosti patřili Ajanta, Glowing, Ray Of Light, Tribal Instinct, Sharp Focus, De Roberto, Hyphen a mnozí další – tentokrát spadají dva koně. František Holčák přivezl pro majitele Jiřího Odcházela bělouše Darkolvu (Dark Angel), který se v irském tréninku Josepha O’Briena umístil v sedmi z osmi startů a dotáhl to k ratingu 78. Ve střední Evropě se uvedl vítězstvím v Ceně trojročných žrebcov a posléze doběhl třetí ve slovenské Veľkej jarnej ceně. Jeho původ vyvolává otázky, zda pro něj derby nebude příliš dlouhé, ale podobná nejistota se loni vznášela i nad jeho tréninkovým kolegou Georgem Boolem. Tým z Velkých Karlovic spekulace o distančních preferencích příliš neulehčí a směřuje Darkolvu do derby přes Starohájske kritérium.

Mon Cheri, foto: Andrea Zavadilová
Druhým importem je Mon Cheri (Makfi), kterého stáj Lokotrans v listopadu získala za 60 000 eur, suverénně nejvyšší sumu ze všech koní setrvávajících na přihláškách. Ve dvou letech pod trenérem Lernerem vítězně debutoval ve Vichy a po čtyřech startech měl francouzský handicap 36,5. Jeho třetí místo v Ceně trojročných žrebcov nelze brát vzhledem k poškození v závěrečné fázi příliš vážně, mnohem víc naznačil stejný výsledek v pražské Velké jarní ceně, kde mohl Mon Cheri při lepším průběhu atakovat vítězství. Aktuálně je tak ohodnocen nejlepší handicapovou známkou ze všech domácích koní na přihláškách derby.


KOŠ 3: DEBUTANTI, KTEŘÍ VYBĚHLI AŽ LETOS

MAKFIA (GB) Joly Šatra T.
MANDACHAL (FR) Statek Blata Český Ráj Váňa T.
ORPHEUS EKOFARMA Rybár Záhorová E.
VALENTINO DANCER (FR) UTRIN Toušek D.

Mandachal, foto: Andrea Zavadilová
Z koní debutujících až na jaře zatím nejlépe vypadal Mandachal (Manduro) z tréninku Tomáše Váni, lehký vítěz při své premiéře v Lysé nad Labem a poté druhý v Karlových Varech za suverénní Blessed Kiss. Tamtéž pátý doběhl při druhém startu kariéry Valentino Dancer (Planteur), který ale následně progres nepotvrdil šestou příčkou v Memoriálu dr. Frankenbergera. Synovi klasické vítězky Orphan Orpheovi (Stormy Jail) zatím do užší elity ročníku něco schází.



KOŠ 4: KONĚ TRÉNOVANÍ V ZAHRANIČÍ

DRAGON (FR) Haras de Beaufay Fouin Y.
POLDI'S LIEBLING (GER) Stall Audenhove Wöhler A.
WETROV (FR) Marina Tretiakova Rohne R.

Podle dosavadních informací se zdá velmi pravděpodobné, že letošní derby bude mít mezinárodní účast. V českém majetku se nacházející Dragon (Planteur), polobratr listed vítěze Dinarobina, vstoupil do letošní sezóny šestým místem a disponuje francouzskou známkou 35,5. Trenér Fouin ho tento týden hlásil do Maisons-Laffitte, Lyonu-Parilly i Longchamp, ze všech dostihů ho však nakonec škrtl.

Jako papírově nejtřídovější uchazeč se zatím jeví německý Poldi’s Liebling (Tai Chi), vítěz gr.3 Herzog von Ratibor-Rennen a třetí v milánském listed. Do aktuální sezóny by měl svěřenec Andrease Wöhlera vstoupit v Derby-Trialu na jarním mítinku v Baden Badenu a pokud by v tomto dostihu vyloženě neohromil, dá se očekávat cesta do Prahy. Kromě výkonu budou mít na rozhodování vliv i další faktory. Hřebec je totiž už nějaký čas nabízen k prodeji a bude zajímavé sledovat, zda po něm nakonec nesáhne některá z velkých tuzemských stájí.

Druhý německý zástupce Wetrov (Evasive) v majetku Mariny Tretiakové disponuje francouzskou kariérou, už loni vyhrál dostih kategorie D v Argentanu. V únoru přidal vítězství v "béčku" na provinční dráze Mont-de-Marsan a druhé místo v Toulouse. Ambiciózní start v Prix la Force (Gr.3) skončil osmým místem, ale po dubnové čtvrté příčce v kategorii A na závodišti Bordeaux vlastní Wetrov handicap 42.


PRŮBĚŽNÝ HANDICAP

Ať už na jaře stihli zaujmout nebo spíše paběrkovali, jisté místo v derby má v tuto chvíli jen několik zájemců. Řada ostatních si ještě potřebuje vylepšit handicapovou známku. Rozhodující slovo tak přinese až příští víkend, kdy se poběží Velká červnová cena a bratislavské Turf Gala. Současná situace vypadá takto:

79,0 MON CHERI (FR)
76,5 BLACK BARD (IRE)
DARKOLVA (IRE)
75,0 THISISTHEKEY (FR)
GOLDEN ALIGHIERI
74,5 BLESSED KISS (FR)
73,0 KING HEART (GER)
CARMELLA (FR)
72,0 RES JUDICATA (FR)
71,0 BE MASTER (FR)
70,0 ORIENTAL GLORY (GER)
69,0 CAPE FREEDOM (IRE)
MANDACHAL (FR)
68,5 FOREVER DRY (GER)
68,0 ORPHEUS
67,5 MOUNT Q (GB)
66,0 AZDAR (FR)
MAKFIA (GB)
63,5 VALENTINO DANCER (FR)
59,5 IRISH HIT (IRE)
58,0 ANHOR (GER)
55,5 LAVERNO
54,5 RABBIT WIN (IRE)