8. června 2018

24 hodin, které otřásly klasickou scénou. Po stopách Velké červnové

Saul, foto: Andrea Zavadilová
Blessed Kiss, Mount Q, Penseur a Royal Westminster. To je čtveřice koní, které jejich stáje na jaře dohlásily do 98. Českého derby. Poslední dva zmínění jsou mezitím už škrtnuti. Ještě nedávno se zdálo, že žádná další smršť dodatečných přihlášek se letos nechystá. Poněkud rozpačitý dojem z tříletého ročníku, nebo chcete-li nedostatek vyčnívajících jmen a potenciálních hvězd, však zásadně změnil situaci. "Vzpouru" proti dosavadnímu rozložení sil dokonala Velká červnová cena. První Saul a třetí Top One si rázně řekli o dohlášku a ještě víc zamotali už tak spletitou situaci před derby. A nemusí zůstat jen při tom. V posledních dnech a hodinách začínají prosvítat zvěsti, že šanci vstoupit ještě do hry a využít příznivé konstelace cítí hned několik domácích i zahraničních stájí. Zkrátka a dobře, čeká nás možná nejotevřenější dostih o modrou stuhu za poslední léta. Než zjistíme, které z těchto úvah budou dotaženy do konce a které zůstanou jen chimérou, vyplatí se připomenout si podrobněji události minulé neděle.


13:30
Rekordně rychlé Jarní cena klisen a Velká jarní cena, nebo na domácí půdě stále neporažený Sagar. To je bohužel jen jedna stránka mince. Na vytrvaleckých tratích zatím zůstává umělecký dojem z letošních tříletých poměrně vlažný, a tak se trenérům a majitelům honí hlavou různé myšlenky. Vyrovnaná situace před derby ovlivnila nejen složení startovního pole Velké červnové ceny, ale začíná táhnout hlavou i zahraničním stájím. "Předevčírem se mě v Badenu ptal Andreas Wöhler, jak vypadá náš tříletý ročník," poznamenává zkraje chuchelské neděle Josef Váňa.

13:35
Zápisník může potvrdit, že mezinárodně nejúspěšnější německý trenér, který prostřednictvím Protekcionista dokázal vyhrát i Melbourne Cup, se nepídí po informacích z Prahy bezdůvodně. Wöhler stále počítá se startem grupového vítěze Poldi's Lieblinga (Tai Chi). Vítěz loňského Herzog von Ratibor-Rennen (Gr.3), kde porazil čtvrtého z klasického Mehl-Mülhens-Rennen Weltstara, na jaře laboroval se zdravotními problémy a letos zatím neabsolvoval žádný dostih. České derby by pro něj bylo vstupem do aktuální sezóny. "Pokud příprava proběhne dobře, Poldi se bude dobře cítit a všechno půjde podle plánu, tak do vašeho derby nastoupí," vzkazuje Wöhler. Naopak další německý zájemce o naše derby Wetrov (Evasive) je kvůli zranění zřejmě ze hry.

14:30
Druhým cizincem v derby by mohl být ve Francii trénovaný Dragon (Planteur). V barvách Ecurie Haras de Beaufay majitele Jiřího Trávníčka běhající tmavý hnědák v sobotu při svém druhém letošním startu finišoval pátý v dostihu nezvítězivších na 2400 metrů v Longchamp a setrvává na francouzské známce 35. Na vítězného Boulevarda (Galileo) v barvách Coolmoru ztrácel po aktivním průběhu zhruba tři délky. Potkávám u chuchelské vážnice Jiřího Trávníčka, který se při dotazu na Dragona netváří nespokojeně. "Před startem jsem si říkal, že bude nejlépe čtvrtý. Byl to slušně obsazený dostih, vítěz původně směřoval do francouzského derby a stále má přihlášku do grupy 1 Grand Prix de Paris. Měřit se s takovými koňmi není nikdy snadné," konstatuje Trávníček. "Dragon měl navíc před tímto startem pracovní výpadek, týden netrénoval kvůli nějaké viróze. Jako dostih na proběhnutí to bylo dobré, šli pomalu na dlouhých otěžích. Hřebec určitě potenciál má, uvidíme, jak se rozhodneme. Probereme to s trenérem v příštích dnech..."

14:55
Pražský program se pozvolna rozjíždí. Dostihová scéna je dnes rozdělena na dvě poloviny, neboť Bratislava pořádá 40. Turf Gala. V tomto termínu obvyklou nouzi o špičkové jezdce řeší některé stáje zahraničními akvizicemi. V Pegasu zaskakuje za zraněného Petra Foreta jeho obvyklý "náhradník" Jack Mitchell, trenér Greg Wroblewski neméně tradičně sahá po krajanovi Szczepanu Mazurovi. Na jednoho z dvou koní manželů Dufkových přijel Jean-Baptiste Hamel a stáj Lokotrans dává důvěru dalšímu Danielu Muscuttovi, mladíkovi s jihoafrickými kořeny, tetováním a vlajkou na rajtkách.

15:00
Vedoucí muž letošních tabulek David Liška se stále zotavuje ze svého slušovického zranění. Zatímco jindy jde z dostihu do dostihu, tentokrát má jediné "rito": Forever Drye ve Velké červnové ceně. A to nikoli bez sebezapření a určité podpory běloušova majitele Josefa Dufka. "Jsem rád, že nám David pomohl a šel do toho, finální rozhodnutí je samozřejmě vždy na jezdci. Mám naštěstí díky fotbalu nadstandardní kontakty se špičkovými českými fyzioterapeuty, takže jsem ho dokázal poslat za správnými lidmi," naznačuje Dufek zákulisní snahy předchozích dnů. "Musím poděkovat fyzioterapeutům z fotbalové reprezentace, zejména panu magistru Janouškovi. Dali Davida dohromady natolik, že dnes může jezdit."

16:01
Foto: Václav Volf
První (tříleté) překvapení dne se rodí na Turf Gala. Starohájské kritérium (2000 m) získává v traťovém rekordu hnědák Thisisthekey (Authorized) ze stáje Lokotrans Slovakia. Svěřenec Zdena Koplíka se v cílové rovině chvíli lepí na soupeře, ale za distancí ho Ingrid Janáčková přece jen dokáže vytáhnout do vnější stopy a přijít s údernou koncovkou. Druhý Darkolva (Dark Angel) ztrácí půl délky a znovu poráží třetího King Hearta (Nathaniel). Oba "Holčákovci" odvádějí kvalitní výkony, ale některé otazníky směrem k derby kolem nich zůstávají. King Heart po startu Jarovi Línkovi opět puluje a má po dvou kilometrech strávených na špici lví podíl na svižném tempu i časovém rekordu, Darkolva ani po dostihu z pozice a útoku v krátké cílové rovině nepůsobí dojmem koně na 2400 metrů. Ze zbytku pole zanechává dojem už jen čtvrtý Mount Q (Mount Nelson), který se oproti debutu v Mostě prezentuje vyzráleji a třebaže na konci protilehlé roviny chvíli nestíhá, v závěru se solidním finišem přibližuje k trojici nejlepších. Golden Alighieri (Durante Alighieri) se po kolizi nedostává přes šesté místo a jeho trenér Allan Petrlík se s mobilem u ucha v pražské vážnici chytá za hlavu.

16:05
Určitě nejsem sám, komu v té chvíli naskakuje malá historická reminiscence. Přesně před deseti lety Zdeno Koplík nasměroval Tullamorea k vítězství v derby přes Bratislavu. Hřebec stáje Yoko ovšem tenkrát ve Starém Háji vyhrál Veľkú jarnú cenu a Turf Gala vynechal. A byla to mimochodem právě Veľká jarní cena, kde Thisisthekey svůj letošní progres zahájil pátým místem.

Thisisthekey po prvním vítězství kariéry, foto: Václav Volf

16:15
V chuchelském paddocku se scházejí aktéři Velké červnové ceny. Tradičně dobře vypadají Oriental Glory (Soldier Hollow), Cape Freedom (Cape Cross) nebo Carmella (Campanologist), ale vyloženě dobrým dojmem působí i do derby nehlášený Saul (Champs Elysees). Vítěz Karpatské ceny Res Judicata (Jukebox Jury) oproti loňsku nenarostl snad ani o píď a je zdaleka nejmenším koněm v poli. "To samé jsme kdysi řešili s Bohemian Ladem, ten byl snad ještě menší," připomíná vedle mě stojící Ferdinand Minařík starší a dává tak krátce vzpomenout na klasického vítěze a třetího z derby 1999. Další ze subtilních aktérů Black Bard (Big Bad Bob) nastupuje jako obvykle s beránky, které mu ale jsou sundány o několik minut později před startovacími boxy. Slušný dojem zanechává v paddocku i Top One (Mikhail Glinka), byť lehce potí a je znát, že vlastní odchovanec stáje TVD a.s. má ještě rezervy. Největší nervozitu předvádí Valentino Dancer (Planteur), kterému už po pár minutách v paddocku stékají po břichu čůrky potu až na zem.

16:30
Sázející i bookmakeři vyčkávají. Jako favoriti 4:1 nakonec odskakují Forever Dry, Cape Freedom a Black Bard, následují je Mandachal (5:1) a Res Judicata (5,5:1). Koně bez přihlášky do derby nevyvolávají větší pozornost, Saul odskakuje s kursem 9:1 a Top One dokonce 17:1.

16:34
Jakmile končí rozruch před startovními boxy a zavaděčům se podaří dostat dovnitř všechny včetně Valentino Dancera, začíná nové drama na druhé straně konstrukce. Daniel Muscutt "vyrajtuje" Oriental Glory z boxů, ale je v menšině - většina jezdců se v pomalém úvodu snaží své koně držet. Někomu jako Bejsimu Ferhanovovi v sedle Saula se to daří lépe, jiným hůře. Nakonec to vynáší na špici Adama Floriana na chtivém Irish Hitovi (Most Improved), za ním se usazují Oriental Glory a na bariéře schovaný Res Judicata. Po prvních dvou stovkách metrů se k předním koním přidává i s nejvyšším startovním číslem nastupující Valentino Dancer, který se sice při vbíhání do oblouku na okamžik "ťukne" s Cape Freedomem, ale Daniel Vyhnálek se s ním nakonec vnější stopou dostává mezi přední koně.

Foto: Andrea Zavadilová

16:35
O dalším průběhu posledního derby-trialu se definitivně rozhoduje za mezníkem 1800 metrů. Irish Hit na špici natahuje krok, Adam Florian ho už nebrzdí a začíná zrychlovat, což má za následek roztrhání pole. Na tempo polobratra Koně roku Dally Hit přistupují další dva mladí jezdci, dvě délky za Irish Hit cválá Valentino Dancer a se stejným odstupem následuje Oriental Glory, za nímž je schovaný čtvrtý Res Judicata. Saul cválá v poklidu na páté pozici, spolu s ním tvoří střed pole Cape Freedom, Forever Dry a Mandachal. Do lahovického oblouku nabíhá Irish Hit s třídélkovým náskokem a v tuto chvíli si lze jen těžko představit, že by kdokoli z vedoucí trojice mohl takto svižný dostih prostát až do cíle. Zbytek pole vedený Res Judicatou a Saulem pohlcuje dosavadní lídry už při vbíhání do cílové roviny.

16:36
U mezníku 400 těsně vede Res Judicata, ale synovi třídové Reglisse začínají za distancí kvapně ubývat síly. Sto metrů před cílem ho lehce míjí na vnější straně akcelerující Saul s Bejsimem Ferhanovem a jistě o jednu délku vítězí. Za ním se seřazují v závěru mocně dotahující klisna Carmella, Top One a Forever Dry (Jukebox Jury), který o nos zachycuje ochabujícího Res Judicatu. Šesté místo bere zvenčí finišující Cape Freedom, zónu koní v kontaktu s nejlepšími uzavírá jedním tempem jdoucí Black Bard. Pražský zimní favorit ztrácí na vítěze zhruba tři délky, za ním už zeje třídélková díra. Oriental Glory je osmý, Irish Hit devátý a Mandachal dvanáctý.



16:42
Rodina Vocáskových, která Saula připravuje pro majitelku Hanu Horčičkovou ve východočeských Němčicích, se s dalším plánem nijak netají. "Když zůstane zdravý, počítáme s tím, že ho dohlásíme do derby," říká krátce po doběhu František Vocásek st.

16:45
Foto: Andrea Zavadilová
Pro toho, kdo si pozorně prohlédl aktéry v paddocku, není Saulovo vítězství takovým překvapením. Hnědák nicméně završuje působivý skok ze čtvrté do nejvyšší kategorie. Na dráze debutoval šestým místem v jedničkové Ceně Masise a ještě na sklonku loňské sezóny si připsal první vítězství. Jisté naděje tedy musel zosobňovat už jako dvouletý. Proč ho tedy Vocáskovi nepřihlásili do derby rovnou? "Do 15. března u nás mrzlo a vůbec jsme necválali, takže jsem letos vůbec nehlásil koně do klasických dostihů. Kromě Saula se to týkalo třeba Dylanky. Měli jsme měsíc skluz a začali jsme běhat až v květnu, takže jsme tak úplně nevěděli, na čem jsme," vysvětluje František Vocásek. "Dnes jsme šli do dostihu s tím, že pokud zaběhne dobře, dohlásíme ho do derby. Kdyby byl až pátý, přešel by na proutěné překážky..."

16:47
Saul je teď už trojnásobným vítězem a naposledy prohrál loni na svatého Václava v Karlových Varech. "Je šikovný. Má sílu a čím bude trať delší, tím to pro něj bude lepší," dodává Vocásek.

16:50
Neméně spokojený je ovšem i trenér druhé Carmelly Dalibor Török. Klisna dostala v cílové rovině čtyři pobídky bičem a rozhodně nepůsobila dojmem, že končí. Směřuje tak nyní do derby a nikoli do přípravného dostihu na Oaks jako svého času její matka Catoffle. "Věděl jsem, že je ve formě. Působila v práci dobře a dnes pro ni mělo hrát všechno včetně distance. Jen jsem čekal, jak se porovná s hřebci. Průběh jsem nechal na jezdci, který to vyřešil, jak měl. Udělal dobře, že v poctivém tempu nespěchal a počkal na finiš," konstatuje Török.

16:55
Foto: Andrea Zavadilová
O svém koni pro derby má jasno i Statek Blata Český Ráj. "Po tomhle výsledku je asi jasné, že by se do derby měl dostat Forever Dry. Věděli jsme, že je to kůň na delší distance, i když mu pan Váňa od začátku vyhrožoval, že pokud neskončí do třetího místa, půjde skákat. Mandachal se dával chvíli dohromady a měl tréninkový výpadek, takže jsme věděli, že to dnes bude mít složité," přemítá Josef Dufek. Šéf fotbalové Mladé Boleslavi si sice umí představit, že by v případě dobré konstelace nastoupil do derby i se dvěma koňmi, Mandachal se však do derby nedostane.

17:10
Před pěti lety jezdila v derby bělku Reglisse, teď si Martina Havelková vyzkoušela i jejího syna Res Judicatu. "Šel myslím slušně, v cíli rozhodovaly nosy a krky. Vítěz trochu bočil a jak se dostal přede mě, můj kůň trochu přibrzdil. Trenér mi říkal, že nebude rychle na nohou, ale nakonec byl docela akční," říká cestou z vážnice. Majitele Jiřího Charváta a trenéra Pavla Tůmu, kteří půjdou do derby jako obhájci loňského vítězství, nečeká snadné rozhodování. Res Judicata je v handicapu hodnocen výše než jeho stájový kolega Be Master, ale závěr jeho pražské premiéry nasvědčoval, že by potřeboval metry spíše lehce ubrat než přidat.

Foto: Andrea Zavadilová

17:15
Foto: Andrea Zavadilová
Nedaleko paddocku potkávám i zamyšleného majitele Rostislava Kopeckého, jehož pražský zimní favorit Black Bard ani nezklamal, ani nenadchl. "Je to teď složitá úvaha, jestli vůbec do derby jít nebo ne. Myslíme si, že je vytrvalec a má nějakou třídu, ale chtěli jsme zjara zkusit i míli, což úspěšně zvládl. Sám úplně nevím, jak dnešní výsledek hodnotit. V průběhu dostihu ztrácel na špici poměrně dost délek, v cílové rovině to dokázal dohnat a dostal se blízko nejlepším. Zatím se zdá, že tříletý ročník je průměrný a nikdo zvláštní zatím nevyniká, za této konstelace se v derby může stát úplně cokoliv," přemítá majitel krabčického centra Darhorse.

17:20
Smutno je po doběhu Velké červnové ceny v táboře trenérky Ivany Pejškové a Irish Hita. "Rozhodně jsem nechtěla vodit, moji koně takto nechodí. Na druhou stranu Dally Hit byla ve třech letech podobná, chvíli trvá, než se ti koně usadí. Mně to dnes nic neřeklo, ještě je nezralý, asi ho stáhneme do nižších kategorií a dáme mu čas," dodává pražská trenérka. Kromě Irish Hita sen o derby definitivně skončil i pro Laverna, Orpheuse, Mandachala, Azdara a Valentino Dancera.

17:40
Chuchelská tribuna se vyprázdnila, dostihová neděle končí. Před opuštěnou vážnicí stojí jediná postava. Žokej Petr Foret, toho času v rekonvalescenci, si krátí čekání na přátele sledováním záznamu Velké ceny Slovenska na svém mobilu. Dnešní dění glosuje se spokojeným úsměvem. Není pochyb, že o svém programu na 24. června má velmi přesnou představu.

pondělí 16:00
Bezmála 24 hodin po doběhu Velké červnové ceny se na webu Jockey Clubu začínají objevovat handicapové známky. Jistou účast v derby mají v tuto chvíli Mon Cheri (79,5), Darkolva (76,5), Black Bard (76), Thisisthekey (76), Res Judicata (75), Blessed Kiss (74), Golden Alighieri (74), King Heart (74), Forever Dry (73,5) a Carmella (73). Pokud připočítáme německého Poldi's Lieblinga, francouzského Dragona a předpokládané dohlášené Saula (75) a Top One (73,5), zbývají ještě dvě místa. Pokud by se nedohlásil už nikdo další, obsadili by je Cape Freedom (72,5) a Mount Q (72). Vítěz Memoriálu dr. Frankenbergera Be Master (71) by v takovém případě musel čekat na škrt nebo indispozici někoho ze zmíněných.